27. listopadu 2012

11 otázek a odpovědí (1)

Se zájmem čtu rozhovory s blogery, protože vhodně zvolené otázky a odpovědi na ně je mohou přiblížit z jiného úhlu, než jak se prezentují ve svých článcích. Neznám původního autora akce 11 otázek, ale jeho nápad položit 11 oblíbencům 11 otázek, kteří pak vedle odpovědí mají sestavit svých 11 otázek a rozeslat je dalším 11 osobám, vyvolal vlnu rozhovorů a díky Otavínce jsem i já jedním ze zpovídaných. A co z toho vzešlo, si můžete přečíst v následující části:

1. Máš raději divadlo nebo film?
Dříve jsem dával přednost filmu, chodil jsem do Filmového klubu, v tržním hospodářství však většina kin zanikla, často jsou z nich herny, a na filmy se chodí do multikin. Úplně mě ale znechutilo to, že v nich lidé chroustají praženou kukuřici a pijí kolu, snad jedí i hamburgery a mastnou pusu si utírají do papíru. V Singapuru za jezení a pití v městské dopravě jsou vysoké pokuty, myslím, že by tento zlozvyk měl být zakázán i v kině. Proto teď raději chodíme do divadla a možnost vidět živé herce mě baví čím dál více.

2. Miluješ poezii?
I když po dočtení jedné knihy hned začínám druhou, omezuji se na beletrii a poezii nijak nevyhledávám. Částečně se k ní však dostanu přes texty písní, někteří umělci zhudebňují básně (např. Vladimír Mišík napsal několik písní na texty Josefa Kainara a Václava Hraběte) a naopak někteří básníci píší texty na hudbu, např. Milan Princ skládá texty pro mého největšího hudebního oblíbence Romana Dragouna, Pavel Vrba napsal texty rockových oper Sluneční hodiny a Křídlení skupiny Synkopy 61, kvalitní texty na Slovensku píší Boris Filan a Kamil Peteraj. Pročítám si také texty zahraničních tvůrců a velmi se mi líbí ty, které složil Paul Simon z dua Simon and Garfunkel, např. Sounds of Silence. (Píseň by se možná hodila k Zuzanině textu o Johnu Cageovi. ;))

3. Kam raději na dovolenou - moře nebo hory?
Každý rok jsme s chotí týden na našich a slovenských horách, na "koupací" dovolené jsem ale nikdy nebyl, jen rodina beze mě jednou jela do Hurghady. Moře máme většinou pouze jako vedlejší program, např. jsme se koupali na městských plážích v Nice, Lisabonu a Kodani, daleko více času jsme však strávili poznáváním měst a výlety do okolí (z Nice do Monaca, z Lisabonu na zámek Sintra a na nejzápadnější místo Evropy Cabo da Roca, z Kodaně přes most Oresund do Malmö).
(Fotografie je z norského městečka Hellesylt, odkud jezdí výletní lodi na nádherný Geirangerfjord, který je na seznamu UNESCO. Hory v Norsku nejsou příliš vysoké, dosahují kolem 1500 m, ale tím, že vystupují z moře, vypadají mohutně a mají velké převýšení. Vzhledem k chladnějšímu podnebí i v letních měsících na vrcholcích leží sníh.)





4. Kouříš?
Ne.

5. Jakou máš barvu očí?
Hnědou.

6. Chodíš raději nebo jezdíš?
Než bych čekal 10 minut na příští spoj MHD, raději se projdu na některou z dalších zastávek. Rád chodím do kopců, na kole však pouze v rovině (asi by se mně líbil život v Holandsku, fotografie je z Amsterdamu) a autem max. 3 hod jízdy. K přesunům 1000 km a více už volím jedině letadlo.





7. Máš rád čokoládu?
Ano, často neodolám a koupím si v automatu čokoládovou tyčinku. Vůbec mám rád sladká jídla, zatímco kolegové jedí řízek nebo svíčkovou, já jím třeba kynuté knedlíky nebo nudle s mákem. Jen se mně zdá, že jsem je už dlouho v jídelním lístku neviděl, zřejmě zájemců bylo příliš málo a nevyplatilo se je vařit.

8. Olejové obrazy nebo grafiku?
Jednoznačně olejomalby, návštěva galerií je jednou z mých největších zálib a z obrazu je daleko větší dojem než z kresby.
(Obraz je od Pietera Brueghela st., jmenuje se Žně a patří do cyklu věnovaného měsícům v roce, vystaven je v Metropolitním muzeu v New Yorku.)



9. Kolik máš dětí?
Dvě - syny ve věku 23 a 20 let.

10. Sportuješ?
Rád plavu, velkou výhodou je, že přes ulici máme aquapark, miluji turistiku a kdysi jsem hrával soutěže ve stolním tenisu, z časových důvodů a pro jiné priority jsem toho nechal.

11. Miluješ borůvky?
Ano, ve všech podobách - borůvkové knedlíky, koláče, jogurty, kompoty. Z dovolených v Jeseníkách jsme pokaždé přivezli několik jeden a půl litrových plastikových láhví a naším nejoblíbenějším místem sběru je Smrk na hranicích s Polskem.


Přemýšlel jsem nad 11 otázkami pro 11 dalších blogových známých, nakonec jsem od toho upustil. Někteří už odpovídali jiným, další se odmítli do akce zapojit a jak už je trochu znám, otázky by nemohly být stejné, třeba u Ivet by se musela polovina týkat sexu, těžko by však takové otázky mohly být adresovány např. fotografce Hance.

30 komentářů:

  1. Důkladně a zodpovědně ses věnoval svým odpovědím
    Zahájím diskusi
    Divadlo je tak moc jiné než kino....ale taky se mi stalo, že bylo k nepřečkání
    Co říkáš na poezii M. Horáčka?
    Docela ráda bych věděla, jestli by se ti Holandsko právě pro tu výškovou jednoduchost neomrzelo. Mně tedy rychle.
    To výtvarné umění se mě dotýká jen velmi málo. Z nedostatku příležitostí. Prospěla by mi "výuka" od kamarádského průvodce...to je na další život....

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu říkám dokonale zodpovězené otázky a některé ještě i s obrázky!
    Řetězáky nemám ráda, ale tento nekonec nebyl až tak špatný.

    OdpovědětVymazat
  3. S kinem s tebou naprosto souhlasím Pamatuju si jak na nás nějaká dáma v letech furt syčela na filmu s titulky (Sedm statečných) ať nešustíme bonbónama. Dneska by se v multiplexu zvencla. Mě to tam taky vadilo a ten svinčík kterej tam po skončení filmu byl tak to byl děs, děs...a nejhorší je, že se lidé domnívají že to tak MÁ být! a ještě v tom utvrzují i své děti.
    A to já bych si zase v Holandsku ježdění na kole užila, z kopců mám osypky a rovinka je můj sen...Obrazy jsou skvělé ale i dobrá grafika má něco do sebe. Takovej Hollar třeba....M.H. má nádherné texty je to můj oblíbenec, ale myslím že co se týče textů bývali jsme na špičce. Bohužel jak "stará garda" textařů odchází je to dost tristní.Cokoli co je sladké je pro mne neskutečná past A borůvky mám ráda na syrovo nebo v knedlíkách či koláči. Borůvkové jogurty jsou moje noční můra...

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Katko, na Michala Horáčka jsem úplně zapomněl a také je vynikající. Mně by výšková jednotvárnost Holandska při jízdě na kole ani tolik nevadilo, možná ale pohled do krajiny by byl trochu fádní. Za ideální považuji naši někdejší dovolenou na kole v oblasti Lednicko-valtického areálu, také jsme jezdili v rovině, ale těch krásných staveb, které tam jsou: Janohrad, Hubertus, Tři Grácie, Apollonův chrám, ...[2]: Jarko, já to vidím jako ty nebo Hanka, když není v textu obrázek nebo hudební klip, něco mně tam chybí. Jsou ale blogeři, kteří se bez toho obejdou a i tak jsou skvělí. Řadu takových mám v oblíbených.[3]: Hollsr je výborný a dokázal se prosadit v Anglii, grafika však na mě působí spíše jako přípravné studie pro budoucí obrazy.

    OdpovědětVymazat
  5. Písňové texty jsou opravdu skvělé! Z toho důvodu poslouchám ráda i české písničky. Roman Dragoun? Synkopy? Samá kvalita.
    Skvělé texty se taky objevují i ve folkových písních. I v některých country skladbách, třeba od Fešáků - Zástup, nebo Nádraží.
    Kolo taky preferuji po rovinkách, šlapat do kopců je o hubu. Nebo spíš o plíce...
    Chválím i přiložení krásných fotografií! Obrazy? Máš nějaké vyhraněné období? Oblíbeného malíře?
    Obrazy nebo fotky ve článku opravdu osvěží text, taky mám ráda tuhle kombinaci.
    Čokoládu a borůvky mám taky ráda, ještě raději čokoládu a jahody nebo čokoládu a ananas...   
    Některé řetězáky jsou prima. Jako třeba ten dnešní.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Máš pravdu, folkaři jsou vynikající textaři, kteří by se mohli poměřovat s básníky, hlavně Kryl, Nohavica a Plíhal, i na ně jsem zapomněl, protože folk moc nevyhledávám.
    Z malířských směrů mám nejradši impresionisty a surrealisty a líbí se mně i některé obrazy expresionistů (opravdu silný zažitek je dívat se zblízka na Munchův obraz Výkřik).

    OdpovědětVymazat
  7. Miloši ty jsi ale šprýmař!
    Jen nevím zda-li se mám cítit uraženě, jako by se většina žen cítila, anebo hrdě, že o mně v 51 letech napíšeš, že bych odpovídala na otázky týkající se sexu! Dobrý!!!
    Budu to brát jako lichotku, zvláště od tebe, protože tě také trochu znám, stejně jako ty mě! Ale jen trochu...   
    Řetězáky a maily typu: "pošli dál",
    nemusím a jak jsem tak koukala na blogy jiné, nejsem sama kdo se nezapojil.
    A k té Haničce fotograce? Možná by jsi se divil, že by odpovídala na stejné otázky ohledně sexu zajímavěji než "naivní" básnířka. Do žen přece nevidíš! Zvláště do těch blogových!   

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem také byla členem filmového klubu, dávali tam skvělé filmy. Teď už do kina nechodím, do divadla občas ani. Na kole  mám zase ráda kopce, roviny doslova nesnáším, je to únavné.

    OdpovědětVymazat
  9. Opět moc zajímavé odpovědi, člověk se z odpovědí opravdu leccos dozví. Kdybych na řetězové maily nepůsobil jako grafitová tyč na jaderné štěpení, určitě bys byl jedním z těch, které bych oslovil .

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Znám dobře neb jsem tam 4 roky studovala. Tam je to pro rekreačního cyklistu ideální.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Samozřejmě hrdě, já jsem tvůj velký obdivovatel (myslím tvých básní a komentářů, jinak tě znám také jen "trochu" ). Kdybych si nevšiml, že ses vyjádřila záporně k řetězové akci, asi bych nějaké otázky vymyslel, takhle to ale úplně ztratilo smysl. [8]: Mně by se kopce líbily, ale jen směrem dolů. [9]: Díky, já jsem o otázkách trochu uvažoval a tebe a Ivetu jsem měl na mysli mezi prvními, jenže představa, že bych mohl někoho zatěžovat, mě odradila. Ale rád čtu všechny, kteří se zapojili.[10]: Jen se mně zdá, že jízda na kole je tam teď dost omezená, k minaretu se rozhodně nesmí a k Janohradu si nejsem jist.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahojky Miloši, díky za excelentní a neotřelé odpovědi s nádhernými ilustračními obrázky. Jsem u vytržení.
    Jako bonbonek písnička z Olympiku je jako pohlazení, protože tato skupina vznikla v době, kdy jsem zažila jejich první koncert v Praze a pak krátce na to i v Brně. Díky. Trochu jsi mne naladil do lepší nálady v tom ustaraném týdnu.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj chcete si něco přivydělet, je to ověřená firma která zaručeně vyplácí mohu potvrdit. Za pohuhou registraci Vám připíšou 150 kč, dále bude na Vás jak budete otvírat poslané emaily. Denně Vám to zabere tak 3-5min. Mrkněte na to www.zumail.cz/jsemzuu/9bdb5b00cf066ae3

    OdpovědětVymazat
  14. V odpovědi na první otázku se s tebou naprosto ztotožňuji, lidé si opravdu zvykli chovat se v kině jako čuňata. Navíc mě dnešní filmová nabídka neoslovuje. Divadlo s živými herci je pro mě zajímavější. Zrovna včera jsem viděla besídku Divadla Sklep a po dlouhé době se dobře pobavila.
    Dobré otázky a promyšlené, inteligentní odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  15. [12]:Hanko, především výborné byly tvé otázky, mnoho jich směřovalo přímo na mé zájmy a pak se mně velmi snadno odpovídalo. Dík patří tobě, kdybych měl odpovídat na některé otázky z jiných sestav 11, moc kloudného by mě nenapadlo.
    Olympic je typická mainstreamová rocková kapela, která nikdy nepřišla s něčím novým, ale jejich písničky jsou příjemné a melodické, někdy bych jim chtěl věnovat malý článeček zaměřený na málo známé balady, které se nehrají a já je rád poslouchám při nostalgické náladě.

    OdpovědětVymazat
  16. [11]: K Janohradu bych řekla, že ano. Vždyť tam vede asfaltka. K minaretu je stejně lepší jít pěkně pomalu pěšky. Za každý zákrutem se otevře nový překrásný pohled....ale je to tam od dob mého studování příliš komerční. Obec to potřebuje, nás staromilce to ruší.

    OdpovědětVymazat
  17. V jedenáctém punktu jsem v tom zajedno.

    OdpovědětVymazat
  18. Mám pocit, že internet už dávno není to anonymné místo...

    OdpovědětVymazat
  19. Ještě pořád existují menší kina, kde je lepší atmosféra. Ale jídlo v nich je taky. Já mám ráda J. H. Krchovskýho. Ale Simon a Garfunkl se mi taky líbí. Nejvíc písnička I am a rock. Taky jsem hrávala stolní tenis, ale rozhodně ne závodně :) A borůvky zbožňuju stejně jako hrášek!

    OdpovědětVymazat
  20. Tak jedenáctka mě naštěstí minula. Ale tvé odpovědi jsem četla ráda.

    OdpovědětVymazat
  21. Dřív se v kině taky potajmu mlsalo. Šustily sáčky s bonbony a chroupaly se brambůrky. Ale takovej bordel jsme nedělali. Když jdu po skončení filmu ze sálu, je mi z toho až blivno. Kdyby to byl sem tam upadený kousek kukuřice, to pochopím - ale někdy mám pocit, jako by ji tam rozhazovali.
    Přesto, když je zajímavý film, tenhle hnus jsem ochotna přehlídnout. Jdu přece na film a ne na prohlídku podlahy...
    Ale je škoda, že se na tohle víc nedbá. Jenže, koho chceš v kině pokutovat? Každý druhý má krabici popkornu a nevíš, kdo pojídá popkorn normálně a kdo se chová jako prase...   

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Nemyslím, že by byly zavedeny pokuty, jen by se zrušil prodej popkornu v kině. Pro kina to však asi bude důležitý zdroj příjmu, a tak si nedělám iluze, že k tomu nedojde. Na druhé straně tolerování "kultury" z fotbalových stadionu zase řadu lidí od návštěvy odradí, zřejmě jich ale nebude tolik, aby se k tomu přihlíželo.

    OdpovědětVymazat
  23. Dalo by se říct, že řetězovky doslova nesnáším, ale tahle nakonec až tak špatná nebyla. Tvoje odpovědi jsou doslova vyčerpávající, Miloši, (tím nemyslím, že bych z nich byla vyčerpaná).
    K první odpovědi bych dodala, že v kině se dějí ještě horší věci, než jaké jsi vypsal.

    OdpovědětVymazat
  24. Ty žně byl kterej měsíc, srpen? Žně tohohle tisíciletí už vypadají úplně jinak, pokaždý jezdím měřit vlhkost (obilí samozřejmě!). Bez toho už to nejde. Ale ta dbba, která je zobrazená na tom obrazu, musela bejt krásná. Kéž by šlo se do ní jenom na chvilku podívat.
    Jéé, Otázky jsem si na youtube poslechla ráda ;)
    Horáčka zbožňuju. Ve spojení s Hapkou ještě víc. Jinak na tu poezii moc nejsem.[3]:[21]: S kamarádkou jsme byly v multikině a nějaký asi desetiletý holky, co seděly vedle nás ob tři sedadla, po nás začaly házet popkorn. Jako cože?! Když ho hodily asi po pátý, naklonila jsem se k nim a hrůzostrašným hlasem jsem jim řekla: "Ještě jednou to hodíte a zabiju vás!" To byl ale klid po zbytek filmu [7]: Dal ti teda někdo nějaký otázky o sexu? Že bys mi je aspoň soukromě poslala. Teda tvý odpovědi na ně! :)[24]: Který horší věci se tam dějou?!

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Brueghel namaloval obrazů z cyklu roční doby víc, ve Vídni mají 3 nebo 4 (např. Lovci ve sněhu), v Praze je jeden (jmenuje se Senoseč a mám dojem, že právě ten je ze srpna) a tento z New Yorku by mohl spadat do července.
    Na obrázcích to vypadá idylicky a ještě lépe na obrazu, kterému se říká Chvála obžerství, kde přecpaní sedláci se povalují na zemi jako ten žnec u stromu.Horší? Možná Hanka nechtěla přímo napsat, že příjemnější. (Kdyby ses mě u mého komentáře na jiném blogu něco ptala, nedozvím se to, protože mailové zprávy z blogu nemám aktivovány. A myslím, že to tak má nastaveno většina, nejspíš i Hanka, proto zkouším odhadovat, co si myslela.)

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Jako že když zareaguju na tvůj komentář třeba u mě, tak ti nepřijde upozornění? Teda! A přesto se někdy vracíš a odpovídáš...? Jak si to pamatuješ, kde jsi co okomentoval? To tě obdivuju ještě víc. Já bych bez těch upozornění byla ztracená.Tak škoda, já jsem taky doufala, že nám Hanka popíše, co se ještě děje v kině, a že to budou spíš příjemnější věci Tak co, ještě jsi řád, že čtu starší články, nebo už jsem tě začala unavovat neutuchajícími komentáři?

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Já se k článkům svých oblíbenců vracím hlavně proto, abych se podíval jaké komentáře tam píší další, ne kvůli sobě, tak sebestředný nejsem.
    Ale přiznám, že u všech blogů, zvláště fotoblogů, všechny nečtu, protože tam převažují obdivné vzdechy.Jsem rád za každý tvůj komentář a obdivuji tvou systematičnost, jak to bereš po rubrikách :)
    Je jen škoda, že kromě Čerfa, který tvou reakci na jeho komentář zaznamenal, se už asi nikdo jiný nepřidá.

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: Já bych u tebe čekala větší trpělivost, co se těch blogerů mnou označených týče ;)Nevím, jestli jsem systematičnost milující, ale puntičkářka jsem, takže si nedokážu představit, že bych skákala z jednoho na druhý Tahle rubrika mě zatím svým názvem nejvíc zaujala (teda samozřejmě kromě "Sex").Až tě moje komentáře začnou štvát a unavovat, ozvi se.

    OdpovědětVymazat
  29. [28]: ... abych se podíval, jaké komentáře ... (chyběla čárka)[29]: Bohužel rubrika Sex zaostává, mám ještě jedno téma (Paříž - Pigalle a Blanch), ale to bude asi poslední.
    Na sex jsi expert ty a Krutomýval, výborná byla také Beáta http://budurandit.blog.cz/, ale už bohužel nebloguje.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)