2. června 2013

Horní třída se skutečně dívá na lidi "shora"

Nové výzkumy ukázaly, že životospráva přímo ovlivňuje výšku našeho těla - a úroveň života.

Zuzana

Dlouho se věřilo (a stále se věří), že horní třída se dívá na střední a nižší třídu shora. Horní třída se eventuálně může dívat na zbytek populace shora z pocitu ekonomické a společenské převahy, ale hlavně je doslovně vyšší, jak zjistili vědci. Třicet let výzkumu předních ekonomů, biologů, historiků a demografů potvrdilo vysoko se tyčící status "vznešených a mocných". Knihu s názvem "The Changing Body", v níž je vše popsáno a zaznamenáno, vydalo nakladatelství Cambridge University Press. Autoři došli k závěru, že je tu přímé spojení mezi výškou těla a ekonomickým statusem. V posledních 300 letech se to ukázalo mnohem víc než v předešlém tisíciletí a změny jsou příliš rapidní na to, aby byly čistě evoluční.

Tajemství je údajně druh výživy. Před 200 lety byly rozdíly mezi tělesnou výškou pracující a horní třídy skutečně podstatné, jak řekl Sir Roderick Floud, hlavní ekonomický historik a jeden z vedoucích týmu autorů výzkumu a knihy.

Na konci 18. století a na začátku 19. století srovnání mezi chlapci z londýnských chudých čtvrtí a chlapci ze Sandhurst Royal Military Academy - to jest dětí šlechty, duchovních, námořních a armádních důstojníků - ukázalo, že chlapci z chudších rodin byli menší než děti z horních vrstev - a to asi z 90 procent. Chlapci z horní třídy byli dobře živení a v té době relativně vysocí, přesto ale byli pořád o hodně menší, než titíž chlapci dnes, jak pravil Sir Roderick. Nicméně chlapci z dělnické třídy byli tak malí, že kdybyste je dnes vzali k lékaři, asi by vás úřady pronásledovaly pro zanedbávání dítěte. V r. 1780 průměrná výška čtrnáctiletých hochů z dělnické třídy byla 1,3 m, zatímco stejně staří hoši z horní třídy měřili v průměru 1,55 m.

Roli hrají také oblastní rozdíly. Skotové před dvěma stoletími byli o 2,3 cm vyšší než ti, kteří žili v jižní Anglii, zatímco Norové byli mezi nejmenšími národy v Evropě. Skotové (dospělí muži) dnes měří v průměru 1,73 m a jsou tedy v průměru menší než ti, kteří žijí v jižní Anglii a měří 1,75 m, zatímco Norové jsou druzí nejvyšší v Evropě a překonávají je pouze Holanďané. Professor Bernard Harris, jeden z autorů knihy, řekl: "Podstatné zlepšení ve stravování a zdravotnictví na jihovýchodě předběhlo zlepšení ve Skotsku a odráží zřetelně ekonomické i sociální změny za posledních 200 let. Sir Roderick řekl, že průměrná výška v zemích Evropy (nebo té které oblasti v zemi) jasné odráží, jak si ta země i oblast vedou. Jestliže je hodnotíte podle výšky, víte, jaký je jejich hrubý domácí produkt. Spojení mezi výškou a ekonomickou situací se ukázalo ve výzkumu jasně. Výzkumy prokazují, že vysocí lidé bývají i úspěšnější a ekonomický úspěch plodí vysoké lidi. Lze položit otázku: "Jsi dobře placen proto, že jsi vysoký, nebo jsi vysoký, protože jsi z bohaté rodiny?" Robert Fogel, nositel Nobelovy ceny za ekonomii a spoluautor knihy, řekl: "Je tu evidence, že zaměstnavatelé a voliči dávají přednost vyšším lidem před menšími. Jeden z psychologických faktorů - pokud jde o voliče - může být i ten, že se rádi díváme na svoje vůdce "up" - budí v nás větší respekt.

Zároveň se rozhodně nezmenšuje trend dlouhověkosti, spíš naopak a to navzdory obavám, zda bude na světě dost zdrojů, aby se populace mohla uživit. Polovina mladistvých dnes předpokládá, že bude žít do sta let. Fogel předpověděl, že budoucí generace bude žít do 130 let. Jeho pra-pra-vnuci se prý budou ptát: "Je to skutečně pravda, že lidí narození v r. 1930 žili v průměru jenom do osmdesáti let?" Jedna z věcí, kterou vědci vyzkoumali, je i ta, že je tu velké zvýšení v očekávání dlouhého života (v průměru asi dva roky na dekádu).

A z toho plyne poučení: šplhejte pilně na sociálním žebříčku. :)

25 komentářů:

  1. No, já sice taky na muže shlížím shora(díky výšce, ne že bych jím pohrdala) ale že bych byla nějkej multimilionář tak to tedy rozhodně ne. Spíš na mne vždycky z peněženky vykoukne pavouk když jí otevřu a nadává pročho ruším když nic nenesu....

    OdpovědětVymazat
  2. Dříve to byl rozdíl ve výšce, dnes v šířce. Obecně se říká, že lidé z nižších vrstev (samozřejmě ve vyspělých zemích) mívají častěji nadváhu, nebo jsou obézní. Je to dáno tím, že nakupují levné a nezdravé potraviny a taky tím, že jídlo je všeobecně dostupné a dodává jim pocit uspokojení.
    Co se týče té dlouhověkosti, abych řekla pravdu, nechtěla bych se dožít stovky, natož více let. Otázka je, v jaké kondici ti lidé budou a taky kdo je bude živit, když se rodí stále míň dětí. Jsem s "přestárlými" a osamělými lidmi ve styku denně a není to nic veselého, spíš naopak. Člověk vidí tu beznaděj, bolesti, nemoci a snahu co nejdéle udržet život za každou cenu, ale hodně z těch lidí by radši umřelo. Cítí se zbyteční a na obtíž, sedí doma, nikam nemůžou, nemají žádné společenské kontakty a ani chuť do života. Nemyslím si, že by se na tom časem něco podstatného změnilo. Ve vyspělých zemích je zkrátka kult mládí a stáří je na okraji.
    A prosím, nechci být rýpal, ale "chlapci byly"?

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, tak to docela sedí. U nás doma jsme středního vzrůstu, tak se i středně máme. Zajímavě se nad tématem zamyslela Robka. Doufejme, že s dlouhověkostí příjde, ruku v ruce, i ta kvalita života.

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajímavý průzkum. Vždy se divím, co všechno lidi nevymyslí.Jinak jak tu mluvila Robka o té šířce mezi chudšími, tak nejenom že se to říká, ale také už proběhl průzkum, který to potvrzuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Tady mám vědecky dokázáno, proč nepatřím do horní třídy.
    Ale také si myslím, že vysocí muži (stejně jako krásné ženy) to mají v životě jednodušší a snadněji se prosadí.
    Platí to třeba i v politice, např. Topolánek vyhrál volbu o předsedu strany proti Bémovi, přestože pod jeho vedením to s ODS v té době šlo od 10 k 5 (drtivě prohrála krajské a senátní volby) a Bém byl ještě považován za úspěšného starostu.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Na našich seniorech v rodině jsem viděl a vidím, že kvalita života ve vysokém věku je "nic moc" a mezi 80 a 100 lety už se asi o kvalitě života ani nedá mluvit.
    (Robko, díky za upozornění, už je to opraveno, chyba se (zřejmě) vloudila změnou formulace, protože v dalších výskytech této shody podmětu s přísudkem to bylo správně.)

    OdpovědětVymazat
  7. Stáří může být smutné. Záleží na tom, jak jsme na tom se zdravím a jaké máme lidi kolem sebe. Jsou přece i zdraví staří nebo činní staří nebo i vítaní staří, kteří nám i ve svém věku mohu předávat moudrosti. Pokud vím, tak Lenin měl na výšku 150 cm, a jaký to byl pán! Někteří přerostlí jsou jako slon v porcelánu, drobnější bývají pružnější i v celkovém životě. asi je to případ od případu.

    OdpovědětVymazat
  8. Mno, ono je to cele mineno s nadsazkou ( urcite z me strany ). Videla jsem to humornyma ocima a docela jsem se tesila, ze se lidi pobavi a budou to brat stejne jako ja.
    Taky bych se nechtela dozit vysokeho veku, jednak, jak rikaval muj dedecek, je to jako "pozorovat svet kukatkem" ;)a to je porad jeste ta veselejsi cast, pak je ta smutnejsi a to jsou bolesti, bezmocnost, trvale odkazani na pomoc druhych. Jsou takovi stastlivci, co se dozivaji v jakz takz slusne forme i devadesatek a pak zemrou v klidu v noci ve spanku, ale vetsina projde peklem uz pred smrti.

    OdpovědětVymazat
  9. Je to mineno s nadsazkou, videla jsem to humornyma ocima a doufala, ze se lidi pobavi stejne jako ja - jinak jsem ted napsala delsi rikani a nevyslo to, nevim proc. Takze zkusim pozdeji, hezkou nedeli preju.

    OdpovědětVymazat
  10. No, takze ono to prece jenom vyslo. ;)

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Tak teď nevím, mám-li se radovat nebo smutnit. Jsem mrňavá, z čehož soudím, že ta výživa v nejútlejším věku u mne nebyla dobrá. Nepomohlo pak ani, že od 9 let jsem měla výživu nejen dobrou, ale i zdravou a přesto jsem jen ,,dozrála" poměrně brzy  a pak už rostla jen po centimetru. Ještě v 10 letech jsem patřila mezi ty vyšší ve třídě a pak to šlo rychle u druhých nahoru. Já jsem se utěšovala tímto:
    Ta malá se sama točí a ta velká nemůže...čilá jsem tedy byla a snad mi to vydrží co nejdéle, jinak bych živořit nechtěla, ani za cenu, že se dožiji mnoha let.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: ... ona čeká na chasníka, až jí chasník pomůže! Prima, že jsi čilá dodnes, tak vidíš, smutné to vždy není!

    OdpovědětVymazat
  13. Co se tyka chybu v tusim tretim odstavci je to dobre 4 x a 1 x spatne - asi bezny internetovy ulet, s takovymi jste jiste uz davno seznamemi ( nebo seznamenY). Ja takove veci v clancich natoz pak komentarich vubec u druhych lidi nevnimam.Co se tyka tlustych lidi, je to mnohem slozitejsi. Lidi ve vyssim spol. zebricku si tloustku nemohou dovolit kvuli socialnimu natlaku, ale mnozi trpi bulimii a anorexii a prochazeji epizodami prejidani a nasledneho vraceni zkonzumovaneho materialu prirode ( ze strachu aby na nich ten material nezustal). Nemluve o leceni filmovych herecek, jednou stopadesatikilovych a podruhe padesatikilovych  - a tak to jde porad dokola. A to urcite nejsou bytosti nemajetne.
    Chudsi lidi ji prazdne kalorie, ktere jim nedavaji krome tuku na tele vubec nic. Takze vlastne pri veskere obezite trpi PODVYZIVOU. Cimz se vracim k clankum, ktere tu uz o vyzive byly napsany, dokonce jsem tu dostala nabidku na spolupraci od jedne skupiny, ktera se timto intenzivne zabyva. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. A tem, kteri/e preklepy a chyby vnimaji a jsou na ne citlivi: lepsi uz to nebude. ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Toto tema je strasne rozporne. Z casti by som suhlasil, niekedy az stopercentne, ale nejako to nejde.Pozrite sa len na politikov. Ovladaju nas, az na tie typicke vynimky, ktore toto pravidlo potvrdzuje, sami trpazlici. Putin, Medvedev, Sarkozy, Napoleon, vsetci svjaciarski "Bundesrati" (exekutiva siedmych najvyssich politikov, ktori dohromady tvoria jedno "teleso", jedna z nich sa dokonca aj vola Schlumpf, ako ti slavni televizni trpazlici v modrom, s bielymi capicami.)
    Vsetko moze byt v tvrdeni onych panov z vedy pravdive, len jedno nie: uspech celkom od vysky nezavisi - skor naopak.
    Ti mali (kvoli komplexom?) sa daleko viacej snazia a deru vpred, nez jeden stokilovy dobracky tutmak, ktory si radsej niekde vypije a pospi.Este raz: Zli trpazlici nas ovladaju...   

    OdpovědětVymazat
  16. Zdarec.[15]: jací zlí trpaslíci ?[14]: taky si myslím, přesně, ser na ně (s prominutím teda)[4]: lidi vymýšlí různý blbosti, to je taky pravda

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Omylom som nepublikoval reakciu, tak to teraz skratim: Halt ti zli trpazlici, nei ti dobri, co je na tom nejasne?

    OdpovědětVymazat
  18. Nooo... moja "prava ruka" , moj " colstok" je presne 2 m vysoky( kolega) Vyuzivam ho pracovne naozaj ako colstok ( 2m dlhy meter- pre neznalych . Odfotim ho spolu s objektom a mam dobru mierku , zistim celkom presne vysku aj z fota. Musim si to premysliet, asi ho dobre platim, ked  si dobre zije, ked je taky vysoky. Ten sa tomu clanku veru nepotesi.
    Ja som  spunt ( som dobry trpazlik 1,6 m vysoky Rucolo!) a synov mam vysokych - 1,93 m a 1,87 m ... ktovie, kto im je otec... mam dovod na svoju obhajobu: "dobre, vydatne som ich krmila!"
    Rucola ma pravdu. Mali ludia byvaju vynomocne ctiziadostivi. Asi preto castejsie vladnu svetu. Obcas dobre, obcas zle ... ale ovladaju tych ostatnych.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Gabi, presne tak to robievali komunisticki spioni. Postavil sa k rakete alebo lietadlu (ked ho tam teda pustili) a maval rukami nad hlavoou, aby na fotke bolo vidiet tie rozmery. (Mam to od mojho sudruha plukovnika, ktory velil nasej katedre!) Ty si teda hotova Mata Hari!

    OdpovědětVymazat
  20. [15]:Napoleonský komplex dokáže divy. [18]:[19]: Jeden kolega z turistických výletů (profesor geologie na Masarykově univerzitě) náruživě fotí kameny, horniny a skály, k těm malým buližníkům přikládá pravítko a pro větší má jako etalon svou manželku.

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: Nooo...uz som ako domova dovernicka bola poeticky oznacena ako donasac... Mata Hari je teda lepsie! Jednoducho sikovna zenska. Ona, nie ja Tanecnica, aj ked iba ludova, som v davnych casoch bola tiez. Milenkou ziadneho vplyvneho muza nie...a uz  mam zenit za sebou...  Neviem ako Mata Hari, ale ja byvam aj leniva. Ked mam zmerat presne a objekt nema navrchu nejaky vyclenok ( napr.zlab) tak musim vyliezt na strechu  a pristrojom zmerat vzdialenost od zeme. Este ma nenapadlo skusat pomocou vypoctu casu padu volneho telesa.  Tolkych kolegov nemam. Ale hlbku studne som to ratanim casu dopadu kamena uz zistovala. Len netusim, ci  bol vysledok aj spravny. Dva udaje boli iste: nebola v nej voda a bola hlboka. Tak nejak to robili aj komunisticki spioni. Ked nevedeli, vymysleli si.

    OdpovědětVymazat
  22. Ztotožňuji se s obsahem článku. Úspěšní lidé, nebo aspoň většina, bývají vyššího vzrůstu.
    Odjaktěživa jsem chtěla být o deset centimetrů vyšší a záviděla jsem lidem, kteří se drželi v autobuse nahoře u tyče, aniž by měli nataženou ruku.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]:Musim protirecit. Som relativne vysoky, ale dnes, na dnesne pomery uz ani tak moc nie, zato som o to neuspesnejsi. Ja si myslim, ze ti "nizsi" su fakt snazivejsi.
    PS Ostatne: Moj otec bol tesne vysoky ako moja matka, mozno trochu mensi. Tvrdil vsak, ze on je "z tych nizsich vyssi", kym matka je len "z tych vyssich nizsia". Cize tym padom bol vlastne on ten "vyssi". No tak to je tiez filozofia!

    OdpovědětVymazat
  24. [2]:Bohužel, souhlasím. Délka života je optimistická a každý by se chtěl dožít stovky, jenže si neuvědomují, že v osmdesáti, v devadesáti, už jim nebudou sloužit oči, budou se těžce pohybovat (pokud vůbec), nebude jim chutnat jíst a budou se cítit nepotřební, zbyteční a na obtíž..
    Oni ti mladí, co by se chtěli dožít stovky, si myslí, že ve sto letech budou stejně čupr jako ve dvaceti. Omyl, velký omyl.
    K růstu a výšce - těžko říct, výživa má určitě své působení. Mně zas stačilo porovnání brácha v šestnácti a jeho synkové v šestnácti - měli jsme doma staré pruhované rifle, co nosil brácha, když mu bylo šestnáct a jeho synkové je nedotáhli ani do poloviny stehen. (Žel, dnes je brácha kapku do šířky, za což vděčí špatnému stravování a špatné životosprávě vůbec. Stejně jako 70% další populace... taky s tím mám problém)

    OdpovědětVymazat
  25. [22]:Vyšší lidé mi nepřipadají ani tak úspěšnější, jako velkorysejší. Nejhorší jsou pidižvíci, ti jsou zakomplexovaní a vyskakují při každé nevinné větičce. Taky dokážou napáchat hodně škod, aby zahojili svoje nespokojené ego.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)