3. května 2012

Mizení včel a pesticidy

Vracím se po nějaké době k dlouho diskutovanému úbytku a mizení včel všude po světě.
Zuzana

Téma bylo několikrát diskutováno na Neviditelném psu a reakce na nové poznatky o příčinách úbytku včel byly až agresivně nesouhlasné. Znovu zdůrazňuji, že nevydávám výsledky nových výzkumů a předpokladů za jedinou a nezvratitelnou pravdu. Jedná se o pouhá oznámení o nových výzkumech a následných debatách.

Jak ukazují poslední studie, další nová generace pesticidů eventuálně může způsobovat mizení včel (nejen) v Británii. Podle výzkumníků, chemikálie, běžně užívané na farmách a v zahradních centrech, napadají centrální systémy hmyzu a způsobují, že kolonie včel jsou daleko méně odolné nemocem a škůdcům. Tvrzení, které se objevilo v nepublikované studii, prováděné US Department of Agriculture and Research Laboratory, podporuje předchozí důkazy, že pesticidy jsou přinejmenším částečně odpovědné za záhadné ubývání nejoblíbenějšího a nejužitečnějšího hmyzu.

Přední US odborník na včely varuje před negativním působením nových pesticidů, které způsobují, že včeličky ztrácejí odolnost vůči nemocem. Ochránci přírody volají po dalším výzkumu, jenž by eventuálně dal do přímé souvislosti chemikálie a kolaps kolonií včel všude po světě. Vědci jsou prý nad mizením včel v Británii doslova bezradní. Od r. 1980 se počet včel snížil na polovinu.

Nová studie, vedená včelařským předním expertem Dr. Jeffrey Pettisem, shledala, že pravidelné vystavení včel druhům pesticidů, nazývaných neo-nicotinoids, způsobuje oslabování včel a jejich zranitelnost vůči infekcím, a to i v tak malých dávkách, že se téměř nedají ve včelách nalézt.

Neo-nicotinoidy, které se začaly používat v r. 1990, se nacházejí v každé části jednotlivé rostliny, včetně pylu a nektaru. Měly tehdy nahradit kontroverzní fosfáty, protože neo-nicotinoidy se nejevily tak škodlivé savcům a lidem. Jsou užívány na olejnatou řepku, cukrovku a na zahradní rostliny. US výzkum má být teprve publikován, ale je diskutován v novém dokumentárním filmu "The Strange Disappearance of The Bees".

Americká studie údajně dokazuje, že dokonce i v tak malém množství, které už nelze v těle včel najít, mají tyto substance negativní vliv na jejich zdraví. Britové jsou samozřejmě zvědaví, co je příčinou mizení včel, motýlů a čmeláků v Británii. A poslední výzkum je jen dalším možným dokladem toho, že pesticidy jsou pravděpodobnou příčinou. Družstva v obavách z neo-nicotinoidů údajně zakázala používat tyto pesticidy na UK farmách.

Bayer - německý chemický gigant, jenž vyrábí neo-nicotinoidy užívané v Evropě - trvá na tom, že jejich produkty včely nezraňují. Jejich mluvčí řekl, že je těžké reagovat na nepublikované studie, neboť Bayer nezná metody, které výzkumníci užívali. Bayerův mluvčí dodal, že si je sice jist zajímavostí některých efektů, které Dr. Pettis nalezl ve své laboratoři, ale důležité pro Bayera je prý to, co se nachází a děje v terénu. A Bayer prý nenachází a nevidí, že by v terénu ke zmíněným efektům docházelo. Zdůraznil, že včely jsou velmi důležité pro BayerCropScience a jsou si této důležitosti velmi dobře vědomi.
Včely jsou pro britské farmáře nezbytné a přinášejí do britské ekonomiky 200 milionů liber opylováním úrody na zahradách a pozemcích.

2 komentáře:

  1. Je to všude jen samá chemie,obchody nabízejí víc,než můžou prodat,lidi hodně potravin vyhazují,řekněte,jestli je tohle normální.

    OdpovědětVymazat
  2. Příliš mnoho chemie jednou lidstvo zabije.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)