11. ledna 2023

K volbám prezidenta 2023

Volby prezidenta se blíží, novináři sledují každé slovo ve vyjádřeních kandidátů a zaujímají k nim „nezávislá“ stanoviska, sázkové kanceláře vyhlašují (a také mění) kurzy podle aktuálních náznaků z průzkumů a debat i vlastních strategií neprodělat a na mrazivý leden máme tak o zábavu postaráno. 

Já jsem za přímou volbu rád, protože při dnešním složení obou komor Parlamentu by si pětikoalice pohodlně zvolila svého člověka, nejspíš nějakého tragéda ze Senátu – Vystrčila, nebo Němcovou – a myslím, že něco tak ubohého si nezasloužíme.   

I když politické články na blogu píšu jen výjimečně, tentokrát si příležitost nenechám ujít, protože do dalších voleb je daleko. Začnu těmi, kteří jsou pro mě absolutně nepřijatelní, to jsou Středula a Fischer. 

Josef Středula – myslím, že dělnických prezidentů jsme měli už dost a takový Antonín Zápotocký alespoň uměl hrát na harmoniku, o Středulových schopnostech není známo vůbec nic. Tedy kromě toho, že v dělnické profesi se dlouho nezdržel a brzy si našel teplé místo v ústředí odborů, kde za ministerský plat se jednou za rok probudí a pronese, že by se měla zvýšit minimální mzda. I když naprostou neschopností něčím zaujmout z počátečních 7 % preferencí se propadl někam k 2 % a hození ručníku do ringu bylo asi poslední možností, jak se nepropadnout k nule, čerpání sponzorských darů mu šlo, i 5 milionů od jednoho miliardáře před několika dny dokázal zkonzumovat (mimo jiné půl milionu vydal za fotografie svého majestátu) tak, že na účtu zůstaly jen 3 tisíce. Doporučením, aby jeho levicoví sympatizanti volili místo něj pravicově se deklarující Nerudovou, profil vyžírky mdlého rozumu korunoval.  

Pavel Fischer – funguje jako kolovrátek na strašení Ruskem a Čínou a soustavnou kritiku odcházejícího prezidenta Miloše Zemana, pozitivní body se snaží nahnat připomínáním, že dělal podržtašku u Václava Havla. Také by se někdy mohl podívat do zrcadla, podle hlavy vypadá jako vyhazovač z nočního podniku, ale celkově bych velkou kondici nečekal, připadá mně jako moučný červ.

Marek Hilšerpolitický podnikatel, založil si stranu Marek Hilšer na Hrad o jednom členu, kterým je sám, a zásluhou toho čerpá 900 tisíc ročně na její „provoz“, které stát stranám přiděluje za každý získaný mandát. Nikde jsem přitom neviděl žádný jeho plakát, hlasy sbírat nemusel, protože stačilo obejít své kolegy v Senátu, a tím zadarmo získat možnost se ukazovat v debatách. Z politiky si udělal výnosný podnik s minimálními náklady, společně s Fischerem očividně kandiduje jen proto, aby se udržel v povědomí a byl pak zvolen na dalších 6 let do Senátu. 

Jaroslav Bašta – jeden z prvních signatářů Charty 77, který byl za své názory dokonce i vězněn, v éře předsednictví ČSSD Miloše Zemana a jeho vlády poslanec, ministr, velvyslanec; po mnohaleté pauze znovu poslanec, tentokrát za Okamurovu SPD. Pozornost vzbudil programem odvolat Fialovu vládu. Jeho výklad „precedentu“ jmenování Rusnokovy vlády je zkreslený, protože předchozí vládu Petra Nečase Zeman svévolně neodvolal, ale Nečas nejdříve podal demisi. I když se jevil jako největší outsider, možná nakonec v 1. kole skončí čtvrtý, ale to je jeho maximum, myslím, že nedosáhne obvyklých volebních zisků SPD. Vypovídající je i to, že ani Miloš Zeman, který ho do politiky přivedl, na jeho podporu neztratil slovo. Ve svém věku by časem mohl působit jako reinkarnace stařičkého mocnáře Františka Josefa či „ospalého Joea“ Bidena.

Mně nejsympatičtější z celého pelotonu kandidátů jsou Karel Diviš a Tomáš Zima.

Karel Diviš – absolvent Matematicko-fyzikální fakulty a Fakulty sociálních věd na Univerzitě Karlově, úspěšný podnikatel, zakladatel softwarové firmy, autor informačního systému letenkového portálu Letuska.cz (Letuška), dnes s působností v mnoha zemích světa, navíc má také zkušenosti z médií jako sportovní redaktor v České televizi. Bohužel ministerstvo vnitro ho původním verdiktem o nesplnění požadovaného počtu hlasů připravilo o možnost se účastnit mnoha debat kandidátů a navzdory úspěšnému odvolání k volbám již zbývá velmi málo času, aby pronikl do širšího povědomí.    

Tomáš Zima – dvě období rektor Univerzity Karlovy, předtím ještě dvě období děkan 1. lékařské fakulty UK a na rozdíl od Nerudové renomovaný vědec. Nechápu, proč má v průzkumech tak mizivou podporu. V rozhovorech, které jsem s ním četl, vždy odpovídal jasně, stručně, logicky, kompetentně a inteligentně. Možná je potíž v tom, že nebudí emoce jako Babiš a Bašta. 

A nakonec trojice favoritů.    

Danuše Nerudová – na ni se hodí slova Václava Klause na adresu Topolánka: „absolutně prázdná a falešná“. Kromě nabiflovaných frází se od ní nic nedá čekat. Kopíruje Čaputovou, přitom neopomněla uvést, že má jiný životní příběh a je „něco víc“ než aktivistka Čaputová: „Já jsem ekonomka, řídila jsem univerzitu s rozpočtem 2 mld. a 1 500 zaměstnanci. Ona (Čaputová) je právnička, která zabránila skládce.“ Když však vyplavaly problémy s univerzitou (rychlotituly pro zájemce z Rakouska bez odpovídajících publikací a navíc často s plagiáty disertačních prací), kterou tak „skvěle“ řídila, tvářila se stylem „já nic, já muzikant“. Přitom o všem musela vědět, protože internacionalizace studia je jedním z velmi sledovaných parametrů univerzit, byla v kolegiu děkana inkriminované fakulty a školitelkou jedné ze studentek s rychlým získáním titulu, na upozornění zevnitř školy několik měsíců nereagovala a když už to bylo neúnosné, najednou přišla s legendou, že „byla hajný, který chytil pytláka.“  Stejně trapné bylo, jak se distancovala od zjištění, že její manžel právně zastupoval Agrofert Andreje Babiše, prý to byla „chyba jejího týmu, že ji na to neupozornil.“ Od jednoho prorektora z Mendelovy univerzity vím, že do druhého období rektorky nekandidovala proto, že spokojenost s ní byla velmi nízká a bylo jasné, že už nebude zvolena. Její ambice totiž mnohonásobně převyšují schopnosti.

Andrej Babiš – irituje salonní pravičáky a lidi z „pražské kavárny“, protože je úspěšným podnikatelem, stal se miliardářem, aniž by něco vytuneloval (jako např. Bakala), z nuly vybudoval 30% politickou stranu (hnutí), která se již etablovala i na komunální úrovni a je součástí většiny městských koalic, jako jeden z mála politiků je schopen vystoupit na náměstí či návsi a všude je o něj zájem, je autentický svým chaotickým vystupováním, sklonem k hysterii a „neučesaným“ slovním projevem, který je blízký i „dolním 10 miliónům“, přestože k nim nepatří, k rozčarování odpůrců a nepřátelských médií byl zproštěn viny v případu Čapí hnízdo. Jenže své názory často mění podle nálad z průzkumů, i když kritizuje „Brusel“, všechno tam odkýval, aby neohrozil dotace pro své firmy.    

Petr Pavel – byl školen na špiona v imperialistickém světě v boji proti „prohnilému“ kapitalistickému zřízení (místo aby uvědoměle usiloval třeba o vyslání do Mongolska), po r. 1989 pružně otočil kabát a dosáhl vysokých postů v naší armádě a NATO a také se účastnil nebezpečných vojenských misí. Imponující (alespoň pro mě) jsou i jeho postoje v některých situacích, např. jednoznačně prohlásil, že by nevyznamenal bratry Mašíny, protože podřezali spoutaného zajatce. Když rusofobové (militantní fanatička Černochová a s ní i Nerudová a Fischer) začali vykřikovat, že Rusové vypálili raketu na Polsko, naši spojeneckou zemi v NATO, a už byli nažhaveni podpořit vyhlášení 3. světové války, Pavel se vyjádřil zdrženlivě, že je nejdříve nutné vyšetřit, jak to bylo, a ukázalo se, že raketu vystřelili Ukrajinci. Líbí se mně i jeho fyzická zdatnost – v rámci své kampaně podnikl výlet z Ostravice (418 m n. m.) na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu (1323). Tato túra s převýšením 905 m je v Beskydech nejnáročnější, absolvovali jsme ji kdysi také, jenže Pavel ji v pohodě zvládl po šedesátce a mladí redaktoři, kteří se jí s ním zúčastnili, měli problémy mu stačit. Jeho „dohoda“ o navrácení ukradené prezidentské standarty je však hanebná a vyjádřením, že "není spokojen s rozsudkem v kauze Čapí hnízdo," se také nevyznamenal. 

Kdybych to měl shrnout, v 1. kole bych se rozhodoval mezi Divišem a Zimou, ale budu tou dobou v Budapešti, k volbám nespíš nepůjdu ani v druhém kole. Pokud se potvrdí prognózy a postoupí do něj dva z trojice Babiš-Nerudová-Pavel, Nerudová je pro mě nevolitelná a u dvojice Babiš–Pavel nejsem ani v jednom případě takovým příznivcem, abych jim dal hlas, na druhé straně vítězství kteréhokoliv z nich mně vadit nebude. Oba se na mezinárodní scéně umějí pohybovat (Babiš má dobré kontakty, jak ukázalo i aktuální setkání s Macronem), znají cizí jazyky a na známkách (zvláště Pavel) také budou vypadat docela pěkně. 

28 komentářů:

  1. Tak tomu říkám shrnutí :-)

    Pěkně sepsáno, i když mi to to mé dilema taky vyřešit moc nepomohlo. Ti dva sympatičtěji vypadající bohužel doplatí na malé zastoupení v mainstreamu, skoro o nich není slyšet. Takže to v prvním kole pravděpodobně dopadne podle zmíněné predikce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, už jen to rozdělení na "předskokany" a hlavní favority je diskriminační. Mainstreamová média a průzkumy do značné míry ovlivňují výsledky, protože voliči většinou nechtějí, aby jejich hlas propadl. A když se některý průzkum či diskuse zmanipuluje výběrem hostů a návodnými otázkami, je možné někoho "vytáhnout" nahoru, kdysi třeba Bursíkovu Stranu zelených, a zajistit jim tak místo na slunci, případně naopak jiného potopit poukázáním, že nemá šanci.

      Vymazat
    2. To je úplně přesné. Taky to takto vnímám.
      Upřímně, někdy mi to až přijde humorné (jak je to očividné), když to člověk sleduje nezaujatě. I když těm, kteří chytnou toho černého Petra, to tak určitě nepřipadá a nezávidím jim tu určitou sabotáž vynaložené energie.

      Vymazat
  2. Bez nadsázky výstižné, odvaha kandidovat na prezidenta je u některých jedinců až obdivujici. Bohužel ten obdiv není z mé strany plusovy. Jinými slovy,škoda, že nebudu mimo a tím pádem půjdu k volbám 😱

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to možná spíš drzost než odvaha :).
      Trochu mně to připomíná televizní realitní show typu Vyvolení :)..

      Vymazat
    2. Jo, tak to je trefné :-)

      Vymazat
  3. Zdá se, že je na čase změnit republiku na království.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát, že potomků šlechtických rodů už moc na výběr mít nebudeme. Aby se sem nakonec nenakvartýroval zase nějaký Habsburk :).

      Vymazat
  4. V tech debatach se mi jako nejsmysluplnejsi jevi v tomto poradi Zima -Pavel Fisher...Jinak ale Zima je handicapovan tim, ze vstoupil z kariernich duvodu do KSC co nejdriv co to slo, ba v dobe, kdy to temer neslo...To i ten Pavel vstoupil az v poslenim rocniku VS..Divis v debatach odpozuje svou utocnost...V praci jednsm se zemedelci a neni temer jediny, kdo by si nestezovsl na nekale prsktiky Bsbise a to uz pred vstupem do politiky (zneuziti monopolniho postaveni)..Krome toho pro ty co jsou k tomu vnimavi je u nej rec tela v rozporu s tim co rika, coz posiluje dojem, , ze lze..Fisher je..na rozdil i od Havla na muj vkus "stara konzerva"...Jinak v leccems souhlas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Fischera nesnáším, je to jen žvanil překypující frázemi o lidských právech. Když byl velvyslancem ve Francii, nasliboval českým firmám, jak pro ně zajistí obchodní vazby a odbyt, vybral miliony, cestoval po světě a nezařídil vůbec nic. Na reklamace a žádosti o vrácení peněz nereagoval, že to není jeho chyba, když se podnikatelské záměry "nepovedly".

      Vymazat
    2. Zneužití monopolního postavení a "zaklekávání" na firmy jsou běžné praktiky v konkurenčním boji. Stačí si vzít, jak dopadly naše cukrovary. Koupit konkurenta a převzít jeho portfolio či zlikvidovat bez náhrady a prosadit svůj produkt je nejjednodušší způsob expanze.

      Vymazat
  5. Se zájmem jsem si článek přečetla a věř, že mi hodně napomohlo k rozhodnutí, koho volit. Díky za něj. Dozvěděla jsem se některé detaily, o kterých jsem zatím neměla tušení. Přeji správné rozhodnutí a pokud půjdeš k volbám, tak šťastnou ruku,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V 1. kole jsem byl mimo domov a v 2. volit nepůjdu, protože si mezi finalisty neumím vybrat, a výhrou jednoho, nebo druhého se trápit nebudu.

      Vymazat
  6. Jaký div! V jednom absolutně nepřijatelném kandidátovi se shodujeme. To si musím zapsat do deníčku, v politické oblasti je to u nás jev nevídaný a zaznamenáníhodný :-). A je pro mě osobně smutné sledovat Jaroslava Baštu: Sice jsem s ním málokdy souhlasil, ale donedávna jsem celkem neměl problém s tím si ho za jeho životní cestu vážit. Ale některé konce jsou prostě hořké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tipoval bych, že se shodneme na Středulovi.
      O Baštovi jsem četl, že během normalizace pracoval jako archeolog a dokonce i publikoval nějaké práce pod jinými jmény. Opravdu tedy jeho životopis měl mnoho kladů, ale dnes si myslím, že už má hodně "po sezóně" a na prezidenta se vůbec nehodí, s názory, které snad ani nemůže myslet vážně, působí spíš jako exot.

      Vymazat
  7. Děkuji moc za článek, pomohl mi se rozhodnout. Jinak se tyto volby prezidentské jeví podivné, když nedají šanci prezentace všem stejně. Není to košér. Ale, co vlastně je, že? Jsem zvědavá, zda přinesou schránku do bytu, jak jsem si objednala, protože u nás je volební místnost ve škole ve 2. patře bez výtahu a už při volbách minulých s tím byl problém.Když jsem na to upozornila, tak mi bylo řečeno, že zadarmo ani kuře nehrabe. Tak nevím, zda členové komise čekají na bakšiš. Je nás v domečku sedm, kteří se nemohou pohybovat do větší vzdálenosti nad 100 m po svých nebo jsou na vozíčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hodně smutné, když pro hlasování nevytvoří odpovídající podmínky pro všechny, každý, kdo má zájem volit, by měl možnost hlas odevzdat.

      Vymazat
  8. Při sledování debat jsem jsem nechápala, jak mohli být někteří kandidáti nominovaní. Soudnost šla stranou, většina z nich jsou křiklouni a žvanilové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zviditelnění je pro mnohé investicí do budoucí politické kariéry, Drahoš, Fischer, Hilšer se zásluhou toho dostali do Senátu a můžeme čekat, že další zkusí něco podobného, zmiňoval to třeba Zima, Nerudová podle vlastních slov také "nechce zmizet z veřejného prostoru".

      Vymazat
  9. Orientuju se převážně na facebooku, jejich debaty v televizi jsem nesledovala, protože ztráta času (i když to mohlo být dobré divadlo) a ze zde popsaných by mohl být skutečně zajímavý Diviš, ovšem ten nemá šanci. Osobně vidím nejsilnější čtyřku ve složení Nerudová-Pavel-Babiš-Bašta (uvedení jmen náhodné, není to posloupnost podle obliby). Nerudová se mi nelíbila od prvního narcistního prohlášení, že na rozdíl od Babiše je mladá a pohledná. Narcisismus je sice prvkem patřícím k politikům, ale ti aspoň trochu soudní se zdržují takovýchto stupidních výroků. Poté, co ze sebe vyrobila chudinku oběť, když ji Pavel označil za expertku v účetnictví, jsem se utvrdila v tom, že tahle osoba by byla v prezidentské funkci absolutně nepoužitelná. Co by dělala v kontaktu s takovými Saudy, například, kdyby jí dali najevo, že je "jen ženská"? - o podrazech na univerzitě ani nemluvě.
    Nelíbí se mi ani Pavel, připadá mi militantní, i když jeho prohlášení o zdrženlivosti ohledně reakcí na tu vypálenou raketu, mu prospělo. Babiš je kapitola sama pro sebe, ale má skutečně velkou šanci a kdyby se tak neproflákl v době covidu, tak by ji měl daleko výraznější. Hodně si těmi povolenými represemi proti neočkovaným uškodil, v očích lidí. - Ale pořád je spousta těch, které sice znechutil, ale kteří jsou ochotni to přejít, při pomyšlení, že by se do křesla dostal Pavel nebo Nerudová. - V posledních dnech se zajímavě vyloupává Bašta. Jako jeden z mála je proti téhle válce, a chtěl by odvolat vládu. Ale nevím jestli tohle nejsou klasické předvolební sliby, ve smyslu, slíbím, co chcete. Splnění slibu je už něco jiného, sliby předvolební se zásadně neplní, viz současná pětikolka,která dělá pravý opak toho, co naslibovala.
    Ale tvoje představení adeptů na prezidenta se mi líbilo, je vidno, že jsi o nich opravdu popřemýšlel, bez ohledu na televizní debaty, nebo mediální propagaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babišovi covid otloukali o hlavu ze všech stran, lockdowny vymáhala většina epidemiologů a v Číně s nimi přestali teprve nedávno, tehdejší opozice neustále chtěla podporovat podnikatele, když to udělal, kritizovali ho za schodek rozpočtu, a kritika 30 tisíc zemřelých na covid je také pokrytecká, protože tehdy vládla smrtelná britská mutace a dnes se šíří celkem neškodný omikron.

      Vymazat
  10. Děkuji za článek, ráda jsem si jej přečetla. Poté, co jsem sledovala program České televize minulou neděli, souhlasím s Janinkou.
    Přeji vám hezký večer, Miloši

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Politika přitahuje určitý typ lidí a vize moci a zbohatnutí je natolik zaslepí, že soudnost je asi to poslední, nač myslí :).

      Vymazat
  11. Prezidentské volby? Trpce komický příběh naší republiky.

    OdpovědětVymazat
  12. Precizní a poučné jako vždy a moučný červ mě velmi pobavil. :)
    Dopadlo to jak dopadlo a necháme se překvapit, na kterého z těch dvou to padne.

    OdpovědětVymazat
  13. Až nyní jsem se dostala k tomuto článku, když už je po všem. Já jsem volila pana Babiše, jelikož na mne působí, že právě on tu byl pro lidi. Dneska se vykřikuje, že byl poražen populismus a tím je myšleno hlavně Babiš. Bylo to referendum o Babišovi. Stále mu nadávají do estebaků, zlodějů a přitom nic neukradl. Aby mohl pracovat v zahraničním obchodě a vyjíždět do zahraničí, musel podepsat, že nebude republice a dejme tomu i režimu škodit. Nebyl žádným udavačem. Když ho někdo viní ze smrti lidí v době covidu, tak je to podle mne hnus. Snažil se bojovat s neznámým a neviditelným nepřítelem jak jen mohl. Navíc vím, že na covid se sváděla i mnohá jiná úmrtí. Opozice ho nutila kompenzovat ztráty podnikatelům a nyní řve, že utrácel. Někdo potřebuje oslabit Evropu, někdo na tom má zájem, ale Babiš to není.A je hlavně nenáviděn za to, že šlapal nepoctivcům a opravdovím zlodějům na kuří oka (EET) No musíme přijmout fakt, že máme novou hlavu státu a věřit, že je zvolena lidem a ne nasazena.... Také si říkám, že je to snad dobře, protože proti Babišovi byla vedena tvrdá mediální masáž, lidé v komentářích byli proti jeho příznivcům až agresivní a tak nechci domýšlet, co by nastalo po jeho případném zvolení. Omlouvám se za dlouhý komentář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, pamatuji se, že když jsme kdysi dávno se střední školou byli v Drážďanech, museli jsme také uvést, s kým jsme se kde setkali, a ještě dnes když jedu na služební cestu, byť by to bylo jen do Bratislavy, musím psát z ní zprávu. A když byl Babiš na obchodním oddělení v Maroku, tím víc, protože tam šlo také o valuty a obchodní know how. Nikdo nepřišel s tím, že by udal někoho osobně, nebo někomu uškodil.
      A s covidem: dnešní pětikoalice na něj neustále útočila, vždy chtěla všechno naopak (lockdown, rozvolnění), zemřelí byli také dáni smrtelnými mutacemi, proti nimž je omikron neškodná chřipka, žádala podporu pro podnikatele a dnes vyčítá zadlužení. To však je teď úplně stejné a přitom průmysl jede. Ta antibabišovská mediální masáž byla nechutná, že jsme s manželkou také šli v druhém kole Babiše volit, i když k volbám většinou nechodíme.
      Myslím, že Babiše pětikoaliční politici a novináři tak nenávidí i proto, že mu závidí, na rozdíl od nich je podnikatel s miliardovými zisky, zatímco oni, jak výstižně řekl, nepostavili ani boudu pro psa. Fiala je absolutní nula a profesorem se mohl stát jen podvodem a korupcí, protože nemá jedinou vědeckou publikace, to je však známé jen v akademické sféře. A vláda snad až na ministra spravedlnosti Blažka je úplně nekompetentní.

      Vymazat
    2. Fiala je kapitola sama pro sebe. Raději se nebudu rozepisovat.....

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)