13. listopadu 2011

Cover verze (2) - Marie Rottrová

Z našich zpěvaček mám nejradši Marii Rottrovou a Hanu Ulrychovou. Zatímco Hana začala svou kariéru v beatových skupinách Vulkán a Atlantis, pak se s bratrem Petrem věnovala folklóru se skupinou Javory a dnes vedle toho s další skupinou Javory beat znovu vystupuje s rockovým repertoárem, Marie zpočátku zpívala hlavně soulové skladby, potom přešla do středního proudu, ale protože v její doprovodné skupině Flamingo bylo několik výborných a všestranných hudebníků (klávesista Vladimír Figar, kytarista Jan Hasník a baskytarista Jiří Urbánek) a zvláště Hasník inklinoval k rocku, Flamingo do repertoáru přebralo i několik skladeb z tohoto žánru, např. Tisíc tváří lásky (25 or 6 to 4 od skupiny Chicago), později rockovou baladu She's Gone od Black Sabbath, otextovanou Jaromírem Nohavicou jako Lásko, voníš deštěm.

Marie Rottrová dovede krásně zpívat i šansony. Píseň To mám tak ráda (text Jiřina Fikejzová) se mně líbí mnohem více než originál Serge Lamy Je suis Malade. Úchvatně ji však zpívá také Lara Fabian(ová), cover verze nejsou tedy jen naší specialitou.

A tady jsou mé nejmilejší cover verze Marie Rottrové: Tisíc tváří lásky, Lásko, voníš deštěm a To mám tak ráda.



8 komentářů:

  1. Proklikla jsem se sem od Sugr a koukám, že Tisíc tváří lásky jsem do teď asi neslyšela. Pěkné!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tisíc tváří lásky je opravdová rocková "pecka", za kytarové sólo, které zde hraje Jan Hasník, a využití kvákadla by se nemusel stydět ani Jimi Hendrix.
    Myslím, že Hasníkův výkon je lepší než kytaristy z originálu skupiny Chicago. Jen mě štve, že odkaz na různé verze originálu jsem sem dával alespoň 6-krát a vždy po nějaké době přestane fungovat a stejně tak je to i teď. Budu se muset poohlédnout po další nahrávce.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta Lara Fabian je výtečná! Rottrovou mám taky ráda, ale zrovna tady na Laru podle mě nemá.
    Lásko, voníš deštěm otextoval Nohavica? To vůbec nevím. Taky pěkná písnička.
    Tak jsem si poslechla pěknou muziku a můžu si jít předspánkově číst.

    OdpovědětVymazat
  4. Těch Tisíc tváří lásky si taky vůbec nevybavuji, ale Lásko, voníš deštěm, tak ta je úžasná. Text moc povedený, doteď jsem netušila, že je autorem Nohavica.
    Je suis malade v podání Lary Fabian poslouchá ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem viděl koncert Nohavici, kde Marie Rottrová byla hostem a zpívala Lásko, voníš deštěm. Nebyla však ve své kůži a na jednom místě skladby se 2krát zadrhla a nevěděla, jaká jsou další slova. Nohavica pak zpíval s ní a už se to povedlo :).
      Lara Fabian má opravdu velký hlas, akorát to její živé provedení se mně zdá až moc teatrální.

      Pobavilo mě, že jsi našla i tento prastarý příspěvek, měl pořadové číslo 002 :).

      Vymazat
    2. To musel být moc fajn zážitek, ten koncert. Přiznám se, jak mám písničky M. Rottrové ráda, tak naživo mě trochu zklamala (před pár lety, chápu už ten vyšší věk atd.).

      Lara - jo, něco na tom bude.

      :-) Tak to jsem měla, ve stylu agenta 007. kliknout o pár článků výš :-)

      Vymazat
    3. Ten koncert byl někdy v polovině 80. let, Marie Rottrová byla tehdy ve věku 40+.
      Článek byl ve skutečnosti ne druhý, ale celkově třetí (druhý byl v hudební rubrice). Bylo to v době, kdy jsem teprve zjišťoval, jak se v prostředí blogu pracuje a potřeboval jsem vložit něco jednoduššího. Tehdy blog měl také nulovou návštěvnost a snad až po půl roce se objevil první komentář, hodně dřívějších textů nemá žádný.

      Jinak mě ale velmi potěšilo, že ses vrátila tolik do minulosti, většina (a já také) máme totiž ve zvyku se dívat jen na nejnovější příspěvky.

      Vymazat
    4. Ještě jsem zapomněl uvést, že další mou oblíbenou zpěvačkou byla Bára Basiková v její rockové éře se skupinami Precedens a Stromboli. Občas se s nimi ještě na koncertu objeví a se Stromboli jsem ji vidět v r. 2019 na velkém koncertu na nádvoří brněnského hradu Špilberk.

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)