14. července 2023

Janské Lázně, Stezka korunami stromů

Před dvěma roky jsem zde zmiňoval Stezku v oblacích v Dolní Moravě, navrženou architektem Zdeňkem Fránkem, který za ni získal cenu Architekt roku 2020, podobných atrakcí je však víc. Loni jsme na jednu natrefili na Pustevnách v Beskydech, tamější Stezka v oblacích se od té v Dolní Moravě odlišuje tím, že k 22 m vysoké spirálovité věži vede 600 m dlouhý chodník mezi korunami stromů, protože však byla mlha umožňující vidět ne víc než na 3 metry, raději jsme se vydali tradiční cestou kolem sochy Radegasta na Radhošť a zpět a pak si také prohlédli Jurkovičovy stavby na Pustevnách, včetně po ničivém požáru obnovené chaty Libušín. Za zmínku stojí i to, že v Dolní Moravě se nespokojili se zmíněnou stezkou a loni tam mezi dvěma horskými hřebeny postavili 721 m dlouhý visutý most Sky Bridge, chlubící se titulem Nejdelší visutý most pro pěší na světě. Ochránci přírody šílejí, komerční zájmy zvítězily.

Letos při pobytu v Krkonoších jsme zavítali mimo jiné i do Janských Lázní, na jejichž okraji se nachází další stezka, tentokrát již přímo nazvaná Stezka korunami stromů. I ta se dočkala ocenění, v r. 2018 byla vyhlášena Stavbou roku Královehradeckého kraje. Vyhlídkové chodníky s věží na konci na Pustevnách a v Janských Lázních však nejsou českým vynálezem, první chodník v korunách stromů byl postaven v Neuschönau na německé straně Šumavy v r. 2009, kde 780 m dlouhá stezka je zakončena 44 m vysokou vyhlídkovou věží, označovanou za bavorskou Eiffelovku

V Janských Lázních je věž vysoká 45 m, celá trasa až na vrchol věže je 1511 m dlouhá. 



Chodník se zvedá do výše 24 m nad zemí, často i nad koruny stromů.



Přejít přes síť z lan nad dechberoucí hloubkou je jen pro odvážné, co kdyby se závěs utrhl.



Chodníky zdobí nejrůznější zvířata, většinou vyřezaná ze dřeva, ale i v kovu.



Ta jsou i v prodejně suvenýrů a v okolí, např. se tam pasou nosorožci.



Vděčným objektem jsou ale živá. 



Srdce je zde zřejmě jen krátce, protože zatím je na něm přichycen jen jeden zámek.



Výstup místo po velkém oblouku spirálovitého chodníku si můžeme zkrátit po schodišti.





A takto to vypadá na vrcholu.



Vidět je horní část Janských Lázní (lázeňská je na druhém konci ve spodní části) s evangelických kostelem, sjezdovka a hřebeny Krkonoš.






Nejrychlejší způsob, jak se dostat dolů, je sjet tobogánem. Byl už vidět na prvním snímku se schodištěm, zde je pohled zespodu.



Než jsme se nadáli, naše 7letá vnučka Nela, která má vždy pro strach uděláno, už do něj nastupovala, že jsem ji zachytil na poslední chvíli. Druhá vnučka Laura ani nikdo z nás dospělých se k tomu neodhodlal. Roura má přibližně 50 m, takže sjezd nemá daleko k volnému pádu, naštěstí jej zpomaluje rohož, na kterou si odvážlivec sedne.   



Dětem se po výstupu nabízí možnost vydovádět se na hřišti s prolézačkami, lanovím a skluzavkami. 



Samozřejmě jsme nevynechali ani lázeňskou část města. Lázně se v minulosti proslavily léčbou dětské obrny, dnes se zde léčí nemoci pohybového aparátu, nervosvalová onemocnění, roztroušená skleróza, nemoci dýchacích cest (např. astma) a poruchy látkové výměny. Na prvních snímcích je kolonáda a altán s léčivým pramenem.








Další náhledy do parku a na lázeňské budovy již bez bližšího určení.






Řada lázeňských budov je rozložena ve svazích.



Gotický kostel nese jméno sv. Jana Křtitele.



Socha Krakonoše ze začátku 20. století je dílem trutnovského sochaře Josefa Zeippelta




14 komentářů:

  1. Také jsme pobyli v Jánských lázních před 2 nebo 3 lety a absolvovali Stezku korunami stromů. Byl odtud nádherný výhled, i když počasí nám tenkrát moc nepřálo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před 8 roky jsme na turistickém výletu v Krkonoších se do Janských Lázní také dostali a pak šli vzhůru kolem sjezdovky, tehdy na mě lázně nijak nezapůsobily, bylo totiž špatné počasí a ani jsme se tam nezdržovali, ale teď jsme si je v klidu mnohem víc užili a dojem byl úplně jiný. Jsou sice menší než ty v "lázeňském trojúhelníku" v Karlovarském kraji nebo v Luhačovicích, ale útulné a pohodové.
      Stezka korunami stromů je také moc pěkná.

      Vymazat
  2. Ten tobogán je super!
    Ale nejvíc mne zaujala socha Krakonoše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice je to jen poprsí, ale jak má roztažené ruce, jasně dává najevo, že mu tam vše patří :).

      Vymazat
  3. Tak to musel být krásný rodinný výlet :-) Vnučky se vyřádily (pobavily mne jejich kloboučky) a dědeček pořídil spoustu zdařilých fotografií.
    Je to nedůležité, ale jako náruživou hádankářku mne zajímá, co to je za zvíře, ten "VIADL" (vyřezaný ze dřeva, na fotce vlevo od fotky se sovou)?
    Hledala jsem na netu a nic. Že by "VIA DL" (cesta DL)? Ani to mi nedává smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnučky jsou teď s rodiči u moře a asi je těmi kloboučky vybavili dopředu, aby tam nedostaly úžeh.
      Myslím, že to text pod dřevěným ptákem nevyjadřuje vůbec nic. Ty destičky jsou otočné, na každé straně je jiné písmeno a děti mají destičky otočit tak, aby ukázali, zda ptáka správně rozpoznali. Zřejmě je to teprve připraveno na test, anebo dítě, které to zkoušelo, nezná řešení. Upřímně řečeno také nevím, co by to mohlo být.

      Vymazat
    2. Aha. Nejznámější lesní ptáci na 5 jsou: datel, dudek, lelek, sojka a žluva.
      Vylučuji datla (má delší zobák), dudka (má ještě delší zobák a výraznou chocholku), lelka a žluvu (ti naopak nemají vůbec žádnou chocholku). Je to sojka :-)

      Vymazat
    3. V ptácích se vůbec nevyznám, kdyby tam nebyla křídla, odhadoval bych, že by to mohla být veverka :).

      Vymazat
  4. Pokud tam zároveň nemají pobočku pojišťovny, kde by bylo možné uzavřít pojištění na způsobenou škodu, tobogánem bych nejel. Přece jen - postavit něco takového stálo určité úsilí a nemalé peníze :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takto strmý tobogán jsem zažil v Budapešti na Margaretině ostrově a i když byl vodní, byl jsem v něm jen hříčkou gravitace a když mě dole "vyplivl", ještě jsem si při tom odřel ruku, ani nevím o co. A tady mně to připadá ještě horší. Myslím, že ani životní pojištění by mně odvahy nedodalo :).

      Vymazat
  5. Krásné fotky, a pro mě zajímavý článek (nostalgická vzpomínka na dětství a meruňkovou zmrzlinu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z dětských let mám nejvíc v paměti lázně v Luhačovicích, které našemu bydlišti v Uh. Hradišti byly nejblíž. Vzpomínám si také, že tam fungoval lázeňský orchestr, později jsem zjistil, že v něm hrál i jeden náš pedagog z vysoké školy, i když profesně byl technického zaměření.

      Vymazat
  6. Moc pekne a zajimave...V postate dost blizko mame chalupu, ale jeste jsem tam nebyl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je čas to napravit :). Můžu doporučit.

      Vymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)