17. srpna 2016

Drottningholm - sídlo švédské královské rodiny (a Královský palác ve Stockholmu)

Švédsko bylo (a možná ještě je) inspirativní svým propracovaným sociálním systémem, a tak bychom ani nečekali, že má krále a je formálně monarchií, i když jen konstituční s parlamentní demokracií, kdy král má pouze reprezentativní roli a zákonodárnou mocí disponuje parlament. V asociaci na francouzské krále a ruské cary a carevny si s monarchií totiž většinou spojujeme stavbu honosných sídel, na které přispívá do úmoru pracující a odíraný chudý lid. A dnes nám nejspíš vytane před očima dojmem operetní figurky působící britská královna Alžběta, jejíž "spotřeba" vzhledem k nulovému významu je také neúměrná, o její rodině ani nemluvě, i když ta je alespoň zajímavá pro bulvární novináře.

Naproti tomu švédský král Karel XVI. Gustav poutá pozornost jen jednou za rok, když předává Nobelovy ceny na stockholmské radnici (kromě Nobelovy ceny míru, která se předává v Oslu), jinak o něm a jeho rodině není příliš slyšet. Přesto však i švédská královská rodina má díky předkům své honosné sídlo, a tím je zámek Drottningholm. V českém překladu to znamená "královnin ostrůvek", vzorem mu byl renesanční palác, který v r. 1580 nechal postavit král Jan III. Švédský (Jan III. Vasa) pro svou manželku Kateřinu Jagellonskou.

Zámek leží na ostrově Lovön velkého jezera Mälaren (rozpětí od východu na západ dosahuje 120 km), jehož břeh tvoří část hranice Stockholmu, a proto doprava k zámku je zajištěna parníky. Cesta trvá necelou hodinu a vyjíždí se od zmíněné radnice.
Radnice (City Hall/Stadshuset) se 106 m vysokou věží a hlavní nádraží (Stockholm Central) také po vyplutí parníku (a při návratu) dominují panoramatu města.



Po podjetí několika mostů se však ráz města mění, objevují se pláže a vily.



Když konečně zámek Drottningholm spatříme, nejdřív se ještě ve výhledu objížděním ostrůvků zase ztrácí.



Zámek byl postaven mezi roky 1660 až 1680 v barokním slohu a původně sloužil jako letní sídlo švédského královského dvoru, od r. 1980 zde královská rodina žije trvale.




Vedle této soukromé rezidence má král k dispozici ještě oficiální a pracovní, kterou představuje Královský palác (Royal Palace/Kungliga Slottet ) v centru Stockholmu na ostrově Gamla Stan.



Součástí zámku je kostel s výraznou kupolí, který je při přiblížení parníkem vidět v popředí, a sídlo má i své dvorní divadlo (celé je na následujícím snímku vpravo dole).



Okolí zámku zkrášlují zahrady. Liší se dobou vzniku a také stylem. Barokní zahrada okouzluje ornamenty a pravidelnými vzory.



Autorem bronzových soch je manýristický sochař Adrian de Vries, který dlouho působil v Praze na dvoře Rudolfa II. Původně stály ve Valdštejnské zahradě v Praze, ale Švédové si je během Třicetileté války odvezli jako válečnou kořist. Dnes tam jsou kopie podle "švédských originálů", které nechal krátce před 1. světovou válkou zhotovit hrabě Arnošt František z Valdštejna.



Anglickou zahradu tvoří travnaté plochy se vzrostlými stromy a dva rybníky s kanály a můstky. Ty jsou rájem pro kachny, druh s černým krkem neznám.


R. 1991 byl Drottningholm společně s Čínským pavilonem a zahradami jako první švédská památka zařazen na seznam UNESCO. Budova pavilonu je na dalších snímcích, bohužel v ní ani v zámku není možné fotografovat, mám jen snímek zámecké knihovny.




Právě naopak je to v Královském paláci. Proto nahlédněme alespoň sem. Od výbavy Drottningholmu a Čínského pavilonu se příliš neliší.


30 komentářů:

  1. Zajímavé, krásné, ale já když vidím taková sídla, první mne napadne, kolik asi uklízeček tam mají, kolik stojí údržba. Ale to je tak všude. No jo, Švédové a nejen oni si nakradli ve válce a teď se tím chlubí. Ono to přelévání majetků válkami, převraty bylo v celém světě.Ale stejně je to na pohled hezké, ne? Ty kachny s tmavým krkem, nejsou to náhodou kačeři k těm samičkám? U nás byly s krásným modrozeleným lesklým krkem, dokonce  3 kačeři na jednu kachnu a pěkně ji hlídali, když seděla na vejcích.

    OdpovědětVymazat
  2. Stavěli ho 20 let? no ale není divu, je obrosvký.
    A ta barokní zahrada je nádherná.
    Knihovna je tedy něco, zajímalo by mě, kolik je tam knih.

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že o švédské královské rodině se moc nepíše, takže na rozdíl od té anglické, ji ani neznám.
    Sídlo mají úžasné, líbí se mi zahrada i jednotlivé budovy a ukázka zařízení je hodna králů.   

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám, že kachnám černý krk neubírá na chuti!:)Měl bys ke svým cestovatelským článkům dělat ještě gastrookénko pro Blouda. Byli jsme tam a tam a k obědu jsme měli... Vždycky když je čtu, lámu si hlavu, co bych tam jedla...:) Vyjma článků ze Slovenska, tam bych si rady věděla![3]: ...a co to je za knihy..:)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé. Obrovské stavby. Moc se mi líbí zámecké zahrady.

    OdpovědětVymazat
  6. Naprostá nádhera! Já pobýval jen na severu Švédska, který je drsný a divoký. Hm, tohle bych si taky rád prošel....

    OdpovědětVymazat
  7. Pozval jsem Kačenku na pečenou kačenku, potom jsme si vlezli do vany, samozřejmě s kačenkou, gumovou. A já se ptám Kačenky, "Kačenko, ukážeš mi svou kačenku?" A ona na to, "tak jo, hele."       

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Mě taky napadá, kolik musí stát vytápění takového "bydlení".
    Švédové si od nás odvezli pěkné věci a docela mě naštvalo, že kuriózní obrazy G. Arcimbolda (hlavy portrétovaných osob vytvářel z ovoce, zeleniny a různých živočichů) ve stockholmské galerii ani nevystavují a mají je v depozitáři. Mohli by nám je alespoň půjčit :)
    Na louce byly desítky těchto zvláštních kachen a všechny měly černý krk, až jsem pochyboval, jestli to vůbec kachny jsou.[2]: Alespoň poloviční už máš, ne? [3]: Ale ta údržba sestřihu :)
    Jestlipak také někdo ty knihy čte, anebo jde jen o dekoraci,[4]: Je od nich také hezké, že je možné zámek navštěvovat, když tam žijí.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Podle jejich množství to vypadalo na velkochov, možná budou ještě chutnější :)
    Pěkným gurmánským zážitkem by mohl být banket, který král pořádá při příležitosti předávání Nobelových cen  pro snad 3000 lidí, ale zatím mě nepozval .
    Jinak na cestách jsem všemi možnými dojmy tak ovlivněný, že na jídlo ani moc nemyslím, stačí snídaně a běhen dne se spokojím se zmrzlinovým pohárem, melounem, menším steakem, ... :)[6]: Zahrady jsou pěkné i díky vodním plochám, ty tomu dodávají kouzlo romantiky.[7]: Já jsem naopak byl jen na jihu Švédska - v Malmö a Stockholmu. Drsného severu bych se trochu bál.[8]: Kačenky potěší ve všech podobách, jen tu gumovou si už pamatuji jen matně

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: Podle mne se tam asi platí vstupné, ne? Aby měli na údržbu. Omlouvám se, ale jsem hrozná materialistka, přestože krásu ocenit také dovedu.   

    OdpovědětVymazat
  11. Je z podivem, že ten propracovaný sociální program je převzatý od nás.  Z doby první republiky, Švédové z něj byly natolik unešeni,  že ho převzali sakumprásk.  Od té doby ho sice inovovali ale základ zůstal.  On byl totiž ten sociální systém po vzniku samostatného českého státu obdivován po celém světě. ...

    OdpovědětVymazat
  12. Krásny je ten svet, aj diela ľudských rúk a umu. Krásne leto prajem, Miloš, máš chuť na horúce, letné mestá, hoc severské? Nelákajú Ťa skôr hory a vody ...? Ale je to pekná reportáž! Ako u Teba vždy!ďakujem

    OdpovědětVymazat
  13. To jsou mi názvy... Skoro jako z Ikey!

    OdpovědětVymazat
  14. V Drottningholmu se za skopčáků pořádaly nákladné mejdany a bakchanálie téměř orgasmických rozměrů. Následník trůnu Alfons III. tam tančíval nahý na viklajícím se stole. Jenže od té doby uplynulo značně vody a prostředí z fotek takřka zázračně změnilo podobu, dřív všude vládl svinčík, dnes je vybavení jak z partesu!

    OdpovědětVymazat
  15. Tak překrásná reportáž, ani v knize taková není. Je to krása u tebe číst a lahodit oku!

    OdpovědětVymazat
  16. Švédský král předává i Polar Music Prize, Led Zeppelin ji dostali v roce 2006

    OdpovědětVymazat
  17. Moc hezké, byl jsem tam také. Cestování po Evropě si člověk užije nejvíce, pokud si půjčí minibus, viz web

    OdpovědětVymazat
  18. Miloši, nádhera já vždy toužila Švédsko navštívit, je to nádherná země, ale nyní za současných podmínek už mne to nadšení přešlo, dočetla jsem se, že je na prvním místě v Evropě v počtu znásilnění, to nemíním riskovat... tak že díky ta krásný článek, pěkně jsem si početla a užila si fotky, když tam nemohu být osobně... nenapadlo tě někdy vydat tvé cestopisy knižně...

    OdpovědětVymazat
  19. Ta knihovna je naprosto dokonalá!

    OdpovědětVymazat
  20. hm, tam by byl docela zajímavej pobyt!

    OdpovědětVymazat
  21. Opětovně chválím. Jestlipak jsi byl i ve stockholmském skanzenu?

    OdpovědětVymazat
  22. [11]: Vstupné se platí do zámku a samostatně ještě do Čínského pavilonu, do zahrady ne.[12]: Zajímavá informace, netušil jsem to. Asi mně to vše překryla propaganda, jak za První republiky byla krize, bída a střílelo se do dělníků.[13]: Mě lákají v první řadě města, pak hory (už třetí rok za sebou jsme byli na Slovensku) a nejméně celodenní pobyt u vody.[14]: Ikea na mě působí dost děsivě tím, že člověk, aby odtud mohl vyjít ven, musí po šipkách projít celý obchod. Té se raději vyhýbáme :)[15]: Panovníci si umějí užívat. Vzpomínám si z nějakých zpráv na orgie indonéských vládců, ženy tam pobíhaly nahé a pánové na sobě měli jen klobouk [16]: Do knih to má nesmírně daleko, snad zprávička na předposlední straně lokálního plátku
    Umíš ale zalichotit :)

    OdpovědětVymazat
  23. [17]: A to se kvůli tomu museli zase sejít, ne? Škoda, že to neprotáhli dál.[18]: Nám se letadlo a hostel na místě zdálo lepší možností :)[19]: Asi kvůli tomu sociálnímu systému se do Německa a Švédska hrne tolik migrantů a s nimi i negativní doprovodné jevy. i když tím nechci tvrdit, že pachatelé jsou jen příchozí.
    Iluzi o knižním vydání nemám, krásných cestopisných knih, po všech stránkách profesionálně vyvedených je v knihkupectvích nepřeberně. Ale rád bych si někdy zkusil fotoknihu jen pro sebe. Jenže je ještě dost míst, která bych v ní chtěl mít, takže ani k tomu se nemám.[20]: Také se mně líbí, proto jsem se v prohlídce trochu opozdil :)[21]: A all inclusive na zámku by také nemuselo být špatné :)[22]: Byl, líbilo se mně, že je tam možné vidět losy a soby vedle sebe, a tak si lépe uvědomit rozdíly mezi nimi. A samozřejmě také spoustu řemeslných činností v názorném provedení. Návštěva areálu je i pěknou vycházkou.

    OdpovědětVymazat
  24. Všem milým čtenářům: v srpnu jsme většinou byli mimo domov, buď na dovolené, nebo na chalupě.
    K čtení blogů se dostanu postupně.

    OdpovědětVymazat
  25. To se tedy někdo má že si může cestovat kam se mu zlíbí :)
    Ten zámek, je opravdu kouzelný :)
    Přičemž ta radnice je tak zajímavá a jaká jiná může mít tak vysokou věž, to jsem nikdy neviděla.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc pěkné fotky i povídání.
    Při naší první návštěvě jsme měli štěstí a vyfotili si střídání stráží.

    OdpovědětVymazat
  27. Mají to tam všechno moc hezké. Takový zámeček na ostrůvku, to je paráda, to tak mít.

    OdpovědětVymazat
  28. Tak to je místo, kam bych se docela ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
  29. Švédsko je jednou ze zemí, kterou bych ráda navštívila, tedy být tak o polovinu mladší.
    Skvělá reportáž, Miloši, palác je nádherný, ale bydlet bych v něm nechtěla ani za nic.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)