30. června 2024

Krušné hory (1) - Český Jiřetín, Fláje, Nové Město, Bouřňák, Mikulov

Krušné hory mívaly špatnou pověst, že vlivem sirných exhalací z uhelných elektráren jsou zničeny a místy jde o měsíční krajinu, proto jsme si od turistiky v těchto končinách příliš neslibovali. Ale výsledný dojem byl velkým překvapením, na rozdíl od Šumavy a Jeseníků se stromy napadenými kůrovcem a ve Vysokých Tatrách s polomy z vichřic jsme se zde s ničím takovým nesetkali. Vcelku pohodové jsou i turistické výlety, protože trasy většinou mají jen malá převýšení. 

Na jedné z tras jsme po zelené značce vyšli z malé obce Český Jiřetín s asi 90 obyvateli, rozkládající se v nadmořské výšce 610-740 m, která byla koncem 16. století založena jako dřevorubecká osada. 




Vytěžené dřevo se odtud po téměř 20 km dlouhém Flajském plavebním kanálu, vybudovaném v letech 1624-1629, převáželo z Flájí (části Českého Jiřetína, zbořené při stavbě přehrady Fláje) do saského Clausnitze.  



Po 4 km se dostaneme k vodnímu dílu Fláje (710 m n. m.), které vodou zásobuje Mostecko. Rozlohu má 149 ha, přehradní zeď je dlouhá 459 m a 58,5 m vysoká, maximální hloubka vody je 57 m.    





O 2,5 km dále je rozcestí Fláje hájovna (759 m n. m.), kde přejdeme na červeně značenou stezku. Cestou míjíme jezírko s podmáčenými břehy jako u rašelinišť. 




4 km za hájovnou je rozcestník v místě zaniklé obce Vilejšov, odkud je 3,5 km na Vrch tří pánů (874 m n. m.), blízko nějž se nachází větrná farma „U tří pánů“ německé firmy WSB Neue Energie. Postavena byla v letech 2005-2006 a má výkon 6 MW, pilíře jsou vysoké 120,5 m a vrtule mají rozpětí 71 m. (Název WSB je odvozen od slov Wind, Solar a Biomasse.)  




Po 3 km dojdeme do obce Nové Město (815 m n. m.). 




Odtud je již jen 1 km na nejvyšší kótu trasy – vrch Bouřňák (869 m n. m.). 




Na něm stojí turistická chata Karla Líma, českého lyžaře a průkopníka turistiky v Krušných horách, který se o její stavbu, dokončenou v r. 1930, zasloužil a současně dal vrchu s německým názvem Stürmer české pojmenování Bouřňák. Dnešní název chaty je Hotel Bouřňák a Lím má zde pamětní desku.



Najdeme zde i stanici Horské služby.


Přírodní památka „Buky na Bouřňáku“ je ochranným pásmem zbytků bukového lesa a je také místem s výskytem pestrobarevného ptactva – strakapouda, brhlíka, žluny a holuba doupňáka. 


Z vrchu je kruhový výhled na okolní kopce (bohužel je neumím určit) a také na průmyslovou část, povrchové doly a elektrárnu.







Zatímco vrch Bouřňák je od Nového Města plochý, na boční a odvrácené straně prudce padá a na nich je vybudován ski areál se čtyřmi středně těžkými červenými sjezdovkami, jednou jednodušší modrou a jednou obtížnou černou. 



V závěrečném úseku túry sejdeme asi 2 km pod lanovku do obce Mikulov (590 m n. m.) s novobarokním kostelem sv. Mikuláše.




Celková délka trasy byla 4 + 2,5 + 4 + 3,5 + 3 + 1 + 2 = 20 km.

15 komentářů:

  1. V Krušných horách jsem nebyla, ale když jsme jeli do Bíliny za chovatelkou co mám od ní Myšpulína, tak jsem byla nesmírně překvapená krásou krajiny od Českého středohoří až k Bílině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to také udivilo, od turistiky v tomto kraji jsem si nic nesliboval a bral ji jen jako doplněk k dřívějším výletům.

      Vymazat
  2. V Krušných horách jsem byla jako dítě s rodiči a moc si toho tedy nepamatuji. Spíše vůbec nic. Tvůj skvělý cestopis docela láká k podobné turistice. Pěkná krajina a příjemné zastávky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes bych si dovolil Krušné hory doporučit, jsou na vycházky fyzicky docela nenáročné a opravdu pěkné.

      Vymazat
  3. Krušné hory se postupně vzpamatovávají že znečištění. Je to určitě část Ústeckého a Karlovarského kraje, která stojí za návštěvu. Syn byl předloni s rodinou na dovolené na Božím Daru a byli nadšeni. Moc se jim tam líbilo i když na cykloturistiku to bylo prý hodně náročné. My to známe jen u Krupky a z Bohosudova na Komáří Vížku a i tam se nám líbilo. Přeji krásné léto a příjemné počasí na další cesty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cykloturistika je náročná, zatímco převýšení při pěších túrách nevadí, na kole to znamená mít jazyk na vestě, kdysi jsme takto několik dnů jezdili po Pálavě a pak už jsem to raději pověsili na hřebík. Fakt ale je, že jsme měli obyčejná kola a ne kvalitní horská, kde se tolik nenadřeme.

      Vymazat
  4. V devadesátých letech (když jsem byl ještě plný síly) jsem tam byl s partou na kolech.
    Je to krásný kraj. A se zajímavou historií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, na kolech je to jen pro mladé a trénované.

      Vymazat
  5. Ten patrový domek/zděná chata na prvním obrázku je moc pěkná, krásně zasazená do přírody. Sen městského člověka. Akorát mi přijde taková zranitelná. V noci bych se tam bála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U takové romantiky si vždy říkám, jak je to zde s nákupem, školou, pracovním uplatnění, návštěvou kultury, lékaře ... a hned mě představa o krásném relaxu přechází. A že může být cílem zlodějů, je také pravděpodobné.

      Vymazat
  6. Kušnohorsko znám z druhé strany, v téhle oblasti jsem opravdu nikdy nebyl, tak to pro mě byl poučný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, Kušné hory - ty by asi byly odvozeny od jiného slovního základu :-).

      Vymazat
    2. Byli jsme i v jiných částech, ale s odstupem (je to z r. 2012) je dost obtížné reprodukovat trasu, ale naštěstí si vždy fotografuji turistické ukazatele na rozcestích a ty hodně pomohou.

      Na Wikipedii píší: "Název pohoří vznikl od staročeského slova krušec znamenající rudný kámen. Od tohoto slova bylo odvozeno sloveso krušit, neboli drtit či mačkat."

      Vymazat
  7. V Krušných horách jsem nikdy nebyla, jen jsem viděla pár dokumentů, jsem ráda, že se mátoží ze socialistické” ochrany” živ. prostředí. V ČSSR nad hnědouhelnými pánvemi, v NDR kouř z chemiček Karl-Marx-Stadtu….

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uhelné elektrárny (v bývalém NDR, Polsku i u nás) okolí stále zamořují, ale naštěstí s technologickým pokrokem a odsířením už to nemá tak devastující účinky jako v minulosti.

      Vymazat

Aktuální článek

Frans Hals - portréty s úsměvem

Příslušníci vyšších vrstev si u významných malířů odjakživa rádi nechali zhotovovat portréty, panovníci a vyšší šlechta se stavěli do hrdins...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)