14. srpna 2012

Vstupenky, městské karty, průvodci

Zelený kavalír na svém blogu zveřejnil projekt Vstupenka, jehož záměrem je připomenout vstupenkami místa, kam jsme zavítali. Ta si asi většinou zaslouží samostatný článek, zde jde ale hlavně o samotné vstupenky, protože někdy představují originální grafická dílka.

Vstupenky jsem bohužel nikdy neschovával, proto je můj výběr omezen jen na poslední týden, odkdy o projektu vím, a souvisí s převážně pěší turistice věnovanou dovolenou v Krušných horách a Českosaském Švýcarsku a při návratu domů zakončenou výstupem na Říp.
Nejpěknější z nich je vstupenka do Tiských stěn, které jsou rozsáhlým skalním městem s množstvím kuriózních skalních útvarů, jde totiž o pohlednici, k níž si stačí přikoupit známku.



Horu Říp máme především spojenu s praotcem Čechem, proto je hojně navštěvována, a to i nesportovně vyhlížejícími politiky. Z Řípu je několik pěkných vyhlídek (Mělnická, Roudnická a Pražská) a na jeho vrcholu stojí rotunda z 12. století, uvnitř ní se nachází několik soch, jedna z nich, sv. Jiří zabíjející draka, je zobrazena na ústřižku vstupenky.


Další dvě vstupenky jsou na rozhlednu Kohlhaukuppe u Geisingu a převoz přes Labe.
Nejen výšlapy jsme však trávili minulý týden. Navštívili jsme také cisterciácký klášter v Oseku s pozoruhodnými freskami (vstupenku jsem zašantročil) a zámek v Duchcově, kde posledních 13 let života působil proslulý milovník Giacomo Casanova.

Ve velkých městech se často vyplatí místo samostatných vstupenek si koupit speciální karty, které opravňují ke vstupu do muzeí a do dopravních prostředků. Tyto karty mají nejrůznější podobu, od papírových, plastikových až ke kartám obsahujícím kovový čip jako u platebních karet (viz karta pro Salzburg).
Líbí se mně systém v Amsterdamu, kde na vše stačí jedna karta, vedle muzeí (Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk, …) zahrnuje i městskou dopravu a projížďky lodí na dvou trasách po kanálech, jimiž je Amsterdam protkán.
V Paříži turista potřebuje dvě karty - 1. Paris Museum Pass - zahrnuje více než 60 muzeí a monumentů (např. Louvre, d'Orsay, …, vstup na horní "hranu" Vítězného oblouku, neplatí však pro Eiffelovu věž a kryptu Napoleona). Můžeme ušetřit i tím, že si pro návštěvu muzeí zvolíme první neděli v měsíci, kdy je vstup volný (opět se to netýká Napoleonovy krypty), je třeba však počítat s tím, že návštěvníků bude neporovnatelně více, protože na tento den si plánují zájezdy cestovní kanceláře; 2. Paris Visite Pass (na městskou dopravu na 2, 3 nebo 5 dnů a 3 nebo 6 zón, v 6 zónách je i zámek Versailles a obě letiště - Charles de Gaulle a Orly).
V Londýně jsou muzea (National Gallery, Tate Gallery, British Museum, …) zcela zdarma, na MHD se vyplatí tzv. Oyster Card, u níž se jednotlivé jízdy proti samostatným jízdenkám zlevní o polovinu až 2/3 ceny.
V muzeích New Yorku (Metropolitan Museum, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum, …) je pro nás neobvyklý systém placení dobrovolné výše vstupného, v určité dny v podvečerních hodinách je vstup zdarma. Sympatické je také to, že v prvních dvou muzeích lze fotografovat bez blesku, 3 snímky tamějších obrazů (Cranach, Monet, Modigliani) jsem vložil do levého horního rohu záhlaví tohoto blogu.



Abychom věděli, kam vůbec jít, hodí se vedle informací z webu také nějaký cestopisný průvodce. Ty, které jsou k mání u nás, např. Merian, Marco Polo, Polyglot, Berlitz, mě moc neuspokojují, fotografie jsou v nich nevýrazné, informace, které mě nejvíce zajímají (např. o umění), jsou povrchní nebo úplně chybí, naopak je v nich plno informací, které nepotřebuji, nemusí být aktuální, případně se dají snadno zjistit na internetu. Nejradši mám proto výpravné průvodce dvou zahraničních vydavatelství - Casa Editrice Bonechi ve Florencii a Escudo de Oro v Barceloně, které vychází v celém světě včetně USA, jen ne u nás, a proto je kupuji až na místě. Obsahují skvělé fotografie a odborně fundované texty s podrobnými informacemi. Dvě ukázky jsou v poslední koláži.


10 komentářů:

  1. Děkuji za zapojení do projektu. Vstupenky jsou pěkné a dokonce i zahraniční. Povídání je nejen zajímavé, ale i plné užitečných tipů.
    Tištění průvodci jsou někdy lepší než informace na internetu.

    OdpovědětVymazat
  2. Miloši, ty máš parádní vstupenky. Už je vás hodně, kdo se projektu účastní, já snad taky začnu nějaké vstupenky hledat!

    OdpovědětVymazat
  3. Tiské stěny - kolem nich chodím několikrát do roka, jak v létě na kole nebo pěšky, tak v zimě na běžkách. Jesli jsi si všiml, okruhem  vede červená turistická značka.  Tím pádem často dochází k nepříjemnostem, poněvadž někteří turisté, kteří procházejí, odmítají zaplatit.
    Na Řípu jsem byla několikrát. Tam se mi líbí, že dole jezdí auto (asistenční služba) a vyváží postižené invalidní lidi až nahoru.
    Saské Švýcarsko máme prochozené skrz naskrz kolem i pěšky. Je to nádhera.
    Duchcovský zámek a klášter v Oseku znám také.
    Jednou se nám stalo, že jsme  šli navštívit chrám sv. Mikuláše v Praze. K našemu překvapení jsme neplatili vstupné. Zrovna jsme se trefili do dne, kdy se do všech muzeí a památek chodilo zadarmo. Nevím, jestli něco podobného funguje i v zahraničí.

    OdpovědětVymazat
  4. Vstupenky a jiné vystavené dokumenty svědčí o pestrosti tvýho života. Hezký, jsou to stejný vzpomínky jako vlastní fotky. A tvoje rady jsou nedocenitelné, jen si pak někdy...vzpomenout, kde já jsem to četla.
    Miloši, v mým článku stojí PRO MĚ to byl starý pán....a přesně s tím vědomím jsem to psala , co pro mě platilo tenkrát, je dnes ÚPLNĚ JINAK.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se seznámila s další zajímavostí, takto pro mne již jen virtuálnímu cestování se budu ráda věnovat. Na mnohých místech jsem v průběhu let byla, ale je tam dost změn. Díky.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: My jsme v Tiských stěnách měli trochu jiný problém, jak jsme je procházeli, několikrát jsme se ocitli u vstupní pokladny, vydali se pak jiným směrem a dost dlouho trvalo, než jsme se z nich vymotali. Nakonec jsme ale našli správný  směr po červené a došli na Děčínský Sněžník.
    Skalní město jsme navštívili také v Saském Švýcarsku, a sice Bastei, a tam byly všechny vyhlídky vzájemně viditelné, a bylo vidět i na Labe, tak bylo jasné, kterým směrem se vydat, abychom se dostali na stolovou horu Lilienstein.
    Pokud vím, ve Vídni mají volný vstup do všech muzeí 26.10. (nebo alespoň to tak bylo), kdy mají státní svátek. Dobře se to pamatuje, je to jen 2 dny před naším svátkem.

    OdpovědětVymazat
  7. [2]: Hanko, mezi svými cestovatelskými fotkami určitě nějakou vstupenku-pohlednici najdeš.
    [4]: Katko, to není jen pohled 8-letého dítěte. Vybavilo se mně jak kdysi v TV Nova, když jsem TV ještě sledoval, přinesli několikrát avízovanou zprávu, že nějaká prodejná děva omámila a okradla šedesátiletého staříka.
    [5]: Ružo, po rekonvalescenci máš vše na dosah.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný projekt. Vstupenky bohužel nevlastním, ale mám doma turistické známky, které sbíral syn na našich výletech. Já spíš schraňuji vstupenky z koncertů a ty nejsou tak hezké.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: My jsme hodně kupovali dřevěná kolečka s razítkem, která se dostala v cíli turistických tras, často na vrcholech kopců, u rozhleden, ...
    Když se podařilo zkompletovat celou sérii, bylo možné si napsat o neprodejnou turistickou známku, která byla jakýmsi certifikátem turistické zdatnosti. Nikdy jsme však žádnou nezískali, nejblíže k tomu bylo v Jeseníkách, chybělo nám už jen kolečko od chaty Alfrédka. Když jsme tam od motorestu Skřítek dorazili, našli jsme jen základy chaty, protože nějakou dobu předtím vyhořela.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)