16. června 2018

Hamburk (1) - St. Pauli, Reeperbahn a The Beatles

I might have been born in Liverpool, but I grew up in Hamburg
John Lennon (1940-1980)

Hamburk (německy Hamburg) byl jedním z měst, o jehož návštěvě jsem dlouho snil, a nakonec v kombinaci s Wilhelmshavenem, zmíněným minule, se mně přání vyplnilo.

Nebylo to však kvůli hamburgerům, které podle jedné verze zde mají původ a až s migranty se z Hamburku dostaly do USA a odtud do celého světa. V životě jsem žádný nejedl, lákadlem pro mě bylo ale místo, kde během tří pobytů v letech 1960, 1961 a 1962 v nočních klubech na ulici Reeperbahn ve vykřičené čtvrti St. Pauli pro pobavení návštěvníků 6 až 7 hodin denně hrávali tehdy neznámí The Beatles a skvěle se přitom sehráli k následné hvězdné kariéře.

Hamburk ale samozřejmě není jen to, nemohl jsem vynechat skvostnou galerii Hamburger Kunsthalle, obejít hlavní památky, vydat se do přístavu atd. O tom však někdy jindy.




Reeperbahn je asi 800 m dlouhá a během dne nijak mimořádná ulice, která se však ve večerních hodinách rozzáří neonovými nápisy nočních klubů, sexshopů, veřejných domů, tanečních a striptýzových podniků, hospod, restaurací i běžných obchodů. Nachází se nedaleko pobřeží a námořníci znavení z dlouhých cest po výstupu na souš hned do nějakého zapadli a v objetí hříšných žen rychle přišli o těžce vydělané peníze.






Pověst ulice hříchu z ní udělala magnet pro turisty, a tak se jí i na ni napojenými uličkami valí davy zvědavců a těch, co si chtějí povyrazit. Odhadem jich tak o sobotních večerech korzuje od jednoho konce k druhému 70 tisíc (já jsem tam byl v pátek).




A někteří jedou i na kole.




Živo je i na pěších zónách kolmých na Reeperbahn. A také je tam (Mish-)Mash.





Cena 39 EUR za sex na Reeperbahnu je na německé poměry opravdu nízká, pro srovnání vlaková jízdenka z Hamburku do Brém (něco málo přes hodinu jízdy) stojí 30 EUR. Uvnitř jsem nebyl, podíváme-li se však v jedné boční ulici do výloh s vystavenými kněžkami lásky, řada exponátů by mohla vzrušit jen notně podroušeného námořníka.




A kdo po sexu vyhládne, může si skočit do McDonald's, třeba na hamburger Big Mac.




Ulice s výlohami je zahrazena stěnou s informací, že vstup je pouze pro muže 18+. Fotografovat jsem se tam neodvážil.




V Praze stojí Tančící dům a na Reeperbahn 1 rovnou dvojice tančících věží (Tanzende Türme/Dancing Towers). Věže mají nestejnou výšku 85 a 75 m a byly dokončeny v r. 2012.





Tito hudebníci se možná také proslaví, zrovna hráli It's My Life od Jona Bon Joviho.




Klub, kde Beatles k tanci a poslechu působili nejdéle, už neexistuje, protože v r. 1982 vyhořel, ale pár metrů ulice před domem bylo před deseti lety na památku hudebníků pojmenováno Beatles-Platz (náměstí Beatles) a pětice hudebníků má do chodníku vsazeny kovové siluety postav. Beatles z doby jejich slávy známe jako čtveřici, ale původně jich bylo pět: John Lennon, Paul McCartney (oba doprovodná kytara), George Harrison (sólová kytara), které doplňoval bubeník Pete Best, a na basovou kytaru hrál Stuart Sutcliffe. Sutcliffe se však už třetího "klubového turné" v dubnu 1962 nezúčastnil, protože těsně před ním zemřel na krvácení do mozku, baskytary se pak chopil Paul McCartney. Sutcliffe se tak nedožil celosvětového úspěchu skupiny a ten už se netýkal ani Besta, vyhozeného ze skupiny pro povahovou "nekompatibilitu" a nahrazeného v srpnu 1962 Ringo Starrem.




Čtveřice soch pohromadě představuje Lennona, McCartneyho, Harrisona a Besta, zapomenutý Sutcliffe stojí bokem.




Podle úvodního citátu John Lennon se možná narodil v Liverpoolu, ale dospěl v Hamburku, a ještě více se to dá říci o (na prvních štacích) ještě neplnoletém Georgi Harrisonovi (narodil se 25. 2. 1943), který zde přišel o panictví a jeho spoluhráči mu na společné ubytovně, když uslyšeli orgastické vzdechy, k tomu zatleskali.

A k The Beatles alespoň jednu píseň z jejich začátků, kdy leccos ještě přebírali od jiných umělců. Please Mr. Postman z 2. studiového alba With The Beatles z r. 1963 patří mezi převzaté.

16 komentářů:

  1. Parádní procházka hudební, ale i městskou historií

    OdpovědětVymazat
  2. Kovové siluety hudebníků - zajímavé, neobvyklé. Vzhledem k tomu, že někteří členové Beatles již nežijí, i trochu nostalgické až strašidelné. Připomínají mi postavy ze Star Treku na začátku či na konci teleportace

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za připomínku mého vlastního putování po Hamburku. Mě zaujaly loděnice, fotila jsem jak blázen. A vůbec - vlastně celé město mi bylo hodně milé a bylo mi tam dobře. Jen na Reeperbahn jsme byli dopoledne a za světla to bylo velmi,velmi klidné místo.

    OdpovědětVymazat
  4. Reeperbahn neinspirovala jen Beatles, ale třeba i další anglickou kapelu, mé miláčky Depeche Mode, kteří tu v roce 1993 spolu se svým tehdy dvorním fotografem Antonem Corbijnem, nafotili promo fotky ke svému v tu dobu aktuálnímu albu Songs of Faith and Devotion. Ty fotky jsou černobílé a naprosto dokonalé.   Ale těch inspirovaných umělců bude pochopitelně celá řada.   

    OdpovědětVymazat
  5. Beatles jsme poslouchali rádi. Tu píseň od Bon Jovy jsem doposlouchala hlavně kvůli tomu klipu s kaskadérem, který tam riskoval život kvůli holce.Ae dalo se to poslouchat. To město mi připadá dost chaotické místy, ale zajímavé určitě. Díky za výlet i ukázky a připomínky písní. Kovové siluety jsou opravdu moc zvláštní, "dobrý nápad" by řekla vnučka. Ta to říká na dost věcí.

    OdpovědětVymazat
  6. Hudba je prostě všudypřítomná.

    OdpovědětVymazat
  7. bude este pokracovanie o novej filharmonii mojich slavnych spoluobcanov?

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné fotky, nevedel jsem že Hamburg je tak zajímavé město..

    OdpovědětVymazat
  9. Take jsem donedavna myslel, že hamburger je od ham- šunka a burger- karbanatek...což je rozšířený omyl...

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Beatles plánuju i do příštího článku, je to moje srdeční záležitost.[2]: Bohužel, a aktivní je jen Paul McCartney, Ringo Starr se autorsky neprojevoval, takže ten zapadl hned po rozpadu skupiny.
    Star Trek znám jen podle jména, ale nic jsem neviděl.[3]:Ve dne bude dojem asi nevýrazný, stejně tak mě v Ostravě během dne zklamala vyhlášená ulice Stodolní, která podobně ožívá až večer.[4]: Akime, díky za doplnění, Depeche Mode jsem registroval, ale nijak jim nepropadl, stejně jako našim následovníkům skupině Oceán a Petru Mukovi.
    Loni koncertovali v Praze, ale nejel jsem tam, teď se nejvíc těším na koncert Deep Purple 2.7. v Brně.

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Beatles úplně vygumovali swingové zpěváky i klasické tříakordové rock'n'rollové zpěváky typu Elvise Presleyho. Na jejich hudbě jsem získal vztah k beatu/rocku. Nesmazatelně patří k zlatým 60. létům, to byl vrchol snad ve všem.[6]: Bez ní by nás život asi moc netěšil :).[7]: Filharmonie v Hamburgu je nepřehlédnutelná dominanta, určitě ji někdy zařadím, nebyl jsem bohužel uvnitř, ale mám ji na fotkách i z nadhledu z kostelní věže.[8]: Já jsem to věděl dopředu, proto jsem ho měl na seznamu "k vidění" na čelných místech.[9]: Karbanátkům, sekané, a tím hamburgerům se vyhýbám, naštěstí s Hamburkem jsem si je nespojoval, proto mě to nemohlo odradit ).

    OdpovědětVymazat
  12. Podnětné a inspirující prostředí pro tvůrčí duše .

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavý pohled na město, ve kterém se bral můj pradědeček s prababičkou...

    OdpovědětVymazat
  14. V tom městě to opravdu hodně žije, moc energie na mne. Ráda bych se tam podívala, ale žít bych tam asi neuměla.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: no...a právě z takového prostředí se v jistých intervalech musí jezdit do podstatně klidnějších lokalit. Viz třeba já a cestovní komunikace Brno-Vyškov (obousměrně). Ideálně někde na samotě u lesa (ne-li přímo v lese, pokud možno).

    OdpovědětVymazat
  16. tak to je skvělé! já z něj viděl jen noční přístav,
    když jsem jel trajektem do Norska (dnes bych
    raději letěl letadlem), tohle bych si prošel rád....

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)