15. srpna 2018

Hallstatt (1) - oblíbená destinace Číňanů

O Japoncích se říká, že celý produktivní život pracují, aniž by si brali dovolenou, ale když dosáhnou důchodového věku, bohatě si to vynahradí. Cestují po celém světě, se selfie tyčemi pózují před každou památkou a než se vystřídá celá skupina, co vyskákala z autobusu, notně to trvá. Avšak je jedno místo v Evropě, kde je v návštěvnosti zcela zastiňují Číňané, a tím je rakouské městečko Hallstatt. Ti si ho natolik zamilovali, že si dokonce v provincii Kuang-tung postavili jeho kopii. I přesto ale za originální podobou stále jezdí.




Hallstatt má necelou tisícovku obyvatel, ročně jej však navštíví milion turistů. Leží v nadmořské výšce 508 m, z jedné strany jej ohraničuje Hallstattské jezero (Hallstattsee), za nímž se rozkládá monumentální masiv Dachsteinu s vrcholy přes 2900 m n. m., a na druhé straně jsou další vrchy, protkané solnými ložisky. Sůl se zde těžila už v době keltského osídlení tisíce let před naším letopočtem, dnes je hallstattský solný důl (podobně jako Wieliczka u Krakówa) zpřístupněn pro turistické prohlídky s průvodcem.


Označení Solná komora (Salzkammergut), se kterým se zde také setkáváme a kam Hallstatt spadá, není administrativním vymezením území s jasně danými hranicemi, někde je uváděno jako část Salcburských Alp (Salzburger Alpen), jinde šířeji vedle Salcburska (Land Salzburg) zahrnuje i Štýrsko (Steiermark) a Horní Rakousy (Oberösterreich). Všemu je ale společná turisticky přitažlivá charakteristika území s vysokými horami a četnými jezery. Přírodní krásy a stylová architektura zajistily Hallstattu s oblastí Dachsteinu zápis na seznam UNESCO v r. 1996.






Z jednoho konce na druhý bychom se dostali za méně než půlhodinu, tomu však brání okouzlení nad architekturou domů s dřevěným obložením, bohatou květinovou výzdobou, kostely, vyhlídkami na jezero a spočinutí v pohodových zahradních restauracích.



Některé domy zasahují do jezera a jsou částečně postaveny na kůlech, zapuštěných do dna.




I když se zdá, že Hallstatt má jen jednu delší ulici, kudy projíždí auta do sousedních obcí, a kratší souběžnou pěší zónu, může se pochlubit i náměstím.




Najdeme zde i menší vodopád.




V centru Hallstattu je dokonce možné se vykoupat (a také jsem to v letošních vedrech využil), zelený pás na pobřeží s upraveným molem a vstupy do vody je volně přístupný.





A samozřejmě se po jezeře dá projet i na výletních lodích a člunech.





Nad Hallstatt můžeme vystoupat pěšky, anebo se vyvézt lanovkou. Lanovka má jednu kolej, která se ve střední části rozdvojuje, aby se mohly vyhnout protijedoucí vagóny. Provoz je tak nepřetržitý oběma směry.



Po mostě přejdeme na vyhlídkovou plošinu, vystrčenou nad jezero.





Nabízí působivý pohled na celé město a také se odtud krátkou procházkou dostaneme k solnému dolu.





Na konci jezera, 5 km za Hallstattem, je obec Obertraun, z níž vede další lanovka, od jejíž první mezistanice směřují stezky k Velké ledové jeskyni a Mamutí jeskyni, a trasy od horní stanice dalších úseků lanovky nabízí pohledy na Hallstattské jezero a masiv Dachsteinu ještě z jiné perspektivy. Zvlášť působivá je vyhlídka Pět prstů. O tom a solném dolu v Hallstattu někdy jindy.

21 komentářů:

  1. Sákryš, to je nádhera! Ten systém jednokolejné lanovky se středovou výhybkou je stejný jako na Petříně . V solném dole jsem byla v Berchtesgadenu a takové krásné jezero je i Königsee. Ostatně tam se po několika letech vracím 25.8. na Orlí hnízdo. Na ten Hallstatt se musím podívat jestli ho nemá Lenka v nabídce nebo jestli o něm neuvažuje.

    OdpovědětVymazat
  2. To se divím, že se Číňané nerozhodli vybudovat kopii Karlštejna nebo Lednicko-valtického areálu
    Pobavil mne důvod, proč se do Čínského Hallstattu tamní boháči příliš nehrnou: Je zamořený smogem. Z podobného důvodu se mnozí Češi nehrnou do koupi asijských výrobků typu obuv, kabelky, textil: Zapáchají. Bůhví čím, snad směsí nějaké impregnace a podezřelého výrobního materiálu.Jinak originální Hallstatt je velice půvabné městečko. Musela to být příjemná dovolená.

    OdpovědětVymazat
  3. pohadka - raj a zemi. halt ti rakusaci, k tomu este aj papanicko, SUPER!

    OdpovědětVymazat
  4. Bože, keď som si prečítala tento článok!!! Musím len potvrdiť, ja keď som tam bola (minulý rok), tak tiež samý číňan, alebo Japonec, alebo čo to bolo, pre mňa je to všetko to isté. My sme boli v zime, Hallstat je krásny!! Ale boli sme tam iba chvíľočku, pretože sme to mali ako takú zastávku, išli sme do Salzburgu, ale primárne na beh čertov..ale teraz ako pozerám, že sa dá vyviesť aj lanovkou, ty kks, to som nevedela, a teraz to tak ľutujem!   

    OdpovědětVymazat
  5. Kouzelné místo.
    Ale čím jsem starší, tím víc mne odrazují ty davy tůůůůristů.

    OdpovědětVymazat
  6. to vypadá jako nádherné místo, hned bych se tam vydala!

    OdpovědětVymazat
  7. Líbí se mi to moc, díky za hezký výlet.Několik souborů podobných destinací jsem viděla, ale osobní zážitky jsou lepší. Nedivím se, že se tam turistům líbí, ale umí se zřejmě i chovat a tu krásu městečka nepoškozují ani nedělají odpadky. Zřejmě si to obyvatelé také hlídají, udržují.Díky za pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
  8. Kouzelné místo to skutečně je. Nedávno jsem se o něm zmínil také ve článku. Před rokem jsme Hallstatt navštívili a kromě Číňanů je zde i hodně českých turistů.
    Na fotkách to vypadá, že voda je ideální ke koupání. Ale co si pamatuji, je to celkem ledárna a v okolí jsou i teplejší jezera. Nicméně pro nás otužilce to je příjemné zchlazení.
    Jeskyně a vyhlídka Five fingers určitě stojí za návštěvu, asi nemá cenu jezdit jen do Hallstattu, ačkoli se jedná o mimořádné místo. My jsme teda k jeskyním z Obertraunu vyšlapali pěšky, abychom dali aspoň trochu turistiky

    OdpovědětVymazat
  9. No jo takovou vizi jako mají Japonci měl i jeden z nejmilovanějších mužů mého žiovota, bohužel se důchodu nedožil. Plány byly, realita života jiná.
    Nicméně tvá překrásná reportáž, překrásné fotky i povídání jsou opět super, blog na vysoké úrovni, kladním se mu, jako vždy.

    OdpovědětVymazat
  10. Nelze se nez podivovat tem krasnym fotografiim.Pochybuji, ze dnes si nekdo vzpomene, ze jsme meli takovou nadheru primo u nosu. Nikdo z nas si tam tehdy nemohl zajet!

    OdpovědětVymazat
  11. Moc krásné místo! Číňani jsou hodně disciplinovaní a když se nějaké místo dostane do jejich oficiálních cestovních plánů, jen tak z něho nevypadne .

    OdpovědětVymazat
  12. Překrásné místo!Trochu mi to s těmi Číňany připomnělo Korejce v Českém Krumlově na Svatováclavských slavnostech...

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné místečko! Nedivím se Číňanům, že kopírují.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak já si jednou objednám místo vstupenky do ráje raději Halstatt.

    OdpovědětVymazat
  15. Teď už konečně vím,jakou scenérii dává korejský výrobce televizorů do promo programu.Je to romantické místo.Na Číňany si budeme muset zvyknout ,že je máme všude.I doma. Například průchodnost Karlova mostu je dva tisíce Číňanů /hod 😀

    OdpovědětVymazat
  16. Teď už je mi jasné jakou scenérii dává korejský výrobce televizorů do promo obrázků.Romantické místo Hallstatt. Na Číňany si budeme muset zvyknout, že je už máme všude.Zkopirovat Karlův most je snad zatím nenapadlo.A tak je jednotkou nosnosti tohoto mostu Číňan / hod.😃

    OdpovědětVymazat
  17. [1]: Na Orlím hnízdě jsem před pár lety také byl, ale jak vypadá Königsee, nevím, protože na zamlženém vrchu bylo vidět na sotva 2 kroky :).
    Hallstatt by si zařazení do cestovních cílů určitě zasloužil :).[2]: A dětské hračky z Číny jsou prý z jedovatých materiálů.
    Před pár roky jsem byl v Pekingu a jejich slavná olympijská sportovní hala Ptačí hnízdo se ve smogu jevila jen v nejasných obrysech :).[3]: Mají ti Rakušáci štěstí, že jejich praotec zakotvil v takovém kraji .[4]: Zimní Hallstatt znám z pohledů a je stejně hezký jako v létě.
    My jsme tam zajeli z našeho dovolenkového penzionu 2 dny za sebou a myslím, že by stále bylo co objevovat.

    OdpovědětVymazat
  18. [5]: Davy turistů jsou čím dál větší, asi jako počet aut na silnicích.
    A lepší to nebude :([6]: Můžu jen doporučit :).[7]: Myslím, že udržovat čistotu patří mezi typické rakouské vlastnosti. Dovedou vytvořit příjemnou, pohodovou atmosféru. Proti Itálii je tam vše klidnější, a to i v takto exponovaných místech.[8]: Až budu trochu více na internetu, podívám se.
    Opravdu voda byla dost chladná, překvapilo mě, že více než v jednom horském plesu, kde jsem se koupal den předtím. Ale asi to bude tím, že Halštatské jezero je mnohem hlubší.
    Nápad jít z Obertraunu pěšky byl velmi příhodný. Čekáním snad ve 100m frontě jsme zabili tolik času, že jsme dávno mohli být na 1. stanici lanovky.

    OdpovědětVymazat
  19. [9]: Velká škoda nedožít se úrody. Já bych naopak nejraději byl pořád na dovolené :).[10]: Fotografie jsou jen z mobilu, ale na doprovod k textu celkem stačí.
    Jsem rád, že svět se otevřel, opravdu to bylo deprimující cestovat jen prstem po mapě.[11]: A takoví jsou asi ve všem. Jeden kolega strávil pracovně nějaký čas v Hongkongu a říkal, že tam nebylo nic neobvyklého intenzivně pracovat od 8 do 22 hod.[12]: Ti Asiati nás ale berou útokem. Ještěže to zatím nenapadlo Afganistánce :).

    OdpovědětVymazat
  20. [13]: Akorát s autorskými právy si hlavu moc nelámou :).[14]: Já bych to také bral. Těším se tvou společnost :).[15]: 2 tisíce/hod? To je ale síla! [16]: Číňané jsou spíš na stavbu ultramoderních mostů, jejich zavěšené mosty přes hluboké propasti berou dech.
    Jinak kopírují, co se dá. Prý se tam dá něco vyvézt jen jednou, protože každý dovezený výrobek rozeberou na atomy a vzápětí už vyrábí sami.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to se těm japoncum nedivim, moc pekne! Jinak ale Japonci foti všechno možné. Treba na Karlštejně Santu lezouciho kominem...😬

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)