30. listopadu 2018

Ledová jeskyně pod Dachsteinem

Jak již bylo zmíněno v článku o Hallstattu, k Hallstattskému jezeru kromě něj na druhém konci přiléhá ještě obec Obertraun. Z ní jede lanovka s jedním přestupem v Mittelstation Dachstein (1350 m n. m.) na náhorní plošinu hory Krippenstein (2109 m n. m.), odkud se pohodovou procházkou dostaneme k vyhlídce Pět prstů (5 fingers) s působivým náhledem na celé jezero a Hallstatt a zdatní vysokohorští turisté mohou volit náročnou trasu s větším převýšením a jištěnými skalní úseky až na vrchol Hoher Dachstein (2995 m n. m.).



Zajímavá místa se nabízí ale i na výstupu z první lanovky (na mapě vlevo ve spodní části), vedou z ní cesty ke dvěma jeskyním - Ledové jeskyni (Eishöhle) a Mamutí jeskyni (Mammuthöhle). Ledová jeskyně bývá někdy uváděna i pod názvy Dachsteinská ledová jeskyně, Obří ledová jeskyně nebo Velká ledová jeskyně (a v němčině Dachstein Eishöhle nebo také Rieseneishöhle). Mamutí jeskyně nemá nic společného s mamuty, název získala podle extrémní velikosti vnitřního prostoru.

Cena za lanovky tam a zpět a vstup do obou jeskyní letos činila 46 EUR, počet lidí, který je na prohlídky s průvodcem do jeskyní vpouštěn, je ale omezen a teprve po výstupu z lanovky se u tamější informační služby dozvíme, kdy je první volný čas návštěvy, který nám pak po rezervaci vyznačí na vstupenku. V našem případě Ledová jeskyně byla dostupná za 40 min a Mamutí až za 3 hodiny a protože jsme se tam po více než hodinovém čekání ve frontě v Obertraunu dostali kolem poledne a hlavně jsme chtěli projít rozlehlou náhorní plošinu na Krippensteinu, museli jsme Mamutí jeskyni oželet.

Od mezistanice lanovek ke vstupu do Ledové jeskyně (1418 m n. m.) vede klikatá cesta do kopce s převýšením 68 m, zabere asi 20 minut.



Celková délka chodeb v jeskyni je 2,7 km, návštěvní trasa je ale kratší, měří přibližně 800 m, a prohlídka trvá necelou hodinu. Návštěvníci při ní zdolají více než 500 schodů a projdou několika částmi, které jsou zde označovány jako dómy.






Parsifalův dóm a Tristanův dóm mají jména podle mytologických hrdinů Parsifala a Tristana, kteří inspirovali Richarda Wagnera k napsání oper Parsifal a Tristan a Isolda (a skladatel byl zase velkým oblíbencem podivínského panovníka Ludvíka II. Bavorského a pro jeho antisemitské názory a monumentální hudbu se k němu hlásili i nacisté).
Dóm krále Artuše má v německy mluvící zemi poněkud nečekané pojmenování, protože Artuš byl králem Velké Británie a podle legend v 6. století porazil Sasy.
Zbývající názvy Krápníkový dóm a Ledová kaplička zdůrazňují přírodní krásy.




Přiřadit fotografie jednotlivým dómům ani s pomocí Googlu přesně nedovedu, protože se příliš neliší. Společné jim jsou ledové rampouchy, zmrzlé vodopády a chodníky z ledu.






Teplota v jeskyni se pohybuje v rozmezí -3 až 3 °C, při naší srpnové návštěvě byla 2,59 °C a také tam byl průvan.


Teplota se však liší nejen podle ročního období, ale i místa v jeskyni, nikde nebyl vidět tající led. Jeho vrstva místy dosahuje až 25 m a údajně stále roste. Nejstarší vrstvy jsou zde 500-600 let.

V jednom místě na návštěvníky nečekaně "vybafne" medvěd.



Impozantní ledová homole měří téměř 10 m.





Vnitřek jeskyně je nasvícen barevnými reflektory a světla se přepínají jak na rockovém koncertu.



A koncerty se zde v letním období také konají, otužilí návštěvníci si na ně mohou zajít do Parsifalova dómu. Vyvýšená plošina ohraničená zábradlím je místem, kde se svými recitály vystupují klavíristé, případně doprovázejí houslisty, flétnisty a pěvce.



V závěrečné části je třeba přejít houpající se most nad ledovou propastí.




14 komentářů:

  1. Pěkně fotky z oné ledové podzemní říše.. Překvapilo mne, že ač je to chráněny přírodní prostor, našlo se využití pro ono pořádání koncertu....

    OdpovědětVymazat
  2. Poblíž homole trochu chybí něco, co by pomohlo ozřejmit její výšku, třeba návštěvník. 10 metrů je úctyhodné, to je víc než 3 patra paneláku.
    Zaujali mne návštěvníci v krátkých kalhotách (vím, bylo léto). Ve 3 stupních nad nulou - "odvážní hoši!"
    A pobavilo mne úsporné vyřešení medvěda. Na siluetu stačí, aby ho bylo jen půl
    Jinak samozřejmě pěkný článek a pěkné fotografie z míst, kam se člověk jen tak nepodívá.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tam bych se tedy ráda vypravila.  a jakou lanovkou se tam jelo, krytou nebo
    nekrytou? Teplota v jeskyni je pro mě dostačující. A ty fotky jsou super :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ten méďa - to je tedy super úlet.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky, díky ti za zprostředkování, protože jsem si 100% jistá, že se tam nikdy nepodívám, je mi zima, je se na to dívám!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Ta plošina pro klavír je zřejmě pevnou součástí jako chodníky a most a posluchači stojí na chodníku. Jen by mě zajímalo, jestli ten chlad nevadí nástrojům nebo hlasivkám zpěváků.[2]: Už jsem to někde zmiňoval, že ve skupině turistů, s nimiž 1-2-krát ročně někam jedu, je profesor geologie z Masarykovy univerzity a ten ke každému zajímavému kamenu potřebuje měřítko - k menším přikládá pravítko, k větším postaví jako etalon manželku.
    Na prvním z trojice snímků je v levé částí vidět chodník se zábradlím na přidržování, a to může být ve výšce kolem 1 m, z toho je rozdíl vůči ledové homoli patrný.[3]: Všechny zdejší lanovky využívají kryté kabinky.[4]: Medvěda někde zmiňovali jako novinku, zřejmě má být reklamním tahákem.
    Figurína se nepohybuje, je ve tmě, ale najednou se rozsvítí a slabší povahy se mohou notně polekat :).

    OdpovědětVymazat
  7. Otužovat v krátkých kalhotách, inu já bych to nedala.
    Nádherná procházka, která budí respekt a kdybych mohla, určitě bych se zúčastnila, nejen kvůli počasí, které panovalo v srpnu.
    Na téma Richard Wagner, tuto hudbu poslouchal můj otec, těžká, depresivní a nic pro normálního člověka, bohužel

    OdpovědětVymazat
  8. Miloši, opět jsem si vzpomněla na všechnyjeskyně, co jsem kdy viděla. Nic tak monumentálního to nebylo. Také mne napadlo, jestli nebylo těm muzikantům chladno a zpívání asi nebylo lehké. Ale akustika tam musí být nádherná. Díky za  neobvyklý výlet.

    OdpovědětVymazat
  9. Dóst dobrý. Jeskyně můžu, a v parném létě ty ledové musí být dobré na osvěžení. Spíš by mne zajímala akustika, co s ní dělá ten led...

    OdpovědětVymazat
  10. Nádherná reportáž, ovšem ten bafající medvěd je fakt dobrý!

    OdpovědětVymazat
  11. Mně jsou sympatické ty rozlehlé prostory. Já zažil ledovou jeskyni jen u jezer pod Fudžisanem a tam to tedy opravdu nebylo pro klaustrofobiky .

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Možná jsem to napsala nejasně: Nic tak monumentuálního jako je toto jsem nikde neviděla. Znovu jsem to tady "projela", projít bych to asi nezvládla.

    OdpovědětVymazat
  13. Impozantní, Miloši. Ale mě vzhledem k roční době zaujala nejvíce ta "teplá" fotka nad povrchem

    OdpovědětVymazat
  14. Dvakrát jsem byla na Dachsteinu lyžovat, ale o téhle jeskyni jsem v tu dobu nevěděla. Pěkné fotky, Miloši :).

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)