27. července 2019

Brusel (1) - „Red Light District“

Brusel má u většiny lidí Evropské unie špatnou pověst, protože v rámci "harmonizace" právního řádu musíme mechanicky přejímat i normy, které se nám pranic nelíbí, ekologičtí fanatici v jejích orgánech mají hlavní stan (elektromobil, kolo a koloběžka budou brzy jedinými schválenými přepravními prostředky), silnější členové by nám chtěli vnutit přebírání migrantů, se kterými si nevědí rady, banány nemají být příliš zakřivené (kdo jim ale vysvětlí, že mají růst rovně, aby snížily "zmetkovitost"?), …

Virus hlouposti sedá i na naše zástupce, např. europoslankyni Šojdrovou s její aktivitou 50 syrských sirotků (i když u ní šlo asi spíš o chytristiku před volbami upozornit na svou existenci a pak díky kroužkouvání - Šojdrová?, tu známe, ta to myslí dobře - si zajistit zvolení) a eurokomisařku Jourovou, která doporučuje mladým hlídat seniory na internetu (představte si, i takoví jsou, kteří umějí pustit počítač a Google) a radit jim, jak mají chápat, co čtou, aby nenaletěli dezinformacím a podvodníkům.

Brusel ale stojí za návštěvu pro své památky, krásné galerie, snadnou dostupnost dalších zajímavých belgických měst (např. Gent, Antverpy a Bruggy) a při představě škrobených bruselských úředníků trochu překvapivě nabízí i místa zábavy pro 18+. Red Light District v názvu článku je v uvozovkách, protože na rozdíl od Amsterdamu zde nejde o "čtvrť červených luceren", ale jen o několik ulic v různých částech města.

Informační stránky Bruselu obsahují i položku Brussels Red Light District (informace musí být úplné) a hlavní lokality jsou dvě: 1. okolí nádraží Gare du Nord, 2. Avenue Louise.
V první se vystavují polonahé kněžky lásky ve výlohách (jako v Amsterdamu a v Hamburku) a v druhé korzují luxusní prostitutky. Podle zmíněné stránky vše začíná až po půlnoci a turistům se doporučuje vyzbrojit se přinejmenším pepřovým sprejem. Prodejné děvy z výloh by měly stát 100-150 EUR, ceny na Avenue Louise jsou údajně 100-200 EUR, zde je však třeba počítat s dalšími náklady za taxi a hotel, protože smluvní vztah lze těžko naplnit přímo na ulici. Dívky z výloh mají k dispozici pokojík, ale co když roztoužený turista místo sexuálních zážitků, na které by si v manželství neodvážil ani pomyslet, se dočká namakaného černocha, kterému bude muset vyklopit všechny peníze, odložené z těžce vydělané výplaty, kreditní kartu, mobil a možná i doklady?

Choť jsem k návštěvě těchto končin v nočních hodinách samozřejmě nepřesvědčil, metro navíc krátce po půlnoci už nejezdilo a představa turistiky nočním velkoměstem nebyla vůbec lákavá, taxikáři byli asi připraveni na jiné zákazníky.

Na Avenue Louise jsme se ale dostali ve dne, když jsme kráčeli k Justičnímu paláci. Na rohu symbolicky stojí obchod Pandora, kde můžeme zhřešit sáhnutím hluboko do peněženky při nákupu luxusního zboží, následují mnohé další známé značky (Hugo Boss např.), pro mě nic zajímavého.



Ke Gare du Nord jsme zavítali také, i když původním cílem byla Botanická zahrada, ležící poblíž zastávky metra Rogier.



V okolí se nachází řada moderních mrakodrapů, hlavní třída sexuálních radovánek - Rue d'Aerschot - je však zanedbaná.




Ze zvědavosti jsem jí alespoň kousek prošel, zatímco choť se kochala květinami, k mému velkému překvapení, přestože bylo teprve kolem 15 hod, jen v tenkých proužcích látky oděné dívky byly již ve výlohách v přízemí domů a zvaly k návštěvě. Zřejmě si z bruselské směrnice, že prodejný sex až po půlnoci, nedělaly těžkou hlavu. Žádné velké krasavice se tam však nevystavovaly, "první liga" možná ještě vyspávala před noční službou. Fotografovat jsem se odvážil pouze z uctivé vzdálenosti, proto je vidět jen málo.



9 komentářů:

  1. Pěkně fotky. Před lety při zájezdu do Bruselu se nejvíce zapsal do paměti Atomium... Také tam ale bohužel nabízeli lidé v maskách zvířat neuvěřitelně předražené fotografie Polaroidem s nimi v tom atraktivním místě... Jinak se i při svém povolání setkávám s tím že ačkoli řadu pitomosti skutečně pozaduje Brusel u řady jiných je "vyžaduje to Brusel" výmluva našich politiku na vlastni zmetek...

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak co jsem slyšel i když o Smsterodsmuty dívky za výlohou jsou na "rychlovka" Skutečně na delší hrátky by musel člověk jinam...

    OdpovědětVymazat
  3. Brusel je pro mne spojen s tím čůrajícm chlapečkem.
    Doufám, že europoslance nenapadne ho v rámci nějakých aktivit odstranit.

    OdpovědětVymazat
  4. Po mnoha ztracených odpovědích pokus o komentář bez jakýchkoliv odkazů:1. Fotografování Polaroidem je u památek dost rozšířené, zažili jsme ho vedle Bruselu např. v jeskyních Postojna ve Slovinsku a v Hallstattu, na hradbách v Dubrovníku atd. Fotky jsou předražené proto, že většina lidí si je nevyzvedne, a tak je velký odpad, ti, kteří si je koupí, to vlastně zaplatí i za ostatní.2. Přesně tak, v Red Light Districtu jsem se opovážil zeptat (manželka stála opodál) a nabídka byla 50 EUR za 15 min. Ideální pro námořníky, kteří se dlouho plavili mimo civilizaci .3. Anebo genderoví aktivisté v rámci vyváženosti prosadí, aby se k chlapečkovi přidala čurající holčička :).

    OdpovědětVymazat
  5. No, nevím, jestli by každý chlap byl schopen za 15 minut nebo naopak dát tolik peněz za pochybný výsledek.  Město to je určitě docela hezké má své pěkné části jako snad je to všude.Mimochodem na Srdci blogu bylo upozornění, že opět kvůli hackerům musely být odkazy v komentářích a zřejmě i v článcích zatím zrušeny, proto se komentáře s nimi neobjeví.

    OdpovědětVymazat
  6. Ružo, ve svém 4. komentáři jsem měl Red Light District v Amsterdamu a rok 2008, ale při asi třetím přepisování bez jakýchkoliv odkazů, aby komentář vůbec prošel, jsem to opomněl.Duplicitní komentář 6 a poznámku 7 vymažu, až to bude možné, teď když otevřu administraci, vidím jen první tři.
    Všechno to funguje mizerně, a to ani nemluvím o tom, že jsem na chalupě a čerpám na internet mobilní data, která těmito problémy rychle ubývají.

    OdpovědětVymazat
  7. Snad se taky dámy nemusí každý měsíc stěhovat do Štrasburku .

    OdpovědětVymazat
  8. Asi bych šla s tvojí ženou, měla větší vkus

    OdpovědětVymazat
  9. 7. Pokud mají věrné zákazníky mezi europoslanci, možná pendlují s nimi .8. Máš pravdu, ale z botanické zahrady nedokážu pro blog nic vytěžit a rubrika Sex zaostává .

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)