23. června 2023

Scorpions - Brno, 7. června 2023

Německá skupina Scorpions je stylem řazena k hard rocku, na rozdíl od mnoha skupin tohoto zaměření, které jsou charakteristické expresivním zpěvem s absencí výraznější melodie, Scorpions mají skladby melodické a extraligu hrají v kategorii rockových balad. Zatímco známé hardrockové skupiny mají balady v repertoáru zpravidla ojediněle (k nejznámějším patří She’s Gone (od Black Sabbath), Soldier of Fortune (Deep Purple) a Stairway to Heaven (Led Zeppelin), podrobnější výčet je v dřívějším článku Balady a sóloví kytaristé), Scorpions jich mají celou řadu a skladby Still Loving You, Send Me an Angel a Wind of Change zná asi každý, kdo si občas pustí rádio.  

Skupinu založil v mládežnickém věku v Hannoveru v r.  1965 za několik měsíců 75letý kytarista Rudolf Schenker, o pět let později přišel přibližně stejně starý zpěvák Klaus Meine a tato dvojice je páteří skupiny až do dneška. Od r. 1978 je stálým členem další kytarista Matthias Jabs, přínosný i jako skladatel, baskytaristé a bubeníci se několikrát změnili, v současné sestavě působí dva cizinci, na baskytaru hraje Polák Pawel Maciwoda a na bicí Švéd Mikkey Dee, který do Scorpions přešel z anglické heavymetalové skupiny Motörhead.   

Scorpions v rámci turné k poslednímu albu Rock Believer z loňského roku objíždí celý svět, z USA se vydali do Jižní Ameriky a pak do Evropy, z Curychu a Mnichova k mé velké radosti zamířili do Brna, kde 7. 6. 2023 v hale Winning Group Arena (kdysi Rondo) svým strhujícím výkonem se světelnou a vizuální show nadchli 10 tisíc vděčných diváků. Zpěvák si je získal už v úvodu koncertu zvoláním „Ahoj Brno, jak se máš?"





Seděli jsme blízko pódia, avšak z boku, hudebníci se obraceli hlavně do středu sálu, vymezeného pro bouřící stojící diváky, kteří se přidávali ke zpěvu známých pasáží největších hitů. Na kraji stojící kytarista Matthias Jabs se ale obracel i k nám.  






Všechny členy skupiny jsme i tak dobře viděli na velkých plátnech, kam se přenášely záběry kameramanů. A tady jsou: Klaus Meine, Rudolf Schenker, Matthias Jabs, Pawel Maciwoda a Mikkey Dee.








Kompletní seznam 18 skladeb, které na koncertu zazněly, jsem našel na internetu: Gas in the Tank, Make It Real, The Zoo, Coast to Coast, Seventh Sun, Peacemaker, Bad Boys Running Wild, Delicate Dance, Send Me an Angel, Wind of Change, Tease Me Please Me, Rock Believer, New Vision, Blackout, Big City Nights, Still Loving You, Rock You Like a Hurricane, samozřejmě mezi nimi nemohly chybět ani slavné hity z minulého tisíciletí. 

Ty skladby, které nezmíním dále, byly uvedeny i s odkazy, zajímavé, že některé jsou instrumentální, umožnily předvést instrumentální vyspělost členů skupiny, kytaristovi Schenkerovi v Coast to Coast, dalšímu kytaristovi Jabsovi v Delicate Dance,  baskytaristovi a hlavně bubeníkovi v New Vision, a současně zpěvákovi dopřát si chvíli oddechu od náročných písní s velkým rozsahem. Ten občas také vzal kytaru do rukou.



Mou nejoblíbenější skladbou Scorpions je Send Me an Angel z alba Crazy World, vydaného v r. 1990, melodii složil kytarista Schenker na text zpěváka Meineho. Pěkný je také klip s pozadím přírodního divu Monument Valley v americkém státě Utah.  


Píseň Wind of Change si vysloužila přezdívku „soundtrack konce studené války“, hudbu i text složil Klaus Meine a inspirací mu byl pobyt v Moskvě v srpnu 1989, kdy po koncertu před 300 tisíci diváků v rámci hudební akce Moscow Peace Festival seděl v noci v Gorkého parku a díval se na řeku Moskva. Tehdy v SSSR vrcholila perestrojka, ve vzduchu byla cítit změna a krátce na to se dominovým efektem rozpadl celý socialistický blok. Skladba vyšla na stejném albu jako Send Me an Angel a také na singlu, prodalo se jí celkem 14 miliónů kopií. 

Prvním přídavkem byl hit Still Loving You z alba Love at First Sting (1984), opět z dílny Schenker/Meine. Na internetu je několik videí s touto skladbou, vybírám nahrávku z r. 1996, kde skupinu doprovází půvabná houslistka Vanessa Mae. 

Koncert završila rocková „pecka“ Rock You Like a Hurricane. Ve videu ze silvestrovské noci u Braniborské brány v Berlíně z loňského roku jsou všichni současní členové skupiny.


Došlo i na dýmovou clonu.



A pak už byl čas se rozloučit. Bubeník na památku mezi diváky rozhodil několik sad paliček.



P. S. Na závěr ještě doplním baladu When You Know (Where You Come fromz posledního alba Rock Believer (2022), která sice na rozdíl od koncertu v Las Vegas v Brně nezazněla, ale dokládá, že skupina autorsky stále má co říci a nežije jen ze staré slávy. I její melodii složil Rudolf Schenker na text Klause Meineho.

20 komentářů:

  1. Škorpióni jsou fajn. Také se mi líbí Still loving you a Send me an angel. Museli jste mít pěkný zážitek. 👏🙌👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koncert měl skvělou atmosféru, skupina hrála s plným nasazením, byli jsme nadšeni.

      Vymazat
  2. Tak to musel být úžasný zážitek.!!! Mám ráda jejich melodické skladby, fantastický propracovaný hudební doprovod i dokonalý zpěv. Jsou vynikající a myslím, že být účastníkem takového koncertu je vzpomínka na celý život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tento koncert opravdu nezapomenu, viděli jsme sice již několik zahraničních hvězd - Deep Purple, Uriah Heep, The Rasmus, Smokie, Stinga, Bonnie Tyler, ale Scorpions se mně líbili nejvíc.

      Vymazat
  3. Vím, že zejména ty, ale ani mnozí tví čtenáři překlad textu písně nepotřebují.
    Ale třeba se to někomu hodit bude.

    SEŠLI MI ANDĚLA (Scorpions)

    Moudrý muž řekl:
    Jdi tudy, do úsvitu světla
    Vítr ti bude vát do tváře, zatímco roky tě minou
    Slyš ten hlas z hloubi svého nitra, je to volání tvého srdce
    Zavři oči a najdeš průchod ven z temnoty

    Tady jsem ... Sešleš mi anděla?
    Tady jsem, v zemi jitřní hvězdy

    Moudrý muž řekl:
    Najdi si své místo v oku bouře
    Cestou hledej růže, jen pozor na trny

    Tady jsem ... Sešleš mi anděla?
    Tady jsem, v zemi jitřní hvězdy

    Moudrý muž řekl:
    Jen zvedni ruku a sáhni po kouzlu
    Najdi dveře do zaslíbené země, prostě si věř
    Slyš ten hlas z hloubi svého nitra, je to volání tvého srdce
    Zavři oči a najdeš cestu ven ze tmy

    Tady jsem ... Sešleš mi anděla?
    Tady jsem, v zemi jitřní hvězdy

    Tady jsem! Sešleš mi anděla?
    Tady jsem, v zemi jitřní hvězdy ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vložení textu, také je přes karaoke hledám, na Scorpions je zajímavé, že za celou kariéru nahráli jen jednu německou píseň, dokonalá angličtina je posunula mezi světové hvězdy.

      Vymazat
  4. Teď jsi mne docela překvapil, nějak mi k tvým hudebním preferencím Škorpíci zrovna nenapadli. Tak pro mě jsou připomínkou postpubertálních let a diskoték. Takže velká nostalgie. Já teď v krátké době absolvovala dva naprosto odlišné koncerty jednoho a toho samého swingové ražení, takže je jasné že šlo o Ondřeje Havelku. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou melodické písně mám velmi rád :). A oba kytaristé jsou výborní, i když ne takoví virtuosové jako Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Jeff Beck, David Gilmour, Randy Rhoads, ... Je to vidět i v instrumentálních skladbách, které jsem v textu zmínil s odkazem.

      K swingu jsem chuť nikdy nenašel, i když rád čtu spisovatele z jazzového věku. Možná je to tím, že je tam hodně dechových nástrojů a má antipatie k dechovce to poznamenala. Kupodivu ale saxofon, který měl ve své doprovodné skupině Joe Cocker a má ho tam i Richard Müller, se mně ve zvuku kapel líbí.

      Vymazat
    2. Tak dechovku taky nesnáším, ale rozhodně přirovnávat jazzové nebo swingové dechové sekce se s ní srovnávat nedají. Právě že dělají ten skvělý zvuk velkých swingových bandů. Ať už Glenna Müllera, nebo Duka Elingtona. Mimochodem byl tam s námi i Miroslav "Fackovací" Macek. To jsi mi připomněl těmi jazzovými spisovateli a hlavně Saturninem. Jeho pokračování z pera právě Miroslava Macka....

      Vymazat
    3. Miroslav Macek je velmi schopný a inteligentní člověk, je členem Klubu Mensa pro lidi s nadměrně vysokým IQ, překládá anglicky psané básně, mimo jiné i Shakespearovy sonety, na motivy slavných knih píše vlastní pokračování, kromě Saturnina i příběhy Sherlocka Holmese a myslím, že i příhody Tří mužů ve člunu od Jerome Klapky Jeromeho.

      A já velice rád čtu jeho blog Viditelný Macek, s jeho politickými glosami souhlasím na 99 %, jsou na hony vzdáleny servilitě vůči Fialové vládě propojenou s antibabišovskou propagandou a nekritickou podporou EU, NATO, USA a Ukrajiny v našem publicistickém mainstreamu.
      Také tam zveřejňuje Nedělní chvilky poezie ze svých překladů mnohdy málo známých zahraničních autorů a tím plní i osvětovou roli.

      Vymazat
  5. Staří, dobří Škorpíci! 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať jim to ještě dlouho vydrží. Umí potěšit.

      Vymazat
  6. Páni, to musel být zážitek!
    Škorpíky jsem poslouchala v pubertě, i když nijak cíleně, prostě se to v tu dobu hrálo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem poslouchal před 20-40 lety, ale objevuji je i dnes, deska z loňského roku je velmi povedená.

      Vymazat
  7. "Skorpici"byli nasi oblibenou kapelou na koleji, hlavne Go balads...Vzpominam si, jak jsme jednou desku Skoprpiku, uz nevim kterou od nekoho prebirali v laborksch a asistentka, vidic obal s obnazenymi partiemi, nic nerikala, ale bylo videt, ze si o nas mysli pekne veci

    OdpovědětVymazat
  8. Téhle muzice se v určitých letech prstě nedalo vyhnout :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě skvělý zážitek. Pro mě by tohle nebylo, což je škoda, protože živá hudba - tedy pokud zpěvák dobře zpívá, je lepší než hudba v obýváku. Ale i za to jsem ráda. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, atmosféra živého koncertu dodává něco navíc, stejně tak je lepší živé divadelní představení než inscenace v televizi.

      Vymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)