10. října 2019

Jak jsem dostal pokutu za překročení rychlosti

Nejsem zrovna nejvzornější řidič, celkem 5krát jsem dostal pokutu za menší prohřešky (překročení doby parkování např.), nejcitelnější byla obsílka na 110 EUR v loňském létě za překročení rychlosti na rakouské dálnici o 32 km/hod na úseku, kde byla snížena, nikdy jsem ale nikoho neohrozil (vyjma sebe a choti při havárii před 3 roky, způsobené mikrospánkem). Při osobním setkání s příslušníky, co "pomáhají a chrání", jsem vždy odevzdaně vyslechl "kontrolní otázku" "Pane řidiči, víte, že …?" a bez snahy se hájit a reptání pokutu uhradil. Ale ta poslední mě nenechala klidným.

Z Brna často jezdíme na chalupu do Bučovic a na trase projíždíme po obchvatu Slavkova u Brna.



Před ním se přejíždí větší kopec a při sjezdu je rychlost podle příkazových tabulí omezena nejdříve na 80 km/hod, pak na 60 a nakonec na úpatí kopce je tabule s názvem obce (a tedy nutnost snížit rychlost na 50 km/hod). Za cedulí je křižovatka a hned za ní je již povoleno zvýšit rychlost na 70 km/hod. To znamená, že rychlost 50 km/hod je nutné dodržovat jen na úseku několika desítek metrů. Stále však jedeme po hlavní silnici a protože z pravé strany takřka nic nejezdí (nejbližší vesnice je asi 3 km odtud), srážka s někým najíždějícím z vedlejší silnice prakticky nehrozí, navíc na křižovatku je ze všech stran široký výhled.

Jak to ale u naší policie bývá zvykem, kde o nic nejde, si velmi rádi finančně přilepšují. Na kratičkém úseku 50km rychlosti mají umístěnu kameru. A loni na podzim jsem na kameru pozapomněl, naměřili mně 62 až 65 km/hod a poslali dopis s oznámením o vyměření pokuty 600 Kč za překročení rychlosti. Údajně 26.11. jsme dopis převzali, v té době jsem ale byl hodně vytížený vším možným a příkaz k úhradě v bankovnictví jsem zadal až 17.12., 18.12. se částka z účtu odečetla. Víc jsem se tím nezabýval, jen měl na paměti, že příště si musím dát větší pozor. Jenže k mému velkému překvapení téměř po roce (1. 10. 2019) přišel další dopis, že pokuta dosud nebyla zaplacena a "obviněné" (auto je psáno na manželku) byla vyměřena nová pokuta 1500 Kč, k tomu bylo připsáno poučení, že do 8 dnů je možné podat odpor, ovšem při shledání viny budou navíc vymáhány náklady za správní řízení podle vyhlášky č. …
Naše "nezaplacení" bylo vysvětleno větou: "Je-li určená částka uhrazena po dni splatnosti, obecní úřad ji bezodkladně vrátí provozovateli vozidla."

Lhůta prý byla 15 dnů, takže jsme ji o týden překročili, ale o vrácení peněz jsme žádnou informaci nedostali. Pročetl jsem proto staré záznamy v bankovnictví a skutečně 600 Kč nám vrátili, ale jejich "bezodkladný" úkon se projevil připsáním na účet až 7. 1. 2019, tj. po 20 dnech, nemluvě o tom, že to už bylo v jiném kalendářním roce. Internetové bankovnictví otvírám velmi zřídka, o pravidelné platby a příjmy se není třeba starat a protože máme s manželkou společný účet a navykli jsme si vše platit kartou, za měsíc to znamená desítky bankovních transakcí a bez bližšího zkoumání se 600Kč změna nepozná. Stav na účtu navíc chodí přes SMS, což pro orientační představu úplně stačí.

Postup úřadu mě pěkně naštval a referentce, která nám milý dopis poslala, jsem napsal mail s popisem výše uvedených časových údajů a skutečnosti, že o jejich vrácení 600 Kč jsme vůbec neměli tušení (vlastně ani nevím, co by se bezprostředně dalo dělat) a uzavřel jej slovy:
"Domnívám se, že vaše jednání velmi připomíná praktiky společností, které z malých půjček dokáží vyrobit x-násobek a některé nešťastníky finančně zničit.
Protože se chci vyvarovat dalších problémů, přes značné pochybnosti o oprávněnosti vaší sankce jsem dnes (1. 10. 2019) dal příkaz k úhradě 1500 Kč a vzhledem k tomu, že váš dopis je datován 26. 9. 2019, i při jistém zpoždění v zaúčtování v bankovnictví lhůta (zajímavé je, že tentokrát) 30 dnů s velkou rezervou je splněna. Doufám tedy, že další rok nepřijdete s podobným dopisem jako dnes."



Nejsem si ale jistý, zda můj mail nebude chápán jako "podání odporu", proto budu muset sledovat záznamy v bankovnictví a kontrolovat, jestli platbu opět nevrátili, aby "svědomitá" úřednice nám pak jako "notorickým neplatičům" po delší době s penalizačním navýšením a správními poplatky mohla vyměřit částku třeba statisíců, případně na nás rovnou poslat exekutora.


32 komentářů:

  1. Jó, peníze z nás musí ždímat způsoby všelikými. Jako nejnovější příklad naoko skvěle se tvářící je placení paušální daně každý měsíc pro živnostníky, kteří mají nižší obrat než milion ročně. FS to odůvodňuje tím, že nebudou muset podávat daňové přiznání na konci roku. jenže... už si takhle nebudou moci počítat odpočet na dítě a jelikož má být paušál 5500 za měsíc, za rok to je cca 60000. Jde o to, že pokud by se jelo dle starého způsobu, po všech odpočtech na které mají ze zákona nárok, mohou být třeba v mínusu, nebo jim vyjde daň třeba 5000. Ale oni zaplatí těch 60000.Takhle stát podporuje podnikání.....

    OdpovědětVymazat
  2. To mi připomnělo dobu, kdy jsem měla v krámku- ve skladu rádio, řádně přihlášené, platila jsem měsíční poplatek na poště. V roce, kdy jsem končila činnost, zrušila pronájem obchůdku jsem řádně odhlásila na poště rádio. Mám ve zvyku si vše zakládat do pořadače, tak i tu odhlášku-psala jsem vždy všechno dvojmo -což se mi vyplatilo. Zhruba za rok jsem dostala dopis, že mám zaplatit pokutu 2 tisíce korun, protože jsem neplatila  poplatek za rádio na té adrese, kde byl obchod. Okamžitě jsem si okopírovala odhlášku z pošty s potvrzením, dokonce jsem si vyžádala od MÚ potvrzení, že jsem končila s obchodní činností na uvedené adrese. Vše jsem zaslala  a oni mi pak napsali, že pokuta mi byla  zrušena na základě atd. Jak je dobré si doklady  zakládat. Výpisy z účtů kontroluji a také se mi stalo, že telefon-úhradu  neprovedli a tak jsem to honem uhradila. Nic se nestalo, žádnou pokutu jsem nedostala.

    OdpovědětVymazat
  3. Také se občas dopouštím (dokonce vědomě) dopravního přestupku a pak platím pokutu za parkování na té straně vozovky, kde je vodorovný žlutý pruh. Na naší klidné ulici před panelákem, není totiž večer kde zaparkovat. Oznámení o pokutě mi přijde dopručeným dopisem (s modrým pruhem) a jeho přijetí musím poštovní doručovatelce podepsat.
    Dopis o tvém přestupku byl určitě adresován majitelce vozidla, tj. tvojí manželce. Nikomu jinému by doručovatelka ani neměla dopis předat, event. nikomu jinému by neměla dopis předat pracovnice na přepážce pošty. Je to jednoduché - tvoje manželka neměla pokutu "hodit za hlavu", ale uhradit ji, případně tě požádat, ať provedeš úhradu ty. Tolik k formální stránce problému.
    Jinou otázkou je potměšilé jednání policie při chytání a pokutování řidičů, kteří se dopustili nezávažných dopravních přestupků. Já tím parkováním na vozovce široké nejméně pro 3 vozidla vedle sebe také nikoho neohrožuji.
    Netrap se tím. Už jsi/jste v životě jistě přišli o víc, než 1500 Kč.

    OdpovědětVymazat
  4. Podobně problémy jsem měl s údajně nezaplaceniymi popelnicemi.. Když jsem přinesl udtrizky složené, ukázalo SR, že platba byla zuctovansvsousedovi. je

    OdpovědětVymazat
  5. Můj dědeček, kterému stát v 50. letech napřed převedl v rámci měnové reformy veškeré úspory v poměru 1:50 a následně za "velezradu" zkonfiskoval veškerý majetek - tedy prosperující kamenosochařskou dílnu a nový dům se zahradou, se vždycky v podobných situacích pousmál a řekl: "Nu co, to už jsme přišli o víc!" Tak se snažím v tomhle přístupu pokračovat, ale je fakt, že někdy je cesta k takovému lapidárnímu a pokornému shrnutí lemována početnými vulgarismy .

    OdpovědětVymazat
  6. Budeš si muset updatovat apky v chytrém telefonu.
    Pak budeš v obraze, neasi?

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: To je pěkná pálka. A co když budou třeba ve ztrátě, vrátí se jim z těch odvodů alespoň něco?[2]: Jsi na všechny situace připravená, na úředníky platí jen hlavičkový papír .
    Já v papírech pořádek nemám, dokonce už několik let neumím najít jeden diplom, naštěstí mám ověřenou kopii :).[3]: Myslím, že dopis vyzvedla a pak odložila a zapomnělo se na něj.
    Je pravda, že jsme několikrát přišli o mnohem víc, např. i s auty, jedno (tehdy pouze rok staré) nám ukradli a předchozí po havárii jsme odepsali.
    Tady mě ale naštval ten postup. Když něco řeší státní úřady, čas nehraje roli, ale šikanovat lidi by jim šlo náramně.

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Tady je asi výhodou, když se vše platí přes internetové bankovnictví, pak se nemůže žádný "ústřižek" ztratit, ale chce to do něj také nahlížet:).[5]: "Velezrada" - to dědeček mohl být rád, že ho nepopravili.
    Ale je obdivuhodně, že takové likvidační zásahy dokázal brát s nadhledem a snad i černým humorem.
    Myslím, že život přináší ztráty, ale i šťastné náhody, které nás zase něčím obohatí, za sebe můžu říct, že celkovou bilanci mám určitě kladnou.[6]: Ano, nějaký připomínací prográmek by se hodil :).

    OdpovědětVymazat
  9. Milošova nezodpovědná stránka osobnosti! To jsou mi ale novinky! Jinak, co se úřadů týče, já mám zatím docela dobrý zkušenosti. I když, jednou mi tvrdili, že poštou mi doručili oznámení (a nic nedoručili - na tohle jsem fakt opatrná). Přišla až upomínka a pak jsem byla hnána časem a utratila tak díky tomu vyšší sumu, musela se uvolnit náhle z práce atd. (protože mi hrozila vysoká pokuta, kterou naštěstí nesplnili). Kdoví, zda to vůbec poslali, protože tady je pošta fakt spolehlivá...

    OdpovědětVymazat
  10. Jsi rebel, že si takhle vyskakuješ na císařsko-královskou písařku!

    OdpovědětVymazat
  11. Předpokládám, že něco podobného by se ti nestalo, pokud bys překročil rychlost v NDR.
    Má dcera v lázeňském městě Bad Schandau překročil rychlost na úsek 30 km, kdo řídí, ví, že tato rychlost je šnečí a šílená.
    Jako majitelce vozu mi přišla obrovská obálka, samozřejmě doporučeně do vlastních rukou. Jednalo se o několika stránkový dopis, včetně tří vydařených fotografií, dále několika fotografií se záznamem rychlostí, digitální záznam rychlosti z celého úseku, tabulka rychlosti z celého úseku barevně šrafovaná. Zpráva byla celá německy, dále anglicky a bylo udáno telefonní číslo na překladatele do českého jazyka.
    S německou precizností mi ještě popřáli veselé vánoce a požádali o zaslání 90 euro. Jednalo se o malý přestupeček, tak nemáme zlobit, nejezdit na 30 o 10 více a moc se zase na nás těší, až k nim přijedeme.
    Na takový " přestupeček " fakt nezapomeneš !

    OdpovědětVymazat
  12. O pokutách by som vedel spievať árie, dlhé litánie - radšej o tom napíšem niekedy - pretože spievať na rozdiel od mojej dcéry, opernej speváčky - absollutne neviem. Teraz len toľko: kvôli pokute cestou z Arlberg-Pass musela manželka v Zuerichu na políciu, kde sa o ňu staral sám pán kapitán...Ale omluvil sa jej!

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Přání krásných Vánoc, Velikonoc, či jiných svátků na takovýchto dopisech vždy potěší...

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, místní systémy jsou zacyklované cykly a tvůrci jsou si toho dobře vědomi. Celá neochvějná demokracie pak selhává na tom, že každý má právo na vyslechnutí, a tak se záležitost zacykluje do kruhu, ze kterého nejde ven. Dobrá taktika - napsat svůj názor, ulevit tak ukřivděné duši a nechat plavat. Kdyby ses totiž pustil do vymáhání, bylo by to dlouhé a nemělo by to konce.[3]: A tady bych taky mohla vyprávět, jak mi do schránky nepřišla výzva k vyzvednutí obálky do vlastních rukou a jak se potom obálka objevila ve schránce, aniž bych ji přebrala. Problém je, že převzetím zásilky startuje odpočet (o termínech už se mluvilo v článku) a těžko můžu zareagovat ve lhůtě 15 dnů, když studuji v Brně a pošťačky za mě podepisují převzetí...Dřív jsem si myslela, že stačí, když budu svědomitá, a tím pádem budu se systémem za dobře. Dneska věřím, že nás to dostihne všechny tak či onak :)

    OdpovědětVymazat
  15. Nebude, nemá to náležitosti odporu.[11]: Jo, pokuty z Německa jsou bezva podrobný. Jsem párkrát tátovi překládala a ty jejich dopisy jsou vždycky takový zajímavý

    OdpovědětVymazat
  16. [7]:hele, tak o tom taktně mlčeli. On si to hned každej neuvědomí, ono se to tváří jako výhodná věc, ale není. Na ten odpočet taky paní ministryně neupozornila, to řekl až nějaký daňový expert. A co se týče toho jestli jseš ve ztrátě nebo ne, zjistíš právě až když si uděláš daňové přiznání. Takže pokud bude stát vracet, tak si tak jako tak to přiznání budeš muset udělat abys věděl jak na tom jseš....

    OdpovědětVymazat
  17. A že mě to ani trochu nepřekvapuje...[5]: V příběhu tvého dědečka mnohé poznávám. Manželův dědeček byl odsouzen za velezradu k osmi letům, k propadnutí veškerého jmění (majitel kolářství) a k trestu ztráty čestných práv občanských. V době procesu mu bylo přes 70 let. Ale přístup tvého dědečka se mi líbí moc.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Houby dědeček, praděd to byl!

    OdpovědětVymazat
  19. [9]: Možná to není jen nezodpovědnost, ale příznaky demence .
    Já v poštu také nemám 100% důvěru a mám i zkušenost s nedoručením.[10]: Že by geny nějakého vojáka napoleonské armády?[11]: Ano, značka s rychlostí 30 km/hod je čirá zlomyslnost a past na pokuty.
    Veselé Vánoce jsou vtipné, myslím, že je měli hlavně oni, díky výběrům pokut měli asi větší prémie .Přidám zkušenost s tou pokutou z Rakouska. Žádná fotografie s digitálním záznamem tam nebyla, jen strohý údaj o překročení povolené rychlost o 32 km/hod. Zápis byl vyhotoven v němčině a také v češtině (a bezchybné, žádný nesrozumitelný překlad automatem), a ještě k němu přiložili odpovědní formulář, kde bylo možné uvést jinou osobu, než majitele vozu, která ve skutečnosti auto řídila (a jíž by pak zřejmě dopis s pokutou přeposlali). A k tomu bylo poučení, že v případě uvedení neúplných či nesprávných údajů o skutečném řidiči se majiteli vozu podle rakouského zákona o silničním provozu udělí peněžitý trest až 5000 EUR!
    Tady se ukazuje jedna z nevýhod EU u propojených databází :).
    A tehdy jsem si alespoň nacvičil platbu z korunového účtu do zahraničí v eurech :).

    OdpovědětVymazat
  20. [12]: Těším se na tvé zkušenosti.
    To byl ale galantní výběrčí .[13]: Kdyby k tomu alespoň přidali bonboniéru.[14]: Pochopil jsem také, že je beznadějné protestovat. Čekal bych ale, že za platbu po termínu může být nějaké penále a ne že ji vrátí, 3/4 nechají u ledu a pak z původní pokuty udělají 2,5 násobek.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Ne, to jsi špatně pochopil, tady je (naše) pošta fakt spolehlivá, spíš věřím tomu, že to ten úřad vůbec NEPOSLAL!

    OdpovědětVymazat
  22. [15]: Tak tos mě uklidnila, vím, že jsi právnička.
    Jak jsou teď všude kamery, jsme jak v Orwellově světě.
    S německými pokutami zkušenost nemám, cestou do Itálie na hory jsme projížděli jen kousek Německa, kde se spíš popojíždělo, než jelo, ale trochu mě to překvapuje, protože Německo se vždy dává za příklad, že tam na dálnicích rychlost omezena není, pokud tedy není upravena místními cedulemi.
    Kde je naopak silně omezena, je USA, tam je běžné na dálnicích mít povolenou rychlost v rozpětí jen 50-70 mil/hod. A nedoporučuje se ji překračovat, protože by hlídka mohla řidiče postavit čelem ke zdi se zdviženýma rukama.[16]: Všechny úpravy jsou zřejmě dobré k tomu, aby se zvýšil výběr, a že  živnostníci úpí, úředníky netrápí.[17]:[Smazaný komentář] Dnes se takové osudy zdají jak vytržené ze středověku a přitom je to celkem nedávná historie.

    OdpovědětVymazat
  23. [21]: Aha, já jsem měl problém u pošty, můžu uvést i příklad z blogu. Před časem jsem Bloudovi. Well Bloudovi posílal knihu jako výhru v soutěži po dvoustém článku. Přes mail jsem naší oblíbené blogerce (a teď i mamince dvou dětí) poslal zprávu, že kniha je na cestě. Ale snad za 10 (nebo i víc dnů) mně s rozpaky psala, jestli jsem ji skutečně poslal (nebo neudělal nějakou chybu v adrese), že nic nepřišlo. Byl jsem ji jistý, že ne, Bloud pak šla na poštu a ukázalo se, že balík tam leží, ale vůbec se neměli k tomu ho dodat.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: No, tak tohle je hodně vtipný... A člověk má být jako jasnovidnej? Nebo jak jako? A to my tady nemáme. Teda s poštou ne. Akorát DPD, to je děs. Tam zaměstnávají jenom samý inteligenty... Ale to bych se rozčílila, z ca. 10 balíků doručili jen 3, z toho jeden rozsekali! A vytrvale, až na ty malé výjimky, tvrdí, že naše adresa neexistuje...

    OdpovědětVymazat
  25. ježíšmarjá, to by mě ani ve snu nenapadlo, že ty peníze pak vracejí. Pochopila bych kdyby za zpoždění vyměřili penále a ne že je vrátí. To si musím dát pozor. Buď rád , že pošta vůbec dopis doručila... mě jednou dost důležitý dopis s nedoplatkem nedoručila a to byl doporučený, že prý neexistuju, ačkoliv jinak vždy všechno doručili, naštěstí jsem se po něm sháněla, jinak bych asi taky dost koukala...

    OdpovědětVymazat
  26. To já měl zas takový případ s pojišťovnou. Jednou mi přišel dopis o nezaplaceném pojistném + penále; prý jsem jim za předešlý rok dlužil skoro 20 tisíc. To mě málem trefilo. Prozkoumal jsem to a chyba musela být u nich, vedli mě tam jako OBZP, přestože jsem po tu dobu studoval a změny nahlašoval. Takže jsem napsal e-mail, kde jsem kopiemi různých potvrzení doložil, že jsem nemohl být v kategorii OBZP, a vše bylo v pořádku. V odpovědi bylo jen, že provedli změny a vše už je v pořádku. Postrádal jsem nějakou malou omluvu, když mě to málem položilo a moje chyba to nebyla. Asi to vnímali jinak.
    Tak to bylo něco podobného jak s tou pokutou, jen to pro mě dobře dopadlo. Vidíte, co se může stát.

    OdpovědětVymazat
  27. Zajímavé by bylo kdyby tam, kde je stanovena rychlost na 50 km jel někdo pomaleji mu byla také zaslána pokuta za nedodržení rychlosti.

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Zkratku DPD jsem musel hledat Googlem, nevím jde o službu, kterou znám pod názvem "zásilkovna".  Tu jsme několikrát využili, zboží se pošle na domluvené výdejní místo a přes SMS pošlou informaci, že už je na místě, a kód k vyzvednutí. Zatím to vždy fungovalo dobře, protože jsme věděli, co má přijít, a jen jsme čekali na SMS.[25]: No, právě, taková nedoručená oznámení mohou pěkně zavařit. Zažil jsem to také po přestěhování, kdy nový obyvatel mně poštu nepředával a než se podařilo všechny "toky" přesměrovat, bylo s tím plno nepříjemných starostí.

    OdpovědětVymazat
  29. [26]: Pojišťovny jsou také "zajímavou" kapitolou, i s nimi máme své zkušenosti. Vybírat poplatky umějí dokonale, ale k plnění pojistných událostí se už tolik neznají. Např. u předchozího auta nám odlétlý kamínek od před námi jedoucího auta narazil do předního skla a vytvořil prasklinu - dírku a z ní se rozbíhající pavučinu do všech stran. Čekali jsme, že nám sklo vymění (cena je kolem 10 tisíc), ale to udělat nechtěli, že pavučina v průměru nepřesahuje jistou hodnotu (už nevím přesně, něco mezi 5 a 10 cm) a vyřešili to tak, že jejich smluvní opravář prasklinu napustil bezbarvým tekutým tmelem, který pak zaschl a nemohlo už auta pršet, ale vypadalo to ohavně. A ještě nám ten opravář valil šrouby do hlavy, že výměna celého skla je riziková, že už to pak nikdy dobře netěsní a jeho "úprava" je mnohem lepším řešením.[27]:[28]: To je jak ve starořecké báji o Prokrustově loži, kdo měl delší nohy než postel, tomu se přesahující část usekla, a kratší nohy se natáhly. Cokoliv jiného než přesná hodnota se trestalo.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Měl jsi říct, že ti prasklina brání ve výhledu na světlé zítřky.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: Ještě by mě mohli považovat za "starou strukturu", tedy myšlením :).

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)