2. srpna 2013

Milán (1) aneb Kariéra přes postel

Milán je hlavním městem Lombardie, nejvýznamnějšího regionu bohatého italského severu. Nabízí řadu památek (gotický dóm s tisíci věžiček, hrad Castello Sforzesco, pasáž Viktora Emanuela II), stánky umění (galerie Brera a Ambrosiana, opera La Scala, kostel s Leonardovou freskou), je však i moderním centrem, pořádají se zde veletrhy, sídlí zde slavné fotbalové kluby AC a Inter, poblíž Milána je Monza s okruhem F1.




V Miláně jsem byl poprvé v září r. 2002. Letenky byly tehdy drahé, nízkonákladové společnosti ještě neexistovaly, anebo nebyly tak rozšířené, proto jsem jel autobusem. Byla tam trochu zvláštní společnost - téměř výhradně mladí lidi a většinou hezké dívky. Milán je totiž také městem módy a ta asi byla jejich cílem. Přes uličku seděl student, který si přivydělával jako model a vykládal dívkám sedícím za mnou, kam chodí na disco, a ty se o modelingu bavily i mezi sebou. Vedle mě seděl třicátník, ten však měl jiný plán, jel na brigádu sbírat jablka. Říkal, že se tím zabývá tak měsíc, pak chodí týden po Dolomitech a po návratu čeká, až se zase najde nějaká práce. Zřejmě těch česáčů bylo v autobuse víc, protože druhý řidič, který dělal evidenci cestujících (zjišťoval čísla pasů a cíl cesty a zapisoval to do papíru, aby urychlil průjezd přes hranice, protože v EU a Schengenu jsme ještě nebyli), mně položil otázku: "Taky na jabka?" (na předvádění módy mě zjevně netipoval.)

Jeli jsme nočním spojem, a tak hovor byl dobře slyšet. Dvojice dívek za mnou byla dost odlišná, jedna byla hodně suverénní, do Milána jezdila už celý rok, druhá naopak poprvé, a proto byla dychtivá informací, jak to ve světě modelingu chodí.
"Dopoledne něco fotíš do katalogu, pak s někým spíš, …"
"S kým spíš?" s překvapením ji přerušila začátečnice.
"S fotografem, šéfem modelingové agentury, s někým důležitým z redakce módního časopisu, prostě s někým, kdo tě posune dál."

Když jsem pak při čekání na zpáteční autobus viděl, jak se štíhlá, vysoká dívka vášnivě líbá s postarším, o půl hlavy menším mužem, který by mohl být jejím dědečkem, už jsem se ničemu nedivil.

Mám rád Miroslava Horníčka a jeho přítele, herce Jiřího Sováka, bavily mě jejich historky, proto jsem si koupil všechny čtyři knihy rozhovorů, které se Sovákem sestavila Slávka Kopecká. Sovák tam také líčí, jak se herečky musí "snažit", aby získaly větší roli. Vzpomínal odposlechnutý rozhovor dvou mladých adeptek Ceny Thálie, jak rozebírají nevzhledného režiséra a rozumují, která mu dá. Nakonec dospěly k závěru: "A víš co, dáme mu obě." A (podle Sováka) nejednalo se o hrušky z vlastní zahrádky. Sovák to pak vykládal svému kolegovi v herecké šatně, Josefu Hlinomazovi, a ten to zhodnotil lakonicky: "Dáš a máš roli. Já bejt ženská, tak dám každýmu."




K fotografiím:
  1. Tři pohledy na kostel a dominikánský klášter Santa Maria delle Grazie, v jehož refektáři (= jídelně) je umístěna proslulá Leonardova freska Poslední večeře Páně. Pokud byste ji chtěli vidět, je třeba si vstup objednat předem a lhůty jsou stále delší. V r. 2002 si stačilo koupit lístek na druhý den, o pár let později u pokladny visela cedule Sold out till + datum o 3 týdny později. Kostel i s freskou je na seznamu UNESCO.
  2. Josef Hlinomaz byl nejen osobitý herec, ale i výborný malíř. V jeho obrazech je zřetelný vliv surrealismu a naivního umění, za své vzory považoval Hieronyma Bosche a Henriho Rousseaua, známého i jako Celník Rousseau. Na naskenované obálce vzpomínkové knihy Majoucta je obrázek, kde Hlinomaz Celníkovi vzdává hold tím, že do něj vkreslil i jeho autoportrét z pražské Národní galerie.

37 komentářů:

  1. Tady vidíš jak to máme my ženský těžký...když chceme něčeho dosáhnout buď se musíme rvát až vypustíme duši a stejně nás nikdo oc neohodnotí a nebere vážně, nebo se musíme prodávat....

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky vtipně napsáno! Dle článku - ženy buď se prodají, nebo nejsou nic! Už vím, proč nejezdím do Itálie!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsáno...
    v Miláně jsem byla asi před 15 lety...tedy,aby bylo jasno, pouze jako turista,na modeling jsem už tenkrát byla stará.....Nejvíc se mě líbilo,
    když jsme vylezli na štřechu "Dómu"..byl krásný rozhled...kamarádka nesnáší výšky,ale zvládla to také.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:[2]: Ženy to mají opravdu těžší, ve vysokých funkcích jsou spíše výjimkou a na stejných pozicích mají zpravidla menší platy.
    Některé "podnikavé" si vypomáhají ženskými přednostmi. Přiznám se, že téma mě napadlo teď, když už druhá žena od prodávání v kantýně to dotáhla až do ložnice premiéra. Samozřejmě jsou to velmi vzácné případy [3]: S manželkou jsme byli v Miláně ještě jednou a na střeše dómu také byli, někdy bych ho také více přiblížit. Jen mě naštvalo, že před ním stály nějaké panely s reklamou, a tak nemám pěknou čelní fotku. Možná ale najdu nějakou papírovou z té první cesty.

    OdpovědětVymazat
  5. Velice vtipný a pohodový článek. V Miláně jsem tedy nebyla, ale aspoň už vím, jak se jedna synova spolužačka dostala ke korytu. Někde se dávají nadité obálky a jinde sex. Bohužel korupce kvete všude. Na znalosti a um se v současné době moc nehledí.

    OdpovědětVymazat
  6. Na jablka do Itálie jel přítel mé kolegyně. Po návratu prý jablka už nemohl ani vidět a taky své milé potvrdil, že Italky jsou nosaté a prdelaté, takže nemusela mít obavy, že by ho snad braly nějaké postranní choutky. Když jsme cestovaly s Lucií do Maroka, přesedaly jsme v Miláně a musela jsem mu dát za pravdu. Italky jsou většinou fakt nepříliš hezké. Nedivím se, že taková "podnikavá" česká hezká dívka udělá v městě módy kariéru.
    No, já už bohužel jsem na to příliš stará. A obávám se, že na takové budování kariéry bych neměla žaludek ani zamlada. Tedy co, neobávám se, jsem ráda.

    OdpovědětVymazat
  7. Z toho plyne poučení pro muže, o jaké kariérní posty mají usilovat, aby měli "lásku" zadarmo. Ale stejně se divím, že těm starým kozlům není hanba, vždyť jim musí být jasné, jak to s tou nákloností mladých krásných dívek vlastně je.   

    OdpovědětVymazat
  8. Pritom Italky byly prave ty prvni hvezdy filnoveho platna, pokud se nemylim, povazovane za skutecne sexbomby. Postavy typu presypacich hodin, siroka ramena, velmi stihly pas a boky stejne siroke jako ramena. Velmi urostle bohyne. Vetsi 'prdel' mimochodem neni v muzskych ocich takovy handicap jak si predstavujeme. Dost casto takovy zensky zadek muze velice vzrusuje, rozhodne vic, nez uzke chlapecke boky, ktere sice vypadaji atraktivne na predvadecim molu, ale v posteli uz ne. Mam na mysli muze, nikoliv senilni dedky, polovicni homosezualy nebo pedofily, kteri by nejradsi spali s ditetem.
    Jinak to prodavani se ceskych divek, ktere to v podstate vubec nemaji zapotrebi, je politovanihodne. Strasne se tim degraduji a maji pritom na mnohem vic, v CR je neskutecne mnozstvi krasnych devcat a zen. Asi nedostatek sebevedomi. Puvodne ceske predni modelka Pavlina Porizkova se pres postel ke svemu remeslu nedopracovavala a presto vydelala miliony.Divim se sama sobe, ze tady z horka  placam takove ptakoviny, ale byla jsem narcena, ze Milosovy clanky opomijim ( nikoliv Milosem narcena), tak se holt snazim...;)

    OdpovědětVymazat
  9. V Miláně jsem jednou taky byl a líbil se mi tam ten jejich život... to bylo ještě za totality.
    Některé holky to mají snazší, když si své "poctivosti" tolik neváží... vysprchují se a jsou zase čisté. Kdyby všichni muži věděli koho si berou, tak by se asi divili, co ta holka má všechno za sebou.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]:Hanko, asi těžko se to dá zevšeobecňovat, třeba náš expremiér Nečas prohlásil o své štědře odměňované spolupracovnici, že "dře jako kůň" a peníze si zaslouží.[6]: Italky si moc nevybavuji, řekl bych, že jsou tam všechny "odstíny krásy" jak u nás, ale hodně mě překvapilo (a to asi Zuzana bude protestovat), že jsem za dva 10-11-denní pobyty v USA neviděl ani jednu pěknou Američanku. Černošky téměř výhradně 100-kilové a bělošky také nic moc.[7]: I starý kozel si rád pochutná na čerstvém salátu.[8]: Těch italských sexbomb bylo ve filmu opravdu dost - Lolobrigida, Lorenová, Cardinalová, Antonelli, Muti a nikdy to žádné anorektičky nebyly.
    Pavlína Pořízková se uplatnila i ve filmu a hrála i hlavní role, jeden film jsem kdysi viděl, ale na název si už nevzpomenu.  
    Aby to téma nebylo tak bulvární, přidal jsem tam Leonarda.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: To osprchováním prý také pomáhá nevěrným mužům v některých druzích náboženství, myslím, že i islámu. Osprchováním smyjí všechny hříchy a do nového dne mohou vykročit zase jak neviňátka.

    OdpovědětVymazat
  12. Milosi, ze jste nevidel hezke Americanky bude tim, ze jste byl na spatnem miste ve spatny cas. ;)
    Hezke Americanky moc po ulici nechodi, bud jezdi, nebo litaji, nebo se opaluji na strechach mrakodrapu,litaji za businessem a ziji za ohradami. V kazdem pripade se intenzivne venuji prodavani sve krasy. Ale vazne, i na ulici jich potkate dost, jen jste nemel asi stesti, nebo nevedel, ze jsou to Americanky. :)
    Je jich tady dost, jen se nebojte.Ze sveta ale uz hodne vymizel typ romanticke krasy. Driv tento typ predstavovaly Fracouzky, ted uz ani to neni pravda - vsak si znovu prectete Kunderu.
    Romanticky typ mizi i v Cesku, kde jich bylo hodne - zijeme ve svete businessu a na tvarich lidi se to objevi.

    OdpovědětVymazat
  13. Koukám, že postelové věci v komentářích doslova převálcovaly chudáka Pepíka Hlinomaze . Tak jen doplním, že díky panu Hlinomazovi jsem si obohatil slovník pro diskusi o počasí nádherným pojmem: Padají ševci a sem tam i nějaká ta švadlena Hmmm, teď jen přemýšlím... Není podezřelé, že mě nenapadl komentář o sexu, ale o Hlinomazovi?

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: To bude ono, v MHD a pěšky na ulici lze natrefit jen na utrápené socky.
    Romantiku vystřídala drsná realita.[13]: Jsem rád, že jsi Hlinomaze zmínil, já jsem ho měl moc rád, nebyl příliš obsazovaný, ale kde se vyskytl, vždy byl skvělý, podobně jako třeba Bohouš Záhorský.
    On vlastně nebyl jen herec a malíř. V jedné z předmluv své knihy vzpomíná Karla Högera: "... jak se s ním loučím, koukám, šine si to k nám ženská s památníkem a rovnou k Högerovi. Podepisuje a říká: 'Pana Hlinomaze nechcete?' Nechtěla. Eh co. Zkusím to jako spisovatel."
    Líbí se mi, když si někdo umí dělat legraci i sám ze sebe.[14]: Vybavil jsem si jednu knihu, kde cestující muž si všiml, že v letadle kromě něj sedí jen ženy. Tak se zeptal, jestli to není divné. A dostalo se mu odpovědi, že divný je tam jen on, protože všechny pasažérky letěly do zahraničí na potrat.

    OdpovědětVymazat
  15. Svérázného pana Hlinomaze jsem měla vždy ráda. On nebyl krasavec, ale jeho mimika, humor a zvláštní naivní obrazy se mi vždy líbily.

    OdpovědětVymazat
  16. Když šla vnučka studovat herectví, chodila na castingy, nabídl jí jeden fotograf, že s ní udělá fotografie- promo-album nebo jak se to nazývá, ale musí se nechat vyfotit nahá. Prý jí to i zaplatí. Odmítla. Když nedávno dostala nabídku od jednoho velmi známého režiséra, zpěváka a malíře, že jí zajistí kariéru, když mu ho jenou za řčas ,,vykouří"- tak jak to píši, odmítla celkem zhnuseně a rozhodla se, že raději dostuduje pegogiku a bude učit děti hrát divadlo- prostě dramatický obor. Pokud se naskytne někde role bez podobných podmínek(dobré to mají herečky u Trošky) neodmítne. Chodí navíc s chlapcem,který chtěl za tím pánem jít a vyříkt si to s ním. Pak ale rezignovali, protozže by mohl tvrdit, že to byl žert. Ona je vysoká přírodní blondýnka, s lepými tvary, ač štíhlá. Řekla to lapidárně: bábi, ku.vu nikomu dělat nebudu...

    OdpovědětVymazat
  17. Posledni komentare ctu jako folklor i jako horror. Zaprve hvezdi Milos o sockach: ja jsem napsala na zaver: Ale vazne i na ulicich jich potkate dost...
    "Socky" jste si na sebe vymysleli sami, my tady takovy pojem vubec nezname.A Ruza z Moravy a jeji historka?  Zda se, ze Cesi mohou vdecit za dostudovane pedagozky, drive aspirujici herecky faktu, ze tyto odmitly provadet oralni sex znamemu reziseru, zpevaku a maliri.
    Co dodat?
    Jak tam normalni zlovek muze zit?

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Příšerné, to je snad trestný čin sexuálního vydírání. Zajímalo by mě, kdo je tím "známým režisérem, zpěvákem a malířem", ale je jasné, že to nelze veřejně říci, protože by nás ještě mohl zažalovat o odškodnění za urážku na "cti".[18]: Zuzano, ty socky jsou nadsázkou, ale s oblibou se tak u nás vyjadřují "kovaní pravičáci".  My teď za chvíli odjíždíme (autobusem) na Šumavu a máme batůžky a pet flašky, což je také "typický" příznak socek.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Milosi, nevim, zda v CR, ale Ruzou popsana drzost toho rezisera je zde skutecne trestny cin sexualniho obtezovani a vydirani. A velky prusvih byl mel i kdyby tvrdil, ze to myslel zertem.Pokud jde o 'socky', rikam si, ze kdybych se ted do CR prestehovala ( coz nezamyslim), tak ve srovnani s lidma, kteri mne okradli po mem nedovolenem opusteni republiky a vydelavaji ted na mem majetku miliony, bych ve svem po sametu zdedenem ceskem pribytku ve vlastnictvi byla 'socka' taky. ;)Jinak preju stastnou cestu a hodne zdarillych fotek.

    OdpovědětVymazat
  20. Cimz myslim 'socka' ve srovnani s miliardami tech zlodeju.U nas skoro osm rano, zatimco vyjizdite do sumavskych hvozdu s pet flaskami, berem si jich tak par na vyjizdku na kole. Dnes to pujde, az takove horko nebude. Po urazu znovu zacinam jezdit, slava. Jinak jsem si ty socky vyhledala a nasla napr. tohle:
    http://www.abclinuxu.cz/blog/Postrehy_ze_zivota/2008/10/kdo-jsou-to-vlastne-ty-socky

    OdpovědětVymazat
  21. V Miláně mají nádherné nádraží. Vypadá jako římský palác. Potuluje se tam ale spousta podivných existencí. Letos tam jedeme znovu.
    Prodávání se dívek není jen v Itálii, syn by  mohl vyprávět celé hodiny, jak to chodí na AMU.

    OdpovědětVymazat
  22. Miloši, to se povedlo, moc hezky a vtipně jsi to napsal. Zasmála jsem se, hlavně u věty .. Taky na jabka?... Píšeš s takovým jemným humorem a moc hezky se to čte.
    Nevěděla jsem, že pan Hlinomaz byl také malíř a jeho obraz mě zaujal. Určitě kouknu i na jeho další obrazy.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  23. [20]: Mám dojem, že u nás většinou oznámení žen skončí na nedostatku důkazů.
    Zuzano, nevím jak je to s lhůtami, ale nedá se ten majetek získat v rámci restitucí.[21]: Prima, že už můžete zase sportovat. (Ten odkaz si přečtu až po návratu, protože je zde tak neprůchodný internet, že naskočí jen výjimečně, a když se to povede, nejde otevřít více stránek.)[22]: Nádraží znám (jel jsem vlakem na jeden den do Benátek a naopak při 5-denní návštěvě Benátek na 1 den do Milána. Přesně jak píšeš, mohutný, antický palác.
    Smutné, zřejmě v tomto prostředí, kde je hodně hezkých děvčat a uplatnění nejisté, je to nejrozšířenější.
    [23]: Bev, díky. Hlinomaz byl všestranný talent, bohužel nešťastně zemřel v Chorvatsku, mohl toho ještě dost vytvořit.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: restitucí? (s otazníkem)

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Eventualne se ziskat da, Milosi, ale je tu porad velka pravdepodobnost, ze vetsinu z ceny nemovitosti zaplatim advokatum. ;)
    Je to tak, ze clovek v zivote ztraci vic, nez ziskava, ale pokud jde jen o material, tak je to snazsi, nez ztracet lidi.
    Doufam, ze vas nestihla ta boure a preju vam a vasi rodine prijemne sumavske dny a noci.

    OdpovědětVymazat
  26. [20]: Nevím, jak by to mohla dokázat, neřekl jí to před lidmi, dá se říci, že před ním to obrátila v žert, jako, že toto nemyslíte vážně. Ověřila si ale, že to neřekl jen jí, zkoušel to i jinde. Takže jako žertování jí to vtipné nepřipadalo, spíš oplzlé. Jméno nenapíši ani za nic, ale ten pán u mne ztratil kredit stejně už dávno z jiného důvodu. Dá se říci, že opravdu není ,,svatý" a servítky si nebere.

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Vubec bych to za zert nepovazovala, jedine zeny pan byl prvotridni buran, jakymi se to tam - vzhledem k castym podobnym pripadum - jen hemzi. Navic, jak pise Milos, 'vetsina oznameni zen konci na nedostatku dukazu'. :([19]:"Sockou" jsem minila ( prehnane a v nadsazce) jen absurdni situaci, jak by se vam mohl smat do obliceje zlodej - ostatne takovych zkusenosti uz tam mam vic.
    Jinak tu mame (moje rodina) zivot rozhodne po vsech strankach, vcetne materialni, mnohem lepsi, nez jsme meli v CR. Psala jsem o tom, ze o muj rodinny majetek v CR se supi podelili, vcetne n. p. Klenoty, ktery prodal secesni starozitnosti do starozitnickych kramu ve Vidni. Byla to tam vzdycky povedena particka - a porad je. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Jak vidím, tenhle článek dost rozbouřil emoce, Miloši, no, ani se nedivím.
    Dějí se různé věci a podobné zkušenosti, o kterých píšeš ty nebo třeba Ruža, má spousta děvčat.
    Někdo si neumí představit, že by kariéru dělal jinak, než přes postel. Jednu takovou osobu máme u nás v ulici.
    Tvůj článek je velice čtivý, píšeš skvěle.

    OdpovědětVymazat
  29. [21]: Konečně jsem si přečetl ten článek o sockách, určitě by se dalo polemizovat o tom, že sockami mohou být také lidé, kterým chybí rozhled, což pak vede k jejich horší sociální situaci. Zaujalo mě tam ale, že článek je na stránce abclinuxu. Třeba až budu na tom špatně, LINUX také začnu používat, když je zadarmo.[26]:[28]:Škoda těch movitých věcí, ty už budou nejspíš nenávratně pryč. Nemovitosti jsou ale dohledatelné v katastru nemovitostí, pozemkových knihách. listech vlastnictví, ..., netuším ale, jak náročné je se domoci práva a kolik stojí právní zastupování, které je navíc komplikováno vaším životem v zámoří.[29]: Ruža a Ilona-pižlík ukázaly, že to není okrajový jev. Bohužel.

    OdpovědětVymazat
  30. A tak...já čekala na lechtivé povídání o tvém kariérním růstu! :)

    OdpovědětVymazat
  31. [31]:[32]:
    Třeba v dalším díle.

    OdpovědětVymazat
  32. [4]: ale za to mají (rozuměj "ženy") lehčí při dosazování do takových pozic (mnohý "šéf" se nechá obolamutit právě jejich sexuálními symboly)

    OdpovědětVymazat
  33. Ty jo, takový objednávání předem kvůli Večeři?! Tomu říkám úspěch.
    Je to možný, aby fakt všechno fungovalo přes postel? Není to jenom póza? Nedělám si sice iluze, ale odtud potud, že jo.

    OdpovědětVymazat
  34. [35]: Teď je něco podobného s vilou Tugendhat v Brně. Navštěvovat umění se asi stává životním stylem.
    Ale Leonardova Večeře přes všechny restaurace vypadá hodně poškozená, malíř použil nevhodnou techniku, protože s freskami neměl žádné zkušenosti, časem buď z ní nic nezbude, anebo bude kompletně přemalována a půjde jen o repliku.Četl jsem u tvé oblíbené Marie Doležalové, že vztahy režisérů s herečkami jsou jen pověry, ale já mám ze střední školy spolužáka z vedlejší třídy, který je známým brněnským hercem a myslím, že už i něco režíroval, a ten na jednom abiturientském srazu na zvědavé dotazy o tom také mluvil jako o velmi rozšířené praxi, ale prý už ani to moc herečkám nepomáhá, protože velkých ženských rolí je velmi málo (Maryša, Julie a to už bude skoro všechno).

    OdpovědětVymazat
  35. [36]: Tak proto jsou tam takový fronty, když za chvíli žádná origoš Večeře nebude.
    Vím, že o tom Marie psala, ale nevěřila jsem jí ani slovo To je jasný, že nenapíše pravdu. Zrovna v tomhle odvětví tomu věřím, ale že by to tak bylo všude? Nevím, no.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)