16. ledna 2020

Chřiby (1) - Brdo

Ve středních Čechách se rozkládá vrchovina Brdy, kterou si oblíbila armáda, a proto tam také USA chtěly postavit radar (podle podporovatelů jeho instalace prý měl zachycovat rakety odpalované z Afgánistánu naším směrem :)), a na Moravě zase máme Brdo. A není to ledajaký vrch, ale v moravské vrchovině Chřiby přímo nejvyšší, má "impozantních" 587 m n. m. A na něm stojí 23,9 m vysoká kamenná rozhledna, nejvyšší tohoto druhu v celé ČR.

Chřiby se hovorově označují také jako Buchlovské hory, protože jejich dominantou je hrad Buchlov. Ze silnice E50 z Uherského Hradiště směrem na Brno zaujme i sousední kopec Modla s kaplí Barborka, Brdo však odtud vidět není, leží na odvrácené straně těchto kopců, a snad i proto mě nikdy nenapadlo se na něj vydat, přestože od mého rodného města (UH) vzdušnou čarou je jen 18 km daleko. Nakonec jsem se tam dostal až jako obyvatel Brna.

V Bučovicích, kam jezdíme na chalupu, je velmi aktivní Klub turistů s vtipným názvem Noha, s nímž jsme se už jednoho výšlapu zúčastnili, od té doby nás obesílají s informacemi o všech dalších akcích. A jednou z nich byl předsilvestrovský výstup na Brdo. Má dlouholetou tradici, 30. 12. 2019 se konal již 45. ročník akce, označované také jako setkání moravských turistů (Češi tam také mohou). Na mnoha místech trasy jsou stánky s občerstvením a vládne tu sváteční pohoda, trasa je nenáročná a s minimálním převýšením.

Výchozím bodem byl motorest Samota (470 m n. m.). Protože jsme se tentokrát u něj nezdržovali, zařadím sem několik fotografií z jiné doby. Je totiž zajímavý dřevěnými sochami, které zdobí jeho okolí.




Od motorestu se vydáme po modré značce směrem k rozcestí Vlčák (565), vzdálenému 4,5 km. Cesta je zpočátku asfaltová, usnadňující lesníkům odvoz vytěženého dřeva. Jako z jiného světa působí "odložené" velké kameny.



Na Vlčáku bylo možné se zahřát svařákem, pečenými klobásami a také u ohýnku.



Bylo totiž mrazivo, kaluže a tůně byly zamrzlé.



Přecházíme na červenou značku a k rozhledně na vrchu Brdo je už jen 2,5 km. Místy se jde po nepohodlné kamenité cestě.



Téměř 24 m vysoká rozhledna byla postavena r. 2004, nahradila dřívější 20m dřevěnou konstrukci. Rozhledny v ČR rostou jako houby po dešti, ale kamenná věž na Brdu je po 2. světové válce první, vypadá, jako kdyby zde stála od středověku.



K zasklené vyhlídkové plošině vede 125 schodů a z ní se naskýtá kruhový výhled.




V druhé polovině 30. letech minulého století tehdejší vláda uvažovala o stavbě dálnice Západ - Východ (z Prahy přes Moravu na Slovensko), jejíž část spojující Brno se Zlínem měla vést přes Chřiby. Se vznikem Protektorátu Čechy a Morava plány však vzaly za své a zůstalo jen torzo mostu.



Na horizontu následujícího snímku je patrné trojvrší Modla s kaplí Barborka (500), Buchlov s hradem (509) a Holý kopec (548), připomínající hřbety zvířat, a odtud také ze staročeské a staroslovanské podoby slova "hřbet" byl název Chřiby odvozen.



I když u rozhledny je také stánek s občerstvením, není nad vlastní opékání špekáčků nedaleko odtud.



A prokřehlí se mohou zahřát i grogem a punčem.



Punč je návodným směrníkem k turistické chatě Bunč (479). Je odtud vzdálená 3,5 km a zůstali jsme zde na oběd.



Chata byla obložena auty a někteří se odtud vydávají i na koni.



Od Bunče pokračujeme po silnici, po 1,5 km cesty jsme z ní na chvíli sešli odbočkou ke Komínským skalám (523).



Do zdejších končin několikrát zavítal na hony rakouský následník trůnu František Ferdinand d'Este a v té době místní mezi dvěma skalami vytesali schody, a tak se dá na ně i vylézt. V následujícím náhledu kvůli zákrytu skal jsou vidět jen horní dva schody.




A ze skal mezi korunami stromů je pěkný výhled do okolí. I odtud jsou v dáli nezřetelně vidět hřbety kopců Modla a Buchlov.



Poté znovu sejdeme na mírně se svažující silnici a trasu ukončíme v Kostelanech (365). Obec jsem neznal, leží v katastru okresu Kroměříž (na rozdíl od Kostelan nad Moravou, které jsou poblíž Uh. Hradiště), a docela nás překvapila krásnými vilami (a další se staví, jedna je trochu ve stylu Tugendhat), sportovní halou a rančem s hotelem s luxusní restaurací i zázemím (bowlingem např.).




Celá trasa měla přibližně 16,5 km a jako turistická tečka roku 2019 nás příjemně naladila do letošního kulatého.

31 komentářů:

  1. Když jsem začala číst a objevilo se Buchlov, okamžitě  se mi vybavila písnička Ej, od Buclova, větor věje, už téj Kačence pantle bere...zpívaly jsme  ji s kamarádkou coby gymnazistky na svadbách na radnici-kulturní vložka. Paní profesorka nás omluvila z vyučování  (ještě to bylo v sobotu) a šlo se.
    Ten výlet byl hodně zajímavý. Dřevěné sochy, kamenitý terén, rozhledna i ta zastavení. Líbilo by se mi to, ale tak před pár lety, kdy mi nožičky sloužily ještě stoprocentně. Díky za pěkný výlet. Jen s tou Nohou choď a  aspoň virtuálně poskytni další výlet.

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom jestli tam místo následníka trůna nebyl Nývlt!Dovolím si ocitovat odstavec z knížky Petra Motýla Bohemiana 1988-2019, kterou právě čtu a která svérázně glosuje vybrané dění z uvedených let. V kapitole "2007" se totiž píše:"V lednu USA požádaly českou vládu, aby mohly postavit v brdských hvozdech, orkánem dosud nezničených, americkou radarovou základnu. (Palindrom: Radar).K základně uprostřed lesů povedou dlouhé kabely. Mějte se na pozoru, Američané! Ten, kdo vás může položit na lopatky, nevolá "Alláh Akbar!", ale křičí: "Fero, tady je mědi jak sviňa!" (Palindrom: Drb z Brd)".

    OdpovědětVymazat
  3. Byl jsem tam kdysi s nerstovickymi turisty... Zaujala mne hora, že které byly davany kouřové signály a která si vysloužila pověst sopky... S Kyjova jsme vhsli vinicemi.. Nad ní do "hor".. V Kyjově mne tenkrát zaujal autobus s číslem 66..

    OdpovědětVymazat
  4. Růži napadla písnička, mne okamžitě naskočili Buchlovské kopce jako místo s největší úmrtností motorkářů. Rozhledna je parádní, opravdu vypadá jak pozůstatek středověkého hradu. Tedy já osobně bych zvolila cestu koňmo (tedy mít ho a umět to) jinak pozor! Brdy mají taky vrch Brdo, nebo Brda s výškou 773 m.n.m.

    OdpovědětVymazat
  5. Brdo =   součást tkacího stroje, která pohybuje nitěnkami a vytváří tak prošlup.
    -------------------------------------Ta rozhledna je opravu nádherná.

    OdpovědětVymazat
  6. Výšlapy mám ráda, ale né, když mrzne. Lidi, co tohle zvládnou v mrazu, obdivuji.
    Příroda jinak pěkná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dým na komínkách o kterým prý tehdy až v USA bylo psáno, že se probudila sopka byl způsoben upevnováním zábradlí pro císaře pána. Tak jsem to aspon četl.Rozhledna by se konstrukcí hodila k moři, ale ne do bájemi opředených hvozdů Cyrila a Metůda...

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná místa, tohle toulání by mě asi hodně bavilo a to opékání bych brala jako příjemný bonus.Poznámka o tom, že na setkání moravských turistů mohou i Češi, mě opravdu rozesmála!

    OdpovědětVymazat
  9. Jako řezníka mne přitahuje vidina opečeného špekáčku, jako turistu ta příjemná trasa českou krajinou a jako zdravotníka ... budeš jako řípa, milý hochu, v tom kulaťoučkém roce

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: Omluva moravskému turistovi za českou krajinu ... zásadní pochybení, mám hlavu posypanou nejméně metrákem popela

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Zpěvačka na svatbách? To se tedy můžeš pochlubit uměleckou kariérou.
    I když z tohoto kraje pocházím, přiznám se, že lidové písně šly kolem mě a vyrůstal jsem na "bigbítu", což asi také z hudební rubriky je znát.Ano, KT Noha je naše turistická budoucnost .[2]: Zajímavé je, že jsem v mapovém programu v mobilu při zkoumání okolí se dopustil úplně stejného zápisu Buclov místo Buchlov, možná nějaký automatický korektor nám to tam vnucuje :).[3]: Mně to připomnělo událost, jak jeden lapka vylezl na odstavenou elektrickou lokomotivu a také chtěl získat materiál do sběrných surovin, jenže nepočítal, že by mohl být pod proudem, a dopadlo to pro něj tragicky.

    OdpovědětVymazat
  12. [4]: A kdyby k tomu ještě přidali tamtamy, tak by se mohlo vysvětlit kromě sopečné erupce i zemětřesením, nebo vlnou tsunami :).[5]: Motorkáři jsou hazardéři se životem, když je někde vidím, je mně z nich úzko.
    Na Buchlov si pamatuji, když jsme tam kdysi dávno byli se syny ještě jako malými dětmi, že tam měli opravdového orla, nebyl ve voliéře, ale přivázaný řetězem a vypadal hrůzostrašně, roztahoval křídla, rozpětí měl snad dva metry a zdálo se, že se má velký hlad a děti bere jako příležitost ke svačině.[6]: Díky za pro mě novou informaci. Ta se určitě hodí do křížovek .

    OdpovědětVymazat
  13. [7]:[9]: Informace o "sopce" je velmi zajímavá.
    V jednom článku na webu, jehož odkaz sem nemůžu vložit, protože se komentář vyhodnocuje jako spam, se píše:
    "Nosníky zábradlí zasazované do vyhloubených děr byly zalévány roztavenou sírou. Při této práci se síra vznítila a nad kopec stoupal sloup bílého dýmu. To samozřejmě vyděsilo obyvatele obcí, kteří o práci na skalisku neměli ponětí. Přičinlivý žurnalista napsal článek do hradišťských Slováckých novin a senzace byla na světě. Seriózně se tvářící dopisovatel tvrdil, že na Komínkách obnovila svou činnost sopka, což ostatně potvrzuje i výskyt sopečné flóry na úpatí. Zprávu místních novin převzaly Národní listy, odkud se dostala až do krajanských novin v Americe. Vypráví se, že než se věc vysvětlila, zaplatili podnikaví hostinští v okolí místním hochům za to, že budou pálit na Komínkách mokré bukové listí k přilákání zvědavců a zvýšení tak vlastních tržeb."Dnes tam ale žádné zábradlí není. A tím je i konec legendy o sopce .[8]: Pokud bylo pod nulou, pak jen mírně. A výhodou také bylo, že nikde nebylo bláto. Navíc jsme se pravidelně zahřívali nabízenými nápoji .[9]: Ale třeba by ji věrozvěstové také ocenili :).

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: Mně se tam také velmi líbilo a pokud bude přát počasí, i 46. ročníku se zúčastníme.Dnes to zní úsměvně, ale z vyprávění si pamatuji, že na Kralickém Sněžníku, který je trojmezím Čechy-Morava-Polsko, kdysi střežili polští pohraničníci a když někdo vkročil na polské území, hned ho legitimovali a chtěli pas. A když ho neměl, vymáhali prý pokuty. My jsme tam byli 2krát, ale už v době Schengenu.
    A na Brdu Moravané pas také nevyžadují .[11]: Bohužel špekáčky jsme si nepřibalili, ale příště budeme chytřejší . Slovy zdravotnice jsi mě velmi potěšila .[12]: Není, proč by ses měla omlouvat, však VendyW v komentáři [5]: psala, že Brdo je i v českých Brdech :).

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Začala jsem už v 1.třídě ZŠ takové ty dětské písničky, pak ve sboru ve škole- zpíVala jsem, kde bylo "Třeba"pak v různých soutěžích- dvojhlasných, trojhlasných, v souboru a nakonec s kapelou  na zábavách v letech, kdy bylo tolik hezkých písniček z repertoáru Simonová-Chladil, Filipovská i  Hašlerovy skladby jsme s bráškou zpívali-jo, to byly časy. Jinak-pak jsem dala přednost rodině. Nedalo se po večerech někam chodit, neměl kdo hlídat a mužíček  moc pochopení neměl, když má v uchu deštník, jak sám říkává.

    OdpovědětVymazat
  16. Nejhezčí na takových poutí do neznáma jsou mladé kočky.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Zrovna dnes jsem si vzpomněl na slova písně, kterou, myslím, zpívala Filipovská, a sice: "Neváhejte začít znova, nenechte se odradit, …".
    Byli jsme totiž na chalupě a se zedníkem, vodařem, elektrikářem a stolařem domlouváme další kolo rekonstrukcí.Ale zpívat dvojhlas nebo trojhlas je už vyšší dívčí, určitě obtížnější než sólo.[18]: Přiznám se, že také v jejich výskyt doufám :). Třeba ta na koni byla k světu.

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: Pro mne je to samozřejmé. Klidně se přidám druhým hlasem ke všemu co slyším. Třetí hlas jsem si "vytvářela" sama. Dost se divil i sbormistr, prý kde jsem se to naučila. Pak to rozčísl: prý mám vokální talent. Tak nevím...     

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Je to píseň: Proč se lidi nemaj rádi, proč jsou v lásce nestálí atd. Ale to k Brdům nepatří, že?

    OdpovědětVymazat
  20. To obdivuji, samozřejmě myslím případ, kdy druhý a/nebo třetí hlas zpívá/zpívají něco jiného než ten první.
    V mladí mou nejoblíbenější skupinou byly Synkopy 61 a ty to ovládaly dokonale, viz např. Suita pro J. S. Bacha, Casanova, Ptačí sonáta, ve světě pak Beach Boys (např. Barbara Ann), Mamas and Papas (California Dreamin').[21]: Ano, to je ona. K Brdu opravdu nepatří, to jsem si zamiloval a budu mu věrný .

    OdpovědětVymazat
  21. Taký super príspevok!
    Setsakraporte, prečo o tom nič takého poriadne neviem? Hlavne, že som tam bývaval kždoročne na prázdninách. Uherský brod, j meno blogu, Korytná...
    Od Buchlova větr věje, moje milá silne s..dí na hambálkách, jak ten kocúrek po galánkách - ešte aj s chromou rukou by som to snaď zaťukal n klavíri

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Také ji zahraji, jenže už to tak  krásně nejde.
    Ale dnes jsem sem zabloudila ještě jednou a přeji Milošovi vše nejlepší k jmeninám zítřejším.♥

    OdpovědětVymazat
  23. Miloši ti dobří muzikanti a zpěváci po zestárnutí jsou ještě výborní, ne?Posílám ti k svátku důkaz:https://youtu.be/nPQYX5RczvU   

    OdpovědětVymazat
  24. It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!|  а

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: to som tiez registroval a dodatocne Milosovi vsetko naj! Ale mam vyhovorku - u nas sa meniny vobec neslavia, na rozdiel od katolickych kantonov, ako napr. Kanton Luzern...ako susedov Francuzov, kde su meniny este viac nez narodeniny!

    OdpovědětVymazat
  26. [23]: Díky, tuto píseň od Beach Boys dobře znám a mám ji na LP ze 60. let, a tedy v mladším provedení .  
    Dokonce jsem ji už vzpomínal v článku o divadelním představení Šest tanečních hodin v šesti týdnech na nádvoří Staré radnice v Brně, kde také zazněla.[24]: Ač jsem ze Slovácka a soubor Hradišťan cvičil ve Slovácké búdě asi 150 m od našeho domu v UH, přiznám se, že jsem lidovky, slavnosti ve Strážnici apod. úplně ignoroval.
    Ale brzy to alespoň trochu napravím příspěvkem do rubriky Výtvarné umění.[25]:[28]: Je to neuvěřitelné, ale vůbec jsem si svátek neuvědomil, ani nikdo z rodiny, máme zde vnučky a nevíme, kam dřív skočit :).

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Really? It is a pleasure to read such words as "brilliant blog" :).
    I am looking forward to seeing (and reading) you again :).

    OdpovědětVymazat
  28. pěkné putování jako vždy!
    ovšem na koni bych to nedal...

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)