29. března 2012

Miskolc-Tapolca, termální lázně v jeskyni

Roky jsme jezdili do Vysokých Tater a tam vždy zařadili i nějaký výlet do okolí (Levoča, Spišský hrad, Košice, … ) nebo jsme si dovolenou ještě prodloužili o několik dnů, např. v Polsku (Zakopane, Kraków). Z Vysokých Tater je na dosah i Maďarsko a protože chlad z hor jsme často kompenzovali návštěvami termálních bazénů v Popradu a Vrbově a právě Maďarsko je v tomto směru velmocí, vydali jsme se do Miskolce, v jehož předměstské části Tapolca jsou zajímavé jeskynní termální lázně. Projeli jsme Slovenský ráj, přes hranice se dostali prakticky bez zastávky a když už jsme byli pár kilometrů v Maďarsku, vzpomněl jsem si, že nemáme doklady k autu. Proběhla obvyklá manželská výměna názorů, kdo za to může - já, protože jsem si sedl za volant, manželka, protože jsem přece předpokládal, že doklady má pořád u sebe, jezdí totiž do práce autem. V Maďarsku jsem pak jel jak na trní, aby nás nějaký cizince v lásce nemající policista nezastavil nebo se něco nepřihodilo. Nejvíce stresující byl návrat přes hranice, zvolil jsem jiný přechod, protože jsem se ještě chtěl na večer stavit v Košicích. Velice se mně líbí jejich hrající fontána s barevnou hudbou, je na krásném místě mezi katedrálou a divadlem a naproti je cukrárna s výbornými zmrzlinovými poháry a předzahrádkou, kde člověk nasává nádhernou večerní atmosféru a okukuje krásná slovenská děvčata, v Košicích jsou asi vůbec nejhezčí, první královny krásy Československa také byly z Košic. U hranic tentokrát bylo asi 20 aut, která pomalu popojížděla a řidiči z okének podávali pasy a doklady. S křečovitou snahou tvářit se nenuceně jsme se konečně dostali na řadu, strčil jsem celníkovi do ruky 4 otevřené pasy, toho to množství natolik zaměstnalo, že si na doklady k autu nevzpomněl a my mohli vyrazit vstříc Košicím a zmrzlinovým pohárům.




Lázně v každém případě stojí za to. V některých chodbách je silný proud vody a při postupu dovnitř jeskynního komplexu ubývá světla, což působí až trochu přízračným dojmem. V hlavním "sále" se ve vlhkém vzduchu návštěvníci lázní vidí jen v matném nasvícení barevných světel na hvězdné obloze.


3 komentáře:

  1. Ježiší, to je hezkýýý, na Slovensku trochu znám lázně Štrbské Pleso, http://www.strbske-pleso.cz/lazne
    ale do těchto lázních na fotkách bych skočila teď hned      Ještě, že už konečně bude v následujících dnech vedro, už se moc těším, až se půjdu koupat, ale bohužel do těchto lázních ne,ale určitě se tam někdy podívám..

    OdpovědětVymazat
  2. Lázně přímo na Štrbském Plese (tj. v městečku) z přímé návštěvy neznám, vím jen, že jsou u Štrbského plesa (jezera). Když jsem tam byl naposled, tak se v sousedství Heliosu dokončovaly úpravy velkého komplexu, který teď patří hotelovému řetězci Kempinski.
    My jsme hodně jezdívali do Aquaparku v Popradu s dvěma termálními bazény, nebo na termální koupaliště ve Vrbově.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám tu velmi dobré zkušenosti, moc se mi tu líbilo - termální lázně Polsko http://www.termalnilazne.info/ Zde je i další výčet, kam rozhodně zajet.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)