24. února 2015

Rakouské Alpy (1) - lyžařská oblast Lungau

Alpy jsou rozsáhlým evropským pohořím, které se rozkládá na území Francie, Švýcarska, Itálie, Rakouska, Německa a Slovinska.

Některá místa už byla zmíněna v dřívějších článcích, a sice masiv nejvyšší evropské hory Mont Blanc na francouzsko-italských hranicích, Švýcarské Alpy z pohledu z vlaku Bernina Express, Dolomity s nejvyšším vrcholem Marmolada, stolová hora Hohe Wand v Gutensteinských Alpách nedaleko Vídně, a zde zavzpomínám na lyžařské areály v Rakouských Alpách v okolí města Sankt Michael im Lungau, kde jsme byli ubytování. Město leží asi 120 km jižně od Salzburgu a má nadmořskou výšku 1075 m.

Lungau je považováno za vzorový příklad oblasti s udržitelným rozvojem a pro svou přírodní a kulturní různorodost je také největší biosférickou rezervací UNESCO v Rakousku.

Lyžařská oblast Lungau má přibližně 150 km sjezdovek, což je jen o trochu víc než čtvrtina v porovnání s 550 km sjezdovek na okruhu Sella Ronda v Dolomitech, nadmořské výšky svahů jsou ale podobné - mezi 1000 až 2400 m. V čem se však rakouské svahy proti mnohým místům v Dolomitech liší, je, že se zde téměř nenajdou oddechové modré sjezdovky a převažují sjezdovky červené, které by ale často mohly být značeny jako černé, protože když jsme se podívali zespodu na strmý kopec před námi, nebo co máme sjet dolů, mnohdy se nám zatajil dech.

Oblast je rozdělena na 5 samostatných skiareálů - Aineck, Katschberg, Grosseck-Speiereck, Fanningberg a Obertauern. Kromě odlehlého Obertauernu, který ani není zahrnut do základního skipassu, jsme během týdne všechny ostatní navštívili (některé i ve dvou dnech), a tak je můžu trochu přiblížit.

Skireály Aineck a Katschberg jsou rozloženy na sousedních horách Aineck (2220 m) a Tschaneck (2030 m) a profil sjezdovek je vidět z vyfotografované informační tabule. Město Sankt Michael im Lungau je na spodním okraji mapy uprostřed.



Že lyžování zde není pro začátečníky, jsme se záhy přesvědčili na Ainecku, když při jednom sjezdu jsme v polovině svahu zjistili, že je přes celou šířku přehrazen a pod tím přistává vrtulník a zdravotníci nakládají zraněného lyžaře.



Pohled na sjezdovky protilehlého vrcholu Tschanek v areálu Katschberg je na následujícím záběru. V prodloužení za ním je Kareck, který s 2470 m je zde nejvyšším vrcholem.



Nejpříjemnější pohledy jsou z restaurací u horních stanic lanovky.



Na svahu Katschbergu stojí kostel (tam se třeba můžeme pomodlit, aby se nám nic nestalo) a kousek od něj velký dřevěný kůň.



Dřevěných soch (zvířat a lidí) je dost i kolem restaurací a dřevo je také výrazným dekorativním prvkem hotelů na úpatí sjezdovek.



U dolní stanice areálu Katschberg se nachází dvě velké oválné budovy moderních hotelů, které jsou vnořeny do drátěných "pouzder".



Další dvě koláže jsou ze skiareálu Grosseck-Speiereck. Vrchol Speierecku s 2411 m je nejvyšším místem, kam se v oblasti Lungau lyžař může dostat.




Oblý vrchol Fanningberg ve stejnojmenném skiareálu (v dolní části následující koláže) má 2150 m a je označen křížem. I odtud jsou krásně vidět výrazné vrcholy Rakouských Alp.



Na svazích Fanningbergu se proháněli zvláštní brouci Pytlíci, raději jsme se jim klidili z cesty. Zvíře na konci není dřevěné, neběhalo však volně, ale bylo v ohradě.


44 komentářů:

  1. Brouci Pytlíci! Ještě Ferdu s Beruškou a Alpy jsou naše!

    OdpovědětVymazat
  2. To jako nebyly žádný klobásky? To na sjezdovkách dokážu ocenit nejvíc

    OdpovědětVymazat
  3. Sjezdovky mě moc nezajímají, protože já a lyže, to nejde absolutně dohromady.
    Zato pohled na zasněžené alpské vrcholy je nádherný.
    Pod modrou oblohou vypadají úžasně, pohled z nějaké té restaurace bych brala, Miloši.   
    Moc se mi líbí i horský kostelík.
    Pro mě to byl krásný výlet skrze tvé skvělé fotografie, díky!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Sežrali je brouci Pytlíci...

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, jo ..... je to krása. Já jako nelyžař bych se kochala jen a jen krásnou přírodou. Jenže to se na sjezdovkách nenosí . Dcera občas jezdí s naším kamarádem lyžovat do Hinterstoderu a nezažila jediný lyžování aby tam během dne nepřistával nejmíň třikrát vrtulník.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejpříjemnější pohledy jsou z restaurací... Tomu bezvýhradně věřím, mluvíš mi z duše.
    Ale teď beze srandy, pohledy jsou to skutečně nádherné, i jako nelyžař a odpůrce zimních sportů si je vychutnávám. Sjet takovou sjezdovku to vyžaduje určitě kus odvahy a obratnosti. Máte můj obdiv.
    Pytlíci mě pobavili, přemýšlím jestli to jsou zápasníci sumo netradičně na lyžích, účastníci sranda lyžovačky nebo prostí začátečníci ustrojení do ochranných obleků?   

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě patříš mezi zdatné lyžaře, ale kde se tam vzali brouci Pytlíci? Vypadá to jako místní atrakce. To zvířátko je určitě daněk. My jsme je v Rakousku viděli mnohokrát.   

    OdpovědětVymazat
  8. Alpy jsou nádherné zžejmě v jakékoliv zemi. Ty dvě oválné budovy jsou nějaké hotely? Rozhodně jsou ty dvě budovy nepřehlédnutelné.
    Co mě nejvíce na horách fascinuje, jsou nejrůznější kostelíčky. Vždycky přemýšlím, jak je v té výšce stavěli a kolik lidí (a jak často) je navštěvovalo. My to dnes s lanovkou máme snadné.

    OdpovědětVymazat
  9. Brouci Pytlíci mají zajímavé oděvy - takové padací.
    Nádherné fotky a zajímavé informace. V mládí jsem lyžovala, u nás doma to byla téměř nutnost, ted' už jen občas vytáhnu běžky.
    Alpy znám jarní ze dvou pobytů, kdy jsme se povětšinou jen procházeli, sledovali jak odtává sníh a v té souvislosti se zvyšuje množství vody v místních řekách a říčkách.
    Každým rokem jen projíždíme a já si pokaždé slibuju, že se sem vrátím na delší čas. Zatím zůstalo jen u těch slibů.

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera! Na hory a zasněžené kopce já bych mohla koukat pořád. Lyžovala jsem na Dachsteinu, ve Schladmingu, Planai atd.. Byla jsem tam dvakrát a byla to pokaždé nádhera :). Krásné fotky, Miloši - moc pěkně se na ně kouká!

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Takhle vypadají úsměvně, ale když jsme poprvé viděli, jak se na nás valí dvě ohromné koule, úplně nás to vylekalo [2]: Na klobásy si nevzpomínám, tradičním jídlem jsou tam (a v Itálii) guláš(ová polévka) a pečená kolena. Na klobásy je ideální Maďarsko (např. Paprika Czárda u rakouských (nebo slovenských hranic). Ale zase neznám žádné maďarské sjezdovky :) I když jeden kopec přes 1000 m tam také mají.[3]: V Rakousku je všechno pečlivě nachystané, upravené a proti italskému chaosu je to oáza klidu. A kostel ve svahu je také unikum, na nic nezapomněli [4]: Jednou jsme viděli, že ti brouci Pytlíci jsou tělesnou konstitucí úplně normální chlapíci, jejich kombinéza je ale nafukovací. Protože však na krátkých lyžích jezdili jako mistři světa, zřejmě potom případný pád je nebolel.[5]: My jsme ho viděli jen jednou, ale podle tvé informace je vidět, že i záchranné operace jsou s rakouskou důkladností dokonale zajištěny.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná čistá příroda, věřím, že tam je zdravo pro tělo i pro duši.

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: To sumisti byli výborní lyžaři. Já jsem si dřív naivně myslel, že když má někdo krátké lyže (méně než metr), že se mu jezdí velmi snadno, protože není problém zatočit, ale prý je to úplně naopak, protože na takových lyžích není žádná stabilita a jet ze svahu s velkým sklonem je pak velké umění.[7]: Ne, lyžaři jsme průměrní, sem tam sjedeme černou sjezdovku, abychom si dokázali, že na to máme, ale nijak to nepřeháníme. Ty brouky Pytlíky jsme viděli jedině ve skiareálu Fanningberg, zřejmě to byli nějací recesisti.
    Ilono, díky za informaci k daňkovi. Máme je dokonce v jedné oboře v brněnském lese, ale vůbec se v těch rohatých zvířatech nevyznám a nikdy si snad nezapamatuji, jak odlišit soba a losa.[8]: Ano, jsou to hotely, už jsem do textu připsal. Budovy mají okna po celém obvodě a ve vrstvách nad sebou okna tak blízko sebe, že budovy vypadají skoro jak skleněné a ten drátěný "futrál" možná sklouží k tomu, aby rozrušil silné poryvy větru a chránil tu masu skel. Ale to jen spekuluju, nikde jsem k tomu nic nedočetl.
    Také mě napadlo, kdo do kostelíků chodí, neviděl jsem, že by k nim někdo sjížděl, možná v letní sezóně se tam stavují pěší turisté.[10]: Jitko, to jsi tedy velká lyžařka, v Schladmingu se její Světový pohár a několikrát tam bylo i mistrovství světa.
    My máme s Rakouskem zatím jen tuto jedinou zkušenost a letos zase (už počtvrté) pojedeme do Dolomit. Je to ale dáno i tradiční partou, se kterou se tam potkáme a vždy obsadíme jeden hotýlek, kde jsou i sauny (parní i suchá), bazén, vířivky, a to nám po týrání na sjezdovkách vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  14. Poslední roky je to tak, že kdo chce vidět zimu se sněhem, musí za ní na hory. My nejsme lyžaři tak sjezdovky nevyhledáváme, ale do Alp bych se jela podívat za vysokohorskou krajinou, to by se foťáček měl! Myslela jsem, že jsi vyfotil soba, ale v komentáři čtu, že je to daněk. V tom zimním kožichu bych ho nepoznala.

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: krásná příroda možná, ale čistá příroda už zcela jistě není nikde (snad si nemyslíš, že se to extrémně nečisté prostředí šíří jen někde ... šíří se po celé Zemi bez výjimky

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Ale moc čistějších v Evropě nenajdeš, patří mezi nejčistší.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Zrovna včera jsem byla na přednášce na téma "Ovzduší", tak jsem se zase něco nového dozvěděla.

    OdpovědětVymazat
  18. Pro mě, jakožto absolutního odpůrce zimních sportů, by byl asi nejlepší pohled z nějaké té restaurace. Ale kvůli tomu bych nemusela jezdit do Alp, takže si bohatě vystačím s tvými fotografiemi i popisem.
    Ti nafukovací pánové pobavili, ale jak píšeš, určitě jsou to zdatní lyžaři, protože už jen se v takovém skafandru hýbat musí být náročné.

    OdpovědětVymazat
  19. Že jsou ty lyže s hůlkama a rukavicema na té fotce tvé? Úžasného pana fotografa? Jako vždy potěcha nejen pro oko, ale i pro velmi odbornou výpravnou reportáž! Díky!

    OdpovědětVymazat
  20. Krásné fotky, ale když vidím tu první fotku z vyznačenými svahy a představím si ty záplavy lidí, tak mě napadne jedna otázka, je vůbec ještě v přírodě místo pro zvířata...

    OdpovědětVymazat
  21. Krásná místa. Byť jako vášnivý nelyžař trpělivě čekám, až sníh sleze .

    OdpovědětVymazat
  22. [14]: Taky si říkám, jak tam musí být krásně v létě, ale ještě jsem se nepřinutili to zkoumat, protože jsme nacvičení na naše hory a Vysoké Tatry, kde je vše krásně značené, a to v zahraničí není.
    Sob má myslím velkou protáhlou hlavu. U daňka jsem si myslel, že má výraznější paroží, že v něm jsou i široké "pláty", ale možná se pletu.[15]:[16]:[17]:[18]: Myslím, že příroda je zde velmi zachovalá, žádné průmyslové zdroje znečištění jsme tam neviděli, zásahy do krajiny jsou citlivé, a proto také si UNESCO oblast cení jako biosférický "ráj". Ale pravdu má Lukáš v tom, že znečištění nezná hranic, např. je známé, že Vysoké Tatry trpí exhaláty, které se větrem šíří z Ostravska a průmyslové aglomerace kolem Katowic.[19]: Máš pravdu, navíc ti "tlouštíci" měli velmi krátké lyže a velká břicha, že vůbec nemohli kontrolovat, jak jim lyže jedou.[20]: Ty bys mohla být detektivem Přesně tak to, sundal jsem rukavice, abych mohl mačkat spoušť fotoaparátu. Tak se tady ukazuji alespoň rukavicemi a lyžemi ATOMIC.[21]: Myslím, že v létě ty uhlazené kopce budou vypadat úplně jinak, jako horské louky. Jestli tam budou i nějaká zvířata, nevím, možná v nižších polohách se budou pást ovce jako u nás v Beskydech, ale z Nízkých Tatrách a trochu méně z Vysokých Tater mám fotky kamzíků, kteří se lidí vůbec nebojí a lze se jim přiblížit i na 2 metry, ale fakt je, že jsem nikdy neviděl sviště.
    Myslím, že prostor pro zvířata je vytvořen i tím, že mimo vyznačené chodníky se nesmí jít.
    Třeba na Šumavě při výšlapu na vrchol Luzný, se nám trasa o několik kilometrů prodloužila, protože na kratší trasu byl zákaz vstupu kvůli hnízdění tetřevů.[22]: My si ho ještě užijeme v polovině března v Dolomitech a až se vrátíme, bude jaro. Také se na něho už těším.

    OdpovědětVymazat
  23. [23]:/20/ Detektivem ne, ale Wendy mi říká "věštírna" a už se mnou radši moc nekomunikuje!   

    OdpovědětVymazat
  24. Je videt Milosi, je jsi milovnik zimniho sportu, zvaneho lyzovani. Ja bych na takovou sjezdovku vubec nevlezla. Ale zimni Alpy, to je nadhera. A pak nekde v restauraci vychutnavat mistni speciality, kpr. Jablecny strudl s vanilkovou omackou.

    OdpovědětVymazat
  25. Tvůj vynikající (jak také jinak u Miloše) článek s fotografiemi mě vzal za srdce. Hory a panoramata, to je moje srdeční záležitost (i když ne tak v pravém smyslu lyžařská). Nerada to přiznávám, ale v Alpách jsem JEŠTĚ nebyla, protože jejich velkou konkurencí a láskou pro mne jsou Vysoké Tatry a vždycky jsem jim dávala přednost, i když Alpy jsou "za humny".
    A jinak strašně moc obdivuji tvé nápadité klikací ikonky Hudební abecedy...
    mé grafické srdce jásá. ♫♫<(*_*)>♫♫

    OdpovědětVymazat
  26. Miloši, malinko závidím. My s manželem milujeme zimu a na Vysočině byly!!! ideální podmínky na běžky. Ještě před pár lety jsme se proháněli nádhernou krajinou. Teď se musí za sněhem na hory a za hranice, což nám tady krásně prezentuješ. Naši mladí jsou v Alpách také s dětmi na prázdninách a tak se můžu podívat, jakou nádheru si užívají. Určitě i vy jste si prožili pěkné chvilky a my se tu jen "kocháme". Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  27. [24]: Nesmíš VendyW věštit , co nás čeká, je lepší nevědět, to špatné by nás mohlo stresovat a dobré nám pak přinese příjemné překvapení.[25]: Rakouské štrůdly jsou lahůdkou, těm taky snadno podlehneme, když se na nás smějí z regálů
    Alpy jsou pro německou a francouzskou zónu poklad, který jim můžeme jen závidět.[26]: Jsem úplně stejný, v létě jsem v Alpách ještě nebyl a ve Vysokých Tatrách už skoro 20-krát.
    Ikonky nejsou mé, posílá je nám Robka, když přispějeme do její rubriky Hudební abeceda, a autorem je její syn Jirka. Mně se také moc líbí a už jen kvůli tomu se budu snažit ani jeden díl nevynechat
    Já si k nim jen přidám odkaz na Robčin článek.[27]: Běžky jsme kdysi také využívali, ale sněhové podmínky v Brně a okolí tomu nepřejí, ale musím přiznat, že mě to ani moc nebavilo, snad jedině, když se mohlo sjíždět, ale sklon nesměl být moc velký, protože pak byla potíž s volnou patou zatočit a zastavit.
    Na sjezdovky jsme přešli kvůli dětem, protože se nám nechtělo na ně jen dívat, a pak nás to samotné chytlo.

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: A taky mně jásá srdce nad tvými notami

    OdpovědětVymazat
  29. Ty jo, to jsi teda velkej lyžař, na tohle bych si asi netroufla. Leda že bych jezdila mega velkými obloučky. Ale podívala bych se tam ráda. Vlastně by mi tuhle zimu stačily jakýkoli hory. Už od listopadu jsme o tom mluvili a nakonec je skoro březen a kde nic, tu nic.[13]: Já jsem si taky myslela, že to s tím zatáčením na krátkých lyžích bude takhle! Aha! Tak ne! [7]: Já znám daňky na 0 cm (to znamená, že jsem se jich dotýkala, abysme se chápali) a vypadají úplně jinak... Ale nejspíš bude existovat víc druhů.

    OdpovědětVymazat
  30. Vzhledem k tomu že nelyžuji,tak bych si mohl maximálně dopřát ty pohledy z restaurací   
    Ale podívaná je to krásná a díky za ní

    OdpovědětVymazat
  31. Do Alp se určitě nedostanu, tak aspoň tímto způsobem. Nádherné fotky, Miloši! Krásná panoramata, záběry na fantastický sníh. Brouci Pytlíci na konci mě taky zaujali, že by se tak vypolstrovali kvůli případnému nárazu?

    OdpovědětVymazat
  32. Mám postešujúcu správu pre nelyžiarov, medzi ktorých patrím od 18-tych rokov aj ja sám. Vďaka švajčiarskemu futbalovému prezidentovi Blattnerovi budú môcť všetci, ktorí vidia v lyžovaní len hazard a riziko a niečo chorobného, počas lyžiarskej sezóny do Kataru na futbalové majstrovsta sveta. Alebo do Dubai, či kde to udržujú tú krytú mini-zjazdovku v púšti, tam to "sjezdí" za mierny poplatok asi každý, kto má dve nohy.Pre tých "nelyžarivšilyzařsilyžuje, atd.". , ktorí rozumne uprednostňujú radšej šport v reštaurácii mám však tragickú správu: Potom, čo sme vo Švajčiarsku cez noc zbohatli o dvadsať percent, zostali hotelieri v Alpách skoro na mizine. Napadlo ich "múdre" riešenie, predávajú prachsprostý hamburger alebo opekaný Wurst za "sage und schreibe" až 39(!) Frankov, síce aj s opekanými hranolkami alebo pommes-frites. To si zase budú môcť dovoliť tí šajchovia z Katáru, keď prchnú pred fotbalom, ale normálny človek len naprázdno prehltne.Drátené hotely nepoznám, ďakujem Miloš, že za mňa, cestovaním už znaveného, objavuješ také veci v "našich Alpách" a vôbec vo svete. Vysvetlenie tej architektúry je však úplne jednoduché: Všetci poznáme kompostové sila z drátu, do ktorého sa vloži len nejaký ten plastikový obal. Rakušania, známi ich nesmrteľnou logikou, si to splietli so skokom o žrdi. Niekto im musel nabulíkať, ako sa vyrába kompost a biologický plyn, tak si mysleli, že to vznikne zadarmo z ubytovaných turistov. Zabudli však pritom na rozmarné klimatické podmienky v Alpách, ktoré prirodzené plyny noclažníkov nechávajú unikať nedostatočným obalom tých hotelov voľne do alpskej prírody. Takže nič z toho projektu zatiaľ nie je. Keby Rakúsko (takisto aj Švajčiarsko) malo ešte aj more, tak by sa dalo hovoriť o "zemi zasľúbenej", takto si to však Česko a Slovensko s nimi kľudne môžu "rozdať" - a to je dobre...

    OdpovědětVymazat
  33. [30]: Že je zítra březen, nevadí, my třeba pojedeme do Itálie v polovině března. Teď je právě příležitost pořídit zájezd za výhodné ceny, kolikrát si říkám, že jsme nepočkali, mohlo to být blíž, levněji a často i s polopenzí.[31]: Taky by to šlo, počkat na pěkné počasí, vyjet sedačkou, usadit se na terase restaurace a kochat krajinou, v tvém případě zejména fotografovat.
    Někdy bych chtěl takové končiny navštívit v létě.[32]: Lyžovali bravurně, ale kdyby přece jen spadli, určitě by si nic nezlomili a jen se kutáleli [33]: O švýcarské drahotě jsme se přesvědčili ještě před zhodnocením švýcarského franku, ve Sv. Mořici jsme navštívili obchůdek s tamější proslulou čokoládou, ale když jsme viděli ceny - za tabulku čokolády v přepočtu asi 500 Kč (skoro 2 EUR), rychle nás přešlo tam nakupovat. A při návštěvě Ženevy jsme ubytování z úsporných důvodů měli ve Francii.Biologický plyn z ubytovaných turistů se možná zachycoval na tom drátěném roštu a proudil jen uvnitř a zajišťoval tak přitápění vlastními silami, podobně jako doma vykrmovaný čuník se v chlívku prý zahřeje sám tím, že svůj stísněný prostor zadýchá

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: Ne 2 EUR, ale skoro 20 EUR.

    OdpovědětVymazat
  35. jo, Alpy!
    krása,
    sob mě nejprve trochu zaskočil...ale je to fešák

    OdpovědětVymazat
  36. [23]: To jo, v létě to bude vypadat jinak, budou se zelenat louky, ale místo lyžařů devastujících svahy, tam budou zase šlapat zástupy turistů a devastace bude zdárně pokračovat...

    OdpovědětVymazat
  37. Ten oblý vrchol je uklidňující. :)

    OdpovědětVymazat
  38. [13]: Však jsem si tam taky sjela několikrát tamní černou a byla to paráda! Když stojíš na tý hraně, na přelomu toho svahu, tak vidíš hluboko dole parkoviště ve tvaru podkovy (to je dojezdová plocha při závodech) a auta na tom parkovišti vypadají v tu chvíli jako krabičky od sirek! ) Když jsem to viděla poprvé, tak ve mně trochu hrklo ;), ale dala jsem to celkem v pohodě a byl to úžasný zážitek! :) Kdysi, jako holka, jsem jezdila závodně, takže jsem s tím problém opravdu neměla. Ale postav mě na běžky a smát se budeš ještě týden! To je strašný (!!), nemá to pevnou patu a nechápu, jak se na tom někdo může udržet )).

    OdpovědětVymazat
  39. [36]: Teď jsi mě zmátl ještě víc, podle Ilony je to daněk, ty říkáš sob, raději jsem tam nic nepsal, abych se nezesměšnil, a myslel jsem, že z komentářů se to dozvím :)[37]: Je pravda, že turistů tam asi bude plno, ale předpokládám, že značky je budou směrovat na vyšlapanou pěšinku a přírody se to moc nedotkne, na to jsou v Rakousku hodně akurátní.[38]: Alespoň na začátku je tam snaha lyžaře nevyděsit [39]: Kdysi jsem se na sjezdové disciplíny dost díval v televizi, ale po několika těžkých úrazech kaskadérů na lyžích a drastických záběrech jejich pádů, např. na obávané sjezdovce v Kitzbühelu, to bylo pro mé nervy takovým šokem, že jsem toho raději nechal. Proto jsme také před pár lety vynechali zájezd s naší partou do Bormia, kde bylo ubytování přímo u sjezdovky, kde se také jezdí Světový pohár.
    Černou sjezdovku si dáme 1-krát, nejvýš 2-krát za den, a to nám stačí. Ty se zkušenostmi závodnice si to vychutnáš, my jedeme s obavami, abychom nespadli a nepomlátili se, vždyť i šampion F1 Michael Schumacher se na sjezdovce přizabil. Ale přece jen se mně sjezd velmi líbí, na běžkách je to trápení, po několika málo sezónách jsme běžky pověsili na hřebík a asi už definitivně.

    OdpovědětVymazat
  40. [40]: Tak to by bylo skvělé, je na čase aby lidé ustupovali přírodě, nebo tu za pár desetiletí nic nezůstane...

    OdpovědětVymazat
  41. Hory miluji, velikou lásku mám k Alpám ze všech možných stran, úhlů pohledu a všech dotčených zemí, nejraději ale Italské a to pro lidi tam. „Lyžník" nejsem mnoho let a tak nejraději v létě. Fotky jsou krásné a zážitek s té bílé krásy, to asi byl echtovní.

    OdpovědětVymazat
  42. Jako nelyžař se mohu je kochat a obdivovat fotky, nádhera.

    OdpovědětVymazat
  43. Ach můj bože, čím su straší, tím víc mě to na hory láká a nejen na ty naše.
    Nádherný fotky, ovšem ta poslední...broučci, to nemá chybu   

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)