13. dubna 2018

Jezero Loch Ness a tajemná příšera z dávných věků

Jezero Loch Ness leží na severu Skotska v malebném hornatém kraji a magnetem je i zřícenina středověkého hradu Urquhart ze 13. století na jeho břehu.




Rozlohou 56 km čtverečních je ve Skotsku druhým největším, na délku má 36 km a největší šířka je 2,7 km. Množstvím vody, které zadržuje, je však největší, protože je velmi hluboké, průměrná hloubka je 132 m, největší 227 m a dno pod nánosy bahna je v hloubce víc než 300 m.



Prvořadým turistickým cílem se Loch Ness stalo ale hlavně zásluhou svědectví lidí, kteří v jezeře zahlédli tělo prehistorického ještěra značných rozměrů. Těch už podle informací v muzeu Loch Ness Visitor Centre evidují více než 3 tisíce a další stále přibývají. Podle zlých jazyků se v záznamech vyskytují hlavně majitelé penziónů a hotelů v okolí jezera, kteří se tak snaží přilákat turisty do odlehlých končin (z Londýna vzdálených asi 1000 km). V každém případě se to daří, v rámci Skotska se tam nevydat je totéž jako v Paříži nechat bez povšimnutí Eiffelovku nebo Louvre.




První zmínka je ze 6. století. Podle legendy ji jeden mnich nejen viděl, ale dokonce se s ní utkal jako s pohádkovým drakem, aby zachránil svého druha. Protože není pravděpodobné, aby obluda mohla mít 1500 let, údajně jde o potomky Nessie a v jezeře žije celá kolonie těchto ještěrů, kteří se skrývají v hlubinách v neprostupné tmě.

Hlavním důkazem přítomnosti ještěra (či ještěrů) v jezeře měla být známá fotografie z r. 1934, pořízená váženým londýnským chirurgem Robertem Wilsonem, jenže později se ukázalo, že se stal obětí mystifikace a ve skutečnosti vyfotografoval maketu krku a hlavy ještěra, připevněnou na dětskou ponorku.

Proto asi také mají ponorku v turistickém centru u jezera, na potápění do stametrových hloubek totiž moc nevypadá, spíš jako kdyby vypadla z animovaného filmu Yellow Submarine od Beatles.




Falešnou Nessie se svým synem nastražil lovec Marmaduke Wetherell, jehož odlitek stopy obrovského zvířete, jímž měla být Nessie, byl odhalen jako podvod a místo slávy mu přinesl posměch v novinách. Wetherell se chtěl pomstít novinářům z Daily Mail a zesměšnit je, jak skočili na špek, ale své tajemství si nakonec vzal do hrobu a pravdu prozradil až o 40 let později jeho syn.

Věrohodným dokladem se zdála i fotografie z novější doby, ukazující hřbet velkého zvířete. Její tvůrce George Edwards, který provozuje na jezeře výletní loď, si však z veřejnosti jen vystřelil a hřbet vytvořil ze skla z uhlíkových vláken.

Jezero zkoumali i seriózní vědci, např. Japonci v 80. letech, ale ani pečlivé "pročesávání" hlubin sonary a filmování z ponorek nepřineslo nic víc než nejasné záběry snad i pohybujícího se živočicha značné velikosti, ale mohla to také být hejna ryb, kmeny potopených stromů či optické klamy.




Po vodní ploše křižují výletní lodi a plachetnice a výletníci doufají, že budou mít větší štěstí.






Když to však nevyjde, mohou si alespoň prohlédnout věrnou napodobeninu plesiosaura, druhohorního ještěra, který dorůstal 20 m a kdo ví, zda tu ještě není s námi i dnes.




Bez namočení prstů v jezeře nikdo neodejde, ale nedoporučuje se plavat dále od břehu, protože co kdyby jeden z ukrytých ještěrů měl zrovna hlad.


21 komentářů:

  1. Tam bych se také ráda podívala. Já bych snad procestovala celý svět, ale s kým a hlavně ty finance.
    Když se vyvede počasí, je to pěkný výlet :)
    Škoda, že ta příšera byla jenom z umělotiny.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že skvělá tajemství by neměla mít nudná vysvětlení . U jezera jsem nikdy nebyl, ale na obrázcích se mi líbí i bez lochnesky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle jezero by mne rozhodně ke koupání nelákalo. ne kvůli Nessie ale kvůli teplotě vody. To vypadá tak studeně, že ledové musí být i v nejparnějším létu. Notabene, taková ve Skotsku ani nejsou . Nicméně Skotsko jako takové bych navštívila velmi ráda....

    OdpovědětVymazat
  4. Já věřím, že v jezeře žijí potomci prehistorických ještěrů. Měli štěstí. Krásné, veliké, hluboké jezero s čistou vodou. Nezamrzá. Leží stranou průmyslových oblastí.
    Lidé se naštěstí hledání ještěrů v jezeře věnují jen okrajově. Když budou opatrní (ještěři) a nebudou o sobě dávat moc vědět, mohou přežít další tisíce let. Prozradit je ale mohou satelitní snímky:
    https://www.novinky.cz/koktejl/334136-satelitni-snimky-zachytily-v-jezere-loch-ness-objekt-pripominajici-obriho-tvora.html

    OdpovědětVymazat
  5. Lochnesky přežily díky tradiční skotské.
    A jednu, myslím, mají i Kočkovi. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych do tý vody nevlezla ani za nic. Je černá a ledová. To když pak člověk pluje po jezeře v lodičce, tak má takový divný pocit. I když mu mozek našeptává, že Nessie neexistuje, tak v něm pořád hlodá malý červík pochybnosti, co kdyby. A po vyplutí na jezero se malý červík mění v hodně velkého červa.

    OdpovědětVymazat
  7. Psíšer je plná politika a nejen ta naše.             

    OdpovědětVymazat
  8. To jezero se mi moc líbí. A kdyby ten plesiosaurus byl v životní velikosti, líbilo by se mi tam ještě víc .

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné prostředí i pověst. Koupe se tam někdo?

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych tam nevlezla
    Ale parádní fotky

    OdpovědětVymazat
  11. Ať je to jak chce, každá pověst, která přiláká turisty je vlastně dobrá. Hlavně pro to poznávání různých míst na světě. Jezero je takové až strašidelně krásné. Pěkný výlet i když jen virtuální- pro mne. Díky, Miloši.

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Peníze a čas, hned vyrazím na druhý konec světa :).[2]: Ty bydlíš u jezera uprostřed hor, tak ti to vzácné být nemůže, jen byste si měli k němu vymyslet také nějakého dráčka.[3]: Přesně tak, a navíc kdyby tam plesiosauři žili, hned by někdo přišel s tvrzením, jak léčivé účinky mají jejich zuby rozemleté na prášek a dávno by byli vyhubeni pytláky.[4]: Opravdu se zdálo chladné a nikdo se tam nekoupal.

    OdpovědětVymazat
  13. [5]: Hloubka k tomu svádí, díky za odkaz, řadu podobných jsem četl a viděl ty nejasné snímky či videa.
    Zatím vždy nadějné snímky přinesly zklamání a vysvětlení, že jde o brázdu vytvořenou rozrážením vody přídí lodi vypadá logicky, jinak by si cestující Nessie v takové blízkosti museli všimnout, ale zase je zvláštní, že na snímcích není loď.[6]: Že se ale nepřijdou pobavit i mezi lidi :).[7]: Také bych se do malé bárky neodvážil a koupat už vůbec ne.[8]: I pár dinosaurů by se tam našlo .

    OdpovědětVymazat
  14. [9]: Máš  pravdu, také mě velikost Nessie u informačního centra trochu zklamala, možná tam ale byla zachycena v mladším věku .[10]: My jsme tam byli v srpnu, takže ve vrcholném létě, a nekoupal se nikdo. Ale možná to někdo zkusil a už byl stažen pod vodu :).[11]: Takoví jsme asi všichni :).[12]: Myslím si to také, jak by třeba hrady zevšedněly, kdyby se nemohly pochlubit nějakým strašidlem či bílou paní.[13]: A jdou velmi dobře - skotská a Nessie budou asi hlavním skotským obchodním artiklem :).

    OdpovědětVymazat
  15. [16]: No jo, takový malinký miminko je to .

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkné fotky.Na lo hnesce jsem se vezl na pouti, takže vím, že existuje

    OdpovědětVymazat
  17. Přiznám se, že tohle místo v člověku probouzí myšlenky na mystická stvoření, prostě to tam patří.   

    OdpovědětVymazat
  18. Podnikatelé vědí jak nalákat turisty, a takové atrakce jsou pro ně vítanou reklamou. Ovšem vydat k oné obludě byť třeba na lodi, nebo si k ní doplavat, no nevím, co kdyby.   

    OdpovědětVymazat
  19. Netušila jsem, že je to jezero tak obrovský. Lochnesku jsem viděla, na Matějský pouti.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)