21. února 2013

11 otázek a odpovědí (2)

Občas přemýšlím, čím blog oživit, a celkem se mně líbí představování zajímavých blogů a rozhovory s blogery. Žádného jsem však zatím neoslovil, proto začínám rozhovorem se sebou samým. ;) Je pozdní reakcí na otázky Valin z akce, která jako blogové letadlo prosvištěla všemi mně známými blogy na přelomu listopadu a prosince minulého roku.

1. Koho upřednostňuješ více, Jasoně nebo Drsoně?
Z Cimrmanů mám nejradši úvodní odborné přednášky. V jedné hře Ladislav Smoljak ve výkladu o díle a vynálezech Járy Cimrmana zmiňoval géniův objev, jak efektivně chytat kasaře specializované na velké trezory v bankách. Protože kasaři v jeho době už začali používat rukavice, daktyloskopie přestávala být účinná, Cimrman proto přišel s novátorským přístupem čekat na kasaře přímo v trezoru a jakmile ho zločinec otevře, hned ho zatknout. První nasazení vynálezu do praxe se však úplně nepovedlo. Kasař, kterého Cimrman chtěl chytit při činu, byl drsoň a otvíral trezory dynamitem.

2. Znáš song Když jsem takhle po ránu točil klikou lanovky?
Song ne, ale scénku Šimka s Grossmannem jsem si připomenul na této stránce. Videozáznamy Š+G mě však kvůli jejich "amatérskému" provedení moc nebaví, myslím, že je lepší je jen číst. Třeba Šimek měl kdysi dávno v časopise Mladý svět rubriku Pedagog ve výslužbě, kde vtipně odpovídal na dotazy a komentáře čtenářů. Vzpomínám si na dva: 1."Včera jsem měl rande s holkou, čekal jsem na ni hodinu a půl a ona nepřišla. Tak jsem se na ni vykašlal." Šimkova poznámka: "Dobře jste udělal, škoda, že se to nedozví." 2. "Stejně vás podezírám, že si vybíráte jen takové otázky, na které umíte odpovědět." Šimek: "Myslíte, že bych měl postupovat opačně?"

3. Máš zkušenosti s tím, že pýcha opravdu předchází pád?
Ani ne. Měl jsem vždy na paměti radu: "Zdrav ty, které míjíš při cestě vzhůru, aby si tě všimli, až půjdeš dolů." Před pár roky jsem končil 10leté působení ve vedoucí funkci obsazované konkurzem a jak mě to bavilo čím dále méně, už jsem se do dalšího období nepřihlásil. Přesto vycházím s kolegy i dnešním vedoucím velmi dobře, možná je to také tím, že jsem jim rozhodnutím nepokračovat udělal radost. Ale obvyklejší je, že člověk, který už nemá žádnou funkci a moc, nikoho příliš nezajímá, politické mrtvoly by mohly vyprávět. Tragédií je to pro ty, kteří jinou zábavu a aktivity neměli, což naštěstí není můj případ.
Pieter Bruegel st. (resp. jeho neznámý napodobovatel) to dokonale vystihl v obraze Krajina s Ikarovým pádem (Landcape with the Fall of Icarus) na námět mytologického příběhu Ikara a Daidala. Rolník oře, pasák ovcí s rancem na zádech se zastavil, aby nabral dech, koráby brázdí moře a že se na hladině rozplácl Ikaros, o to se nikdo nestará.





(Obraz je vystaven v Královském muzeu umění v Bruselu.)

4. Víš, co jsou to škrkny?
Ne.

5. Jakou bys přiřadil ke svému jménu barvu?
Něco mezi rozkvetlou loukou a hřbitovem.

6. Co myslíš, je smrt definitivní konec a nebo jen začátek něčeho nám neznámého?
Až se proměním v prach, kvalitu života zrovna neočekávám. Smrt si představuji jako začátek nicoty, samozřejmě lépe zní období po ní vidět jako nekonečný spánek, v němž se však už nezdají žádné sny. Myslím, že ani věřící si od chvíle po smrti moc neslibují, alespoň zatím jsem ještě neviděl žádného, který by se na smrt těšil, že pak půjde do nebe. Snad jen islámští fanatičtí atentátníci odpalují bomby s vírou, že Alláh má v nebi pro každého 72 panen. Že jim to ale není divné, když žen je přibližně tolik jako mužů, a kde také brát ty panny?

7. Co si myslíš o telepatii?
Pokud by se potvrdilo, že sugestivní přenos myšlenek na dálku od jedné osoby k druhé je možný, vysvěloval bych si to fyzikálně jako vyslání signálu a jeho příjem. Spíše si však myslím, že zdánlivý přenos myšlenek je jen výrazem toho, že v určitém prostředí lidé, kteří se znají, mají podobné prožitky a myslí na stejné problémy.

8. Vidíš nějaké opravdu účinné východisko ze současného světového marasmu?
Najít Ariadninu nit.

9. Co bys na sobě chtěl změnit?
a) Usilovně přemýšlím, ale při mé dokonalosti mě nic nenapadá.
b) Nemusím snad na každou otázku odpovídat zeširoka.

10. Co je pro tebe momentálně nejdůležitější na světě?
Chtěl bych žít ve světě z Lennonovy písně Imagine. Mně samotnému stačí mít smysl života.

11. Proč si vlastně začal blogovat?
Jedním z důvodů bylo, že mám dost fotografií, kterými někdy v adresářích listuji, a chtěl jsem si uchovat dobu, místo, informace s nimi spojené a situace, za jakých vznikly. Bezpochyby však blogování je také určitým druhem (většinou anonymního) exhibicionismu, podobně jako je tomu u řečníků v Hyde Parku.
Jednou jsem šel po rušné brněnské ulici Česká a tam mě zastavil reportér místního plátku a ptal se, jak se chráním proti salmonelóze. Tehdy vypukla menší epidemie a původcem byly makrely a majonéza. Odpověděl jsem, že ryby nejím a jídla s majonézou také ne, a tak mně nic nehrozí. Reportér mě vyfotografoval, zjistil si o mně základní údaje a doporučil koupit si další den noviny. Samozřejmě jsem si je koupil a u článku o nebezpečné epidemii byl vzorek populace (asi 5 osob) a jejich názory, pod mou fotografií bylo uvedeno jméno, příjmení, povolání, věk a text: "Proti salmonelóze se vůbec nechráním."
Bylo to v létě a my jsme ten den jeli na návštěvu k rodičům manželky. Tchýně zrovna umývala okna a my se do toho také zapojili. Aby se okna pěkně leskla, utírali jsme je do sucha novinami. Po skončení této činnosti jsem u kávy se chtěl pochlubit, jak jsem se dostal do sdělovacích prostředků. Jenže noviny nebyly k nalezení. Při pohledu na vyleštěná okna mně došlo proč. A náhražkou za ztracenou "mediální slávu" je blog. ;)

36 komentářů:

  1. Miloši, to je úžasné čtení!! Směju se tak strašně až jsem vyděsila psa... a nemůžu najít správný písmena...Z Cimrmanů mám nejradši Dobytí severního pólu, kdysi jsem to uměla téměř nazpaměť...Celé Tvé povídání je krásné, ale co mě okouzlilo je bod 11. Přijde mi vtipné už to, že se někdo na ulici zeptá.. jak se chráníte proti salmonelóze..Na nic podobného se mne zatím nikdo neptal, ale v létě k nám zavítali od Jehovistů a manžela, který se před domem vrtal v autě se ptali... Co myslíte, že právě teď dělá Ježíš?.. z jakéhosi důvodu mi to přišlo neuvěřitelně vtipné..

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší zpracování jaké jsem četla! Rozpláclý Ikaros a okno umyté novinami jsou ovšem lahůdka. Když jsem psala do jednoho časopisu článek o úspěchu českých dandíků na CRUFTu psali a volali známí a gratulovali. A já nevěděla k čemu, pak jsem se dozvěděla že vyšel ten článek (po čtvrt roce) který jsem už ani nečekala že vyjde. Dodneška mám časopis raději schovaný aby nedopadl jako ty noviny

    OdpovědětVymazat
  3. Otázka 4 mě pobavila, i když já jenom vím, že je tím prolezlé jmelí.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem věřící a na smrt se taky netěším, je to přece jen krok do neznáma, ale mám jistotu, že až tento krok udělám čeká mě vše, co nám Bůh zaslíbil.
    Jo. A ty nevíš co jsou to škrkny? Ty jsi asi neviděl Harryho Pottera, viď?!

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím si, že toto bolo doteraz najlepšie zodpovedanie otázok z hry, ktorá nedávno kolovala po internete, čo som mala možnosť čítať. Posledný bod ma pobavil najviac

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Cimrmany mám opravdu moc rád. Líbí se mně také Posel z Liptákova, kde vizionář uhlobaronovi na otázku, jak vidí vidí v plamenech jeho budoucnost, odpověděl, že vidí nápis Důl Petr Bezruč. ;)
    S Jehovisty mám také zkušenosti, kdysi jsem podlehl zvědavosti a dal se s nimi do řeči a oni pak za námi pořád docházeli, že si budeme povídat o Ježíšovi. Ještě z té doby mám dvě ilustrované knížečky jejich výkladu Bible.[2]: Vidíš, jsi slavná, určitě také musely být nějaké reportáže ze soutěží v TV, minimálně regionální.[3]:[4]: Harryho Pottera jsem náhodou viděl, a sice první díl, přišlo mně to však pro spíš děti, tak jsem ho vypustil z hlavy. Nechtěl jsem googlovat a pak dělat "chytrého".[5]:Díky. Danielo, je to jen shoda jmen nebo jsi to ty, kdo vymyslel tu bezva akci Mosty?
    Na tu velmi rád vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
  7. Cimrman je prostě klasika, která neomrzí.Trochu mě překvapil čas vložení článku - 2:27. Ty ale ponocuješ

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovídal jsi opravdu zgruntu.
    K bodu 11 můžu dodat jednu vlastní zkušenost, odmítla jsem pro TV Nova kritizovat práci sliničářů slovy, že každý má jezdit podle stavu silnice a  já že s tím provlémy nemám...jakmile mě viděli spolupracovníci v TV, zapadla jsem, oni mě museli vytlačit a smlsli si na mně   Takže na média bacha

    OdpovědětVymazat
  9. Dobré a zajímavé odpovědi. 9a se mi líbí nejvíc .

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkný rozhovor jsi vedl sám se sebou, pobavil mě. Díky za připomenutí Šimkovy rubriky v Mladém světě. A škrkny? Tuším, že je to něco se jmelím, ale Harry Potter není mým hrdinou. Spíš bych věděla, co jsou to krkny. Tak říká má kolegyně lakomcům. A poslední odpověď mě dorazila. Tak ty jsi vlastně začal blogovat kvůli salmonele. Je legrační, jak se v tisku všechno překroutí. Tady to aspoň můžeš uvést na pravou míru.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak a máme to. Ten exhibicionismus mi pořád opakuje muž. Prý každý, kdo bloguje a čeká komentáře a pod. je ješita a exhibicionista- samozřejmě to myslí na mne. Tvrdím, že to tak není, že jen realizuji své sny o psaní, prostě se vykecávám. Komunikuji s virtuálními přáteli. Prý pche... On to nebere. Nejspíš je v tom naopak trochu závisti, co myslíš?Jinak jsem se taky pěkně pobavila otázkami i odpovědmi

    OdpovědětVymazat
  12. Škrkny mi připomínají škrkavky, ale to asi nebude. Harry Pottera jsem viděla jen asi dvakrát ve filmu- tedy dva díly. Docela to bylo hezké, ale podrobně to neznám.

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě maličká poznámka: Včera se mi několikrát během dne vybavila věta..Proti salmonelóze se vůbec nechráním.. Můj zdánlivě bezdůvodný smích vyvolal podezřívavé pohledy.. S Jehovisty mám ještě jeden zážitek. Zazvonil u nás jeden a jen co jsem otevřela, povídá bez nějakých úvodních formalit..Věříte na konec světa?.. a to mi teda padl do noty, zrovna jsem se nějak doma hádali, či co a tak mu povídám...Jistě, čekám ho každým dnem.. a pána to tak překvapilo, až zapomněl řeč..

    OdpovědětVymazat
  14. Tímto rozhovorem jsi o sobě prozradil docela dost zajímavého.
    Daniela je skutečně blogerka, která vymyslela projekt mosty, jenže  blog už bohužel nemá. Občas se objeví i u mě, její komentáře mám ráda a vždy potěší.
    Mám radost, že také nevíš, jako já, co jsou škrtny. Já myslela, že jsou to přeškrtaná slova a ono podle komentářů něco s H. Potterem.

    OdpovědětVymazat
  15. Zaujimavy clovek, veruze si.

    OdpovědětVymazat
  16. Historicky omyl Ceskych zemi, ze ste si Jaru Cimrmana za prezidenta nezvolili.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobré zdůvodnění tvého blogování. Pár odpovědí bys mohl poslat i Edith.

    OdpovědětVymazat
  18. Psa vyděsit nemohu, nemáme, a ani žena naštěstí doma po ruce není. Mish-mash jak z partesu!

    OdpovědětVymazat
  19. [7]: Mám tu i pozdější časy, v noci je na vše větší klid. Většinou mám s vkládáním dost potíží, zžejmě kvůli nainstalování Adblocku v IE mně tam teď nefunguje vkládání obrázků a videí, k tomu musím použít Mozillu, tam text zase často nejde uložit kvůli překročení rozsahu a než se dostanu k finální verzi, dost to trvá a ty polotovary bych nikomu nepřál vidět.[8]:[11]: V televizi a novinách potřebují do zpravodajství dostat to, co se jim hodí, a toho se nejlépe dosáhne vhodným výběrem, střihem, případně zkreslením.[12]: Myslím, že manžel má kus pravdy a ty také. Ta sebeprezentace je odrazovým můstkem k diskusi a povídání, typicky třeba ve tvé Kavárně U Ruži.[14]: Já jsem se těch Jehovistů zbavil tak, že jsem jim za ty knížky dal za každou 100 Kč a řekl, že si je nejdříve prostuduju a pak se ozvu.[15]: Daniela měla myslím celkem čtyři blogy a pod komentářem má odkaz na jeden z nich, který se věnuje cyklistice, ten původní je asi už neaktivní.[17]: Cimrman byl velmi úspěšný v soutěži o Největšího Čecha a zřejmě by ji i vyhrál, ale myslím, že byl nakonec jako fiktivní postava vyřazen z hlasování a vítězství spadlo do klína Karlu IV.

    OdpovědětVymazat
  20. [7]: Macin články jdou dopředu přednastavit na kteroukoliv hodinu a den!
    Já to tak dělám vlastně pořád, nic nepíšu v čas, kdy je to uveřejněno!-:)Jinak souhlasím s většinou komentujících-že jsi to Miloši vše napsal moc prímově, gratuluji!-:)

    OdpovědětVymazat
  21. Imagine, to je skutocne to! Dobre napisane.

    OdpovědětVymazat
  22. To je skvělé čtení, Miloši, náramně vtipné a dokonce i poučné. Moc jsem se pobavila.
    Cimrmany mám ráda, tedy nejen já, ale celá naše rodina.
    Šimek s Grossmannem byli taky úžasní, jejich scénky neměly chybu, a ten song si docela dobře pamatuju.

    OdpovědětVymazat
  23. [5]:Som to ja Ďalší projekt som nevymyslela, pretože som sa dala teraz na svoj 365-dňový projekt
    Zastav sa.

    OdpovědětVymazat
  24. [1]:
    [23]:
    Miloš: Ha! Zmínka o Cimrmanech! Protože už nevím, u kterýho článku jsme se o nich bavili, napíšu to sem: dneska se mi stala nevídaná věc - povedlo se mi zamluvit si vstupenky na Dobytí severního pólu! Do první řady! Odpověď na pětku je skvělá Odpověď na desítku mě rozesmutnila. Jedenáctka je výborná! Taky jsem u babičky leštila okna novinami, prej je to nejlepší, ale u sebe to nedělám. A teď už nemusím ani u babičky...[6]: Já jsem to s tím dolem Bezruče nikdy nepochopila a nejspíš jsem byla líná si to nějak líp vyhledat. Jsi ochotnej vysvětlit mi to? Prosím.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Blahopřeji k úspěšné rezervaci, závidím ti.
    Myslím, že na dole Petr Bezruč je nejlepší podivení uhlobarona, když zapochyboval, že by básníkovi verše tolik vynášely, aby si důl mohl koupit, a vizionář odvětil, že mu ho třeba vzali: "Jak by mně mohli vzít důl? důl je jen díra v zemi." (To není doslovná citace, píšu to jen po paměti.)
    Hru jsem viděl v 80. letech, tedy za socialismu, a naznačovat, že někomu něco ukradli (znárodnili bez náhrady), bylo odvážné a s chutí jsme se tomu zasmáli. Tak jsem tu žili a byli vděční za každou narážku.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Takže příště mám objednat o vstupenku víc a půjdeš s námi? Dál mám zálusk na Záskok. Samozřejmě upřednostním Vyšetřování ztráty třídní knihy, ale to už dva měsíce po sobě nebylo v nabídce, natož aby se mi povedla rezervace.
    Jo, tak tohle vysvětlení bych i chápala, ale asi mi to holt nepřijde tak vtipný, jako někomu, kdo socialismus nezažil (aspoň ne teda pokud to už mohl chápat).

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Ano, a ještě přiber Blouda a Egopeda a Čerfa (toho už znám) a hned vyrážím do Prahy :)
    Já budu hlídat, až se Cimrmani objeví v Brně.

    OdpovědětVymazat
  28. [28]: To "s námi" by právě Blouda a Egopeda zahrnovalo Jenže na jednu osobu se dají objednat jenom čtyři vstupenky, a tak se budeš muset uskromnit.

    OdpovědětVymazat
  29. [29]: To je ale diskriminace. Kde jsou ty časy, když si nějaké jednotné zemědělské družstvo koupilo celé představení do Národního divadla.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Na mý vytoužený Vyšetřování ztráty třídní knihy taky někdo zamluvil celej sál! V programu to bylo, poznámka ale hlásala "zadáno" Takže koho hodláš vypustit z těch zmíněných?

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: ... prosím, ať to nejsem já sama.

    OdpovědětVymazat
  32. [31]:[32]: To bych si nedovolil určovat, kdo má lístky, má hlavní slovo, resp. tvůj partner půjde s tebou sám.

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: Ještě jsem za celej život neměla partnera, kterej by měl rád Cimrmana natolik, aby chtěl jít na divadlo! Teď, když jsem to řekla nahlas, vidím, jak smutný to je   

    OdpovědětVymazat
  34. [34]: Protože taková odlišnost zájmů není důvodem ke změně partnera, Egoped by řekl jeden dílek čokolády, asi pomůže jedině převýchova.
    Já jsem se dřív také nedovedl představit, že někdy budu chodit na plesy. A chodím a tvářím se, že rád

    OdpovědětVymazat
  35. [35]: Jenže nás ženy mrzí, když víme, že se tak vy muži jenom tváříte Prostě nejsme nikdy spokojené.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)