27. září 2021

Mariánské Lázně (2) - vycházka za Krakonošem

Mariánské Lázně byly letos společně Karlovými Vary, Františkovými Lázněmi a několika dalšími lázeňskými místy v Evropě zapsány na seznam UNESCO a jejich hlavním symbolem je novobarokní kolonáda s ocelolitinovou konstrukcí s rozměry 119 x 12 m a freskami zdobeným stropem, postavená v letech 1888-1889, a u ní stojící Zpívající fontána. V průvodcích je uváděna jako Hlavní lázeňská kolonáda a (zvláště dříve) také jako Kolonáda Maxima Gorkého, který se v lázních na přelomu let 1923 a 1924 téměř 5 měsíců léčil. V těsném sousedství je kolonáda Křížového pramene a nedaleko, obklopena záhony květin, empírová kolonáda Ferdinandova pramene. 





Lázeňskou pohodu nabízí park s bohatou květinovou výzdobou, sochami a jezírky.




Po jeho obvodu město architektonicky dotvářejí novorenesanční (klasicistní) hotely a vily, římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie z poloviny 19. století byl postaven v novobyzantském slohu.



Přes krásy města, na rozdíl od členitých a kopci obklopených Karlových Varů s rozhlednami, mně vždy připadalo jako jedna ulice, kterou lze za 10 minut projít z jednoho konce na druhý, a už všechno známe. Tak jednoduché to však není, např. pravoslavný kostel svatého Vladimíra je o dvě ulice výše, stejně tak socha Goetheho s jeho platonickou láskou Ulrikou je mimo centrum, a i zde je možné si vyjít do kopců s výhledy z ptačí perspektivy.    

Z centra Mariánských Lázní vede vycházková trasa Edwardova cesta ke golfovému hřišti, které zde jako první u nás v r. 1905 slavnostně otevřel anglický král Edward VII. Pokud se obejdeme bez golfu, z 5,7 km dlouhé trasy stačí 2km úsek k hotelu Krakonoš. 

Lesní cestou vystoupáme k 20 m vysoké kamenné rozhledně Hamelika (722 m n. m.). 



Ve výhledu na lázně z horního ochozu dnes bohužel cloní vzrostlé stromy.



Více je vidět z cesty nad skiareálem Mariánky



Ještě asi půl kilometru a jsme u hotelu Krakonoš



Okolí zahradní restaurace hotelu zdobí sochy s pohádkovými motivy (Perníková chaloupka, o Plaváčkovi, o čertovi a Káče), ale i náboženskými (Betlém, Panna Maria Lurdská).



Všemu kraluje Krakonoš, bájný vládce hor a ochránce před pytláky, podle Krkonošských pohádek také zastánce chudých před zlými a chamtivými feudály. 



A přitom bedlivě sleduje, jaké zlotřilé úkoly zase vymýšlí Trautenberk pro děvečku Anče, čeledína Kubu a hajného. A něco mu také napoví sojka u jeho nohou.



Poblíž hotelu je ještě jedna zajímavost  park Boheminium s modely českých památek v měřítku 1:25 vůči skutečné velikosti (obdobný park Mini-Europe s evropskými památkami jsem už představil v článku o Atomiu v Bruselu, někdy ještě přidám mnohem větší repliky v Las Vegas). V Boheminiu jich je více než 70, tento údaj jsme ale předem neznali, přes plot jich bylo vidět jen několik málo, proto jsme ho nenavštívili. Na snímku je pražský letohrádek Hvězda a v pozadí hrad Karlštejn. 



Vycházka za Krakonošem je nenáročná, z Mariánských Lázní (578 m n. m.) k hotelu Krakonoš (749 m n. m.) a zpět jsou jen 4 km, rozhledna Hamelika je na polovině cesty, a překonáme na ní převýšení 171 m. 

16 komentářů:

  1. Jo do Marianek jsem casto jezdíval v dětství, už jsem si to moc nepamatoval,diky za připomenutí.. Pořád jsem myslel, že nejodlehlejší Krakonoš jako pořádný krajový symbol je v Sobotce .a vida!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem myslel, že Krakonoš je spojen jen s Krkonošemi a vida, hlásí se k němu i ve Slavkovském lese :).

      Vymazat
  2. Jsem si jistá, že park Boheminium by bylo něco pro mne. Každý model památky bych si prohlédla a zdokumentovala. Samozřejmě pokud by nebyla k dispozici úplná fotografická dokumentace formou nějaké publikace. Za tu bych nelitovala peněz. A považovala bych modely za perfektní inspiraci k cílům svých výletů.
    Nebýt pandemie covid-19, využila bych volnějšího pracovního režimu v důchodu a od jara do podzimu bych cestovala po Česku...
    Poznámka: V Mariánských lázních jsem nikdy nebyla. Bylo by hloupé z toho vinit rodinu, ale tak nějak to opravdu bylo. Když mi bylo 16,5 roku, zemřel můj děd, otec matky. Ta byla tou dobou již vážně nemocná a po půl roce odjela do lázní. Do Mariánských lázních. Babička, matka matky, zemřela právě během jejího pobytu v lázních. Matka se předčasně vrátila z lázní domů, ale už ji nezastihla naživu. Celý svůj zbytek života si vyčítala, že do Mariánek vůbec jela. A (poněkud nelogicky) začala tohle město nenávidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutný příběh, mně se stalo, že otec zemřel, když jsem byl na turistice v Krušných horách. A zatím jsem je na blog také nedal.

      Docela mě překvapilo, když jsem se později dočetl, kolik těch modelů památek v Boheminiu je, protože kromě těch dvou ještě byl vidět zámek v Litomyšli a Ještěd a jinak asi už nic, musí být dost rozlehlý.
      Tchán jezdíval opakovaně do Mariánských Lázní, byl tam snad 20krát, snažil jsem se mu vysvětlit, že Karlovým Varům nesahají ani po kotník, ale nedal si říct, jednou však přece jen je vyzkoušel a musel přiznat, že něco na mém názoru je :).
      Možná je to ale jen otázka, co vidíme dřív a kolik dnů tam strávíme, v KV jsem s letoškem byl už celkem 6 týdnů, v ML jen jednou s dvěma noclehy a pak 3krát zhruba půl dne.

      Vymazat
  3. Miloši, prošla jsem se s tebou, podle mého názoru, nejkrásnějšími lázněmi u nás. Ráda se tam vracím.
    Potěšila mě fotografie z Boheminia, kde je v popředí letohrádek Hvězda. Jeho střecha bývala vidět z oken, ale thuje, které jsme vysadili, nám už brání ve výhledu. 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám si, že jsi na blogu skutečný letohrádek Hvězda přiblížila, ale já jsem ho neviděl, protože z tramvaje ve směru Bílá hora jsem vždy vystoupil nejpozději u Strahovského kláštera.

      Vymazat
  4. V Mariánských Lázních jsem byla dávno, dokonce dvakrát na zájezdu. Dokonce jsme tam přespávali. Jen ta procházka byla poněkud krátká na poznání všech míst, které zde máš. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vlastní zkušenosti vím, že Mariánské Lázně se na první pohled zdají jako místo, na které stačí hodinová návštěva, až při bližším zkoumání se ukáže, že je tam toho docela dost.

      Vymazat
  5. Díky za krásnou prohlídku a připomenutí města, které bylo součástí našeho kdysi dávno dovolenkového putování po lázních :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento konec republiky je na lázně opravdu bohatý, ve Františkových Lázních jsme však letos byli poprvé a jen na skok, ještě před nimi jsme viděli Kynžvart.

      Vymazat
  6. Byla jsem v Mariánských Lázních jako dítě a zde jsme též absolvovala jeden ze svých velmi rychlých běhů, neboť jako dítě neposlušné: Nepij tu vodu!(Ferdinandův pramen) jsem měla co dělat, abych doběhla:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že to nebylo s časomírou, mohl to být osobní rekord :).

      Vymazat
  7. V Mariánkách jsme byli s milostivou před kovidem. Přišlo mi to hezké, milé, poklidné, ale maličké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psal Ruže, myslím, že takto působí hlavně na první pohled, když projdeme tou "páteřní" ulicí ke Zpívající fontáně. Mezi jejími konci není velká vzdálenost, ale přece jen se dá najít i trochu víc.

      Vymazat
  8. Moc krásné fotografie. Letos jsme také byli v mariánských Lázních a prošli i Boheminium, Jen jsme nestihli vše co bylo v plánu, protože nám pršelo. Přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přeji také a ať při dalších výletech je příjemnější počasí.

      My jsme při pobytu v Karlových Varech také všechno nestihli, měli jsme v plánu Andělskou horu, která je jen asi 11 km vzdálena, ale když jsme se tam vydali, silnice byla kvůli havárii uzavřena, a další den jsme zase řešili lístky na zahajovací den filmového festivalu a pak už bylo dost hodin a nechali jsme to plavat.

      Vymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)