14. srpna 2013

Synkopy 61 (2) - Michal Polák, Pavel Pokorný

Synkopy 61 jsem poprvé zaregistroval na konci 60. let, když už měly za sebou téměř 10 let existence. Jejich počátky však sahaly do teenagerského věku, kdy ještě ani neměly vlastní repertoár a hrály na tanečních zábavách.

Beatles se v té době blížili k definitivnímu rozpadu, hudba se komplikovala a přitvrzovala - objevil se Jimi Hendrix se skupinou Jimi Hendrix Experience a Eric Clapton s Cream. V USA však byl populární i styl west coast (název byl odvozen od skupin ze západního pobřeží), jehož hlavními představiteli byli Beach Boys, Mamas and Papas, Turtles, ..., a jejich vliv se také projevil v Evropě, např. u skupin Hollies a Tremeloes. Charakteristickým rysem tohoto stylu byl vícehlasý zpěv, kdy hlasy členů skupiny se proplétaly ve složitých aranžmá. A tehdy jsem v rádiu uslyšel píseň Suita pro Johanna Sebastiana Bacha, která mě tak okouzlila, že Synkopy 61 se nadlouho staly mou nejoblíbenější skupinou. Propadl jsem jim natolik, že jsem téměř na žádné jiné koncerty než jejich nechodil, a tak neviděl premiéry klíčových alb Progress Organization/Progress 2 před r. 1984, kdy Progress 2 přišel s projektem Mozek.


Synkopám 61 se pro jejich zpěv, jemuž dominoval hlas Michala Poláka, přezdívalo moravští Beach Boys. Skupina také na jediném koncertu Beach Boys u nás vystoupila jako jejich předkapela.
Vedle Suity pro J. S. Bacha mezi nejvýraznější písně Synkop 61 v té době patřily Válka je vůl (původní verzi mimořádně nenazpíval Michal Polák, ale Pavel Váně), Hej, pane můj, Žárlivá dívka, Marťan a Casanova (za pozornost stojí propracovaný vícehlas, díky němuž skupina na 2. beatovém festivalu v Praze získala 2. místo v soutěži skladeb).

Většinu písní v prvním období složila dvojice Oldřich Veselý (hudba) a František Jemelka (text). Z Jemelkových textů alespoň úryvek z písně Marťan, v němž je patrná satira na tehdejší dobu:

Potkal jsem Marťana,
měl vlasy na paty
a džínsy prodřený
a nohy chlupatý.
Tam u nich na Marsu
je to běžnej úkaz,
a tak se podivil,
že chtěj po něm průkaz.

Asi i kvůli tomu Marťan na desce nevyšel a stejně tak další Veselého a Jemelkova píseň Zelená louka, kde se zpívá o umírání. Roli textaře pak převzal Milan Hanák.


Jak už jsem zmiňoval v článcích o Pavlu Váněm (1) a (2), normalizace rockové hudbě vůbec nepřála, Synkopy 61 vydávaly jen malé desky. Hudbu začal skládat i kytarista Petr Směja (např. Bůh lenosti, Bytost podivná, To se stává, Stálo to za to, Robinson), bubeník Jiří Rybář (Venuše, Chci děvče stálý) a zapojil se i zpěvák Michal Polák (Nenech si lhát).
Malou náplastí na chybějící dlouhohrající desku byly 3 miniLP - Festival, Xantipa a Formule 1. Až v polovině 90. let díky vydavatelství FT Records Dr. Pavla Kopřivy skladby z prvního období vyšly na 3 CD a zmíněné 3 miniLP před 5 lety navíc na dvou vinylových LP deskách, které jsem si z nostalgických důvodů koupil. Obě strany obalu tohoto dvojalba jsem pro názornost vyfotografoval. Na druhé straně jsou vidět obaly původních desek.




Skupina tehdy také hrála dost převzatých skladeb - od Beach Boys (Barbara Ann, Do It Again, I Can Hear Music i tu nejobtížnější Good Vibrations), Hollies (Step Inside, Jennifer Eccles), i jednotlivé skladby různých hudebníků a skupin (např. Harrisonovo My Sweet Lord). Synkopy 61 však později byly ovlivněny i britskou hardrockovou skupinou Uriah Heep, a to se projevilo ve zvýraznění a přitvrzení instrumentální složky jejich projevu. Dosavadní sólový zpěvák Michal Polák byl postupně odsunut do pozadí. Začalo to nenápadně tím, když multiinstrumentalista Pavel Pokorný (hrál na klávesy, kytaru a housle) dostal přednost v cover verzi I Can Hear Music od Beach Boys, česky jako Já slyším múzy, a pak nazpíval také všechny skladby od Uriah Heep: Easy Livin', Look At Yourself, The Park - první dvě přetextovány na Bílý vrány a Hrej se mnou fair. Pokorný ale zpíval i skladby domácích autorů Xantipa, Zelený lučištník a Balón. K tomu se čím dál více do zpěvu zapojoval Oldřich Veselý (na desce Xantipa měl jednu skladbu, u Formule 1 jednu skladbu na 1. straně a celou 2. stranu), který vedle skládání hudby do skupiny nastoupil i jako klávesista. Michal Polák se tak stal přebytečným.

Oldřich Veselý si však zaslouží samostatný článek, po desce Formule 1 přešel do skupiny Blue Effect Radima Hladíka, kde působil 5 let, a když se vrátil do Brna, konečně Synkopy přivedl k nahrání plnohodnotných LP Sluneční hodiny, Křídlení a Zrcadla.

(Na obalu je Michal Polák úplně vpravo, Pavel Pokorný je vedle něj, Oldřich Veselý je úplně vlevo a od něj doprava stojí bubeník Jiří Rybář, baskytarista Jan Čarvaš a kytarista Petr Směja.)

43 komentářů:

  1. Synkpopy šli tak nějak mimo mě, jméno jsem zaznamenala ale hudbu moc ne. Asi proto že jsem se spíš soustředila na Olympic a pak později jsem měla dost dlouhé období kterému vládli Greenhorns a Rangers. Pak už se to střídalo, přibyli Floydi s Odvrácenou stranou měsíce, aby posléze vyhrála diskotéková hudba a s ní Garry Glitter, Smokie, původní obsazení Blondie samo že Boney M a celej tenhle klotoč . Jak jsem to teď tak poslouchala tak si říkám že mi to lepší z naší hudby tedy unikalo a to dost...

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za krásnou vzpomínku na kapelu Synkopy 61. Chodila jsem na ně po dobu brněnského studia s kamarádkou, která chodila s Tondou Smílkem. To už je dávno, ale vesměs ti kluci byla jedna parta.

    OdpovědětVymazat
  3. Mam to podobne jako WendyW, i kdyz jsem o nich vedela, poslouchala jsem originaly - a to Santanu, Joe Zawinula, samozrejme Claptona, Floydy a spoustu dalsich, jeste se k tomu mozna vratim. Z ceskych mne bavila spis Eva Olmerova, kterou meli v diskotece moji rodice zaroven treba se Bessie Smith a v podstate byly v efektu, jak na cloveka pusobily, podobne. :)
    Ale vuci M. Polakovi to asi moc fair nebylo, ze ho tak vysachovali, zda se, ze celou skupinu puvodne zalozil.

    OdpovědětVymazat
  4. Miloš, dík!
    Hoci Synkopy mi až na pár pesničiek tiež viac-menej unikli (Válka je vůl ma samozrejme neminula, pamätám si aj na Boha lenivosti, hoci som si kedysi najprv myslel, že to hrajú a spievajú Rangers ), toto pripomenutie ma potešilo.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: I když jsem se nenarodil v Brně, stal se ze mě brněnský patriot a brněnské skupiny jsem vždy stavěl u nás nejvýš. Olympic jsem však také poslouchal, nejvíc ale jejich balady (viz jeden článek v rubrice Hudba), písně jako Želva jsem vůbec nemusel.
    Country nemám rád vůbec, některé skladby od Smokie se mně také líbily (např. Needles and Pins, Living Next Door to Alice), Chris Norman má zajímavý chraplavý hlas, Pink Floyd patří mezi mé největší oblíbence, vždyť také svými rockovými operami ovlivnili nejlepší brněnské skupiny Progress 2, Synkopy 61 i Futurum.[2]: Já jsem Synkopy 61 vnímal asi od r. 1968 a o Smílkovi jsem jen četl, že ve skupině působil, ale přímo ho nezažil.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Claptona, Santanu a Floydy poslouchám dodnes, oni nakonec i dodnes hrají a nedám na ně dopustit. Zawinul má něco společného s jazzem, ne? Znám jen jméno, hudbu ne. Eva Olmerová se mně také moc líbila, protože se však nevěnovala popu, stála mimo pozornost médií, ale dnes by možná byla hvězdou bulváru pro svůj vztah k alkoholu.Někde jsem četl, že Michal Polák do Synkop 61 přišel až v r. 1966, nebyl tedy zakládajícím členem skupiny. Pro mě však byl její prvotřídní hvězdou. Když jsem viděl, že na desce Xantipa ze sedmi písní zpívá jen jednu, a to zcela nevýraznou, spíše do počtu, velmi mě to roztrpčilo a desku jsem si nekoupil, nemohl jsem se s tím smířit. Když mě to přešlo, deska už nebyla k dostání. Naštěstí všechno později vyšlo na CD a dvojLP.Někteří členové skupiny se uplatnili i mimo hudbu - kytarista Směja je Ing., baskytarista Čarvaš MVDr., bubeník Rybář je obchodníkem s obrazy a při zprávách z aukčních síní, kde se vydražily obrazy za rekordní cenu, nikdy nechybí.
    Zajímavý je i vydavatel desek Pavel Kopřiva, původním povoláním je lékař, navíc hrál ve skupině FolkTeam, která ještě i dnes sporadicky vystupuje.[4]: Lojzo, díky, já zase se zájmem sleduji tvé články o hudbě, cestování, architektuře, fotografii, ...

    OdpovědětVymazat
  7. Tak udajne (viz odkaz na clanek) Syncopy 61 zalozil 14-lety Petr Smeja, ale Polak tam byl asi taky. V clanku je tez vysvetleni, proc Michal Polak nemuze uz zastavat hlavni zpevackou roli - prodelal operaci hlasivek.
    Kluci jsou to uz 60-70 a neni to pry, co to bejvalo, ;)ale sest koncertu do roka zvladnout a zvladli by vic. :)
    http://magazin.e15.cz/regiony/legendarni-bigbit-porad-zije-duchod-si-pocka-843501

    OdpovědětVymazat
  8. Zuzano, díky za zajímavé odkazy. Synkopy jsem viděl naposled v r. 1986, kdy měly 25. výročí od založení. To datování 1961 spadá do doby, kdy jako puberťáci hráli na školních besídkách.
    Byl i koncert k 50 letům v r. 2011, ale ten jsem neviděl.
    Progres 2 je aktivnější a hraje pořád v plné formě.
    Ze Synkop je stále skladatelsky činný Oldřich Veselý, píše hudbu pro divadla (např. pro představení Malý princ http://www.youtube.com/watch?v=tunuoHhwGLU) i film, teď začal vystupovat se skupinou E-band.
    Michal Polák do Synkop 61 opravdu přišel v r. 1966, podrobně je to zde: http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=1000507

    OdpovědětVymazat
  9. [5]:Bože! Santana ,můj milovaý Santana, jak já na něj mohla jen zapomenout!

    OdpovědětVymazat
  10. Mate pravdu, Milosi, jak vase odkazy tak dalsi linky poukazuji na to, ze M. Polak zacal Synkopach 61 az v 66 - presel z nejake skupiny zv. Shakers nebo tak nejak.
    Ted si vpominam na jeden asi Jirankuv for z davna. Tluce uprostred noci jeden rozcuchanej vesnickej dedek na dvere domku druheho vesnickeho dedka a krici "Franto vstavej, Neil Diamond opustil svoji rodnou skupinu a dal se na samostatnou drahu!!!!!!" ;)
    To me napadlo kdyz koukam do Egypta  a taky na vysledky burzy. ;))

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: No jo, hroutí se nám svět. Co se děje na burze? Blíží se další černý pátek? Tady bychom to ale moc nepoznali, jsme v permanentní krizi nejméně 5 roků.
    Při čtení zpráv z Egypta si říkám, že bych někdy mohl vzpomenout svou cestu do Káhiry, Sakkary a Luxoru, teď se tam hned tak někdo nedostane.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento článek je jako malá encyklopedie... jsi znalec. Mne české skupiny neoslovily, já mám oblibu v Hard and Heavy stylu... to normální posluchač dostane z jejich produkce kopřivku.
    Děkuji za hezký vtipný komentář; ten mne inspiruje, že ty známky vyrobím a vytisknu na papír podobný filatelii a určitě v té poštovní mašinerii dopis projde razítkovacím procesem.     

    OdpovědětVymazat
  13. Beatricie a znate prazskou skupinu Unborn?Na burzu se radeji ani neptejte, Milosi, to zase naskakuje koprivka mne. ;)

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Kopřivku jsem na koncertě ještě nedostal, jen mě někdy mrazí v zádech. Asi to bude tím, že nechodím moc na heavy metal
    [14]: Zuzano, pochopil jsem, že Beatricia dává přednost zahraničním skupinám, ale prozkoumal jsem ten odkaz na skupinu Uniborn [15]:, o jejíž existenci jsem dosud netušil, a možná by se jí mohla líbit. Já tam nevidím velký rozdíl proti Iron Maiden, Accept, Black Sabbath, AC/DC, ...

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Děkuji za link na skupinu Unborn. Jejich styl se blíží mé krevní skupině. Co se týče AC/DC, tak si je dám zahrát nad hrobem. Ten styl Hard and Heavy je neartikulované temné chrčení a nemelodické sípání a skřeky. Má to ale takovou zvláštní dynamiku a hloubku, která mi působí to příslovečné krásné mrazení a motýlky u srdce.
    Jinak, blogeři si přece tykají, jsme jedna rodina; mne vykání uvádí do rozpaků. Přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Jsem zvykla z blogu, kde si lidi dodnes az na vyjimky vykaji a nejen to. Mam osobni velmi spatnou zkusenost s tykanim na webu - napr.pratelstvi, ktere s vykanim fungovalo rok bez problemu, se s tykanim zmenilo k horsimu.
    A taky mozna reminiscence z totalitnich casu ve mne vyvolava alergii na tykani.
    Ale dekuji za odpoved a jsem rada, ze se vam Unborn libi a doufam, ze mi ten vykaci nesvar nebudete mit za zly. ;)

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Zuzano, já jsem ve zmíněném případě zažil opačný přerod od vykání k tykání, aniž by šlo o přátelský vztah, a řeknu vám, že některé věci se pak mnohem jednodušeji vyjádří, kdyby to tedy ještě někdy bylo třeba .

    OdpovědětVymazat
  18. Těm jsem na chuť nepřišel.

    OdpovědětVymazat
  19. Od Synkopáků znám snad jen skladbu Válka je vůl, jinak jsem tuto skupinu neposlouchala. Z dob, kdy jsem si kupovala LP desky mi jich zůstala pořádná hromada, ale tuto skupinu bys v ní nenašel. Projela jsem si všechny písničky, ale nechytám se snad na žádný, v rádiu se tenkrát asi moc Synkopy nehrály?!   

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: Zajímavý, já to mám naopak, na blogu mi nedělá problémy tykání, protože nikdy nevím, jak je kdo na druhé straně starý (a i když vím, tak to zjednodušuje konverzaci a pokud jsem v komentáři slušná, tykání snad nevadí) - naopak kdybych viděla blogera, kterému na blogu tykám, v reálu, a byl to starší člověk, tak mu automaticky vykám a na tykání bych přešla, až pokud by to on (ona) navrhl.

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Toto myslim neni vec veku, Vendy, ale jakesi osobni ochrany. Zvlast po spatnych zkusenostech. Nekteri lidi si muzou tykat s celym svetem a porad si udrzi kolem sebe jakysi ochranny kruh, ktery neumoznuje lidem jit bliz. A jsou zase jini, co nedisponuji tak silnou ochrannou vrstvou a jsou tudiz vice zranitelni a mohou prijit k urazu. Ti si pak po spatnych zkusenostech udrzuji odstup za kazdou cenu. Nekdy i ke sve skode.
    Ja jsem navstvila internet v r. 1998. To je vic nez 15 let a ackoliv jsem se ucastnila debat pouze na 2 ceskych webech, presto zkusenosti az nad hlavu.
    Byli tam lidi, kteri psali za vas, zkratka ukradli vase jmeno nebo nick a psali za vas prispevky, ktere byste nikdy nenapsala. Za me to casto bral jakysi charakter, hlasici se z Australie, ktery pusobil jakoby psal z nejakeho mentalniho zarizeni. Byli taci, kteri vam tykali jenom proto, aby vas ponizili - v prostredi, kde se vseobecne vykalo. Zkratka, casem se jeden otrkal, ale taky zopatrnel. Byly casy, kdy se lidi podepisovali celym pravym jmenem a uvadeli svoji autentickou e-mail. Ty jsou pryc, samozrejme, takova duvera zmizela jako para. Rychle.

    OdpovědětVymazat
  22. A jeste bych dodala, ze imho nejdulezitejsi vec u clanku, kteri lidi napsali, je polemika, tykajici se obsahu clanku. Jestli si u toho lidi vykaji nebo tykaji je imho vedlejsi, dulezity je predmet debaty a u nej se treba i nepohodnout.[19]: Milos. Ad absurdum se jedna o stejnou osobu. ;))

    OdpovědětVymazat
  23. A k te zkusenosti zatim jenom zminku: rok jsem znala z internetu cloveka, ktery se po roce presunul z Prahy do Kanady na staz. Neprivezl si zadne penize a pujcil si dost velkou castku od moji rodiny. Pujcili jsme mu to na duveru, ( i kdyz vsechny doklady jsou tady). Manzel mu penize posilat nechtel, ale ja jsem se za toho cloveka zarucila. Samozrejme nevratil nic a nejen to: protoze si chce svoji kradez racionalizovat, vydava me ted prostrednictvim osoby, ktera ho v te dobe vubec neznala a nezna osobne ani cely ten pribeh, za cloveka, kteremu se v nasem zdejsim jazyce rika 'stalker', tedy v cestine asi pronasledovatel. Tvrdi, ze jsem ho obtezovala telefony na ukor jeho pracovniho vytizeni, coz zrejme ma byt 'vysvetleni', proc si pujcene penize zaslouzil a proc je nemusi vratit. Mame tu nescislne mnozstvi jeho zadosti, abych mu zatelefonovala, nebo abych zavolala do autoopravny, jeho banky atd., kde se nedokazal domluvit sam.
    Nemohu se proti jeho osoceni  branit, protoze si vystavel totalitni zed. Takze cely svet se muze docist lzi na muj ukor a ja jsem vuci tomu momentalne bezbranna, nebo aspon on si mysli, ze to tak je. Zatim jen tolik k vysvetleni, proc trpim v posledni dobe silnou neduverou.

    OdpovědětVymazat
  24. [21]: Jarko, já se tomu nedivím, v rádiu je slyšet jen pop. V autě máme na panelu předvoleno 5 stanic (Impuls, Frekvence 1, Evropa 2, Kiss Hády a Krokodýl) a zoufale překlikáváme a stejně na nic než pop nenarazíme, úplně nejhorší je Frekvence 1, tam hrají nějakých 10 nemožných písniček dokola každý den, většinou z této nabídky vyhrává Krokodýl.
    Kdybych nežil v Brně, asi bych toho o Synkopách také moc nevěděl.[22]: [23]: S blogery, s nimiž se vzájemně navštěvujeme, si tykám, u jiných raději volím neosobní vazbu.
    Na politických serverech jsem si s každým vykal, protože tam vládnou nepřátelské vztahy, jak mezi fotbalovými fanoušky z různých táborů.[23]: Kradení nicků v politických diskusích bylo pro exoty, kteří se vyžívali v jitření nálad, ideálním nástrojem, jak všechny rozeštvat, aby oni sami se pobavili.
    Také jsem to poznal na vlastní kůži. Naštěstí tento svět už je pro mě minulostí.[24]: Souhlas.[25]: Moc bych si přál, aby si to přečetli ti, kterých se to týká. resp. to znají jen ve zkresleném podání.

    OdpovědětVymazat
  25. Kdyby si penize pujcil v bance, musel by plat vcas a s uroky. My jsme mu pujcili penize nejen na duveru, ale bez uroku a bez casoveho limitu. Zaroven si vypujcil od sveho zamestnavatele, multimilionare a ten mu na duveru nepujcil. Nechal ho vypsat seky na cely termin trvani pujcky, ( na kazdy mesic zvlast) a kazdy mesic si castku strhnul z vyplaty dluznika. Samozrejme, jinak by nebyl multimilionar. ;)
    A kdyby penize bance dluzil bez splaceni delsi dobu, dneska by byl bez strechy nad hlavou.

    OdpovědětVymazat
  26. Sorry, musel by platit.

    OdpovědětVymazat
  27. Muzika mého mládí, Synkopy znám, i když jsem je zas tolik neposlouchala, u nás se pouštěly hlavně desky s Beatles.
    Během svého života jsem poslouchala různou muziku, i popík, ale teď poslouchám jen rock. Vychoval mě tak můj syn a přítel. Přiznám se, že jim to ani nedalo moc práce.
    Když cestujeme, pouštíme si v autě rádio Beat, to se dá poslouchat.

    OdpovědětVymazat
  28. [29]: Rádio Beat, to je ono!
    Jen budu muset trochu převychovat manželku .

    OdpovědětVymazat
  29. [30]: To zvládneš, Miloši!   

    OdpovědětVymazat
  30. Synkopy, něco mi to říká, dokonce si vybavuji i nějaké písničky.

    OdpovědětVymazat
  31. Synkopy vůbec neznám, dokonce ani podle jména. Pustila jsem si i tu píseň Casanova a ten vícehlas je fakt pěknej. Já mám ráda 4TET, což mi tohle trošku připomnělo.

    OdpovědětVymazat
  32. [33]: Vůbec se nedivím, Synkopy 61 měly fanouškovskou základnu hlavně na Moravě (a já jsem jím úplně propadl) a na vrcholu byly od poloviny 60. let k začátku 80. let. Ještě jeden díl jim chci věnovat, který zachytí plodné období na přelomu 70. a 80. let, kdy jim vyšly 3 LP - Sluneční hodiny, Křídlení a Zrcadla.
    Také bych chtěl sepsat něco o Haně a Petru Ulrychových a skupinách Vulkán a Atlantis, kterými prošli, a tím už mé pamětnické výlety do historie brněnské rockové hudby skončí.

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: 4TET? To je ta čtveřice mužů, kde zpívá i Jiří Korn? Pár skladeb jsem slyšel, zpívá jim to pěkně, jen se mně zdálo, že k tomu nebyl žádný hudební doprovod.
    Synkopy postupem doby dost přitvrdily až skoro k hard rocku, 4TET mně přijde spíš jako pop.

    OdpovědětVymazat
  34. [35]: Proto mi je to připomnělo jenom "trošku"
    Což mi připomíná vtip, ale takovej povrchní. Víš, kolik režisérů je v ČR ideální stav? O Trošku míň :) Až když jsem to psala, došlo mi, že tenhle vtip je lepší říkat nahlas.

    OdpovědětVymazat
  35. [36]: Nahlas by nejméně polovinu lidí nenapadlo, v čem je humorná pointa, možná bych mezi ně taky patřil.
    Ale nebudu se tvářit, že jsem o něm neslyšel, jeho trilogii a asi dva Kameňáky jsem viděl.  
    Nápad hrát kravám vážnou hudbu, aby byly spokojené a stoupla dojivost, byl vtipný. Těch úsměvných míst bych si vzpomněl víc.
    Ale samozřejmě Cimrmani a Menzel s Chytilovou, které jsem vzpomněl ve svých oblíbených filmem, je úplně jiná liga.

    OdpovědětVymazat
  36. [37]: O tom, že je to jiná liga, se nedá diskutovat ;)
    Mám ještě jeden dobrej vtip, ale ten si musíš říct nahlas, jinak to fakt nemá smysl. Já jsem ho třeba vůbec nepochopila.
    Jede paní a pán ve vlaku v kupé a pán vystrčí hlavu z okýnka, zrovna když je míjí parní lokomotiva. Když zase zaleze zpátky do kupé, řekne mu paní: "Pane, jste [ocas]!" A pán na to: "A vy jste kráva."
    ...
    spoiler: [ocas] = od saz Trochu blbý skloňování, ale co už.

    OdpovědětVymazat
  37. [38]: Kvůli tomu skloňování bych to nepochopil :)
    Vtipy si moc nepamatuji, ale zrovna z jednoho Kameňáku mně jeden utkvěl, ty filmy byly nakonec slátány dost násilných pojivem ze samostatných vtipů. A v tom jednom komorník zírá na vpovzdálí se muchlující pár a ptá se  lorda, co tam dělají. A ten mu odvětit: "Souloží, to neznáte? Velmi příjemné."
    Teď ale  nevím, proč jsem si zrovna na to vzpomněl

    OdpovědětVymazat
  38. [39]: Taky by mě zajímalo, proč sis vzpomněl zrovna na tohle
    Mně se ty vtipy teď vynořujou, protože jsem je slyšela na tý akci, jak jsem tam byla do tří do rána. Jinak si vtipy zásadně nepamatuju a můžu je poslouchat pořád dokola. Nejvíc se mi tam líbil tenhle: Tak jsem se jel podívat na paralympiádu a... nikde ani noha!

    OdpovědětVymazat
  39. [40]: Pěkný černý humor.
    Z této kategorie znám jen jeden.
    Do bytu vtrhne maskovaný lupič, narazí na muže sledujícího televizi a vyhrkne na něj: "Peníze nebo život!"
    Muž se otočí a směrem k otevřeným dveřím do druhého pokoje zavolá: "Stará, máš tu návštěvu."

    OdpovědětVymazat
  40. [41]: Já už neznám žádný vtipy ;) Nejradši mám ale takový ty nesmyslný, těm se dokážu smát i pár minut v kuse: Sedí bagr na stromě a plete kakao. Jde kolem kladivo a ptá se: Kolik je hodin? Bagr vytáhne teploměr a povídá: Neděle.

    OdpovědětVymazat
  41. [42]: Trochu dada.
    Já už si taky na žádný nevzpomenu. Leda bych se obrátil k pomocníku na telefonu :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)