19. ledna 2013

Sloni těží ze zkušenosti starších matriarch

Výzkumníci zjistili, že skupiny slonů, vedené staršími samicemi (sloními matriarchami rodu) se lépe vyznají v lokalizování a chránění se před dravými lvími samci, jak řekla Karen McComb - evoluční ekologistka z University of Sussex v Anglii, která studii vedla.
Zuzana

Dr. McComb a její kolegové používali reproduktory s lvím řvaním a posuzovali sloní reakce. Svoje nálezy zveřejnili v časopise The Royal Society B: Biological Sciences.

Skupiny s matriarchami staršími šedesáti let byly schopny daleko snadněji určit, zda lví řev pocházel od samice nebo samce (samci představují větší nebezpečí), a adekvátně reagovat. Sloni vedení staršími matriarchami projevili mnohem lepší schopnost rychleji se zorganizovat do sevřené fronty a pochodovat vůči řevu, aby vyzvali předpokládaného dravce. Dle Dr. McComb mladší sloni pravděpodobně přijímají pokyny od matriarch.

Výzkumníci studovali asi 1300 slonů v 30 rodinných skupinách v Amboseli National Park v Keni. Věk matriarch se pohyboval mezi 24 až 70 lety.

Sloní matriarchy zůstávají vedoucími skupiny do smrti a nikdy neztrácí své rozpoznávací schopnosti. Většina žije do 60 let a déle a neztrácí do smrti sluch, klíčovou schopnost k tomu, aby rychle zaznamenaly lví řev. Dr. McComb řekla: "Jinak by tyto samice mohly být opomíjeny a přehlíženy coby staré, ale zdá se, že sloni nemají kognitivní pokles stejný, jako je to u lidí."

Nedávno jsem sledovala na kanále PBS pořad 'Nature' a dověděla se, že sloni všeobecně mají extrémně citlivá chodidla a jsou schopni zaznamenat sebemenší chvění půdy, tedy i hrozící nebezpečí zemětřesení hodně dlouho před tím, než k zemětřesení dojde (to má, mimochodem, řada dalších zvířat). Kromě neuvěřitelné, vynikající a příslovečné sloní paměti mají i skvělý čich a sluch. Slon je schopen cítit vodu hluboko pod zemí a tím slouží i ostatním zvířatům.

Struktura sloní rodiny

Sloní rodinu řídí matriarcha (starší samice) a její rodina sestává z jejích potomků a mláďat jejich potomků. V Africe se základní rodinný útvar sestává ze šesti až dvanácti slonů, ale běžné jsou i rodiny s dvanácti až dvaceti zvířaty. Sloní rodina se eventuálně rozdělí, což vždy záleží na tom, jak je velká, na množství dosažitelné potravy a také na tom, jak spolu vycházejí. Když matriarcha zemře, jedna z jejich nejstarších potomkyň se ujme její role.
Způsob, jakým se sloni množí, nabízí dobrý náhled do rodinné struktury a chování v životním cyklu. Množení slonů je totiž unikátní tím, že sloni se neomezují pouze na specifickou dobu v roce. Vlastně je to právě chování sloních samců, které vytváří matriarchální sloní rodinu. Chce-li se sloní samec věnovat sexuální aktivitě, stačí přiblížit se k slonímu stádu. Po aktu se zase připojí ke stádu svobodných mládenců, s nimiž žije ve skupině - a slonice má na starosti nové mladé + celou rodinu.



Sloní rodinu vede nejstarší a nejzkušenější samice ze stáda. Matriarchální sloní společnost tvoří potomci matriarchy a jejich mláďata. V určitých případech může zahrnovat jednu ze sester matriarchy a jejich potomků. Tento úzký kontakt a vztahy dovolují zbytku slonů osvojit si znalosti, které k životu potřebují. Jak sloní samci vyrůstají a dosahují puberty, postupně se stávají nezávislými na rodinné skupině a tráví víc a víc času mimo ni. Dřív nebo později samec rodinu opouští a přidá se ke skupině nezávislých samců rozdílného věku.

Zatímco sloní "bachelors" si užívají svobody (a chodí na pivo :)), matriarcha svůj rodinný útvar zpevňuje. Jestliže se rodina rozpadne na víc části, pořád udržují mezi sebou blízké spojení, což zahrnuje i společný pohyb v lovištích. Těmto spřízněným skupinám se říká 'bond groups'. Někdy se tyto spojené skupiny formují do ještě větších skupin, tzv.sloních klanů. Samozřejmě, že je velmi obtížné je studovat, neznáme-li jejich řeč a neslyšíme-li stejným způsobem jako oni. Tudíž jsme závislí na pozorování jejich ceremonií, které vyžadují hluboké longitudinální studie. Hlavní problém těchto ekologických výzkumů je fakt, že sloni (= 'předměty' studií ) jsou často zabíjení kvůli slonovině.

Po nějakém čase se část skupiny oddělí a vytvoří novou rodinu, což závisí jak na environmentálním, tak sociálním vlivu. Například na tom, jak dobře rodinní členové spolu vychází a na množství jídla, které mohou získat k podpoře skupiny. A jak už bylo napsáno, v dobách, kdy je jídla nedostatek, zpravidla dochází k rozdělení skupiny ve snaze maximalizovat šanci na přežití a zemře-li matriarcha, jedna z jejích starších potomků se ujme trůnu.

13 komentářů:

  1. Ve článku byla zmiňovaná televizní stanice "Nature" a to je moje oblíbená a zrovna o slonech jsou na ní dokumenty docela často. Sloni jsou úchvatná, chytrá zvířata a taky citlivá, jsou snad jediní, kteří dokáží truchlit za svými zemřelými a když při svém putování narazí na kosti uhynulého druha, nikdy se u nich nezapomenou zastavit. To byl hezký článek, pěkně jsem si početla.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek na zajímavé téma. Zrovna včera jsem se díval na dokument o jedné takové sloní vůdkyni na ČT, tak se mi to pěkně spojilo dohromady. No a když si čtu "zdá se, že sloni nemají kognitivní pokles stejný, jako je to u lidí", musím konstatovat, že stárnu a kognitivně klesám, protože lví řev jsem - aspoň tady v údolí Berounky - už dlouho neslyšel .

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se, že sloni jsou sociálně na výši - respektují to, co řekne starší samice, což u nás ne vždy bývá vyslyšeno.
    Zajímavý článek o zvířatech, která si zaslouží pozornost i ochranu. Bohužel i přes jejich sílu a schopnosti jsou předmětem nelegálního lovu - a s tím se už dlouho neúspěšně bojuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Pekny clanok. Dnes som si v TV  pozrela dokument o zivote slonov - slonich dam a ich sposobe chrany mladat( asi ten isty co Cerf na CT). Mame sa aj my co od nich ucit...prirodu neobabreme

    OdpovědětVymazat
  5. Zuzko to je velice zajímavý článek.Slony jsme měli to štěstí vidět v Tanzánii v národním parku Serengeti.Jsem vděčná za to,že jsem toto směla spatřit na vlastní oči,jak velké rodiny slonů putují přes celý park a malá slůńátka jsou rozkošná stvoření.
    Vláda Tanzanie odložila plány na výstavbu dálnice. Co vše se za tímto prohlášením skrývá je ale značně nejasné a není důvod k jásotu, který je vidět na spoustě webů. Stačí si přečist dokument, na základě kterého všeobecný jásot vznikl. Vše zůstává stejné jako dřív a navíc do plánu přibyly další silnice kolem hranic parku. Takže ve skutečnosti se problém ještě zhoršil, ale lidé jsou hloupí a slaví...Dopis vlády Tanzanie adresovaný pro UNESCO ze dne 22.6.2011 v originále zde.
    www.serengetinesmizemrit.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. V sobotu v "Zázračné planetě" dávali o slonici Echo, byl to nádherný dokumet a sloní věrnosti,smutku a životě slonů vůbec.Nádhera!

    OdpovědětVymazat
  7. O slonech jsem jednou viděla dokument. Nejdůležitější jsou první roky života.  Dokument byl o sloním samci, jak mu jako malému slůněti zabili matku a poznamenalo ho to na celý život. Stal se pak nebezpečným a zabíjel i lvy. Bylo to moc smutné.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavé. Slony mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  9. Nikdy jsem si nedovedl představit, že by lvi mohli lovit a ulovit slona, ale na YouTube takové dokumenty jsou, např. zde http://www.youtube.com/watch?v=nFZaSggNlq0.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdysi jsem četl knížku o slonech a o sloní paměti se tam také dost psalo. Sloni jsou cvičeni od mládí a drezúra často bývá drastická, jsou uvázáni řetězem a biti. Několikrát se stalo, že slon, když ve svém dospělém věku uviděl svého někdejšího trýznitele, tak se "splašil" a rozdupal ho.K sloní paměti mám i hudební příklad od mého oblíbence Romana Dragouna, text napsal Milan Princ http://www.youtube.com/watch?v=RJfVMMh48o0.

    OdpovědětVymazat
  11. [5]: Heleno, návštěvu Serengeti ti závidím. Mě od ní odrazují vysoké ceny a také to, že při návštěvách parků si domorodí průvodci nelámou hlavu s bezpečností návštěvníků. Nedávno byla na webu zpráva, že návštěvníkům doporučili vvylézt z džípu, aby si mohli prohlédnout z blízka nosorožce a jednu ženu pak nosorožec probodl a těžce zranil. Jeden kolega z příbuzné instituce tam byl a zase zmiňoval, že v období jeho návštěvy se stalo neštěstí, když turisté vystoupili z auta a fotografovali/natáčeli souboj lvů s buvolem a lví samec, který přicházel zezadu, jednoho srazil a zabil. Samci se totiž objeví až na konci boje nebo dokonce přijdou až k hostině.
    Stavba dálnice v parku je šílenost, někde jsem četl, že v Nepálu chtějí podobně postavit silnici pod Everest do výše 6000 m.
    Slony a nosorožce také ohrožují pytláci, kteří je loví kvůli klům a rohům. Nakonec tato impozantní zvířata budou k vidění jen ve filmu nebo snad ještě v zoologických zahradách.

    OdpovědětVymazat
  12. Toto je priblizne dvacaty pokus o vlozeni komentare - zatim bezvysledne.

    OdpovědětVymazat
  13. Sloni jsou úžasná zvířata. O jejich způsobu života už jsem něco četla a viděla. Tvůj článek je moc zajímavý, Zuzko.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)