22. června 2022

Londýn (2) - vyhlídkové kolo London Eye

Vyhlídková kola mají od první Ferrisovy konstrukce v Chicagu v r. 1893 již téměř 130letou historii a pro mnohá velká města jsou stejně prestižní záležitostí, jako jsou paláce, katedrály, galerie, koncertní sály, sportovní stadiony, mosty a jedinečná moderní architektura. Proti ochozům televizních věží a kostelů mají výhodu v tom, že úhel pohledu se při otáčení mění a s vyššími polohami se otevírají ze země netušené obzory. 

Stručný popis historie s několika příklady jsem již uvedl v článku Singapur (4) - vyhlídkové kolo Singapore Flyer a zde se blíže zaměřím na Londýnské oko (London Eye), dokončené na konci minulého tisíciletí v r. 1999, proto také známé i jako Millennium Wheel. Tehdy s průměrem 135 m bylo největší na světě, tento primát sice už dávno ztratilo, aktuálně je největší Dubai Eye (vysoké 250 m), ale v Evropě mu stále patří.    




Jedna kabina (gondola) ve tvaru vajíčka je pro 25 osob a na obvodu kola jich je celkem 32. V jejich číslování kvůli pověrčivosti chybí číslo 13, posledním číslem je tak 33. Středová osa o hmotnosti 300 tun, závěsy a ložiska byla vyrobena ve Škoda Steel, dceřiné firmě Škody Plzeň.





V budově (Old) County Hall vedle vyhlídkového kola, někdejším administrativním sídle Londýna, je dnes umístěno Londýnské akvárium (London Aquarium). Nejde však o jedno akvárium, ale asi 50 nádrží s 350 druhy mořských i říčních živočichů. A takto vypadá z Londýnského oka.



Hlavní atrakcí ve výhledu je však Westminsterský palác (The Palace of Westminster), sídlo obou komor britského parlamentu, Dolní sněmovny (House of Commons) a Sněmovny lordů (House of Lords), proto se také alternativně nazývá Houses of Parliament. I když základ paláce byl položen již v r. 1097, v 17. století byl požárem téměř celý zničen a dnešní tvář v novogotickém slohu získal v 19. století. Jeho hodinová věž Big Ben je vysoká 97 m.  



Za budovou parlamentu vpravo je viditelná královská katedrála Westminsterského opatství (Westminster Abbey), založeného r. 1065. Katedrála je místem korunovací i posledního odpočinku britských panovníků a významných osobností (např. spisovatelů Shakespeara, Chaucera, Dickense, skladatele Händela, vědců Newtona, Darwina, ale i politiků, mezi nimi u nás „oblíbeného“ Chamberlaina). A že spojnice břehů se jmenuje Westminster Bridge, nepřekvapí.  



Při pohledu jiným směrem vpravo vyčnívá 310 m vysoký mrakodrap The Shard od architekta Renza Piana, v pozadí uprostřed s výškou se rozšiřující mrakodrap se podle adresy nazývá 20 Fenchurch Street (160 m) a vlevo v pozadí je nezřetelně vidět kupole katedrály sv. Pavla (St. Paul 's Cathedral). A podle jeřábů je patrné, že (k velké nelibosti konzervativního prince Charlese) se staví další výškové budovy.  



Whitehall Court, rozložitá budova s věžičkami na dalším snímku uprostřed, byla postavena koncem 19. století ve stylu francouzských zámků jako blok luxusních obytných domů, od 70. let minulého století její střední část slouží jako Royal Horseguards Hotel. Vlevo od ní v budově se zelenými střechami sídlí ministerstvo obrany (Ministry of Defence) a vpravo je londýnské centrální železniční nádraží Charing Cross railway station.  



U nádražní budovy vyúsťuje příhradový železniční most Hungerford Bridge (podle nádraží také označovaný Charing Cross Bridge). Podél něj vedou dva zavěšené mosty pro pěší Golden Jubilee Bridges



K výhledům z ptačí perspektivy jsou pro návštěvníky dostupné také ochoz katedrály sv. Pavla a horní lávka Tower Bridge. To by ale mohlo být námětem jiného článku.  

20 komentářů:

  1. Jediný kolotoč který snesu a nedělá se mi na něm zle je ruské kolo, takže tyhle atrakce mne vždycky dokáží velice nadchnout a považuji je za skvělý nápad. Jak by byla možnost je okusit okamžitě bych jí využila.... pěkné rozhledy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně na kolotočích bylo vždy špatně, ale kvůli synům jsem toho dost musel vytrpět a pak se mnou točil celý svět. Ale tato ruská kola se otáčí velmi pomalu stejnou rychlostí a v jednom směru, takže se člověk bojí nejvýš toho, aby se neporouchalo či neulomilo.

      Vymazat
  2. Tohle vyhlídkové kolo snad zatím poruchu nemělo. Ale v Singapuru se s tím nemazlili:
    https://www.dumazahrada.cz/clanek/5-nejvetsich-vyhlidkovych-kol-sveta-20220418.html
    Cituji:
    Vyhlídkové kolo v Singapuru měří 165 metrů, má 28 klimatizovaných kabinek a jedna pojme 28 osob. Do provozu bylo kolo spuštěné v roce 2008, ale hned v tom roce začaly problémy. V červenci mělo kolo poruchu brzdicího systému, v prosinci na něm uvízlo na 5 hodin 70 lidí kvůli špatnému počasí a poslední kapkou byl požár v řídicí místnosti, kvůli kterému v kabinách zůstalo viset na 6 hodin 173 turistů. Po prvním roce bylo tedy kolo uzavřeno a do provozu se vrátilo až po pečlivé rekonstrukci.

    Jen volně k tématu: Nechci hledat na všem nějaké chyby, ale překvapilo mě, jak je Temže špinavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Axino, díky za skvělý odkaz, jak je mým zvykem, článek jsem si hned zkopíroval a uložil na disk :).
      Kdybych tu informaci o Singapurském letci měl dřív, možná bych na něj nenasedl. V Las Vegas a Dubaji jsem také byl (v r. 2009, resp. 2011), ale ta kola tam ještě nebyla.

      Kalná Temže mě také udivila, vypadá, jako kdyby byla plná hlíny po povodni.

      Vymazat
    2. Za takový šestihodinový zážitek snad musel být nějaký příplatek, ne? Jak by k tomu přišli jiní návštěvníci, kteří se mohli kochat jen po určenou chvilku jedné otočky? :-)

      Vymazat
    3. A ti, co zůstali trčet ve spodní poloze, by mohli žádat slevu :).

      Vymazat
  3. Ještě pár deatilů: 30 minut (za v přepočtu cca 800 Kč) v pasti :-) Nic pro klaustrofobiky. Kabiny jedou celkem pomalu, prý 27 cm za sekundu, ale stále! Něco jako v "Slunce, seno, jahody": "Nezastavujeme, máme zpoždění!" Víc bych se obávala vystupování, než nastupování. Dovnitř se lidé nahrnou v očekávání zážitku, ven už tak pospíchat nebudou. Tedy, jak kteří...
    Užijte si, aspoň virtuálně:
    https://www.planetacestovani.cz/anglie/londyn/london-eye-londynske-oko/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Video také výborné, nástup i výstup při pohybu "rychlostí hlemýždě" jsou bezproblémové, u sedačkových lanovek je to složitější a ještě náročnější s lyžemi.
      V Londýně bylo nejúmornější čekání, od zařazení do fronty na lístky a nástupu do kabiny uběhly snad 2 hodiny. Nevím, nakolik by pomohla koupě dražšího lístku s rychlejším nástupem, už si ani nepamatuji, zda tam taková možnost v r. 2017, k němuž se text vztahuje, vůbec byla.

      Vymazat
    2. Po opakovaném shlédnutí videa jsem si všimla, že konstruktéři významně prodloužili čas (a příležitost) k vystupování pasažérů z kabinek. Dráhu kabinek v nejnižších místech totiž kopírují široké "schody". Také hlášení rozhlasem vybízí k čilému nástupu/výstupu a aktivně ho usměrňují pracovníci atrakce.

      Vymazat
    3. Myslím, že by to zvládli i vozíčkáři a maminky s kočáry :).

      Vymazat
  4. Londýn bych jednou určitě vidět chtěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě jednou také, alespoň na týden.

      Vymazat
    2. Kdysi se mi Londýn líbil strašně moc, ale když jsem tam byl po dvaceti letech (těsně před kovidem), tak mi přišlo, že nějak ztratil své kouzlo.

      Vymazat
    3. Mně také připadá, že ten boom výstavby nesourodých výškových budov, ve kterém Tower úplně zapadl, mu moc nepřidal. Paříž se mně líbí víc, moderna je soustředěna v La Défense a centrum si svou tradiční tvář uchovává, pomineme-li tedy pyramidu u Louvru, Pompidou Centre a černý mrakodrap Montparnasse, Eiffelovku nepočítám, bez ní si už město nelze představit.

      Vymazat
  5. Zajímavé a moc krásné fotografie i článek. Děkuji za toto nahlédnutí do míst, kam se já nedostanu. Musel to být úžasný a nezapomenutelný zážitek vidět toto město a z takové výšky. Přeji krásné letní dny příjemné další cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Londýn je celkem dostupný a za návštěvu určitě stojí, v Evropě patří s Paříží a Římem k nejvyhledávanějším cílům, ale přijde mně proti nim "chladný", možná i tím, že tam hodně prší :).

      Vymazat
  6. Podobné jsme měli u nás na náměstí v Liberci, když se tu natáček Spiderman, jen v trochu menší velikosti :). Díky za další skvělý virtuální výlet!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je rekl bych prevyseni slusne, ..na neco co pripomina potovou atrakci..Zdani klamr

    OdpovědětVymazat
  8. Westminster Abbey mě naprosto uchvátilo, tolik hist. osobností, byla jsem jako Alenka v říši divů

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky krásné, ale tohle vyhlídkové kole by pro mě asi moc nebylo, jako dítě jsem se bála i na řetízkáči :D Ale ty výhledy stojí opravdu za to!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)