1. listopadu 2012

Tenerife (1) - kosatky v papouščím parku

Kanárské ostrovy jsou součástí Španělska a největším ze sedmi ostrovů, které je tvoří, je Tenerife. Má rozlohu 2034 km² a žije na něm něco málo přes 900 tisíc obyvatel. Tento ostrov má však jedno prvenství i v rámci celého státu, nachází se za na něm nejvyšší hora Španělska - Pico del Teide (3718 m n.m.). Ostrovy leží v Atlantském oceánu asi 100 km na západ od Maroka a vzhledem k poloze je zde celoročně příjemné počasí, kdy denní teploty neklesají pod 20 stupňů ani v zimním období.



My jsme na Tenerife před 3 roky strávili týden v Puerto de la Cruz, které leží na severním pobřeží a patří mezi hlavní turistická centra ostrova. Ke koupání zrovna ideální není, protože jsou zde černé pláže sopečného původu, a z toho těží provozovatelé komplexu Lago Martiánez, umělého jezera s ostrůvky, můstky, vodopády, terasami a bohatou flórou, které v těsném sousedství moře na rozloze 3 hektarů postavil architekt César Manrique.



V Puerto de la Cruz je také botanická zahrada (Jardin de Actimatacion) a Loro Parque (Parrot Park) s největším zastoupením druhů papoušků na světě, kam je možné z centra města dojet turistickým vláčkem. V parku jsou ale i další zvířata jako ve větších zoologických zahradách (tygři, gorily, plameňáci, tučňáci, krokodýli, … a ve velkých akváriích i žraloci) a také bujná vegetace, např. orchideje. Největší atrakcí jsou však představení cvičených delfínů, lachtanů a kosatek.



Nejvíce mě zajímaly kosatky, protože ty jsem ještě neviděl. Jde o predátory na nejvyšší příčce potravního řetězce a v angličtině se jim říká killer whale, tj. velryba zabiják. Jejich oblíbenou potravou v otevřené přírodě jsou tuleni a kosatky při jejich lovu pořádají nájezdy až na mořský břeh. Avšak útočí i na velké bílé žraloky a ve skupině loví i mnohem větší velryby - plejtváky obrovské, kdy si počínají jako vlci. Jde o inteligentní tvory, kteří jsou při lovu schopni kolektivní spolupráce, např. tuleně, který leží na ledové kře a kosatky na něj nedosáhnou, nakonec uloví tak, že soustředěný nájezd pětice kosatek vyvolá vlnu, která tuleně z kry spláchne.

Cvičené kosatky dovedou pozoruhodné kousky - vyskakují nad hladinu jako delfíni, vylezou na břeh bazénu a panáčkují, dělají stojky, vozí cvičitele na hřbetě, postříkají zvědavé diváky v předních řadách a nakonec jim na rozloučenou ještě zamávají ocasní ploutví. Byli jsme se na ně podívat dokonce dvakrát, některé fotografie jsou z podvečera, kdy se začalo stmívat, a přestože tam už moc diváků nebylo, cvičitelé na vystoupení nic neošidili.









Zatím není znám ani jeden případ, že by kosatka rozsápala člověka. Přírodovědec David Altenborough, který je vidět v prvním videu, k tomu v jednom filmu poznamenal, že by rozhodně mezi kosatky do vody nevlezl, aby náhodou nepřepsal statistiky.

Asi půl roku po naší návštěvě Loro parku jsem na internetu četl, že jedna kosatka tam přimáčkla trenéra ke dnu a utopila ho. Možná jím byl jeden z mladíků na fotografiích.

17 komentářů:

  1. Jo, jo Papouščí park....když jsem si kupovala časopisy o papoušcích tak jsem vždycky slintala nad tím jak je tam mají krásně na volno. Je fakt, že já vlastně takhle našeho kakadua můžu mít venku taky,jak si blb okusuje peří na křídlech tak jen pochoduje a nelétá. Beru ho na zahradu a on se tam strašně důležitě prochází a sousedi zíraj jak puci

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, mně se cvičení s kosatkami  nelíbí. Beru to jako nucenou drezúru. U delfínů a lachtanů mi to tak nepřijde, ale podle mě je to proti jejich přirozenost.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednu z těch fotek máš i záhlaví, že? Musí to být nádherná podívaná, ale přece jen souhlasím s Pizlíkem, že je to proti přirozenosti.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Vítám mladičkou autorku dnes vzniklého blogu. A cože tak ponocuješ?[2]: V tom je to lepší než andulka, která by uletěla. Ani si nepamatuji, že bych papoušky viděl létat. Vždy seděli na tyčkách, skalkách nebo se drželi mřížoví plotů.
    Zmátla si mě, zda psát "papouščí" s velkým "P", bral jsem to jen jako popisnou charakteristiku, ne název, ani jsem nikde "Papouščí park na Tenerife" napsané neviděl, vždy jen Loro park.[3]:[4]: Mě na tom udivuje, že i taková mohutná zvířaza (a podobně slony, tygry, lvy) lze k něčemu vycvičit a třeba domácí kočka má svou "hrdost" a k ničemu se donutit nenechá. Stinnou stránkou je značně zmenšený životní prostor, ale jsou na tom přece jen lépe než zvířata v klecích zoologických zahrad.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Máš pravdu, i ta fotka orchidejí vpravo nahoře je odtud a na další také někdy dojde.
    Robko, ty teď budeš v Maroku a na "Kanáry" to nemáš daleko. Nevím, kdy přesně odlétáš, v každém případě přeji hezký pobyt, spoustu zážitků a doufám, že se s námi o ně také podělíš.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Děkuji, odlétám zítra večer a po čtrnácti dnech tu budu jako na koni.

    OdpovědětVymazat
  7. Musela to být krásná podívaná. Kosatky jsou elegantní výtvor přírody.
    Včera jsem nevědomky cvičila naši Aratingu, když jsem s ní na rameni byla venku, pak v autě. Kolem ale byla tma, takže byla naprosto klidná. Zdá se mi, že je tak spojena s námi, že nemá snahu uletět. Zkoušet to za světla ale nemám tu drzost....

    OdpovědětVymazat
  8. Kosatky dravé jsou i hravé, jak je vidět. Je to úžasná podívaná.

    OdpovědětVymazat
  9. Miloši,na Tenerifu jezdil bratránek od Karla,dokonce nechal do Německa dopravit několik kamiónů psů,kteří tam volně pobíhají.Dodnes přispívá finančně na tyto projekty,které organizuje jedna paní,ketrá tam bydlí.
    Kosatky v zajetí není moje parketa,jsem zastáncem volnosti.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: To ji už máš asi dávno vycvičenou.[9]: Vypadají hravě, až to láká si s nimi také "podat ruku".[10]: Já si odtud na toulavé psy nevzpomínám, asi byl bratranec ve svém úsilí velmi úspěšný. Spoustu bezprizorních psů jsem ale viděl v Řecku a zdá se mně, že i přímo v Athénách.

    OdpovědětVymazat
  11. No páni, učiněné akvabely. Je to zajímavé, jak si člověk dovede ochočit a vycvičit i takováto pro chov nezvyklá zvířata. Ovšem běda pak, když se ozve volání divočiny...člověk někdy platí ztrátou života.

    OdpovědětVymazat
  12. Potřebuju do teplých krajin! Zn. Akutně!:)

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Možná se to už zlepšilo.V Řecku jich bylo skutečně hodně.

    OdpovědětVymazat
  14. Úplný Willy (pokud teda ten byl kosatka).  Nevím jestli by se mi líbila zima okolo 20 stupňů, už jsem tak nějak zvyklá, že nosím kabáty, které vůbec nejsou škaredé.

    OdpovědětVymazat
  15. Kosatkové představení muselo být nádherné. Ale přece jen je to asi trochu nebezpečné...

    OdpovědětVymazat
  16. Tééda, to vypadá náádherně!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)