15. července 2020

Letně (6)

Máme léto a je tak zase čas na několik nesourodých fotografií, které se samostatně nikam nehodí, ale dohromady mohou připomínat mladíka z verše Comteho de Lautréamonta (1846-1870) „krásného jako náhodné setkání šicího stroje a deštníku na pitevním stole“ („beautiful as the chance meeting on a dissecting-table of a sewing-machine and an umbrella”).

Protože hodně času věnujeme rekonstrukci našeho „letního sídla“, víc si všímám stavebních řešení (sleduji terasy, okna, dveře, schody, …), ale tento shluk domů ve Vicemilicích u Bučovic se jen tak nenajde.

Geniálně jednoduchým řešením složitých křižovatek jsou kruhové objezdy. Nepotřebují žádná dopravní světla a každému je přitom jasné, kdo má přednost. Jejich podoba je značně různorodá, od velkých „kulaťáků" s větším počtem pruhů, výrazně vyvýšeným středem a někdy i ozdobeným sochou (např. v Komořanech u Vyškova zmenšeninou sochy Svobody a na staré silnici z Brna do Slavkova sochou Napoleona), až po nakreslené kolečko na křížení ulic Václavská, Křídlovická a Zahradnická blízko Mendlova náměstí v Brně (menší kruh s obrubníkem a vějíř příčných prahů byl dodán až po mnoha týdnech). 

V obci Marefy u Bučovic k tomu stačí vyřazená pneumatika.


Když se nám nic nedaří, máme vztek na celý svět, psychologové radí jej v sobě nedusit, ale nějakým způsobem nechat vybouřit. Někomu pomůže prokopnout skleněnou výplň na zastávce, vyplatit nezbedného potomka, praštit talířem o zem, výborný je boxovací pytel (kdyby se ale pořád tvrdošíjně nevracel) a v Sutomore na černohorském pobřeží mají bagr. Za 2 EUR můžeme vytrhávat z nitra země hroudy hlíny a kamení a o kus dál je zase vyklopit. (V podvečer tam vždy postával hlouček výrostků.)   

Horší by bylo, kdyby se na nás chtěl vybouřit „dobrácký“ míša.

Tento lev naštěstí nekouše.

Postoje společnosti k seniorům mají také mnoho podob. Někdo onemocnění covid-19, které si vybírá oběti zvláště mezi staršími, chápe jako třetí pilíř důchodové reformy, setkáme se však i s dojemnou pozorností, např. u společnosti v Černčíně u Bučovic, která po celý den je připravena jim zajistit přepravu k lékaři, do kostela a do cukrárny. 

Ale co nějaká kultura a zábava, striptýzové představení, hospoda? Ještěže poblíž lze najít i následující pohotovost.

Jen ten „palec“ z čuníka je trochu předražený.

Kvalita potravin se pravidelně dostává do popředí, když se blíží nějaké volby, politici vedou plamenné řeči, jak se vypořádají s proradnými zahraničními dodavateli, kteří nám prodávají druhořadé potraviny a v Německu u stejné značky jen nejvyšší jakost. 
Ovšem domácí uzené se 133% zastoupením masa se nesežene ani tam. Mají je na hradě Veveří u Brněnské přehrady.

V posledním roce jsme svědky přepisování historie, boření soch, cenzurování filmů, výpovědí z práce za projevení jen trochu odlišného názoru od toho jediného správného, korektního a „pokrokářského“ a pozornosti neušel ani Winston Churchill, jehož „rasismus“ byl odsouzen posprejováním sochy v Londýně i v Praze. Pamětní deska u vstupu na nádvoří zmíněného hradu Veveří zatím újmy nedoznala. A snad to tak vydrží. 


Naopak chvályhodné je, když se dokážeme povznést nad všechny spory a v klidu si zajdeme do hospody U Křivé vrtule u letiště sportovních vznášedel v Brně-Medlánkách na rozvodovou party



… když zapomeneme na sobecké zájmy, honbu za penězi, kult krásy, …

… a projevíme soucit vůči trpícím, a k němým tvářím zvlášť. 

A podle možnosti je podpoříme.


Léto je dobrou příležitostí si něco přečíst.


Přeji všem, ať si ho pěkně užijete.

P.S. Fotografie bez určení místa jsou odtud: 
5. varování před medvědy – Chřiby, 6. socha lva – Londýn, Trafalgar Square, u sloupu se sochou Nelsona, 8. pivní pohotovost – Bučovice,  9. vepřový palec – Bučovice, 13. reklama plastického chirurga – Brno, 14. hospic pro psy – Brno, 15. Cats Museum (Muzeum koček) – Kotor, 16. bronzová socha bezdomovce – Dublin, 17. kniha do vlaku – Přerov, železniční nádraží. 

22 komentářů:

  1. Tak již jsme všichni staří pardálové zdárně přestěhováni!

    Vypadá to, že lidé znovu začínají číst. Akčnější nápad je zúčastnit se covid party. Větší risk, ale i zisk! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Covid party :). 5.7. jsme měli jít na koncert Stinga v zahradě zámku ve Slavkově, ale umělec se asi zalekl, že to bude covid party a koncert zrušil, předběžně je přesunut na červenec 2021. Snad do té doby se ten virus z ovzduší vytratí, anebo výzkumníci objeví vhodné léky či vakcíny a dočkáme se.

      Vymazat
  2. No je to pěkný bizar... Kouzlo mnohdy nechtěného naštěsti pořád funguje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, a pěkné je také, když i v reklamně zaměřených poutačích nechybí úsměvné vyznění.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Přepravu seniorů bych rozšířila o:
    na poštu - do lékárny - do hospody

    Promrhaná šance na využití lavičky k primárnímu účelu, tj. sezení, mě poněkud dopálila. Ještě, že je až v Dublinu :-)

    Poznámka: Nedopustila jsem se žádné chybky u svého předchozího komentáře (opakuji ho). Jen jsem si chtěla zkusit funkci "Smazat". Nenadchla mne.

    OdpovědětVymazat
  5. Představa o potřebách seniorů je většinou hodně "zploštělá" :-).
    Kousek lavičky ale sezení umožňuje :).
    Také bych čekal, že smazaný komentář nezanechá žádnou stopu.
    Mám stejnou zkušenost, měl jsem komentáře u dvou pokusných článků po založení blogu a zbavil jsem se jich až po smazání těchto "článků".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Miloši,
      komentů NA SVÉM blogu se zbavíš ZCELA, pokud použiješ nabízené ZATRŽÍTKO. Na cizím blogu tuto možnost nemáš, tam vždy zůstane "stopa". Doporučuji vyzkoušet. :-)

      Vymazat
    2. Dorko, díky za informaci, ale tím, že komentáře kromě spamů jsem nikdy nemazal, nemám v tomto zkušenost. A tady byl spamem jen můj pokus, když jsem po založení blogu a vložení nesmyslného článku chtěl vyzkoušet, jak se vlastně komentář dá vložit.

      Vymazat
  6. V Praze v areálu Smíchovského pivovaru sídlí 1.pražská pivní pohotovost už hodně dlouho...vtipné obrázky jsou vždycky takový bonbónek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by bohužel nezachránila ani tato pohotovost, pivo vůbec nepiju. Ale líbí se mně nápad.

      Vymazat
  7. Kočičí muzeum!
    A Veveří! To jsem zvědaff, kdy tam vtrhnou aktivisté, ten Churchill jim po chuti určitě nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A "kocůry" tam určitě také mají :). Doufám, že v Brně to tak horké nebude. Tady jsme přece jen zdrženlivější k "módním" trendům.

      Vymazat
  8. No. A už komentuji pod gůglprofilem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu divné, že se vkládá odkaz na profil a ne na domovskou stránku, alespoň že to zjednoduší komentování.

      Vymazat
    2. Není to divné. Je to celkem logické. Na profilu je uveden výčet případných blogů daného blogera.
      Osobně nestíhám ani ten jeden :-) Ale pozoruji, že jsou tací, co jich mají víc. Nemusíme chodit daleko: Čerf, Drak, Marijakes, JVKR NNŽV, ...

      Vymazat
    3. Aha, asi máš pravdu, jen se mně zdá, že takových blogerů je výrazná menšina a i v těchto případech by se daly odkazy na další blogy zařadit do menu. Když kliknu na blogerův odkaz, čekal byl spíš přístup k jeho článkům.

      Vymazat
  9. Určitě tě nepřekvapím, ani neohromím, ale já bych šla do toho bagru.
    A jak bych ušetřila !!
    Zrovna včera jsem měla na konzultaci bagristu a vymýšlí si takové nesmysly.
    Takto bych si bagr půjčila, upravila terén a vyklidnila, skvělý nápad. :-)
    Tenhle mish-mash mě baví, hned ráno si na kruháku na tebe vzpomenu ! A když budou hrát Rasmus ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty bereš stavební úpravy ve velkém :).
      My máme za "letním sídlem" pahorek (dlouhý snad 100 m) a ten by k vyrovnání potřeboval stroj, který používají těžaři na skrývce uhlí.

      Rasmus jsou prima, jsem moc rád, že jsem je mohl vidět živě, byl to vlastně poslední koncert větších hvězd u nás, koncert Whitesnake+Europe byl zrušen bez náhrady, Sting byl přesunut na příští rok a na bližším obzoru nic. Nezbývá než YouTube a CD/DVD.

      Vymazat
  10. Je-li plastický chirurg opravdu plastický, budou proti němu protestovat zelení aktivisté a požadovat, aby byl zaveden chirurg recyklovatelný :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zase by je mohli ocenit odborníci na vztahy, protože vylepšené partnerky budou recyklovatelnější a muži nebudou tolik vyhledávat nové známosti :).

      Vymazat
  11. Viděla jsem už ledasco, ale rozvodovou párty ještě ne. Asi se pohybuju v jiných kruzích :D.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)