28. září 2024

Peking (3) - Letní palác

Léto už máme za sebou, ale jako vzpomínku na něj po Chrámu nebes, Zakázaném městě přidám ještě třetí významnou památku čínské metropole Peking, a tou je Letní palác (I-che-jüan/Summer Palace), od r. 1998 zapsaný na seznam UNESCO.

Letní palác leží na břehu uměle vytvořeného jezera Kchun-ming (Kunming) a dostupný je dračími loděmi. 

Nejdříve projdeme vstupní branou a po molu dojdeme k některé z přijíždějících dračích lodí, které pendlují mezi přístavem a Letním palácem. 






Dračí lodě jsou charakteristické přídí s hlavou draka, za níž je vyhlídková plošina pro stojící diváky a dále pak zastřešená kajuta pro sedící turisty. Střecha lodi má charakteristický tvar střech čínských chrámů. K nám už dračí lodě také pronikly v podobě kajaků pro větší počet lidí. Jejich popularita se zvyšuje a konají se pro ně i nejrůznější vodácké soutěže, a to až po vrcholové akce mistrovství světa. Třeba se časem dostanou i do programu olympijských her. 



Dračí lodi vedle výrazné hlavy na přídi nechybí ani ocas na zádi.



V koláži je hlava a ocas draka v detailu.



Ozdobný je i vnitřek kajuty.



Na březích jezera stojí řada zajímavých budov čínské architektury a k ostrovu Nanhu vede 150 m dlouhý Mramorový most se 17 oblouky zvyšujícími se ke středu mostu.







Ze zeleně vystupující impozantní terasovitá stavba na následujících dvou snímcích je cíl plavby – Letní palác a zahrady






Palác byl postaven jako letní sídlo císaře Čchien-lunga (Qianlonga) v 18. století. Během Druhé opiové války v r. 1860 byl silně poškozen požárem, ale zásluhou císařovny Cch'-si (Cixi) o 18 let později byla zahájena jeho restaurace do původní podoby.    

Takto vypadá z bočního náhledu. Z něj je patrné, že Letní palác tvoří celý komplex budov. 



A ještě jednou z boku z větší dálky v popředí s dračí lodí a menší bárkou.



Císařovna Cch'-si nechala zhotovit i velkou mramorovou dračí loď.



Podél břehu jezera vede Dlouhá chodba (Long Corridor), vyzdobená malbami z čínské mytologie.






Uprostřed vstupní brány do paláce se nachází Síň shovívavosti a dlouhověkosti (Hall of Benevolence and Longevity), kde císaři přijímali vyslance. Pagoda (buddhistická věž), tyčící se na vrcholu, je vysoká 41 m a má také své jméno – Věž voňavého Buddhy (Tower of Fragrant Buddha)



Z mnoha budov v komplexu paláce ta na následujícím snímku se nazývá Síň rozptylování mraků (Hall of Dispelling Clouds).



Síň naslouchání oriolům (Hall of Listening to Orioles) císař Čchien-lung nechal postavit pro svou matku jako divadlo. Oriol je žluva hajní, jejíž zvučný zpěv symbolizuje krásu hudby. 



Síň nejjemnějšího nefritu (Hall of Finest Jade) byla postavena v roce 1886 a sloužila jako salonek pro vévody, knížata a ministry vlády, kteří v paláci oslavovali narozeniny císařovny Cch'-si. Uvnitř jsou vystaveny dárky císařovně.



V jednom z nádvoří je ozdobná brána, sloupy rozčleněná do tří částí trochu připomíná vstupní bránu k molu na břehu jezera.    



Výstup k věži je čím dál strmější.



Přitom mineme stylizovanou sochu lva a nakonec uvidíme i Buddhu.



Shora je pěkný výhled na jezero.





A na horizontu také na pekingské mrakodrapy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Aktuální článek

Peking (3) - Letní palác

Léto už máme za sebou, ale jako vzpomínku na něj po Chrámu nebes , Zakázaném městě přidám ještě třetí významnou památku čínské metropole Pe...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)