17. července 2014

Vysoké Tatry (5) - Rysy

Rysy mají dva primáty - jako hraniční hora Slovenska a Polska jsou s nadmořskou výškou 2499,6 m nejvyšším vrcholem Polska a současně nejvyšším místem Vysokých Tater, kam lze jít bez horského vůdce. Protože polohy od 2500 m výše se už považují za velehorské, postavíme-li se na vrchol, můžeme mít pocit, že naše hlava se rozhlíží z velehor a připadat si jako Edmund Hillary a Tenzing Norgay na Mount Everestu.
I z těchto důvodu jsou Rysy asi nejpopulárnějším cílem.

Na pohled však jsou zcela nevýrazné, na rozdíl od impozantních tatranských velikánů Kriváň, Vysoká, Končistá, Gerlach, Slavkovský štít a Lomnický štít je není ze silnice východním směrem na Poprad vidět a vykouknou až v okamžiku, kdy se od Popradského plesa prokousáme klečí do trochu vyšších poloh.
Jde o dva hrbolky v pozadí nad vloženým znakem Slobodného kráľovstva Rysy (ten se nachází blízko Chaty pod Rysy), záběr je z trasy na Koprovský štít.



Kdysi prý na Rysy z polské strany vylezl Lenin, a tak snad každý straník a svazák cítil za svou povinnost se tam také ukázat. Pro mladé budovatele "světlých zítřků" to problém nebyl, hůře se však s nepsaným "stranickým úkolem" vyrovnávali netrénovaní postarší jedinci. Asi nejlépe to vyřešil Alexander Dubček, který se po sametové revoluci znovu vynořil a stejně jako v r. 1968, kdy popularitu získával i gesty u politiků nezvyklými, např. šipkou do vody za asistence kamer televize a ochomýtáním se kolem hvězdy pop-music Marty Kubišové, tentokrát se nechal vrtulníkem vysadit na sedle Váha (2337 m) a zbývajících 162 m převýšení, opět s kameramany v patách, vyšlápl. To už však nemohlo zachránit celkově trapné působení senilním dojmem působícího politika, kterému ujely všechny vlaky, a proto nebylo divu, že na někdejší slávu se mu nepodařilo navázat.
Politický kontext Rysů mně je úplně znechutil, při pobytech ve Vysokých Tatrách jsem chodil všude možně, jen tam ne.
Jen jednou jsem si je blíže prohlédl, a to z nadhledu, když jsme v malé skupině asi 5 lidí s horským vůdcem vylezli na nejfotogeničtější štít Vysokých Tater Vysoká (2547 m, na dalším snímku), který má s Rysy až po sedlo Váha společnou trasu. Rysy byly obsypány turisty jako hrouda tureckého medu vosami.



Až r. 2003 v rámci rodinného výletu jsem na výslovnou žádost synů (měli tehdy 13 a 11 let) se podvolil a i s chotí jsme je zdolali. Velkým zklamáním však bylo, že z vrcholu kvůli mlze nebylo vidět na největší jezera Vysokých Tater Morskie Oko (má rozlohu 35 ha) a Czarny Staw (20,6 ha), největší slovenská plesa jsou menší, Velké Hincovo pleso má rozlohu 20 ha a Štrbské pleso necelých 20 ha.
Ve stejném roce jsem to zkusil ještě jednou a v následujících letech znovu, ale situace se vždy opakovala. I když téměř celou trasu bylo pěkně, s přibližováním k vrcholu se počasí zhoršovalo a naděje na výhledy se pokaždé rozplynula.

O 5 let později nám jeden domorodec poradil, že je nutné se na trasu vydat brzo ráno, ještě než se začne odpařovat vláha. Byl to boj přesvědčovat rodinné příslušníky, abychom to ještě jednou zkusili. Jeden syn už s námi ani do Tater nejel, představa prázdného bytu a návštěv jeho dívky byla mnohem lákavější než horské túry. Manželka před další ztečí také odmítla, že v úspěch nevěří, a když jsem budil dalšího potomka v 5 hod ráno, konverzace s ním připomínala úvodní debatu Boba a Bobka z kresleného seriálu Králíci z klobouku: "Vstávat, jde se cvičit." "Ale proč?"

Trasa obvykle začíná na nádraží ve Štrbském Plese (1355 m), odkud po pár set metrech po silnici se dostaneme do lesa a po 1 hod a 15 minutách vycházkovým tempem dojdeme k Popradskému plesu (1500 m).



Otevřou se výhledy na serpentiny vedoucí k sedlu pod Ostrvou, odkud lze po magistrále dojít až na Skalnaté pleso pod Lomnickým štítem; při pohledu přes jezero na druhou stranu je na horizontu za horským hotelem vidět výrazný vrchol Mengusovského Volovce a vlevo o něj v pozadí menší chatky je Koprovský štít.



Od Popradského plesa postupujeme k rozcestí Koprovský štít/Rysy nad Žabím potokem (1625 m), kde se dáme vpravo a vystoupáme klečí na hranu kotliny Žabích ples (přibližně 1920 m). Tato část trasy zabere asi 1,5 hod a na vrchol zbývají přibližně 2 hod cesty.



Podél Žabích ples projdeme až na konec kotliny k místu, kde trasa začne stoupat k terase s Chatou pod Rysy.



Stoupání je zde trochu náročnější a úsek je místy zajištěn řetězy a skobami.



Chata leží ve výšce 2250 m a je v celých Vysokých Tatrách nejvýše položená.



Při pohledu zpět bylo vidět, že máme v patách mraky, proto jsme se tentokrát na chatě na občerstvení nezastavovali a pokračovali podél sněhového pole na sedlo Váha. Třetí ze záběrů je pohledem zpět a čtvrtý je již nad sedlem Váha s částečným náhledem na kotlinu Žabích ples.



Poslední metry k vrcholu.



Cedule označuje vrchol i hraniční místo, za ní už je Polsko a také propast, výstup z polské strany musí být nesrovnatelně obtížnější.



Rysy mají ještě jeden vrchol, který je na slovenské straně a má 2503 m. Je na dalším snímku.



Konečně se na nás usmálo štěstí a uviděli jsme polská plesa. Mořské oko je to vzdálenější.



Z poslední koláže je vidět, jak se nad jezera valí mraky, za 10 minut bylo celé údolí zahaleno.


53 komentářů:

  1. Jednou jsem tuhle cestu absolvoval a přišla mi ve srovnání s některými jinými trasami celkem příjemná. Dokonce jsme tehdy měli slušné výhledy, i když jsme nevyráželi nijak brzy ráno. Ale ta představa, že jsem - i když na krásném - na stejném místě, kam se léta konala kvůli Leninovi masová sportovně-věroučná procesí, mi nedělala nijak dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný a ešte k tomu veľmi zábavný text! Mám k tomu pár asociácii. Zatiaľ len toto: Chodí mi to vždy najprv v nemčine a Google je neporaziteľný dolmečer či interprét. Nápis Tvojho článku v Google-preklade znel: "Hohe Tatra - Funktionen"!!! Pýtam sa celkom vážne: Rozumie ten stroj aj "Hintergrund" textu? Myslel "funkcionárov"? Prečo to vlastne nepreložil ako "Hohe Tatra - technické výkresy"? (Rysy!)Dubček bol v Bratislave náš sused. Raz na Silvestra som dobehol po polnočnej scéne pre niečo rýchlo od iného suseda domov, keď zvonil telefón. Zobral som a hľa, len som "zíral": Hlas sa predstavil ako: "Tu je Šaňo. Všetko najlepšie v novom roku prajem." Vôbec som netušil, že moja mama sa s ním poznala. Tak som sa potom vyťahoval, že prvý gratulant v novom roku bol sám bývalý šéf-socialista s "ľudskou tvárou"! Ja som Alexandra-Šaňa Dubčeka od 68. roku už ani len na TV-obrazovke nevidel. Takže to bol pre mňa malý šok.Ináč je jasné, prečo vôbec k Leninovej revolúcii došlo. Nadežda neznášala smrad z mäsiarstva, nad ktorým tento párik Uljanov-Krupská v Curychu bývali a kam sa chodia ešte dnes klaňať početné rusky hovoriace turistické skupiny a nahnala svojho Iljiča do Ruska robiť revolúciu. Možno bola vegetariánka, možno sa prežrala párkov - osudy ľudstva sú nevyspytateľné, nie?

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou to nádherné obrázky se skvělým průvodním slovem. Ukážu ten článek moji dceři až dneska přijede, Tatry jsou její ohromnou láskou.....

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za pěkně vypracovanou reportáž. Ve Vysokých Tatrách jsem nikdy nebyla, jen jednou v Nízkých. Ten pohled z výše na polská jezera, to by pro mne nebylo, myslím za živa. Jsem ráda, že se mohu podívat u Tebe na fotce.

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem jednou byla na Rysech a přemýšlím, že půjdu znovu. Opravdu to stojí za tu námahu a bolavé nohy. děkuji za motivaci se tam vrátit. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Reportáž jak z knížky, vlastně ne, lepší! Byla jsem jen v Nízkých Tatrách, tak už mám za sebou i Vysoké, ani se tam nemusím plahočit!   

    OdpovědětVymazat
  7. Byli jsme jen jednou s nejmladším synem na Popradském plese, bylo celkem krásně, ale je fakt, že to bylo tak dávno, že pochybuji, že jsem tam klidně vylezla. Jo, to jsem byla ještě na nohy čupr.
    Krásná reportáž...hory jsou hory, bez ohledu, kdy kdo na ně vylezl, ne? Já své pocity s takovými věcmi neslučuji, užívám si jen přírody, měst, míst. Snad spíš taková  památná místa kulturního rázu.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím,nádherný článek a fotky. Hory zbožňuju, k Tatrám mám hodně pevný vztah, nebyla jsem tam osm let a chci se tam znovu vrátit. Na Koprovský štít jsem lezla jako malá s rodiči, když mi bylo osm, na Rysy už jako větší "škvrně". Nádhera, opravdu nádhera, díky za návrat ke vzpomínkám, a na Tatry nikdy nezanevřu, i když mi "vzaly" strýce. Ale to nelze svádět na přírodu, nýbrž na člověka. Záleží na úhlu pohledu. No, to jsem odbočila.Děkuju.Andrea

    OdpovědětVymazat
  9. To mi připomíná jeden vtip z doby bolševické.
    Gustáv Husák vyleze na Rysy, na vrcholu začne mávat rukama a nadšeně volá: "Mier, mier, mier!!!" O něco níž v dolině však stojí bača s kulovnicí na líci a praví: "Veď mierim, ale ty sa kýveš, ty kokot!!!"

    OdpovědětVymazat
  10. Tatry, moje oblíbené. Asi se tam letos nedostanu, což mě docela štve.

    OdpovědětVymazat
  11. Protože jsem byl pár dní pryč, tak reaguji se zpožděním.[1]: No právě, takovými ideologickými nápady je možné dobrou věc pokazit.[2]: Opravdu nejde o rysy - kočkovité šelmy, ale zvrásnění hor, zářezy, rýhy ve skalách, tak nějak se to vysvětluje.
    Dubček po kapitulaci v Moskvě dostal na nějakou dobu náhražku v postu velvyslance v Turecku a pak ho stáhli i odtud.
    V neutrálním Švýcarsku by asi Lenin žádnou revoluci neudělal. Takže tu proletářskou revoluci má nepřímo na svědomí řeznický (mäsiarský) krám a to, že Lenin byl pod pantoflem.
    Kingu, to bys měl publikovat v nějakém časopise nebo knize věnovaném historii, tady mají historikové očividně mezery [3]: Tu lásku k Vysokým Tatrám s ní sdílím, nikde jsem nebyl tak často jako zde.[4]: Rozdíl mezi bude Vysokými a Nízkými Tatrami bude asi hlavně v tom, že ve Vysokých Tatrách jsou vyšší polohy bez jakékoliv vegetace. Ale do NT jedu v srpnu poprvé, takže mám jen neurčitou představu.

    OdpovědětVymazat
  12. [5]:Já jsem se Rysy už trochu přesytil, na zopakování mě spíš láká Koprovský štít, kde jsem byl jen jednou. Atraktivní je tím, že se jde kolem Velkého Hincova plesa, kde si můžeme i svlažit ruce a výhledy jsou odtud také nádherné.[6]: Já takhle poznávám Himaláje a už jsem zvládl všech 17 osmitisícovek
    Teoreticky se můžu měřit s Reinholdem Messnerem.[8]: Tatry jsou nádherné, krásně značené trasy, vše se zvládnout během jednoho dne, po sněhu se jde jen výjimečně. Z pohledu horolezců jde o velehory v "kapesním" vydání, ideální pro běžné turisty.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]:[10]: Chudák Gustáv, takový bojovník za mier.
    Když mír, mier, vzpomínám si z hodin ruštiny na "mupy mup" = miru mir = světu mír.[11]: Já se tam letos (stejně jako loni)dostanu na dva dny (vlastně dvě noci a jen jeden den). Tehdy jsem vylezl na Slavkovský štít, letos bych chtěl zvládnout Východní Vysokou, ale bude to záležet na počasí.

    OdpovědětVymazat
  14. Tatry neznám,ale rád se kouknu na pěkná místa a tohle mezi ně rozhodně patří. Polská plesa jsou úžasná   

    OdpovědětVymazat
  15. Miloši, úžasná fotodokumentace, nádherné záběry! Tatry jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  16. Milos, mozno to poznas, ked nie tak pozri. Aj vsetci ostatni milovnici Tatier, Slovenska a tak...trochu inac. http://www.odejana.cz/blog/index.php?id=gw2

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Protože Tatry mají z jednoho konce na druhý jen 26 km, zvládl bys je za víkend [16]: Jsou krásné, přehledné a dobře dostupné. Tam není možné zabloudit.[17]: Kingu, díky za odkaz. Neznal jsem ho, záběry jsou úžasné, řadu míst znám, např. Spišský hrad, zámky Bojnice a Smolenice, ale pohledy shora jsou mnohem působivější.

    OdpovědětVymazat
  18. Ach, Rysy důvěrně znám, mám je v nohách a hlavně ve vzpomínce. Tvé fotky jsou jako vždy profesionální. To je jasné, že do hor se vstává v 5 nebo v 6 hod ráno. To mám vyzkoušené.http://beatricia.blog.cz/0912/hory-v-zime

    OdpovědětVymazat
  19. Krásne zábery ... môcť sa tam tak raz vrátiť.
    Vieš, že " Morké oko" máme na SK ešte jedno? Toto Tatranské je ľadovcové, ale máme ešte aj sopečne. Presnejšie sopečného pôvodu. U nás na východe, vo Východných Karpatoch, vo Vihorlate - nad Michalovcami. Je to najväčšie zahradené sopečné jazero na SK.

    OdpovědětVymazat
  20. [17]: Krásne zábery...mám ale jednú otázku. Odkedy je Ostrihom na Slovensku? Nič to na tom ale nemení, že aj tam je krásne.

    OdpovědětVymazat
  21. Žabí plesa nezklamou ani zkušené horáky.

    OdpovědětVymazat
  22. Pokud se nemýlím, tak jsem tyhle tatry minulý týden navštívila. Bylo tam opravdu nádherně. Řetězy jsem tam zahlédla taky, ale vyhýbala jsem se jim jak to šlo. Netroufla jsem si.

    OdpovědětVymazat
  23. [18]: Ano, ano: "Die kleinste Hochgebirge der Welt" zneje reklamný slogan. "Najmenšie velehory sveta", dá sa to preložiť.Keď som sa po rokoch blížil a rozoznal Kriváň, tak mi až dych vyrazilo, aké to je po Alpách všetko "kompaktné"! Ako diamantová korunka na čelej prekrásnej princezny.

    OdpovědětVymazat
  24. [21]:Kedves Gabikam, Esztergom, hogy persze Toth! Veď tam práve v roku 1000 korunovali nášho Kiralya Pištu, Ty si už zabudol, lapec jeden?!?(A ja som sa tam zjavil s kamerou a nemal som kazetu, ale v kiosku som mohol jednu kúpiť! To bolo tiež už skoro pre tisíc rokmi...)

    OdpovědětVymazat
  25. [22]: Souhlasím a je to i tím, že turisty provází na dost dlouhém úseku trasy a jsou vidět i shora.[23]: Pod Rysy někteří z řetězů podléhají mírné hysterii, ale dá se tady jít i bez jejich přidržování, daleko horší je to na Priečnom sedle, kde by to bez nich vůbec nešlo.[24]: Kriváň od Podbánského nabízí úchvatný pohled. S tím je srovnatelný snad jen pohled na Metterhorn [25]: Z maďarštiny neznám ani slovo, ale Esztergom je ten Ostřihom, ne?

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Muzeum Andy Warhola je v Medzilaborciach, to je trošku viac na sever. Vyzerá to s ním biedne, tak sa poponáhľaj (( ... ale keď už budeš v Medzilaborciach, tak šup na neďaleký Sninský kameň, odtiaľ to Morské oko pekne uvidíš. Všeličo odtiaľ uvidíš ...krásny kraj. A neobíď drevené kostolíky v tej oblasti. Je tam čo pozerať ... potom aj do Michaloviec zájsť môžeš ...ba aj ku mne,... urobila som fantastický orechový likér. Ešte som ho síce nechutnala,ale isto bude taký ušetrím ho.
    Ak by si bol v pomykove z toho, kde ja vlastne žijem, tak vedz že aj v Žiline aj pri Michalovciach. Raz tu ...raz tam ...

    OdpovědětVymazat
  27. [25]:Kingu! Žiadne spomínanie! To chceš rozdúchavať národnostné vášne? Ja viem, že aj Budapešť Slováci postavili, preto je taká krásna ... píšeš tak ako moja stará mama rozprávala. Napriek tomu som ju milovala.

    OdpovědětVymazat
  28. [29]: Ano, Medzilaborce, popletl jsem to Viděl jsem před časem jen fotografii budovy muzea, ale ta vypadala skvěle.
    Orechový likér - abych pak trefil na vlak
    Dřevěné kostelíky jsou na seznamu UNESCO, ty mě také lákají.
    Bratia vychodniari toho hodně vydrží, jezdím jednou za rok pracovně do Košic a vždy je to hodně náročné [30]: Jak to říkal velký Žilinčan Slota? Že Maďar je opice hozená ze Slovenska přes Dunaj

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: "V pondelok som pil s východňarmi,v utorok som skoro zomrel. V stredu som znova pil s východňarmi. Vo štvrtok som ľutoval, že som v utorok nezomrel" Nejak tak ? Ako sa tu vraví: "Nalej bo dopito , vypi bo nalito"
    Áááále nie je to tak zle s nami. A vôbec, veď aj tak sme všetci východňare, iba niektorí o tom neviete!
    Veľkého žilinčana mi ani nespomínaj. Vtedy sa zo mňa stáva Maďarka jak remeň. Besná bez Margity. Ja som taký miešanec slovensko-rusinsko-maďarský.A ešte je v tej mojej krvi trošku tatarskej ... a čo ja viem, koho ešte?

    OdpovědětVymazat
  30. [27]:[25]: Igen. (To uz je teraz aspon prve slovo. )Ja vie vlastne madarsky len nadavat. Zijuc v BA sa to oplatilo vediet...

    OdpovědětVymazat
  31. [26]:/19 Já se přiznám bez mučení, že ten záběr Hory v zimě jsem "pořídila" z Googlu. Díky za krásnou ukázku siluety Tater z dálky.
    Jinak, turistika v horách i v zimě a sněhu se dá dobře provozovat, ale držím se značených tras, neriskuji.

    OdpovědětVymazat
  32. parádní fotoreportáž! hory jsou nádherné!
    bohužel Tatry zatím míjím, stihl jsem Alpy, Dolomity, Pyreneje...východ mám zatím v rezervě...
    ale jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
  33. Kedysi akýsi Gusto chodil na Rysy...
    Lenin, prý tam také byl...
    Václav si ji oblíbil, jeden, i ten druhý...
    Já tedy, mám k té hoře, obrovité dluhy.

    OdpovědětVymazat
  34. Miloši, super reportáž s humorným textem, ale nejvíc se mi snad líbí kometáře.

    OdpovědětVymazat
  35. [32]: Přesně tak to tam je. A na ty dotazy, zda v málem 100% alkoholu cítím meruňku, švestku nebo hrušku, jsem vůbec neuměl odpovídat, protože se mně vždy zajiskřilo před očima a málem jsem upadl [33]: Igen náhodou vím, že je "ano", ještě se naučit, jak se řekne "ne", a už bych mohl odpovídat černobílým způsobem, kdyby ovšem někdo otázky nejdříve přeložil [34]: Ve Vysokých Tatrách je většina míst pro zimní turistiku kvůli nebezpečí lavin uzavřená, co vím, celoročně je otevřená chata u Zeleného plesa, které se podle dřívějšího označení stále říká Brnčálka.[35]: V Alpách a Dolomitech jsem byl jen lyžovat, na túry bych si sám netroufl, protože jsou určitě náročnější než Tatry a kdovíjak značené. Pyreneje neznám vůbec.[36]: Václava prvního si tam moc představit neumím, snad jen v nějaké podhůrské hospůdce [37]: Kingův výklad v komentáři [2]:, že revoluci v Rusku způsobila Naděžda Krupská, protože nesnášela smrad z řeznictví v Curychu, je opravdová perla

    OdpovědětVymazat
  36. [38]: já mám prochozenou část Alp ve Švýcarsku, Německu i Rakousku a jsou značené dobře, stejně jako Dolomity. Pyreneje - no, tam je značení děsivé, takže je lepší orientace podle mapy. ale zase tam mají místo krav koně - pro turisty na koukání, v zimě je pak sváží do údolí. všechno jsem absolvoval v létě, i když pravda, ve Švýcarsku jsem na začátku srpna brodil sněhem v pravé zimní vánici...

    OdpovědětVymazat
  37. [36]: Skoro ještě dítě, také jsem v těch horách byla, u jedné tety v Zakopaném a pamatuji si dobře jen na zápal plic, co mně ho tamní hory a Polana, ta bohyně, způsobily, je to ale tak dávno, že vaše fotky, jsou jen snová vzpomínka na čas malin nezralých.  
    Ty hospůdky tenkrát, bylo asi to jediné, společné s Václavem prvním.

    OdpovědětVymazat
  38. [39]: Jedna má kolegyně chodí na túry do Itálie a zdolává tam i ferraty a podle ní tamější kvalita značení se našemu nevyrovná.
    Jsi hodně odvážný, když se do takového prostředí pouštíš, já jsem minulý týden byl lanovkou na Aiguille du Midi, kam někteří odvážlivci s mačkami, cepíny a lany šplhají, a na tohle bych si nikdy netroufl.[40]:Zakopane je krásné, tím svým koloritem připomíná Chamonix pod Mont Blancem. Jen ty vrchy, které jsou odtud vidět (Kasprowy Wierch a Giewont), jsou podstatně nižší - kolem 2000 m.

    OdpovědětVymazat
  39. Nádherné záběry, Miloši, poslední koláž je úžasná ... horské štíty, plesa a do toho mlha, to je fantastická podívaná.
    Jako obvykle máš snímky doplněné zajímavým a vtipným povídáním, což obdivuji dvojnásob, protože mně to dělá nesmírné potíže.
    Ve Vysokých Tatrách jsem byla dvakrát, ale je to strašně dávno. Moc mě mrzí, že už se tam těžko dostanu, ovšem, kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  40. [42]: berete mi to přímo z úst :) Vskutku nádherné. Jak i já říkávám... nejlepší záběry vytváří příroda sama (to kolikrát nevytvoří ani počítačový software)

    OdpovědětVymazat
  41. [43]: Přesně tak, Lukáši, příroda dokáže vytvořit úžasné scenerie. Měli bychom si té krásy hodně považovat a chránit ji.

    OdpovědětVymazat
  42. Krásné fotky. Já tam byl s ruksakem ještě když bylo Československo a fotil jsem a filmoval na ještě svitkový film a osmičku.

    OdpovědětVymazat
  43. Krásné fotky, Miloši! Ty štíty hor budí respekt, ale je to opravdová nádhera .

    OdpovědětVymazat
  44. Mooooc pěkné fotky i povídání.Na Rysech jsem také kdysi byla - počasí a viditelnost byla super.
    Prezident Ludvík Svoboda skutečně po Tatrách hodně chodil - /býv.voják,tak měl asi fyzičku OK/ - jednou jsme ho viděli, když slezl z Gerlachu....pokynul nám,náhodným turistům, a nastoupil do auta.Ani neměl moc "ochránců"...

    OdpovědětVymazat
  45. [42]:Dnes po Tatrách není třeba ani moc chodit, protože díky ničivým vichřicím v r. 2004 a letos zmizely tisíce stromů a ze železniční trati mezi Štrbským Plesem a Tatranskou Lomnicí je toho hodně vidět, např. Gerlach je jak na dlani.[42]:[43]:[44]: S ochranou Tater to úplně jisté není, protože po zmíněných kalamitách se množí nápady využít svahy, kde dříve byly stromy a teď nejsou, ke stavbě lyžařských areálů.[45]: Na kazetách z osmičkové kamery mám také dost míst zachyceno (např. Helsinky/i, Capri, Vesuv, Pompeje) a nevím, jak je převést do videí na počítači. Tehdy jsem bohužel nefotil a dost mně to chybí.[46]: Jitko, je tam také hodně krásných květů na horských loukách [47]: Viditelnost se asi stále víc zhoršuje vlivem průmyslu. Vím, že před pár lety za celý týden jsme z Tatranské Lomnice viděli Lomnický štít jen 2-krát.
    Ludvík Svoboda měl určitě skvělou kondici, nebyl to kancelářský typ velitele, ale účastnil se i bojů na Dukle.
    Gerlach je můj dosud nesplněný sen, prý na něj turisty jako horský vůdce provází slavný horolezec Josef Rakoncaj, který zdolal asi 8  osmitisícovek. Toho bych chtěl v akci také vidět.

    OdpovědětVymazat
  46. [48]:Třeba se Ti sen o cestě na Gerlach splní - přeji Ti to./i nám-budeme mít pak co číst/
    Manžel tam kdysi byl - jejich skupinu doprovázel horolezec Vlado Tatarka.     

    OdpovědětVymazat
  47. [48]: Tatry jsem naštěstí navštívila před rokem 2004, Miloši, ale ráda bych je viděla znovu.

    OdpovědětVymazat
  48. Nádherný príspevok o Vysokých Tatrách. Nemám sa čím chváliť, ale v Tatrách som nebola už niekoľko rokov  a do takých výšok, z akých sú tvoje fotky, som sa ani nikdy nedostala Ani sa už nedostanem, nemám na to fyzické sily.

    OdpovědětVymazat
  49. Nám se stávalo, že nejvíce lidí bylo na Tatranské magistrále a spol., pokud jsme vylezli kousek výš, už jsme šli většinou prakticky sami na Rysech nás bylo celkově devět, bylo strašně zlé počasí, tak se asi není čemu divit. Ale tahle hora nás taky nezaujala, příště se jí nejspíš vyhneme. Postupně pročítám tvé Tatranské články, klobouk dolů :)

    OdpovědětVymazat
  50. [53]: Magistrála připomíná pěší zóny v centrech velkých měst, ale má-li se projít celá, také dá zabrat. Zvlášť když se začne na Štrbském Plese, pokračuje k Popradskému plesu, vyleze serpentinami na sedlo Ostrva, kde vlastně začíná, a projde se kolem Batizovského plesa pod Gerlachem k Slezskému domu a dál na Hrebienok a pak až na Skalnaté pleso. Koho ještě ani to neumoří, může sejít do Tatranské Lomnice. Šli jsem to celkem 2-krát, pokaždé z jiné strany a už nikdy víc

    OdpovědětVymazat
  51. [53]: Když Rysy znáš, doporučuji ještě Koprovský štít, který má společný úsek kousek za Popraddské pleso, ale odbočí se k Hincovým plesům, která jsou pak vidět celou cestu až k vrcholu štítu.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)