30. září 2024

Florencie (1) - Most zlatníků a Benvenuto Cellini

Při vyslovení jména Florencie, hlavního města Toskánska s přibližně 360 tisíci obyvatel, se nám hned vybaví skvostná renesanční architektura Brunelleschiho, Masacciovy fresky, Michelangelovy sochy a jedna z nejvýznamnějších světových obrazáren Galleria degli Uffizi s obrazy Botticelliho, Leonarda, Tiziana a dalších (nejen italských renesančních) mistrů. O rozkvět města se zasloužil rod Medici, který své bohatství, nabyté obchodováním a bankovnictvím, využil k politickému vlivu, ale také k podpoře kulturního života a umělců. Město je zejména díky němu zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, a to hned 2krát – v r. 1982 se sem dostalo historické centrum Florencie a v r. 2013 celkem 12 vil a 2 zahrady Medicejských (ty ale i z dalších míst Toskánska).

Proslulou památkou Florencie je i zastřešený Most zlatníků (Ponte Vecchio) přes řeku Arno. Jeho historie sahá daleko před renesanci, do období Římské říše, v 11. století byl přestavěn a současnou podobu získal v r. 1345 zásluhou architekta Taddea Gaddiho. 





Most byl vždy centrem obchodu a od 13. století se stal oblíbeným místem zlatníků a klenotníků a odtud má své jméno. Dnes obchůdky zlatníků vyplňují celou 82m délku mostu.     




Nejznámějším florentským zlatníkem byl Benvenuto Cellini (1500-1571), jeho nejslavnější dochované dílo, zlatá slánka (saliera) z r. 1543 s figurkami řecké bohyně země Démétér a boha moře Poseidona, zhotovená pro krále Františka I. Francouzského (François Ier de France), skončila ve sbírkách Kunsthistorisches Museum ve Vídni, odkud ho reprodukuji. 



Ve Florencii Celliniho připomíná jeho busta na dalším mostě přes řeku Arno.


Cellini byl ale také sochařem a na náměstí Piazza della Signoria ve Florencii nedaleko kopie Michelangelova Davida stojí jeho nejznámější socha Perseus s hlavou Medusy, zhotovená mezi r. 1545-1554.





A na konec ještě pohled na řeku Arno s dalším mostem.





1 komentář:

  1. Miloši, tam bych ráda s rodinou dcery na několik dní. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Florencie (1) - Most zlatníků a Benvenuto Cellini

Při vyslovení jména Florencie , hlavního města Toskánska s přibližně 360 tisíci obyvatel, se nám hned vybaví skvostná renesanční architektur...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)