20. května 2012

New York (2) - pietní místa

Nedávno proběhla tiskem zpráva, že rozestavěný mrakodrap Freedom Tower (nebo také 1WTC - One World Trade Center) již svou výškou překonal Empire State Building (381 m). S anténou má vyrůst do 541 m a stane se nejvyšší budovou na západní polokouli. Jak již název napovídá, je nástupcem známých dvojčat World Trade Center (407 a 405 m vysokých), zničených teroristickými útoky 11. září 2001, dnes si je můžeme připomenout jen ve filmových záběrech, např. v klipu písně Joe Cockera First We Take Manhattan.
S manželkou jsme byli v New Yorku na přelomu června a července loňského roku. Když jsem hledal slušný hotel, tak cenově a polohou se ukázal nejvýhodnější World Center Hotel, který leží přímo u Ground Zero. Je to proto, že se tam staví ve dne v noci a podle názoru spoluautorky blogu Zuzany, která v NYC žije, i z důvodu strachu z možné reprízy teroristických útoků, bylo to totiž jen 2 měsíce před jejich 10. výročím. I když jsme bydleli v 5. patře a měli vše na očích, nebylo zřejmé, co nakonec bude v rozvrtané jámě vedle mrakodrapů. Až internetové informace prozradily, že na místech, kde stály věže dvojčat, mají být nepříliš hluboké vodní nádrže obklopené stromy. K 10. výročí se podařilo tento památník dokončit.



Původně měly WTC nahradit 4 nové mrakodrapy, výstavba však vázla a opožďovala se, plány se měnily, dnes se mluví o tom, že Freedom Tower má snad být hotov v r. 2013. V porovnání s rychlostí, s jakou se staví mrakodrapy ve východní Asii a v Dubaji, je to dost zarážející. Snímky z naší návštěvy ukazují Freedom Tower v asi 2/3 konečné výšky.
Na 1. snímku úplně vlevo je náš hotel. Ponuře místo vypadalo zvláště ve večerních hodinách, kdy pohyb jeřábů a lidí na staveništi při tlumeném osvětlení působil přízračným dojmem.



Členy hasičského sboru, kteří přišli r. 2001 o život při záchranných pracích, připomínají pamětní deska a tabule s fotografiemi.




Mnohem skromnější je památník války ve Vietnamu. Rovněž se nachází na dolním Manhattanu a tvoří ho jen malá kašna, záhony s květinami a několik laviček.



Johna Lennona, zavražděného v New Yorku v r. 1980, připomíná v Central Parku zóna ticha Strawberry Fields, pojmenovaná podle jeho písně Strawberry Fields Forever, na zemi je pak mozaika s textem názvu jeho další známé písně Imagine.


2 komentáře:

  1. A spalo se vám v tom hotelu dobře? Ať už kvůli hluku nebo kvůli psychice? :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Bylo to zvláštní, jako spát u hřbitovní zdi, ale nejvýraznější byl dojem velkého staveniště a zrod nového dal zapomenout na dřívější tragédii.
    S odstupem času se mně zdá, že hluk velký nebyl, protože okna dobře těsnila a ozvěna velkoměsta byla téměř neslyšitelná.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)