31. července 2019

Letně (5)

S létem je opět čas na pelmel drobných kuriozit. A vědí to i v Londýně.



V písni Klobouk v křoví Jaroslava Ježka na text Jiřího Voskovce a Jana Wericha se zpívá:
"Kdo to v poušti zmizel? Odkud šel a kam? Jaký to měl svízel, že byl v poušti sám?"
A tady nás napadne něco podobného.



A kde asi skončila druhá bota? V odpadkovém koši? V kartuziánském klášteře v Gamingu mají čtyřhvězdičkový.



Připomínkou z cest jsou dnes pro každého výletníka stovky fotografií v mobilu, mnozí si pořizují selfie na pozoruhodných místech a v Bučovicích, kde teď trávíme hodně času, mají u vlakového nádraží zásluhou místního klubu turistů novou atrakci, památník 17. poledníku. Na rozdíl od Jindřichova Hradce, známého 15. poledníkem, v bučovickém informačním středisku každý cestovatel dostane certifikát o překročení 17. poledníku. A na něm leží mimo jiné i Špicberky, chorvatský ostrov Korčula a africké země Čad a Kongo.



A z cest je také dobré si přivézt nějaký suvenýr. V Hallstattu se dají pořídit v koutku Bullshit.



V černohorském přímořském letovisku Sutomore vás vyzbrojí i užitečnými reklamními poutači. Panny by mohla oslovit nabídka první lekce sexu zdarma.




A když jsem vzpomněl mobil, znáte tu situaci, kdy je nabitý už jen na 10 %, potřebujete ho k fotografování, k navigaci, čekáte důležitý hovor, power banku máte doma a kde se teď dostat k zásuvce? V Hustopečích nemusíte ani do kavárny, je přímo na náměstí.



Dopravní značení a co z toho vznikne, když se posunou dveře.



K létu patří výlety a po výdeji energie je třeba se dobře najíst a napít.
Pochutnej si (v baru v Bruselu).



Žízeň lze rychle a levně zahnat kofolou, pro náročnější drží vinnou pohotovost v Modřicích u Brna.



A když nám naopak energie přebývá, vybouřit se dá i na demonstraci. Vladimír Hučín z Přerova (člověk, který za normalizace podnikal sabotáže na socialistické nástěnky a plakáty, podomácku vyráběl výbušniny a chtěl slzným plynem rozhánět režim velebící průvody) se nespokojil s tím, že mu před několika roky jakási hlava pomazaná udělila čestné uznání "veterán Třetího odboje", a neúnavně bojuje dál. Pro střelnici obstaral speciální terče a prý je o možnost si na ně vystřelit zvýšený zájem.



Sláva vladařů, vojevůdců, politiků je pomíjivá, čas oponou trhne a z hrdiny je padouch, anebo naopak, a to má dopad na jejich památníky. Třeba socha Napoleona na Vendomském sloupu v Paříži na stejnojmenném náměstí naproti hotelu Ritz je už třetí verzí, první dvě byly strženy.
U nás to mají dnes těžké památníky osvobození Rudou armádou. Vzpomínám si na předvolební mítink Občanského fóra na náměstí v Bučovicích v r. 1990, kde ho také mají. Tehdy si nikdo nebyl jistý svou funkcí a protože zde měl řečnit předseda české vlády Petr Pithart, místní radní byli patřičně vystrašeni. Na odstranění památníku jim chyběl čas i technické prostředky, a tak to nakonec vyřešili tím, že celý památník omotali prostěradly.

Vojáka v Přerově není třeba skrývat, ten sám zaroste větvemi stromů.



Na Divadle Husa na provázku v Brně mají pamětní desku, která obstojí za každého režimu.


15 komentářů:

  1. XVII = 17
    Ale jinak dobrý

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se vybavilo nejvzdálenější místo, kde jsem viděl za výlohou Krkonoše v Sobotce mezi Jičíně a Boleslavi... Toho lze natrefit třeba i v Praze  ale tohle bylo nejdále od Krkonoš, kde byl vystavování výslovně jako symbol zdejšího kraje"

    OdpovědětVymazat
  3. Ruža z Moravy01 srpna, 2019 00:57

    Hezký, zajímavý pelmel, ale osobně se mi nelíbí ty "terče," příliš laciná snaha se někomu zalíbit. Copak asi ten pán kromě toho "boje"- na nic- udělal užitečného? Jen se zviditelňoval.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: o smysluplnosti onoho počítání můžeme pochybovat ale minimálně to vyžadovalo značnou odvahu (riskoval minimálně vězení) a za bývalého režimu o nekskem"lacinem zviditelnivani " je tezko mluvit......žádnou popularitu z toho tenkrát neměl. Dneska už je střílení do takových terčů už jenom poklesla zabava...

    OdpovědětVymazat
  5. kartause Ittingen - nedaleko Frauenfeld - vari vyborne pivo.Klobouk ve křoví môj favorit.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný prázdninový "pallmall" .[3]: Když papírové terče dokážou nahradit v mysli potenciálních střelců terče živé, myslím, že můžou mít svůj reálný smysl. Mimochodem - dnes je populární mluvit o tom, co kdo kdy "udělal užitečného" nebo tzv. "dokázal", jako by to snad byla nějaká povinná jízdenka, kterou se člověk musí prokazovat samozvaným "revizorům", aby si směl něco myslet a říkat to. Upozorňuji jen na to, že míra zásluh a užitečnosti daného jedince bývá dost subjektivní, takže názory na ni se mohou výrazně lišit. Samozřejmě, nejvyšší bývá u mnoha lidí při pohledu do zrcadla, v něm často i ty nejmalichernější zásluhy vypadají o moc významněji než zásluhy ostatních, tím spíš těch, kteří mi právě z nějakého důvodu moc nevoní .

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné letem světem. Před veřejnými nabíječkami hodně varují, kvůli hackerům. Kdysi jsme měli takové přísloví Vrtáš se v tom, jak gynekolog amatér. Což označovalo člověka absolutně nezručného, vše zničícího....

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Souhlasím.[6]: Terče v podobě prezidenta a premiéra s urážlivým doprovodným textem jsou nechutná záležitost. Osobně lituji a nechápu, že za něco podobného autor nenese trestní odpovědnost. Jaký mohou mít "reálný smysl"? Smích a pocit nadřaznosti a beztrestnosti u primitivů?
    Považovala bych za přestupek kdyby na terčích byla fotografie jakéhokoliv člověka. Natožpak hlavy státu nebo jiných státních představitelů nebo i "jen" mediálně známých osob.[7]: Na fotkách jsou myslím veřejné nabíječky autobaterií, nikoli mobilů.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Podobné terče určitě neomlouvám, byť s trestní odpovědností to vidím jinak. Jen si myslím, že když magoři střílejí do papíru, je to pořád o dost lepší, než když střílejí do lidí.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Čistě pragmaticky vzato - ano, je lepší, když si magor střelí do terče, než do člověka. Ale tolerancí takové "recese" vysíláme signál, že střílení na lidi, kteří nám nejsou po chuti, je v zásadě možné. Nejdřív si to vyzkoušíme na terč papírový a možná jednou, když bude příležitost, tak na terč živý.
    Neznám žádného Vladimíra Hučína z Přerova, ale magor to bude. Nejdřív protestuje proti normalizačním praktikám a pak proti demokraticky zvoleným představitelům.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Díky za upozornění, opravil jsem, přitom římské číslovky znám.[2]: Já si pamatuji, že jsem k mému velkému překvapení viděl Sněžku z místa Zvičina u Kuksu.[3]: Mně se to také nelíbí, kdyby na terči byl Rom nebo migrant, určitě by to neprošlo "jen tak".[4]: Před rokem 1989 si něco odseděl, ale pak byl rehabilitován.

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Bohužel neznám, myslím kvůli klášteru, pivo jsem se nenaučil pít :).[6]: Souhlasím v tom, že minulé zásluhy pro dnešek už nehrají velkou roli, slyšel někde např. Daniela Kroupu, že je čas pro nové Občanské fórum, je utrpení, ten zcela vězí v minulosti a nemůže se smířit, že jeho osoba je dávno zapomenutá.[7]: V tomto kontextu to neznám .

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: Souhlasím, je neskutečně, co se dnes toleruje, např. to, jak jeden lokální politik ODS napsal, že Zemana by bylo nejlépe podříznout jak svini a vykrvit.Myslel jsem, že ty zásuvky tam mají pro stánkaře a jejich mrazicí boxy.[9]:[10]: Myslím si totéž co Axina, jestliže se nad tím zavírají oči, může to povzbuzovat agresivní magory k činům.Hučín byl po revoluci nějakou dobu v BIS, ale odtamtud ho vyhodili, je to zřejmě člověk, který neuznává žádná pravidla a pro spolupráci v žádném směru není použitelný. Má sklony revolucionáře anarchistického ražení.

    OdpovědětVymazat
  14. Ty terče nemají chybu!
    A zásuvka jakbysmet, takových mít pár po městě by se občas i hodilo .

    OdpovědětVymazat
  15. ...a ratlíci kolem terčů poštěkávají, a terče se v reakci jen usmívají. Třeba ratlíci doufají, že za terče jim jednou též  odhalí pamětní destičku za jejich "vele" - dílo.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)