7. května 2015

Vodopády Kurşunlu u Antalye

Turecko je země mnoha tváří, při průjezdu jsou vidět vysoké hory a výjimkou nejsou ani zasněžené vrcholy, kamenitá půda i úrodná pole, antické památky (snad ještě početnější než v Řecku), Istanbul ležící na březích Bosporského průlivu v Evropě i v Asii, okouzlující mešitami i památkami byzantské říše s okázalými paláci sultánů, a také zákoutí, která bychom čekali spíš někde v džungli, kde však potkáme i velbloudy z afrických pouští.

Příkladem toho posledního je Kurşunlu, přírodní park s vodopády (Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parki/Kurşunlu Waterfall Natural Park). Nachází se asi 25 km od letoviska Antalya na Turecké riviéře. Vodopádů je v této oblasti větší počet a vodopády Düden v dolní části stejnojmenné řeky (Aşaği Düden Şelalesi/Lower Düden Waterfalls) jsou dokonce přímo v milionovém městě Antalya, kde ze 40-metrového srázu se vrhají do Středozemního moře.




Vidět hned za vodopády moderní budovy je dost zvláštní (na kanadském břehu u Niagarských vodopádů to ještě "vylepšili" vyhlídkovými věžemi), a o to víc vynikne kouzlo přírodní scenérie Kurşunlu, i když jejich výška je "jen" 18 m a vodní proud není tak silný.




Na 33 ha parku rostou jehličnaté i listnaté stromy, nejvýraznější je borovicový háj, ale jsou zde i fíkovníky, olivy, nejrůznější byliny, kaktusy, kapradí a v jezírkách lekníny a bambusy.
Vodopády leží na jednom z přítoků řeky Aksu a na ně navazuje 7 propojených rybníků se pstruhy, želvami a kachnami.




K vodopádům je třeba sejít dolů mezi skalami, ale nezapomínají zde ani na vozíčkáře, kterým slouží vyhlídková terasa.




Romantická zákoutí připomínají Plitvická jezera.




Park je také příjemným místem k oddechu, vedle nápojů se k občerstvení nabízí např. tropické ovoce a typické arabské placky, samozřejmě nechybí stánky se suvenýry.




Velbloud způsobně klečí na pravém tureckém koberci a majitel už nejspíš domlouvá obchodní podmínky s delegátem blížící se skupiny turistů.



V parku vedle ryb, ptactva, hadů a veverek prý žijí i králíci a divočáci, ale žádného jsme neviděli, kdo ví, zda nehráli hlavní role zdejších pikniků.

37 komentářů:

  1. Krasne zabery, krasne zem. Tragicka zem. Tak skoro ma tam ale nikto nedostane, hoci to kazdy len vychvaluje. Skoda, praskoda. Opät vyborna, chut robiaca reportaz.

    OdpovědětVymazat
  2. Turecko je krásná zem. Vzpomínám si hlavně na její vůně. Také jsme prošli nějaké parky, viděli vodopády, výrobny koberců, šperků. Lidé jsou tam příjemní, milí, všude bylo čisto, mramorové obklady se jen leskly, a všude ten jejich čaj. To bylo kouzelné.

    OdpovědětVymazat
  3. První vodopád je možná velký, ale mě se víc líbí ten přírodní s romantickými zákoutími. Voda má zvláštní tyrkysovou barvu a ten klenutý můstek lahodí oku. K tomu něco na zoubek a velbloud by mě stačil jen jako objekt k pořízení hezké fotky. Předpokládám, že stejně, jako tobě.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdá se to být poklidné zákoutí.
    To by se mým nervům líbilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Pekne , veľmi pekne prostredie, len tie budovy v blízkosti to tam špatia. Ony sú síce tiež pekne,ale ...ja mám radšej divočinu. Ale stoly s lavicami tam majú presne také, aké  majú u nás v krčme naproti.
    Ale inak ... krásne zákutie na matičke zemi.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem byla překvapená tím, že pokud chce člověk vidět opravdu velké množství helénských památek v opravdu dobrém stavu nechť jede do Turecka. Já bych tam chtěla vidět jedno, zbytky Tróje protože mi učarovala kniha o Heinrichu Schliemannovi. A pak ty nádherné solné "placky" kterými protéká voda. Nepamatuju si jak se to jmenuje, viděla jsem to u někoho na blogu a bylo to úžasné. Tedy ani nevím jestli to je taky v Turecku

    OdpovědětVymazat
  7. Oba vodopády jsou moc hezké, mám ráda vodu a dnes jsme u jednoho vlekého jezera byli na výletě. Velbloud je taky moc hezky nafocen.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Proč myslíš, že tragická? Mně se spíš zdá, že svým sekulárním založením není zatížená žádným náboženským fanatismem a je nám z těchto zeměpisných končin snad nejbližší.[2]: Protože jsme byli také na poznávacím zájezdu (a na takovém vlastně poprvé), také jsme absolvovali různé předváděcí a prodejní akce (zaměřené na koberce, oblečení, ...), ty jsme spíš přečkali, ale vše ostatní bylo velkým a příjemným překvapením.[3]: Také se mně mnohem víc líbily vodopády s jezírky v pestré vegetaci.
    Velbloudů tam bylo víc, ale kdysi jsem se už na něm vezl u pyramid, proto jsem ho teď nechal na pokoji :)[4]: Pro tebe, tvůj fotoaparát a kurzy uwologické a různé typy mávání ideální místo.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Protože Antalya má víc než milion obyvatel, nelze se ani divit, že poblíž vodopádu stojí moderní budovy, ale kouzlo z přírodního divu se tím úplně vytrácí. Taky hlasuji pro divočinu :)[6]: Tróju jsme nenavštívili, ale i tak těch památek bylo požehnaně (Afrodisias, Efesos, Hieropolis).
    Myslíš asi Pamukkale, už jsem chtěl ho zařadit teď a nakonec dal přednost  oblastivodopádům.[7]: Jak říká Drak, voda je základ života, a jezero uprostřed lesů, jak jsme to např. viděli dnes, dodá kouzlo celé krajině.
    U velbloudů mě překvapuje jejich trpělivost, kůň anebo osel by asi tak flegmaticky nečekal, než na něj někdo vyleze.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Tragicka, kvoli ich nemoznej politike. A trochu aj kvoli povahe tureckych muzov.
    Najblizsia zem z tych muslimskych, urcite, ale nemusi do EU za kazdu cenu. Este by mohla par storoci pockat, mozno sa to dovtedy naucia, co znamena slovo demokracia, tolerancia a podobne.Ked vidim tie - niekedy az prekrasne Turkyne - ako masiruju zabalene v ich plachtach pät metrov za svojimi "panmi a vladcami", tak je mi z toho nanic. Plus to, ze nakoniec zkysnu na neforemne "becky".Inac poznam dost vela Turkov a Turkyn, velmi dobri ludia, vlastne super, cize je to asi len ta politika!

    OdpovědětVymazat
  11. Park s vodopády a jezírky je krásný. Opravdu romantické zákoutí, musí tam být příjemně. V Turecku jsem nikdy nebyla (rodiče ano, vyprávěli, že si chtěli koupit koberec, ale nakonec z toho sešlo), ale určitě by mě někdy lákalo.

    OdpovědětVymazat
  12. Velbloud na koberci a opojení vodopády, překrásné místo. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krása, vodopády mají své nenahraditelné kouzlo, ráda bych se tam někdy podívala, ale pochybuji, že se tam někdy dostanu, chybí mě v životě zapálený cestovatel, tomu, co mám doma stačí se cachtat na pláži...

    OdpovědětVymazat
  14. Takovéhle vodopády do moře jsem ještě neviděl. Turecko vypadá vůbec dost zajímavě. Asi nastartuju létající peršan... .

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Hmm... žeby aj tá ťava tam na tom peršane čakala na spolucestujúcich, nie na cestujúcich na jej chrbte? je to možné , naozaj ...

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: To je nákladní verze s vyšší nosností a s kolmým startem .

    OdpovědětVymazat
  17. Vodopád na prvním snímku je sice obrovský,ale mě se víc líbí ten druhý. Krásná scenérie! To je něco na moji romantickou dušičku   
    Díky za krásné představení dalšího zajímavého místa

    OdpovědětVymazat
  18. Překrásné...Nenavštívil jsi někdy Krimmelské vodopády? Na ty se někdy v budoucnu chystám. Podle fotek jsou taky nádherné.

    OdpovědětVymazat
  19. Fotky a povídání, které není ani v té nejlepší knížce, ale já budu dnes výjimka a podivím se nad něčím co zase zaujalo mě: ten hasičák - jaký má krásný domeček - ten se má!

    OdpovědětVymazat
  20. [10]: Postavení žen je v "orientu" stále dost ponižující, v Turecku jsem to ale ani nevnímal, z tohoto pohledu jejich vstup do EU na místě není, ale ještě přitaženější za vlasy mně připadl nápad tam vzít Ukrajinu, která je prolezlá korupcí, tam není možné zajet autem pár metru za hranici, aby si na řidiči nesmlsli policisté a celníci a neudělili mu nějakou pokutu či přímo si nevyžádali úplatek, jinak by ho tam nechali stát celý den, i kdyby to měl být plný autobus lidí.[11]: Já bych tam také nic nekupoval, jejich trikem je "udělování neobyčejných slev", ale ve skutečnosti jen odpočítají DPH, které ale pak už není možné uplatnit na letišti, protože až tam se ukáže, že bylo odpočteno už při nákupu.[12]: Všechno stylové, jen velbloud jako typický turecký živočich nevypadá :)[13]: Měla bys svou polovičku trochu převychovat, já jsem si kdysi také myslel, že stačí, když v létě párkrát zajdeme k rybníku nebo na městské koupaliště :)

    OdpovědětVymazat
  21. [14]:Persie je ale Írán, ne? Jenže kam všude se Turci ve svých expanzivních taženích dostali, nemám přehled, určitě ale až na území dnešního Maďarska.  [15]: Cestující by mohli na létajícím koberci pro lepší výhled ještě sedět i na velbloudu :)[16]: To by pak mohli jako vzletovou a přistávací plochu využívat letadlové lodě :)[17]: V tom jsem všichni zajedno, proto jsem z prvního vodopádu zařadit jen jednu fotku, protože všechny další jsou téměř stejné.[18]: Díky za velmi zajímavou informaci a tip na výlet, pomocí Googlu jsem našel stránku http://www.ceskypenzionvalpach.cz/cz/68.krimmelske-vodopady/, kde se mimo jiné píše, že jsou v Salcbursku a padají ve třech stupních z neuvěřitelných 380 metrů."
    V Salzburgu jsem přitom byl a v okolí také a tyto vodopády neznám.[19]:Máš postřeh, toho jsem si nevšiml, možná je tam pro případ, kdyby se velbloudovi při startu vzňal koberec :)

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Ukrajinu uz vobec nie. (Nakoniec by to nebolo mozno az tak blbe, "vratit" ju rusom, nech si tam sami robia, co chcu! Cokoladovy kral sa mi javi dost nanazrany.)

    OdpovědětVymazat
  23. [20]: To s ním není tak snadné, on je nepřevychovatelný... ale má své "klady" a to mě zase z jiné stránky moc a moc vyhovuje, tak jsem to upřednostnila před cestováním, zatím...

    OdpovědětVymazat
  24. Nádherné vodopády, to je také moje oblíbené téma pro grafické zurčení a šumění padající vody. Ale in natura jsem tam nebyla.
    Jinak se těším, až se Evropská unie "připojí" k Turecku. To bude vůdčí zemí a já se hlavně těším, až budu nosit burku a čádor. Ale fakt. Nebudu muset těžce přemýšlet, co s čím zkombinovat a jak. Nebudou šikany a ostrakizace kvůli oblečení a muži  nebudou harašit.
    Ale hlavně chválím tvůj vyčerpávající report; já tě hrozně obdivuji. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  25. Páni to jsou fakt krásné vodopády, my jsme v Thajsku šli na vodopády, vyšlapali jsme hrozně moc schodů, a já jsem si myslela že to budou krásné vodopády, jenže jsme tam šli v období sucha, takže tam tekla voda jen málo moc bych si přála vidět podobné vodopády :)

    OdpovědětVymazat
  26. Teda - to je nádhera! :) Překásné vodopády, Miloši. Prostě úchvatné místo. A moc pěkné fotky.:). Moc se mi líbí velbloudí parkoviště ).

    OdpovědětVymazat
  27. [21]: Náhodou jsem na ně narazila. Opravdu jsem neměla tušení, že v Rakousku jsou vodopády. Ale myslím, že v okolí bude pěkně draho...

    OdpovědětVymazat
  28. Nádherné vodopády, mně se moc líbí barva vody, je taková čistá. Musí se tam velmi příjemně procházet. Akorát jak jsem si prohlížela ty nádherné fotky vodopádů, byl najednou šok vidět ty komerční stánky. Čekající velbloud mi ale spravil dojem.

    OdpovědětVymazat
  29. [22]:Máš pravdu, ukazuje to i tato zpráva http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/369620-porosenko-celi-skandalu-kvuli-podezrelemu-zisku-pozemku-v-centru-kyjeva.html.
    Na Ukrajině je korupce tak zažrané, že přijmout je do EU musel mít jen idiot.[23]: Jak klady výrazně převažují, není co řešit [24]:Beo, ani si nepamatuji, že bych čádor nebo burku v Turecku viděl (a byl jsem tam 2-krát), islám tam není "státním" náboženstvím.

    OdpovědětVymazat
  30. [25]: Takovou zkušenost máme z Jeseníků, kde jsme šlapali dlouhou cestu k "Velkému vodopádu" a pak tam nebylo nic, protože vyschl. Podobně v Yosemitském národním parku, kde se objevují jen v určitém ročním období a my jsme tam byli jindy. V thajských vodopádech ani nevím, tam jsme si hledání ušetřili :)[27]: Není to ale tak daleko, stačil by jeden-dva noclehy a dalo by se to spojit se Salzburgem, případně i Orlím hnízdem.
    Jsem ti vděčný za výbornou informaci.[28]: Ty stánky a velbloudí "stanice" byly hned za vstupní branou, u vodopádů už byla opravdu jen nedotčená příroda.
    Velbloudi jsou úžasná zvířata, co unesou, jak jsou klidní a přitom skoro nepijí, nedivím se, že jedna tabáková firma si z nich udělala logo.

    OdpovědětVymazat
  31. Plitvická jezera - to mě napadlo jako první. Ale samozřejmě to nejsou plitvická jezera... a je to stejně krásné! Učiněná oáza. Bezvadné, že nám ze svých cest dáváš takové zprostředkované zážitky, foto a povídání k tomu.

    OdpovědětVymazat
  32. Přesně! Hned mi to připomnělo Plitvická jezera ;) Tam to bylo krásný. Tohle vypadá taky pěkně, ale Turecko mě teda neláká vůbec. Ani nevím proč, prostě pocit. Jak už psal Čerf, taky jsem nikdy neviděla vodopády, který se řítí do moře.[18]: Tam jsem taky byla, úžasnej výlet, kde jsem si nabrnkla blonďáčka

    OdpovědětVymazat
  33. Nádherná zákoutí, Miloši, romantická, působí velice klidným pohodovým dojmem.
    A vodopády, to je něco pro mě, vodu mám ráda (na focení) a padající obzvlášť.
    Taky se mi víc líbí ten nižší vodopád, na naše poměry je vysoký ažaž.
    Pořídil jsi skvělé záběry, ale Turecko mě neláká. Ráda se podívám na fotky, ráda si něco přečtu, ale cestovat budu jen po ČR.

    OdpovědětVymazat
  34. Je to opravdu romantické, úplně se vidím jak pózuji na tom krásném můstku, nebo se procházím parčíkem. Vodopád s městem v pozadí působí zvláštně, nezvykle. I když pravda, zas tolik vodopádů jsem neviděla abych mohla srovnávat.

    OdpovědětVymazat
  35. Antalya je protkána mnoha krásami, tak dlouho jsem ji nechávala na pak, až se na ni podívám jen u vás, na obrázcích.
    Vodopády jsou podobné těm, na Plitvických jezerech, ta modrá, vápencová, horská voda je kouzelná.

    OdpovědětVymazat
  36. Je to pro nás lákavá exotická země, mě to ale nic neříká, navíc Turkům moc nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  37. Líbí se mi nádherná akvamarínová barva vody. Vodopády úžasné.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)