27. září 2012

Sex, infarkty a mobilní telefony

Dle zkoumání vědců - hlavními příčinami infarktu jsou drogy, přejídání, hněv a sex.
Zuzana

Spouštěčem srdečního infarktu bývá - v případě kombinace kouření, špatného stravování, nedostatku cvičení a nadváhy - už jen zdánlivá maličkost, například to může být jeden šálek kávy (ten poslední).

Důvodem samozřejmě může být i např. užívání kokainu, jenže ne zas tak mnoho lidí užívá kokain; častěji odvezou člověka od posledního šálku kávy. Lidí, kteří pijí kávu, je prakticky většina. K srdečním příhodám (během sexu nebo po něm - jako následek námahy a vyčerpání) dochází poměrně často. Profesor David Spiegehalter řekl, že kdyby lidé vynechali sex, infarkty by se rapidně snížily, ale pochybuje, že tento vzkaz bude pro veřejnost populární.

Studii prováděli belgičtí výzkumníci a byla publikována v Lancet. A vůbec největším faktorem přispívajícím k infarktům jsou výfukové plyny, které vyvolávají 7 procent srdečních příhod.



Užívání mobilních telefonů je úzce spojeno se zvýšenou aktivitou mozku

Výzkumníci z National Institutes of Health přišli na to, že necelá hodina užívání mobilu může zrychlit mozkovou aktivitu v oblasti blízké telefonní antény. Po 50 minutách testování 47 participujících dobrovolníků, mozkové skeny ukázaly zvýšenou spotřebu glukózy, nebo cukru, v oblastech mozku poblíž aktivovaného telefonu.

To otvírá nové otázky ve věci zdravotních efektů radiace nízké úrovně, vysílané mobily. Vědci z National Institute on Drug Abuse ale zdůraznili, že z tohoto výzkumu se zatím nedají dělat závěry, protože se stále neví, zda má radiací vyvolaná zvýšená mozková aktivita významný efekt na lidské zdraví.

Studie je nicméně důležitá, protože dokumentuje, že lidský mozek je senzitivní vůči elektromagnetickému záření, jež je vysíláno mobilními telefony. To taky osvětluje důležitost dalších potenciálních studií, zaměřených na otázky, zda dochází k následkům, způsobeným opakovanou stimulací, pokud je jí člověk vystaven 5, 10 nebo 15 let.

Ač je to zatím předběžné, nejnovější nálezy patrně znovu vyvolají debatu o bezpečnosti mobilních telefonů. Několik dřívějších pozorovacích studií naznačovalo spojení mezi intenzívním užíváním mobilů a vzácně se vyskytujícími nádory, ale větší množství dosažitelné vědecké evidence naopak neukazuje žádné riziko. Některé zdravotnické skupiny oznámily již dříve, že mobilní telefony jsou bezpečné, ale určití špičkoví lékaři, včetně dřívějšího ředitele University of Pittsburgh Cancer Center a prominentních neurochirurgů, urgovali používat sluchátko s mikrofonem jako prevenci.

Vědci prohlásili, že výzkum zatím neklade otázky ohledně rakoviny nebo dalších zdravotních záležitostí, ale jsou tu nové otázky ve věci dalších potenciálních výzkumů, které by pomohly líp objasnit důsledky zvýšené mozkové aktivity plynoucí z užívání mobilních telefonů.

Profesor Henry C. Lai z University of Washington a bioinženýrského oddělení, který dlouho na nebezpečí mobilních telefonu upozorňuje, řekl, že poslední výzkum přidává k obavám. Každý se bojí rakoviny mozku a zatím tato věc není definitivně vyzkoumána. Ale existuje už dost studií, které ukázaly, že radiace z mobilního telefonu je spojena s jinými symptomy, například s nespavostí. Lidi, bohužel, nevěnují těmto výzkumům moc pozornosti.

60 komentářů:

  1. Nekouřím a kávu nepiju, ani jedno, ani druhé mě neoslovilo a nikdy nelákalo, takže v tomto směru, by se mnou mohlo být dobré. A co se týká toho mobilu, tam je to horší, i když nevím, jestli se to týká jen volání, kdy máme aparát na uchu, nebo jestli je ten škodlivý vliv i při psaní SMS. Jsem totiž spíš než volající uživatel, psavec. Záměrně jsem vynechala sex, tady se asi přece jen více zadýchají páni kluci, tak to nechám na nich.   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Myslím, že když už skonat infarktem, tak jedině při sexu, ale až po vyvrcholení, aby si člověk ještě naposled užil.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten mobil, to mě zaujalo. Je jisté, že nějaké záření vydává, ale na druhou stranu tu máme další různé proudění od wifin a jiných bezdrátových věcí.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ano, ale nemáme ho (to záření) přímo u hlavy. Vysvětluji si to podobně, jako když poslouchám hudbu z reproduktorů v sále anebo mám na uších špuntová sluchátka, a o tom druhém se také říká, že sluchu škodí.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Teda Jaruš, jestli se kluci víc zadýchají, to musí být ještě divočina!-:) Pak už spíše dodýchávají ne?     
    Já jsem také spíše "jen" psavec, prakticky netelefonuju. Ale neznám ve svém okolí člověka, který by neměl při spánku mobil vedle své hlavy! Mnoho z nich ho totiž používá jako budíku, takže to plní svůj účel.
    Naopak můj přítel má mobil v obýváku a spí v jiném pokoji - hold umí si své zdraví hlídat!
    Líbí se mi, že článeček napsala Zuzka, ale mluvčí je tu Miloš! Ono je to asi v této rubrice Sex i lepší!

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Iveto, nejlepší příspěvky a komentáře o sexu máš ty. Nevynecháš ho v žádné básni a já se na ně vysloveně těším.
    Myslím, že by sis také mohla založit rubriku Sex a všechny básně tam přesunout.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Spí v jiném pokoji než mobil nebo než ty?

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Hele ty srandisto, vždyť mně píšou komentáře, že jsou jako z čítanky, že píšu Erbenovým stylem, že si připadají jako znova ve škole..., kde je ten sex?
    To jen ty máš nějakou bujnou fantazii (jéje to je krásné), ale měl by jsi v tom taky vidět Erbena a čítankové básně!
    [7]: Spí v jiném pokoji než mobil!

    OdpovědětVymazat
  9. Napsané je to moc pěkně i když oni ti vědci s něčím příjdou a pak to po letech zase dementují. Snažím se žít tak, aby mě toto nepotkalo. Kafe pomálu, nekouřím, cvičím tibeťany a jezdím na kole. Schodila jsem 40 Kg a držím si váhu už pár let.Tak snad...

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Macin 40 kg? Není to překlep a nemá být 4kg?

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Pokud spí s tebou v jednom pokoji,  riskuje život.
    Tvé básně jsou opravdu moc pěkné, jen nevím, zda by se mohly srovnávat s Erbenem, mě spíše napadá jedna báseň od Vrchlického.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: No vidíš, takže čítankové básničky a basta fidli/y/!

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Škoda, že to nečte, to by se uchechtal k smrti, ale moc tohoto mého koníčka neuznává, asi jako tvoje paní tvé psaní!

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Jéjeee....!
    Ještě že nejsem Vrchlický ale Ivet!-:)
    Tohle bych já na blogu neuveřejňovala, ony i ty mé Erbenovské básničky mají své nepřátelé. -:( Ale jak jsem jim napsala, je to můj blog a číst to není pro nikoho povinné.

    OdpovědětVymazat
  15. Nakolik je záření z mobilů škodlivé, to se ukáže asi ještě za pár let. Až budou stárnout generace lidí, které s ním žily už od dětství a neudělaly bez něj ani krok.
    Možná se jednou bude nějaké speciální odvětví lékařů zabývat léčbou závislosti na mobilech - určitě mají vliv na psychiku.
    A infarkty? Asi jich bude spíš přibývat, vzhledem k znečištění prostředí a zvyšujícímu se stresu. Sex bude asi v roli zabijáka až na posledním místě, protože dnes už ani na to lidi nemají čas.

    OdpovědětVymazat
  16. [9]: A to jsi zhubla jen cvičením a jízdou na kole?
    [15]: Já jsem u tebe žádné nepřátele neviděl, vždy jen bezmezný obdiv.
    [16]: Na mobilu závislý nejsem, ale myslím, že už mám závislost na internetu, a to je ještě nejsem na Facebooku, jinak bych už byl zralý pro doc. Chocholouška.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Píšou mi do "Vzkazu autorovi" anonymně - jsou to poserové! Ani se neumí podepsat a stát si za tím co napíší!

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Aha, my jsme toho ušetřeni, protože jsme to okénko vzkazů do menu nedali, protože nás to ani nenapadlo, když je možnost se vyjádřit v komentáři.

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Jo, tak to mi povídej. Na mobilu závislá naštěstí taky nejsem, ale internet mě zcela pohltil. Tedy spíš blog.

    OdpovědětVymazat
  20. To abychom si dali pozor na Krutomývala! (říkám si po přečtení prvních odstavců)A zkusím teda vyřadit telefon z postele, schválně jestli se mi nespavost zlepší :)

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: On je ještě mladý na infarkty a navíc hodně trénovaný.
    Nejlépe se usíná po menší zátěži, např. po ...

    OdpovědětVymazat
  22. O těch mobilech jsem kdysi hodně dáávno četla v jakémsi odborném magazínu. Strašně mě to vylekalo a bála jsem se k mobilu jenom přiblížit. Ale dlouho se to vydržet nedalo... Takže si vesele žiju s mobilem a doufám, že to snad nebude tak hrozný. :)

    OdpovědětVymazat
  23. K těm mobilům... viděla jsem klip, kde čtyřmi mobily (zapnutými) přiloženými k sobě, upražili kukuřici.
    Mikrovlnně.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]: Právě že Zpráva autorovi není špatná, pokud chceš něco vytknout nebo na něco upozornit a nechceš, aby to bylo tak veřejně na očích.
    Ale záleží, jestli se Zprávy autorovi využije, nebo zneužije.
    Mně takhle třeba napsal asi dvakrát Pavel T., že mám gramatickou chybu v textu a uvedl, jakou. Napsal mi to do Zprávy, aby mě veřejně neshodil komentářem. To si myslím, že je dobré, ne?
    Ivet to má asi těžší. Ale neměla by si z toho moc dělat. Prostě smazat email a fidli. Hlavně si to nepřipouštěj, Ivet!   

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: O tu možnost poslat zprávu autorovi jsem se vůbec nezajímal, ani nevím, kde se pak dají číst, nebo je to tak, že musím do systému nejdříve vložit svou mailovou adresu a na ni se pak zprávy posílají? Toho bych se ale bál, protože každý den musím vyřizovat minimálně 20 (převážně pracovních) mailů a kdyby měly ještě chodit vzkazy, bylo by to časově neúnosné. Jsme navíc na blogu dva a na koho pak zprávy přesměrovávat? Nebyla by pak adresa mailu viditelná pro všechny? To bych také nechtěl.[25]: To vypadá děsivě, nejde tedy jen o plané strašení.

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Vendy, tvá informace je současně odpovědí pro Yves k jejímu komentáři
    [23]:

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Už si to nepamatuju, ale zprávu autorovi máš myslím v nastavení blogu, v administraci. Jen si odklikneš, jestli ji chceš zveřejnit nebo ne (nebo je v rubrikách a ty si ji jen přesuneš do zveřejněných).
    Když ti někdo napíše do zprávy autorovi, dojde ti to na email. Přičemž ten, kdo píše, tvůj email nezná.
    Když jsi zakládal blog, musel jsi email uvést, myslím že to bylo podmíněno při postupu. Takže někde v administrativě blogu je tvůj email veden.
    No a díky tomu se Zpráva autorovi dostane k tobě na email a přitom email nemusíš zveřejňovat. Takhle to funguje...

    OdpovědětVymazat
  28. K těm mobilům a kukuřici, fakt to vypadalo děsivě. Já hovory s mobilem omezuji na minimum. Je fakt, že když mám nastavenýho mobilního budíka, mám mobil na stolku vedle postele. Ale dávám ho třeba za knížku, nebo tak, aby nebyl přímo u hlavy. Možná je to směšné, ale nechtěla bych spát s mobilem u ucha...
    Myslím, že pevné linky měly něco do sebe. Mobil beru jako dobrou věc pro rychlou domluvu nebo pro případ nouze.
    Taky je dobrý, že slouží jako budík a hodinky zároveń...

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: Máš pravdu, mail je uveden v přihlašovacích údajích. Chtěl jsem zkusit okno se zprávou do menu začlenit, ale nerozumí si s volitelným boxem. Sice okno zprávy můžu do menu přetáhnout, ale po uložení tam zůstane jen to okno nebo volitelný box, ne obojí. A ten box, kde je odkaz na oblíbené blogy a vlajky, se mně zdá důležitější, tak to nechám tak.[29]: Mobil někdy dobrý je, využili jsme ho třeba k zavolání asistenční služby u dřívějšího auta. Jinak mně spíše vadí, protože připravuje o svobodu, člověk je všude dosažitelný.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: To je divné, já  mám i volitelný box i Zprávu autorovi.
    Ale je fakt, že Zprávu autorovi jsem si aktivovala už od začátku a volitelný box jsem si zavedla až později. Třeba proto mi to šlo, nevím... možná bys mohl zkusit napsat adminovi, jestli by neporadil.
    Ale pokud se ti nechce Zprávu aktivovat, tak se na to vykašli...    Já to považuji za celkem príma věc, navíc, když mi někdo chce napsat svou emailovou adresu a nechce, aby to bylo vidět v komentářích, volí právě tuhle službu.
    Jo, jsou to komplikace...

    OdpovědětVymazat
  31. [14]:Víš, co je zajímavé? Když jsme jako 12 leté holky tajně četly Rytíře Smila a Kartáčníka, nevěděly jsme kdo to napsal. Předávaly jsme si to tajně, aby na to ani ve škole ani doma nikdo nepřišel. Vždyť tehdy teta přede mnou schovávala ve svém nočním stolku i Domácího lékaře. Tlustou knihu ve které bylo lidské tělo detailně popsáno a já jsem to při úklidu její ložnice tajně prolistovávala. Nemoci mne nezajímaly, jen lidské  orgány. Ono tehdy nebyla televize a filmy  jako s nahou Vlastou Fialovou v Divé Báře byly mládeži nepřístupné. Aspoň nám to bylo vzácné.

    OdpovědětVymazat
  32. [29]: Pokud si zapnu buzení na mobilu, dávám ho na komodu naproti posteli přes pokoj. Stejně mne vzbudí kočky každý den v přesnou hodinu- potvůrky jsou asi naprogramované_- i když bych chtěla spát déle a vypínám tedy hned buzení, abych nebudila vedle spícího muže.

    OdpovědětVymazat
  33. [10]:překlep to není, vážila jsem 101 Kg a byla jsem nechutná sama sobě. Pak jsem se jednoho dne naštvala sama na sebe a šla do toho, za dva roky to bylo dole. Teď jsem sice něco naprala, ale mám v rozmezí 63-65kg.

    OdpovědětVymazat
  34. [17]: Změna jídelníču a cvičení (1,5 hod)u televize, tenkrát jsem ještě kolo neměla.

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Máš pravdu, dříve byl sex tabu a když se někdo odvážil přivést z Jugoslávie řasopis Playboy, riskoval odhalení málem z "protistátního" činu. Dnes mohou erotické časopisy vidět i malé děti na novinových stáncích, benzínových pumpách nebo v supermarketech. Rytíře Smila jsem četl na chmelu asi v 16 letech a byl napsaný na stroji přes průklepový papír. Že by mohl vyjít knižně, bylo nemyslitelné.[33]: K buzení raději používám radio s ukazatelem času, protože mám větší jistotu, že bude zvonit, mobil by mohl být vybitý.[34]:[35]: Tolik zhubnout, za tak krátkou dobu a s tak zdánlivě malou úpravou životosprávy vypadá opravdu neuvěřitelně.

    OdpovědětVymazat
  36. [31]: Vendy, když dostáváš ty maily s komentáři, vidíš tam osobní mailovou adresu komentátora, anebo je tam dosazena adresa systému blog.cz?

    OdpovědětVymazat
  37. [37]:Je tam adresa systému blog.cz
    Myslím, že noreply-něco. Takže adresa emailu je utajená i ze strany pisatele.

    OdpovědětVymazat
  38. [38]:Vlastně je to logické, ten člověk píše do Zprávy autorovi, ale ne ze svého emailu.

    OdpovědětVymazat
  39. [38]: Ještěže tak.Podobný princip má asi posílání odpovědí na komentáře v diskusích, Jak jsem ale četl na Srdci blogu, kdo si to jednou nastavil, už se těchto mailů nemůže zbavit, i kdyby volbu zase vypnul. Proto ji určitě nepoužiju.

    OdpovědětVymazat
  40. [36]: Oprava: patří tam "přivézt", ne "přivést".

    OdpovědětVymazat
  41. Vynechá-li lidstvo sex, snížení počtu infarktů je v dlouhodobém horizontu více než pravděpodobné .

    OdpovědětVymazat
  42. [42]: Myslíš-li, že bez sexu lidstvo vyhyne, pořád se ještě nabízí početí ze zkumavky, a z toho asi infarkt nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  43. [43]: Nevěřím že celá populace by na to měla prachy a vlastně ani žaludek. :)

    OdpovědětVymazat
  44. [44]: No jasně, platit a ještě si ani neužít, by byla hloupost.

    OdpovědětVymazat
  45. U mě bude příčinou infarktu zuřivost a možná i nevhodná strava. Měla bych si vzít příklad z Macin, ale nemám pevnou vůli!!!

    OdpovědětVymazat
  46. [40]: Proč ale nejde se jich zbavit? Já jsem jednou ,,zblbla" a u někoho jsem si dala zprávu  emailem o komentáři a teď mi chodí od všech blogů i od mého, když jej sama píši. Jen to vidím, mažu bez čtení, ruším podle ,,předpisu", blog.cz mi sdělí, že zasílání bylo zrušeno a chodí to dál- jak u blbých...který chytrák to tak nastavil, nevím.   

    OdpovědětVymazat
  47. Jak už tady někdo psal, mně taky strašlivě vadí, jak se něco prokáže, aby se to za několik let zase dementovalo. Vůbec netuším, čemu věřit a s čím si dělat starosti, kromě samozřejmostí, jako jsou ty uvedený v první řádce. Kterou jsem mimochodem dočetla až k tomu "Zuzana", jako kdyby byla taky příčinou [21]: Tak co, pomohlo to?

    OdpovědětVymazat
  48. [48]: Že by sex patřil mezi hlavní příčiny infarktu, se mně moc nezdá. Kolik takových případů bylo zdokumentováno?

    OdpovědětVymazat
  49. [49]: Tak asi si to autorka nevycucala z prs(t)u, ne? o:)

    OdpovědětVymazat
  50. [50]: Nevím, jen jsem četl, že kdysi nějaký francouzský prezident zemřel při sexuálních hrátkách s prostitukou, a to je všechno.
    Zase z jiného textu mně utkvělo, že hodně seniorů zemřelo na WC. Myslím si, že z pár případů, o kterých se dost mluvilo, vznikne dojem, že jsou to nejčastější příčiny infarktu.

    OdpovědětVymazat
  51. [51]: Já jsem tuhle taky myslela, že na WC umřu Vůbec bych se tomu tedy nedivila. Ono je to stejně jedno, člověk se tomu osudu nevyhne.

    OdpovědětVymazat
  52. [52]:Ale při sexu by to bylo nejlepší, člověk by na onen svět odcházel v povznesené náladě

    OdpovědětVymazat
  53. [53]: Jako jo, ale radši chci umřít ve věku, kdy už to při sexu určitě nebude

    OdpovědětVymazat
  54. [54]: Myslíš sešlá věkem? Tam už ta chuť asi opravdu tak velká nebude
    Ale kdo ví. Minulý týden jsem v autobuse Student Agency dostal noviny s přílohou, kde jsem viděl titulek, že muž v domově důchodců projevil zájem, aby mu přivedli prostitutku. Při dobré životosprávě a šetrnosti by mol mít každý měsíc jinou

    OdpovědětVymazat
  55. [55]: No, kdyby zdraví sloužilo, tak bych tu sešlost věkem ráda zažila.
    Když já nevím, jestli muži přeci jenom nemají na víc, než máme v tom samym věku my ženy. Jsme víc zhuntovaný

    OdpovědětVymazat
  56. [56]: Ženy se přece dožívají vyššího věku, nevím přesně, ale nejméně o 5, možná až o 8 let.
    Navíc sexuální touhy mužů 80+ asi budou už jen z říše zbožných přání :)

    OdpovědětVymazat
  57. [57]: Kdo ví, uvidíme. Nezapomeň o tom za pár desítek let napsat

    OdpovědětVymazat
  58. [58]: Pošlu pozdrav z pekla a budu čekat, až tam na přelomu příštího století dorazíš s Porcelánovou pannou

    OdpovědětVymazat
  59. [59]: Na přelomu? Tak to budu mít to životní rozmezí ještě lepší, než v jaký jsem doufala Na pozdrav se budu moc těšit! Drž nám dobrý místa!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)