30. března 2013

One cure for all?

Příliš mnoho některých vitamínů může poškodit lidské zdraví.
Zuzana

Dle názoru spotřebitelských kontrolních 'orgánů' - konzumenti, kteří si chtějí zlepšit zdraví vitamínovými doplňky, mnohdy vyhazují peníze z okna nebo dokonce své zdraví ohrožují, protože příliš mnoho vitamínových doplňků je opatřeno nesprávným a zavádějícím označením a informace jsou nedostatečné. Podle slov ředitele Petera Vicary-Smitha chemici našli v klíčových supermarketech i malých obchodech v Londýně množství příkladů nepodložených tvrzení, co se vitamínových doplňků týká. Největší viníci jsou firmy, které tvrdí, že jejich vitamíny udržují zdravé kosti a klouby.

Vědci shledali, že vitamínové produkty, které obsahují vysoké dávky vitamínu B6 a beta-carotenu nevarují na nálepkách konzumenty, že příliš velké dávky těchto vitamínů jim mohou škodit. Navíc - týká se konkrétně UK - byl proveden výzkum u 1263 konzumentů beroucích pravidelně vitamínové doplňky. Třetina z nich si dle výpovědi vůbec neuvědomuje, že příliš vitamínů může jejich zdraví velmi poškodit. Spotřebitelští 'watchdogs' upozornili European Commission, aby se této věci ujala. Jsou znepokojení tím, že lidé zbytečně riskují zdraví a ke všemu platí víc peněz za spoustu produktů, na bázi jakýchsi tvrzení, která nejsou podepřena vědeckými důkazy. Přejí si, aby European Commission co nejdříve zveřejnila seznam vědecky akceptovaných a naopak neakceptovaných nebo odmítnutých tvrzení o zdravotních benefitech. Prohlásili, že si nepřejí, aby konzumenti byli neustále balamuceni a bulíkováni tvrzeními, kterým nelze důvěřovat.

Poněvadž tento problém se zdaleka netýká jenom UK, ale objevuje se prakticky všude, zveřejňuji ho zde zejména pro lidi, kteří věří, že vitaminy jsou 'one cure for all' (diseases) a kteří věří každému tvrzení na nálepkách, navzdory tomu, že podobných varování v minulosti přišlo x - článek v Independent, z něhož volně čerpám, není nic nového. S vitamíny je to asi jako s tím archaickým, příslovečným 'dobrým sluhou a špatným pánem'.

24 komentářů:

  1. Niekde som cital, ze v normalnej strave zerieme dostatocne mnozstvo vitaminov, ergo je kazdy vitamin extra extra blbost. Ja davam prednost vitaminu Bxxxl v pive. Vesel Velikonoce s plno cholesterinom z vysibanych vajiec. (Alebo radsej teda z vyfukanych kraslic... )

    OdpovědětVymazat
  2. Aneb hezky česky Všeho moc, škodí! Hezké velikonoce tobě i tvé přispěvatelce

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:[2]: "Všeho moc škodí" - jenže asi bude problém poznat, co je právě akoprát dost, protože malé množství vitámínu je také špatné - viz jarní únava. U "béček" v "tekutém chlebě" to pozná i laik, ale kde je míra třeba vitaminu C?

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:[2]: Kingu a VendyW, díky za přání, přeji vám oběma a také všem spřízněným blogovým duším i náhodným návštěvníkům pohodové Velikonoce a snad už i radost ze slunečných dnů.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Pokud vím, aby ses "předávkoval" vitamínem C, musel by ses hodně snažit, protože organismus se ho umí poměrně o překot zbavovat. Ale nejsem žádným vitamínovým odborníkem a snažím se radši využívat přirozené vitamínov zdroje .

    OdpovědětVymazat
  6. Čerstvé je čerstvé a přírodní je přírodní!

    OdpovědětVymazat
  7. Vsetkeho vela skodi ... tri kila zjedenych neumytych ceresni na ceresni v susedovej zahrade neskodi. Kilo kupenych s supermarkete skodi( minimalne mojej penazenke) Vitamimy v tabletkach neuzivam. Su tak drahe, ze by som s nimi skolabovala skor ako bez nich.
    Vesele sviatky prajem. Urobte si ich take aj so snehom. Takym vonku aj na kolacoch.

    OdpovědětVymazat
  8. To bylo velmi zajímavé, ale chybí mi informace, jak ta přemíra vitamínů škodí a čím se to projevuje. I když, se ale bez toho vysvětlení klidně obejdu, protože tabletkové vitamíny neužívám.   

    OdpovědětVymazat
  9. Tabletky vitamínů neužívám a o tom, že přemíra potravinových doplňků může být škodlivá, jsem už někde četla. Minimálně je to tahání peněz z kapes důvěřivců, kteří věří reklamám.

    OdpovědětVymazat
  10. Všeho moc škodí a výzkum jde neustále dopředu. Dříve se tvrdilo, že např. vitamín C se může brát v jakémkoliv množství a je zcela neškodný a teď se přišlo na to, že z jeho nadbytku se tvoří ledvinové kameny.Krásné velikonoce.

    OdpovědětVymazat
  11. Hodne zalezi na tom, jak se bezne stravujete. Mate-li dost vitaminu ve strave ( a zli jazykove tvrdi, ze je to v dnesni dobe nemozne dostat vsechny vitaminy v bezne strave), pak snad. Jinak jeden dobre vybrany multi-vitamin nikomu uskodit asi nemuze, rozhodne je dobre brat aspon vitamin D (i jako doplnek), nejake calcium a CoQ10 - ten je moooc dobry.
    Taky je asi dobre brat doplnky v oslabeni, v nemoci, pri nadmerne kozumaci alkoholu nebo kuraci. Ale porad jeden multi staci, varuje se proti predavkovani. Za uplne vyhazovani penez bych to tedy nepovazovala, ale je dobre si zjistit, jake vitaminy brat, v kvalite byva znacny rozdil.Jinak znovu hezke svatky a at uz je konecne to jaro tady.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem pro přirozený přísun stravou.
    Přeji Vám oběma krásný zbytek Velikonoc.

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: I čerstvou mrkví se dá předávkovat (otrava karotenem), když se jí sní moc.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Dá, vím to, nepřeháním to. A teď mi řekni, jak se stravuješ Ty!

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:
    Jsem cibuložrout.
    A potrpím si na ananas.
    Snažím se jíst pestře, ryby, saláty, ovesná kaše; myslím si, že jde především o poměrnost, nic se nemá přehánět.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Děkuji. Tak z Tvého bych si vybrala vše, jen cibuli omezit na přiměřeno a ryby také méně.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Já mám z tropického ovoce nejradší mango a papáju. I džús z manga je vynikající, protože jsou v něm "krystalky" dužiny, stejně tak v džúsu z broskví, meruněk a hrušek.
    Ananas je také moc chutný, ale džús z něj už mně připadá jen jako oslazená voda.

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: Kto je cibulu, vraj nepozna priatelov. Kto je aj cesnak, vraj nepozna nikoho. Ja milujem  cibulu aj cesnak. Neumerne. Surove oboje. Cibulu len tak nakrajat na chleba s maslom a posolit, nakrajany cesnak na chleba s maslom a medom. Ryb je pre mna malo v nasich riekach a rybnikoch... ked zacne jar, ja sa zacinam past, az do zimy,  podla slov mojho pribuzenstva. Nie je za tym ziadna snaha o zdravu zivotospravu. Jednoducho som tak divne mlsna. Dokonca trpim obzerstvom. Aj ovocie z tropov mama rada, ale aj tak su nase cucoriedky ci cernice lepsie ako akykolvek ananas, ci mango. A ceresne ...jedna ceresna v zahrade je pre mna malo! Dobry indikator spravnych chuti je nas pes. Cernic zje celu misu, ananasu sa ani nedotkne. Este tak mandarinku zje, ale to je z tropickeho ovocia vsetko. A jahody ... moj Ty boze... musim pred nim chranit zahon v zahrade, lebo pre mna,by lump jeden, nic nenechal. Je rovnako mlsny ako jeho pani. Ked si namazem chleba s cibulou, musim sa s nim podelit! Aj s tou cibulou. Tento je z rodu " promenademisung", ludovo oriesok, na potravu nie narocny. Pred nim sme ale mali jazvecika. Slachtickeho rodu bol, mal o tom aj papiere, tak aj stravu dostaval vyberanu, pre vzacnu psiu rasu tvorenu. Asi mu liezla krkom, lebo ked citil tiez moj chleba s cibulou, tak bol neodbytny. Dala som sa uprosit, ale s vyhrazkou, ze nech sa neopovazi tu cibulu vyplut!!! Mali ste vidiet tie jeho oci, ked to zul. Isli mu z ocnych jamiek vyskocit. Evidentne trpel, ale zul. Ked dozul, tak si znova pytal. Tak si oblubil aj chleba so surovou cibulov. Dozil sa skoro 17 rokov. Pre jazvecika matuzalemsky vek. Vecer este vonku santil a fenky nahanal a o pol noci bez dlheho trapenia skonal na starobu. Mozno mal tak kvalitny psi zivot aj vdaka tej cibuli.

    OdpovědětVymazat
  19. Třešně raději nejím, protože v nich bývají červi, z podobného důvodu švestky nejdříve vždy rozpůlím. Myslím, že chutnější než třešně jsou višně. A jahody a borůvky (čučoriedky) také zbožňuju.
    Ze zeleniny mám česnek také moc rád a vůbec všechno, co má výraznou chuť - papriky, feferonky, kozí rohy, okurky.Je zvláštní, jak je tvůj pes na ovoce vybíravý. Je v něm kus vlastenectví, jí jen to, co roste u nás. ;)

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Bielkoviny su zdraviu prospesne v akejkolvek forme . ( napr. aj ako cerviky ceresni...okrem inej...) Visne mam rada s rumom. Ten je tiez zdraviu prospesny.

    OdpovědětVymazat
  21. Co to je 'kozi rohy'? :)

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Souhlasím, v čokoládě jsou také vynikající.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahaa, Milosi, jde o hot peppers neboli palive (dlouhe) papricky, ktere patri do rodiny feferonek, japalenos, atd..taky je mam moc rada. Dik za ten obrazek, oznaceni kozi rohy ( vystizne) jsem neznala.

    OdpovědětVymazat
  24. Některé vitamíny tělo vyloučí a ponechá si jen to, co potřebuje, některé se dají předávkovat, myslím, že se jedná hlavně o vitamín A a E. Jestli se dá předávkovat i béčko, nevím...
    Vitamíny bychom měli do těla dostat ve zdravě vyvážené stravě, to je pravda, ale kolik lidí jí každý den zdravě vyváženě? Já třeba neměla brokolici aspoň dva měsíce, rybu, kterou bych měla jíst dvakrát týdně si dopřávám jednou za šest týdnů, ze zeleniny nejvíc pórek nebo cibulku, bo jsou poměrně levné i zdravé... mléčné výrobky také šidím, takže občas zobnout vitamín nebo si udělat vitamínovou kůru není na škodu.
    Ale asi platí stejně jako všude, nic se nemá přehánět.[21]: To jsou hodně pálivé papričky.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)