19. dubna 2013

Amsterdam (3) - Red Light District

Amsterdam není jen město protkané kanály, pro které se mu přezdívá Benátky severu, známé svými muzei se slavnými obrazy Rembrandta (Noční hlídku najdeme i zhmotnělou v sochách v parku) a van Gogha, cihlovými stavbami, zvláštně nakloněnými domy, kam se přes závěsy na hácích ve štítech vyvážel rozměrnější náklad (např. nábytek) do podlaží, protože po úzkých schodištích by se tam nedalo dostat, ale také město s "inovativními nápady" v oblasti sexu. Jejich symbolem je čtvrť červených luceren (Red Light District), která je jen pár minut pěšky od náměstí Dam v centru města.






Náměstí Dam je srdcem města a také nejživějším místem. Nachází se zde velká radnice, která po jmenování Napoleonova bratra Louise holandským králem se stala královským sídlem a i dnes je využívána k reprezentativním účelům, v další budově sídlí jedna z poboček londýnského muzea voskových figurín Madamme Tussaud. Zajímavý je také obchodní dům Magna plaza, postavený koncem 19. století v neogotickém stylu.






Uprostřed náměstí stojí 22 m vysoký obelisk, který byl po 2. světové válce vztyčen na památku jejích obětí.




Projdeme-li kolem Grandhotelu Krasnapolsky ven z náměstí, po chvíli se ocitneme ve vyhlášené čtvrti sexturistů a davů zvědavců. V domech podél kanálu a také v přilehlých uličkách stojí ve výlohách dívky i starší ženy, bělošky, černošky, Asiatky, štíhlé i silnější, …, a v tomto sexuálním hypermarketu každý zájemce o intimní dobrodružství najde, nač si vzpomene.

Večer okna domů svítí červeně, pokud ovšem zákazník nevstoupil dovnitř, v tom případě se závěsy zatáhnou, co nás však s manželkou velmi překvapilo, že se tam "pracuje" i ve dne, byli jsme tam také kolem třetí hodiny a výlohy už byly plné "zboží", jen se ještě nesvítilo.




Fotografovat se tam ale nedoporučuje, hrozí totiž, že nějaký pasák fotoaparát zvědavci sebere a rozšlape. Jediné dvě fotografie, které jsem kradmo pořídil, jsou zabrány zoomem z druhého břehu kanálu. Z poslední jsou patrné rozdíly v "životní úrovni" - chudší přijíždí na kole (a asi ne příliš často), bohatší v limuzíně. Anebo tyto dopravní prostředky odlišují zaměstnance a majitele?




Pro případné (mužské) zájemce: kolik to stojí? Pokud si vzpomínám, ceny byly asi 50€/15 min. Informace je už starší, z r. 2008, ale při té hrozné celosvětové krizi by se asi dnes nemusely příliš lišit.

22 komentářů:

  1. Zajímalo by mě, zda mají na těch vyhlášených domech ještě nějaké poutače. Myslím, něco podobného jako v našich night clubech "Neue Mädchen" apod.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za přínosnou reportáž!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký.... ten Magnum Plaza zevnitř spíš vypadá architektonicky jak orientální palác a ne novogotická budova

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mě by teda spíš zajímaly ty zvláštně nakloněné staré domy se závěsy ve štítech, pro stěhování rozměrnějších předmětů dovnitř budovy. Mám ráda historické památky, starou městskou zástavbu a její úzké uličky.   

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Reklamy na nové dívky asi nejsou příliš potřeba, protože "nabídku" lze "zkontrolovat" vizuálně přímo z ulice.[2]: "Přínosná" by mohla být pro muže, opravdu je ale zvláštní, že se tam nevystavovali žádní muži. Ale i tak žen na "čumendu" tam bylo hodně.[3]: Přiřazení k novogotickému slohu jsem vyčetl v knize 100 nejkrásnějších náměstí světa, kam náměstí Dam také zařadili. Zřejmě je míněno venkovní provedení. Vnitřek skutečně strohý gotický styl moc nepřipomíná.[4]: Několik domů s háky ve štítu je vidět v prvním pásu fotek vpravo. My jsme bydleli v 3* hotelu s honosným názvem de Paris a schodiště bylo tak úzké, že dva lidé by vedle sebe pohodlně jít nemohli, háky tam byly také. Objemnější věci se tahají nahoru přes kladku a dovnitř oknem.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek, připomněl mi moje vlastní ne zcela dotažené putování do Amsterodamu za maratónem. Popsanými uličkami jsem se samozřejmě taky prošel, to je jasné. Ale víc než vystavující se ženy mě zaujala různá zákoutí na grachtech a uzounké domy. Koneckonců o tom úplně nejužším jsem kdysi napsal i blogovou reportáž http://pvapenik.blog.cz/1010/amsterdam-6-domy-a-veze-jen-pro-stihle

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Přečetl jsem si tvůj článek a je moc zajímavý a s pěknými fotografiemi. V té kostelní věži jsme bohužel nebyli, ale mám fotky Amsterdamu z výšky - z 13. patra budovy, kam tehdy byly provizorně přemístěny sbírky rekonstruovaného muzea moderního umění Stedelijk.Když píšeš o nejužším domu, v Brně máme pravděpodobně nejužší hotel - Avion na ulici Česká. jde o ceněnou funkcionalistickou stavbu architekta Bohuslava Fuchce. Něco málo o něm je zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Hotel_Avion.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné město,krásná architektura. Moc se mi líbí obchodní dům - Magnum Plaza.

    OdpovědětVymazat
  9. Když jsem tam byl poprvé, taky jsem těmi ulicemi prošel.   

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělá reportáž, Miloši.
    Červené lucerny mě ani tak nezajímají, ale nádherná architektura a kanály naopak velice.
    Moc se mi líbí fotky.

    OdpovědětVymazat
  11. [5]:Ahá, nojó, máš pravdu, už to vidím. A taky vidím, jak jsou ty domy úzké a jen ztěží si představuji, jak to může vypadat uvnitř. To by byla zajímavá exkurze.

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Ty by sis tam se svým vztahem k architektuře užil, doporučuji tam zajet.[9]: Obchodní dům je pěkný, ale nakupovat tam je pro muže dost o nervy. (Ještě se podívejme, co mají tam, na dalším patře, ... a nakonec tam člověk uvázne na několik hodin.)[10]:Myslím, že žádný návštěvník si to nenechá ujít, co vím, něco podobného je v Hamburgu, ale tam jsem nebyl.[11]: Hanko, předpokládal jsem, že takové téma ženy budou považovat za urážlivé a vyhnou se mu, právě proto jsem tam zařadil i zajímavá místa z okolí "vykřičené" čtvrti.[12]: Někde jsem četl, že (některé) domy s (kratšími) háky jsou nakloněné proto, aby při vytahování nákladu se nepotloukla fasáda.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: 9.Ale no tak nezlob Miloši.

    OdpovědětVymazat
  14. Prošli jsem tam s celou rodinou, když jsme byli se ženou na návštěvě za dětmi. Už mě to nezasáhlo jako kdysi s CKM v Paříži na Pigalle, kde se mi podlamovala kolena, když na mne tamní fešandy zahovořily.
    Tam jsem s dvěma kolegy navštívili taky kino s erotickými náměty, zajímavé bylo, že ze vstupenek měli k prodeji jen ty nejdražší (dvoje levnější byly škrtnuty), přičemž jsem nás uvnitř napočítal sotva 10 lidí a někteří v průběhu odcházeli. To jsme si my za tu cenu vstupného dovolit nemohli, tak jsme promítání protrpěli až do konce. Co si vzpomínám, na jedné z vrcholných scén  byla Sophia Loren v plavkách a v jiné scéně někdo někoho dokonce políbil.

    OdpovědětVymazat
  15. [7]: Samozřejmě Bohuslav Fuchs, ne Fuchc.[14]: Běhat po nákupních galeriích není nic pro muže, my se spokojíme pohledem do výloh. [15]: Tu uličku mezi náměstími Pigalle a Blanche také znám (a dokonce bych někdy ji také chtěl trochu přiblížit), proti době, kdy täm postávala Edith Piaf, se však zdá, že její sláva pohasla, vypadá to tam dost neutěšeně.
    Sophii Loren si pamatuji z jednoho filmu, kdy předváděla striptýz, vzhledem k rušivým vlivům ho ale nedokončila, u nás to i tak byl nepřístupný film a v televizi u něho byla hvězdička s upozorněním, že není vhodný pro děti.

    OdpovědětVymazat
  16. V Amsterdamu by mě zajímala asi muzea a krásná architektura - ta čtvrť s červenými lucernami by mohla být sice zajímavá, ale když tam nejsou chlapi...

    OdpovědětVymazat
  17. Krásné město, tyčí na domech bych si asi hnedle nevšimla a už vůbec by mě nenapadlo, k čemu sloužily... dívám se, že i tady mají náměstí, kde vedle sebe stojí historická budova a moderna. A jde to...
    Uličky červených luceren by mě asi nezajímaly, ale ostatní procházky by mohly být fajn.   
    Mám dojem, že návštěva Amsterdamu je slibovanou výhrou v tipovací soutěži u seriálu Hra o trůny. Docela slibná výhra.

    OdpovědětVymazat
  18. Pěkné, pěkné. Do Amsterdamu bych se někdy ráda podívala. Avšak neláká mě prostituce ale coffee shopy Užila bych si tam krásnou,pohodovou, prohulenou dovču. Nenavštívil jsi nějaký?

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Coffee shop ne, ani nevím, že by byly pro Amsterdam typické, ale s manželkou jsme navštívili jeden podnik v podkrovním klubu výškové budovy (asi s 11 poschodími), který na nás působil jako drogové doupě, ale nakonec se ukázalo všechno jinak.
    Popisuji to v článku Amsterdam (1) - zkušenost s drogou
    http://mish-mash.blog.cz/1202/ma-zkusenost-s-drogou

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Pokud vím tak je marihuana v celém Nizozemsku legální. A právě o Amsterdamu jsem slyšela jako o městě plném coffee shopů a prostituce. Tak mě překvapilo že jste žádný nenavštívili. Prej jsou na každém rohu...

    OdpovědětVymazat
  21. To zamyšlení, jestli jde o dopravní prostředky zákazníků, anebo majitelů či zaměstnanců, se mi líbilo ;)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)