6. listopadu 2015

Čtvrté výročí blogu

Uplynul už čtvrtý rok ode dne, kdy jsem v pošmourném listopadovém počasí dostal nápad založit blog. Obvyklé nadšení začátečníků sice vyprchalo, aktivita postupně slábla, ale poslední rok se ustálila na 3 článcích měsíčně.

Přibylo návštěvníků mimo okruh věrných čtenářů, každý den 15-25 článků někdo najde přes Google nebo Seznam. S tím přišlo i několik nabídek za odměnu zařazovat do článků reklamy, konkrétně od slevového portálu nabízejícího zájezdy, internetového knihkupectví a pojišťovny. Na žádnou jsem však nereagoval, reklam je už tak dost od Blog.cz.

Server Fanda (odnož TV Nova), převzal dva články o sexu: Berlín (2) - Erotik-Museum (název byl změněn na Muzeum erotiky v Berlíně) a Sex ve zbrani.




Sex ve zbrani se objevil i v pohyblivém panelu (s pěknou upoutávkou :)) a v této době se mish-mash stal i Blogem dne.




Portál Právě dnes si do kulturní rubriky k Oldřichu Veselému našel dva články, kde ho zmiňuji: Zpěv u klavíru a Oldřich Veselý (2) - Synkopy (4), E-band.




Poslední rok přinesl řadu soutěží a akcí.
Několik jich pořádala Natty. S mými chabými znalostmi o zdravé výživě (např. na otázku "Jaké je minimální množství ovoce a zeleniny, které bychom každý den měli sníst?" jsem odpověděl "10 deka" a správná odpověď byla "půl kila") jsem nemohl skončit jinak než na chvostu startovního pole. Lépe se mně dařilo v soutěži podle obrázku uhodnout přísloví, jednou jsem v průběžném pořadí byl dokonce první, ale nakonec jsem se stejně propadl daleko za nejlepší. Nattiny diplomky však dovedou vykouzlit úsměv.




Hodiny s krásnými fotografiemi jsou grafickým dárkem Beatricie.


Userka přihlásila do soutěže Jak si představujete Standu? obrázek, v němž se utrápený Standa krčí v obklíčení blogů, vtipně graficky vyjádřených detaily jejich zaměření a libůstek (např. Mengano charakterizují rodinní příslušníci Medvěd a Cibule, Kinga Rucolu houby a jazykové znalosti, Blouda velbloud, Čerfa psavost a vztah k Japonsku, u mě nechybí ani ženský přírodní klín).



Čerf (Petr Vápeník) vyhlásil soutěž o stotisícího návštěvníka s věcnými cenami - Petrovými fotografiemi podle vlastního výběru. Za vítěznou userkou a Janah jsem byl třetí, kdo kulaté číslo zachytil. Vybral jsem si nádhernou fotografii Plovoucí brána torii (za odlivu) na ostrově Miyajima z Petrovy cesty po Japonsku. Fotografii rozměru 30x45 cm mám dnes zarámovanou ve skle a pověšenou nad pracovním stolem, při pohledu na ni se nechávám v představách unášet na druhý konec světa.


Převzal jsem ji osobně v Praze, kde jsme se sešli i s userkou. Petr nám dělal průvodce a ukázal řadu zajímavostí ze své rubriky Pražské drobnůstky (kubistickou lucernu, Bradáče a válečky u Karlova mostu, Lennonovu zeď a Beethovenův platan), dům, kde žil Jan Werich a básník Vladimír Holan, … Také jsme byli v kavárně i restauraci a (slovy politických zpravodajství) v družné atmosféře strávili téměř celý den. A těch společných fotografií, prozářených userčinými úsměvy, co odtud máme :).

Opica (christiiinka) sestavila křížovku o ceny s hesly z blogového prostředí, z úspěšných řešitelů jsem společně s Kelins byl vylosován a získal knihu Tomáše Dacíka Pekelník. Baron Trenck - mýtus a skutečnost. Udělala mně radost, kniha nejenže se zabývá životem legendárního velitele pandurů ve službách Marie Terezie, věrohodností jeho portrétů, ale přináší i antropologický rozbor kostry v Kapucínském klášteře v Brně, odpovídající na pochybnosti, zda vůbec kostra a hlava, která od ní byla oddělena, Trenckovi patří.

Robka vede oblíbenou rubriku Hudební abeceda, kam posílám drobné příspěvky. Kliknutím na pěkné ikonky jejího syna Jirky v dolním boxu se přejde na články, kde je mnoho zajímavých hudebních odkazů všech přispěvatelů. Sbírka není úplná, chybí mně písmena Ň, Ť, k nimž žádnou pěknou skladbu neznám, a Š, které jsem ve vyhlášení dalšího kola přehlédl.

Zpestřením převažujícího zaměření na cestování a umění byl lehce ironický článek Umíme diskutovat a sneseme kritiku? (stal se nejkomentovanějším textem), velmi si cením Rozhovor s Maglaiz, který vlastně svými košatými odpověďmi napsala naše blogová intelektuálka Maglaiz, na otázky ze Surpanova 10-dílného projektu jsem vedle mnoha dalších oslovených blogerů odpověděl v samostatném článku Michail Bulgakov - o zahušťování (a něco navíc).

A co bude dál?

Doufám, že stále ještě 3 články měsíčně, rozhovor s další zajímavou blogovou osobností a také soutěž o ceny - po 200 článcích (podobně jako byla po 100 článcích), a protože tento článek má pořadové číslo 165, vychází to přibližně za rok.

36 komentářů:

  1. Gratuluji Tobě i Tvému blogu k narozeninám. Pravdou je, že jiný blog na tak vysoké kulturní a společenské úrovni jsem tady na Blogu cz. nepoznala.
    Ne, nelichotím, pouze konstatuji pravdu.
    Ostatně tvůj výčet tvých úspěchů a oblíbenosti na Blogu cz. hovoří za vše.
    Tvá zmínka o pouhých 3 příspěvcích za měsíc je příhodná, protože u Tebe převyšuje kvalita kvantitu, horší je, když blogeři mastí každý den na titulku článek, jen proto, aby byli stále viděni, ačkoliv kvalita článku je mnohdy spíše k pláči, než k obdivu...   Takže, radši méně, ale tak kvalitně jako doposud, Miloši!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné shrnutí
    Gratuluji k úspěchům ( a možná tiše závidím) a přeji spoustu dalších

    OdpovědětVymazat
  3. Miloši, ani jsem netušila, že chodím na tak veleúspěšný blog.
    Gratuluji ti k pěknému výročí a přeji hodně inspirací do dalších příspěvků a spoustu spokojených čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  4. 4 roky? I ty jeden stařiku :) Akorát tu chybí dort!

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, také se připojuji s gratulací. Výdrž se musí ocenit (zapít). .)

    OdpovědětVymazat
  6. wow
            such úspěch
    very blog
             so převzaté články
    much sláva
                                                     

    OdpovědětVymazat
  7. Čtyři roky, to už je pěkně dlouhá doba a spousta dobré odvedené práce. Gratuluju k narozeninám a držím palce, ať tvůj blog i nadále vzkvétá a je úspěšný na všech frontách a u všech čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, ano, dort, chlebíčky a rychlý špunty. Jinak se nedá čtvrté výročí považovat za právoplatné.

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Trojka je vehikel o minimalne troch PS.Tak nech Ta, Milos, ta trojka tiahne nezmiernene a nezmenene dalej - srdecne gratulacie, plus horkasta kvapka melancholie, ako cas plynie a co vsetko clovek za ten cas dokaze nielen zazit, ale aj zmeskat.PS Kafe "Trojka" bolo jedno  najdlhsie existujucich posedeni v Zürichu, nedaleko hlavneho nadrazia. Inac sa vsetko meni, cim dalej, tym väcsou, az zavratnou rychlosotou, nezostava cas na nostalgiu.

    OdpovědětVymazat
  10. Sákryš..... já tedy čučím! Ty jseš asi fáákt dobrej   . Ale něco mne trochu mrzí, žes nedorazil nikdy za mnou když jsme byli v Brně s Bobím na výstavě.... Gratuluju ke skvělým čtyřem letem i k článkům převzatým jinými médii.

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle je nádherné shrnutí dalšího roku blogování. Mám moc tvé příspěvky ráda, zvláště ty o cestování.
    Rozhodně se na tvůj blog budu pravidelně vracet.

    OdpovědětVymazat
  12. Upřímně ti blahopřeji k narozeninám a plodným létům tvého blogu. Tvé články a fotografie jsou excelentní a přímo i poučné. Krásně jsi shrnul svou blogovou aktivitu a ocenění.
    Přeji tvému "blogísku" ještě mnoho a mnoho let. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: Kdybych byl kočka, budu spokojeně vrnět
    Docela obdivuji ty dennodenní přispěvatele, já bych to nevydržel ani týden. Jednou z možností je psát, co jsme ten den doma dělali, anebo naskakovat na témata z politiky a bulváru, ale koho to baví? Mě tedy vůbec ne.[2]: Dělá mně dost potíží se na ní udržet, jeden článek vyšel 30. září, další 29. října, teď jsem raději zkrátil odstup, abych měl rezervu :)[3]: Díky, nemáš proč závidět. Za největší úspěch považuji, když se objeví komentář.
    A výběr článků? O sexu, tím se ani chlubil nedá, uvádím to jen jako statistiku. Větší radost mně udělala zmínka o hudebních článcích.[4]: Možná teď nebude vůbec nic, sexuálních témat už moc nemám

    OdpovědětVymazat
  14. [5]: Máš pravdu, 4 roky na blogu je tolik co 100 let života. Románový "stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel" byl ale ještě dost čilý, doufám, že taky ještě nějaký pátek vydržím [6]: Leckdy si připadám jako školák, když má napsat úkol. Anebo vznešeněji řečeno jako Petr Iljič Čajkovskij, který přijal objednávku na Roční doby - 12 klavírních skladeb, na každý měsíc jednu, a odkládal do to doby, než přišel jeho sluha a připomenul mu: "Petře Iljiči, do zítřka je třeba odevzdat skladbu na tento měsíc." A Petr Iljič pak sedl ke klavíru a pod tlakem něco zkomponoval. Nechci se srovnávat se slavným skladatelem, jen ty pocity mívám podobné.
    Tys měl dost velké přetržky, ale teď jsi v jednom týdnu přišel s dvěma příspěvky. Asi je to podle momentální chuti a inspirace lepší. Mě když něco napadne, jen si napíšu název budoucího článku a až přijde čas na "odevzdání úkolu", snažím se ho nějak rozvést.[7]: Všechna sláva polní tráva a tady se ani o slávě nedá mluvit.[8]: Když si uvědomím, že ty máš blog jen o trochu déle a článků máš 10-krát víc, a přitom všechny kvalitní, tak vidím, jak je všechno relativní.[9]: Na půlkulaté výročí se polepším a můžeme zapít i první blogové dítě

    OdpovědětVymazat
  15. 4 roky? Tak to za járy pomažeš do školy, ne?    Každopádně gratuluji a přeji spoustu dalších skvělých článků a ještě více fanoušků, kteří je budou číst.       

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Kingu, měli bychom domluvit nějaký blogový sraz ve Švýcarsku. Mě země z třech návštěv (byť krátkých) uchvátila, a chtěl bych poznat další místa. Nabízím auto a řidičkou způsobilost.[11]: Tehdy jsme měli velmi složité období se seniory. Tchán fyzicky odcházel, až už nebyl schopen pohybu, přitom duševně byl zcela fit, tchyně zase dostala Alzheimerovu nemoc a i když může chodit, duševně se vrací na úroveň malého dítěte. Manželka téměř každý den za nimi (40km daleko) jezdila a já s ní o víkendech. Tchán už zemřel a tchyně je v domě s pečovatelskou službou, teď stačí zajet za ní jeden den v týdnu.
    Určitě to doženeme, pokud na výstavy dandíků nejezdíš, protože všechny ceny už máš, třeba se sejdeme na nějaké příští Petrově výstavě v Praze, která je na schůzky ideální z hlediska dostupnosti.[12]: Díky, já zase mám moc rád tvůj blog, kde hledáš kontext historických událostí.[13]: Díky, "poučnost" je možná dána tím, že se do článků snažím vložit informace, které sám chci snadno najít a nezapomenout, že tam jsou :)

    OdpovědětVymazat
  17. Pěkný přehled, přiznám se ale, že na tvůj blog chodím moc ráda a myslím, že jsem ani jeden článek nevynechala. Samozřejmě za každou cenu komentovat nemusím, ale i ty články, které si komentovat neodvažuji jsou zajímavé, poučné. Samozřejmě nejraději ty cestopisné a pak ty s různou tématikou, třeba i ty se sexem, protože píšeš se znalostí i nadhledem. Takže gratuluji, přidávám se ...

    OdpovědětVymazat
  18. Blahopřeji k výročí blogu, Miloši!
    Čtyři roky je dost dlouhá doba, odvedl jsi během ní spoustu kvalitní práce.
    Dokážeš zajímavě a citlivě zpracovat jakékoliv téma, takže si rozhodně zasloužíš ocenění.
    Moc se mi líbí průřez tvojí blogovou tvorbou.
    Přeji tobě i tvému blogu další úspěšná léta!

    OdpovědětVymazat
  19. Přidávám se s gratulací
    Moc pěkně jsi to shrnul, cestování je krásný koníček, leč mně moc není souzen, takže užívej každou minutu

    OdpovědětVymazat
  20. Gratuluji Ti k výročí blogu. Tvé články jsou zajímavé, většinou o místech, která neznám, vždy se dozvím něco nového. Přeji Ti hodně sil do dalšího blogování a mnoho příznivců.

    OdpovědětVymazat
  21. Miloši, gratuluji. Je to už dlouho, co jsem tvůj blog objevila (tuším, že to bylo ve výzvě Edith Holé, kdy jsme psali články o pěti nejoblíbenějších filmech) a jsem skutečně ráda, že se tak stalo. Umíš psát články čtivě i poučně a máš široký rozhled. I když se názorově někdy neshodneme, ráda na tvůj blog chodím ( i když někdy se zpožděním) Přeji ti tedy do dalších let mnoho úspěšných článků  a ještě otázečku - ať hledám, jak hledám, nenacházím přírodní ženský klín na obrázku od Userky.

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: Nestraš, to budu muset dělat domácí úlohy :)[18]: Díky, však jsi, Ružo, v historii návštěvnosti čtvrtá, kdo napsal komentář.[19]: Hanko, takovou pečlivost, kterou projevuješ ty (a taky Frypat) v poznávání naší republiky, ti můžu jen závidět.[20]: Iris, cestování je dnes velmi dostupné, letos jsme absolvovali dost krátkých (ale nabitých) zájezdů po Evropě s cestovkami, sice jsme proseděli hodně v autobuse, ale nebyly nijak drahé.
    Jsou dostupné i levné letenky (server Zaleť si), hned jsme si vybrali na příští rok do Madridu a zase si vyzkoušíme cestování ve vlastní režii.[21]: Mně se líbí tvé poslední články z výletů, jak pozoruji, taky jsi jim už propadla [22]: Robko, vím, že se vždy neshodneme, stejně tak to mám i s Čerfem, ale není to nic osobního, velmi si vás obou vážím a moc mám rád i vaše blogy.
    Na tu akci Edith také velmi rád vzpomínám, stejně jako na tvou 5 nejoblíbenějších alb a Mosty, kterou zorganizovala Daniela. Tam je základ mým oblíbenců.
    Když jsi teď v Hudební abecedě zařadila Yarbirds ve Zvětšenině, hned jsem písničce dal hlas, protože film patří mezi mé Top 5 a měl jsem ji taky ve výběru filmů.

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Osobní to být nemůže, vlastně se pořádně neznáme. Možná bychom si v reálu lezli na nervy. Za hlas písničce díky, ten film mám taky ráda, i když ve výběru filmů jsem ho neměla. Ale zato jsem ho uváděla v oblíbené filmové hudbě.
    A už jsem ten obrázek našla! Asi jsem slepá.

    OdpovědětVymazat
  24. [23]: Je dostupné, to ano, ale já to myslela trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
  25. [17]: ad 10: Velmi podnetny navrh. Bude podrobeny preskumaniu a vysledky budu publikovane.

    OdpovědětVymazat
  26. [24]: Může se to změnit, zajedu na Colours nebo příští koncert Roberta Planta a nejodvázanější fanynku v první řadě nemůžu nepoznat
    Předtím jsem zapomněl upozornit na detail a nebylo to třeba.[25]: Škoda, nechci ale vyzvídat.[26]: Na výsledky jsem zvědavý, poddaní by se alespoň jednou měli přijít poklonit svému králi

    OdpovědětVymazat
  27. Tak ses  přehópl z trojky na čtyřku? Stáváš se blogovou stálicí a navíc vyhledávanou stálicí. Máš vážně kreativní a zajímavé články a také různého zaměření, i když převážně spojeno s cestováním. Tu sexovou o erotice si pamatuji, stejně jako nedávný rozhovor s Maglaiz, ale i klavírní se zpěvem a mnoho dalších.
    Kvalita a vytrvalost se vyplatila! Gratuluji a přeji další úspěšné blogování.

    OdpovědětVymazat
  28. Čtyři roky, to je důvod k oslavě, takže ti gratuluji, netušila jsem jaký si borec, tak ať stejně v pohodě zvládneš další čtyři roky...

    OdpovědětVymazat
  29. Gratuluji a doufám, že jsi to oslavil! :) Přeji další úspěšné blogování a těším se na tvoje články a fotografie! :)

    OdpovědětVymazat
  30. I já se přidávám ke gratulantům a přeji ti hodně dalších skvělých článků.Tvůj blog patří mezi mé oblíbené a rád se s tebou toulám po světě
    Bohužel letos jsem měl málo času na prohlížení,ale všechny odkazy jsem si nechával uložené s tím, že až nadejde ten správný čas,tak vše doženu.To se stalo dnes, kdy jsem si všechny zmeškané články prohlédl (i když ne všechny komentoval).Byl to moc příjemně strávený večer a díky za všechna ta úžasná místa, která jsi mi představil

    OdpovědětVymazat
  31. To je velmi pěkný výčet úspěchů. Gratuluji velice ke čtvrtým narozeninám, tvůj blog je krásný i poučný a jsem moc ráda, že ho znám a můžu si u tebe občas zacestovat.

    OdpovědětVymazat
  32. Gratuluju k výročí, Miloši :) Sepsal jsi zajímavej shrnující článek! Vypadá to, jako bys tady byl 24/7, kolik se ti toho událo ;)
    Díky za zmínku o mně :)[26]: Já taky chci do Švýcarska za Kingem!

    OdpovědětVymazat
  33. [34]: Můžeme jet spolu a budeme se střídat v řízení. Vezmeme Čerfa a další dva, co se vejdou do auta :)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)