15. září 2020

Zell am See (+ Porsche a Hundertwasser)

Zell am See je menší rakouské město s necelými 10 tisíci obyvatel, ležící ve Spolkové zemi Salcburko, i tak však patří k vyhledávaným turistickým cílům. V zimě nabízí lyžování na svazích hory Schmittenhöhe (2000 m n. m.) a ve výše položeném sousedním středisku Kaprun na ledovci pod vrcholem Kitzsteinhorn (3203 m n. m.) lze lyžovat téměř celý rok, na své si přijdou i milovníci vysokohorské turistiky, v letní sezóně láká pobřežní promenáda Esplanade, projížďka lodí a koupání v Zellském jezeře (Zeller See). Jen 4 km odtud začíná Grossglocknerská vysokohorská silnice a řadou zajímavostí se může pochlubit i samotné město.

I když centrum města je z velké části pěší zónou, nezvykle jím prochází železnice, oddělující jej od pobřeží, a tak místo čekání na přechodu na přepnutí světelné signalizace si počkáme, až projede vlak a zvednou se závory.  



Mezi nejstarší památky patří katolický farní kostel sv. Hippolyta z 11. století, později ale několikrát přestavěný, gotickou klenbu a oltář doplnila barokní výzdoba, uvnitř jsme však nebyli.




V historické budově sídlí také místní radnice. Úřaduje v někdejším zámku Rosenberg z konce 16. století.



Pro rakouské obce je typická úpravnost a čistota a nejinak je tomu v Zell am See. Domy zdobí barevné fasády, balkóny jsou přehlídkou květin a k městu na úpatí hor patří i dřevěné doplňky bytové architektury. 





A vládne tu pohoda, vše je na dosah, na náměstí hned vedle kostela je zahradní restaurace, kašna, okresní úřad a v průhledech jsou vidět hory.    




Dominantou pobřeží je luxusní 4* Grand Hotel, postavený v imperiálním stylu c.k. mocnářství.




První záběr hotelu je z výletní lodi a vyjížďka po jezeře opravdu stojí za to. Celkový náhled na město, jezero a okolní hory je na fotografii reklamního plakátu i mapce skiareálu s vyznačením lyžařských tras.




A z lodi je na okolní kopce a za nimi se vypínající Vysoké Taury, obklopující Zell am See, také pěkně vidět. 







V pravé části následujícího snímku je masiv hory Schmittenhöhe (2000).



Špičatý vrchol pod oblaky na dalších dvou záběrech je Kitzsteinhorn (3203), vlevo od něj v dáli je nezřetelně vidět zasněžený vrchol nejvyšší hory Rakouska Grossglockneru (3798). 



Okružní cesta končí v přístavu poblíž Grand Hotelu, na druhé straně přístavu jsou městské pláže.





S Zell am See se pojí i jméno konstruktérů z rodinné firmy Porsche. Zakladatel Ferdinand Porsche (1875-1951) a jeho syn Ferdinand Anton Ernst Porsche (1909-1998), většinou uváděný zkráceně jako Ferry Porsche, jsou zde pohřbeni. Dílem otce byl VW brouk, ale navrhoval i obrněná vozidla (pro Hitlerova vojska, po válce ho ve Francii chtěli odsoudit jako válečného zločince, byl však nakonec shledán nevinným, a rodné Vratislavice nad Nisou  kvůli jeho členství v SS a NSDAP odstranily jeho pamětní desku), syn se zaměřil na sportovní vozy a značka Porsche společně s italskými značkami Ferrari a Lamborghini dnes v tomto segmentu patří ke špičce. V automobilovém průmyslu zůstali i další potomci, nakonec ale Porsche přešlo pod Volkswagen.

Ferryho jméno nese i moderní budova kongresového centra - Ferry Porsche Congress Center. Společně jej navrhli němečtí architekti ze dvou studií: Perler und Scheurer Architekten BDA a G + S Giesecke und Schetter. 



Centrum slouží rovněž jako výstavní prostor.



Pěkné náhledy do interiéru jsou ve fotografické dokumentaci na stránce centra.    

V Grand Hotelu by asi málokdo z nás hledal ubytování, je však možné vstoupit do jeho zahradní restaurace s pěknou vyhlídkou na jezero. A stojí to za to i proto, že je zde Rakouská fontána (Österreichbrunnen) od Friedensreicha Hundertwassera, jehož Hundertwasserhaus a výzdobu teplárny ve Vídni jsem už kdysi vzpomínal v jiném článku.

Architekt fontánu sestavil z 9 sloupů, odpovídajících počtu spolkových zemí, jejich výška je úměrná počtu obyvatel a barvy sloupů kopírují barvy erbů.




29 komentářů:

  1. Já nevím proč, ale já to Rakousko miluju. A obzvlášť tahle jezerní městečka....zřejmě se opravdu ozývají ty rodinné geny a vazby k této zemi....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se také moc líbí (třeba Hallstatt, který oba známe), i když v genech nic z Rakouska asi nemám :).

      Vymazat
    2. Hallstatt je perla! A teď, když tam nejsou ty šikmooké davy musí být ještě příjemnější v něm pobýt. Mohla bych na advent zas zajet, ale mám obavy že bych dopadla jak s tím výletem tady u nás po památkách UNESCO. Měla jsem jet do Telče, Třebíče a na Zelenou Horu a zájezd zrušili. Naštěstí jsem dostala peníze zpět, ale advent už jsem raději zamítla, protože by to dopadlo naprosto stejně. Těšila bych se a zas by to zrušili. U mě to s Rakouskem byla láska na první pohled ;)

      Vymazat
    3. Telč znám docela dobře, tam jsme byli snad 4krát, Zelenou horu a Santiniho jsem měl i na blogu, ale židovskou čtvrť v Třebíči, který je pro mě nejblíže, neznám. A přitom jsem do Třebíče kdysi jezdíval i pracovně, jenže z nádraží nejkratší cestou do firmy a stejnou cestou zpět.

      Zájezdy s cestovkou jsou teď loterie, padly nám dva krátké - do Lucemburska a do Varšavy s Vratislaví.
      Nejlepší byl do Švýcarska, který byl v naší režii, i když to vypadalo, že z něj také nic nebude, nejdříve zrušená letenka tam (zpátky kupodivu ne) a pak i první autobusová jízdenka, ale nakonec jsme docestovali a bylo to prima.
      Jenže teď i tyto cesty jsou nejisté, když se zavírají hranice.

      Vymazat
    4. Já v těhle místech nikdy neměla co dělat, takže je neznám. Tedy naživo. Z obrázků různých blogerů ano. Už proto jsem si je chtěla obejít i sama na vlastní nohy. Mám předběžně vybraný advent ve Vratislavi, to kdyby mohla dcera, jely by jsme spolu, ale kdoví co bude...jinak ještě jako druhý mám vybraný Oybin.

      Vymazat
    5. Právě Wroclaw-Vratislav mě dlouho láká, zrušené Varšavy nelituju, protože tam jsem byl 2krát několik dnů. Ale raději bych tam vyrazil v létě, v adventním čase jsou krátké dny a všude útočí vánoční výzdoba a davy lidu.
      V Oybinu jsem náhodou byl, na skok z Zittau (Žitavy), v městě jsou pěkné skalní stěny a na nich i torzo katedrály. Možná to někdy vyhrabu z "archivu". Opravdu stojí za to.

      Vymazat
  2. Pro Hundertwassera mám slabost, asi je to tím jeho hravým a barevným viděním světa. Pro fontánu se mi navíc zdá být něco takového úplně přirozené :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se zaradoval, že zde od něj něco mají, vlastně kromě Vídně a této fontány jsem na vlastní oči nic neviděl. Znám ho víc jen z knižního průvodce.

      Vymazat
    2. Velmi pěkný přehled Hundertwasserových staveb mají na německé Wikipedii https://de.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser

      Vymazat
  3. Díky za báječný virtuální výlet. Zajímalo by mě, jak moc teplá je tam voda v létě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že nevím, v tom horku jsem si na lodi říkal, jak by to bylo příjemné skočit do vody, ale nezkusil jsem to :).
      Vzhledem k vyšší poloze 750 m n. m. bych čekal chladnější teplotu, ale teď na stránce https://de.wikipedia.org/wiki/Zeller_See_(Salzburg) vidím, že v létě je mezi 18 až 24 stupni a alespoň v té horní části pásma by to ušlo.

      Vymazat
    2. Super, takže kdybych tam zavítala, cítila bych se jako doma, přehrada v Jablonci mívá něco málo přes dvacet 😁.

      Vymazat
  4. Jo skoro moře, Alpy, pěkné domky, promenáda... Co víc si lze prát... Na Bunterwasserovi zamrzí, že se mu jeho krásně české přijmeni Stovoda nelíbilo a zprznil jej překladem do němčiny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, jeho rodné jméno nebylo Stovoda, ale Stowasser, změnil si jen první půlku, kdyby se to bralo podle zvyklostí angličtiny, že u dvou podstatných jmen za sebou první mění význam na přídavné jméno, vznikla by z toho "stoletá voda" :).

      Vymazat
  5. Idylické místo. A krásné fotky. Ta modrá obloha tomu dává svěžest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale když k modři přibudou oblaka, je to ještě lepší. Vzpomínám si, jak jsem kdysi vyvolával černobílé fotky a byl vždy zklamaný, že beránci tam nejsou. Naštěstí se to dalo pak řešit vhodnými filtry.

      Vymazat
    2. Žádný filtr nenahradí opravdové beránky ;-)

      Vymazat
    3. Ty čokoládové určitě ne :).

      Vymazat
  6. Architektura rakouských horských měst je kouzelná. Jezera mě vždy dostanou. Rakousko je velmi přitažlivá země.

    OdpovědětVymazat
  7. Rakouská města a městečka jsou "vymazlená", prý je to i státní politikou úpravu měst dotovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc děkuji za pěknou prohlídku i popisy.Nejen úprava, vzhled, ale hlavně ta čistota je důležitá k tomu, aby měl člověk dobrý pocit z návštěvy místa. Nedivím se, že na to stát přispívá.♥

    OdpovědětVymazat
  9. Všechny ty fotografie mají kromě místa i společný jmenovatel, z fotek čiší čistota, upravenost a kultivovanost města. Je to barevné, úpravné, dokonalé.
    Kdo žije v mém městě, Ústí nad Labem, zná jenom bordel, skládky, hejna nechutných tlustých spoluobčanů se zlatými řetězy kolem krku, kteří parazitují na společnosti. A to bez pardonu, dívám se na toto dnes a denně ve středu města.
    Bude to samozřejmě velikostí města, přesto, je to nádhera. Včetně jezera.
    Když jsem byla v létě s vnučkou v golfovém rezortu Malevil, vždy po obědě se sjížděla auta na odpolední golf. Takový vozový park už asi nikdy neuvidím a výše uvedená značka zde byla hojně zastoupena. Neskutečné, toto se běžně ve městech nevídá, asi je hráči používají pouze za zábavou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Ústí jsem byl 3 dny asi před 5-7 lety a nepřipadlo mně to nijak odlišné od jiných měst. Nádherný most, hrad Střekov, restaurace Větruše, ale samozřejmě je to pohled přes růžové brýle a pak je i odvrácená strana "Měsíce".

      Vymazat
  10. Děkuji Ružence z Moravy, že dala upoutávku na "mish mash", už dllouho jsem neviděla tak pohodový blog s fotkami moře a hor. Já na hory moc nejsem, ale na tvoje výlety a reportáže budu koukat teď už víc. Přeji další pěkné cesty - a aby se povedly, když už se člověk těší ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to i tím, že se vyhýbám politice :).
      Také se velmi rád podívám na tvůj blog, po zrušení Blog.cz jsem ztratil stopu.

      Vymazat
  11. Pěkné městečko Zell am See, doplněné zajímavým povídáním. Mně ti Rakušáci jsou nějak bližší než ostatní okolní státy, mimo Slovenska. Hezké fotky. Voda, hory, architektura.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se tam cítím dobře, krajinu mají nádhernou a země je přitom velká tak akorát, aby se i za několik málo dnů dalo hodně z ní poznat.

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)