26. března 2013

Hohe Wand - pohoří na periferii Vídně

Pohoří Hohe Wand (česky Vysoká stěna) se nachází asi 50 km za Vídní směrem na Graz, poblíž města Wiener Neustadt. Patří do Gutensteinských Alp. Vápencovými skalami připomíná naši Pálavu a výškou je o něco nižší než Beskydy, vrch Plackles, který je zde nejvyšší, dosahuje 1132 m n. m.



Z informační tabule je vidět, že pohoří má profil náhorní plošiny se strmými stěnami na okrajích (odtud zřejmě jeho název), ty mají výšku až 250 m a jsou velmi vyhledávané horolezci, na řadě míst nahoře zase našli ideální odrazový můstek paraglidisti pro svůj vzlet do volného prostoru a měkké přistání na louce.

Naše trasa začala na parkovišti u typického rakouského motelu, vylepšeného červenou telefonní budkou, známou z Velké Británie. Po krátkém úseku cesty míjíme ukazatel s informací 1 km k vrcholu Plackles, než jsme však k němu dorazili, rozpršelo se a na krajinu padla mlha.




V oblasti žije mnoho druhů zvířat, např. kamzíci, kozorozi, mufloni, jeleni, lišky, jezevci, …, zřejmě však i kvůli nepřízni počasí jsme na ně neměli štěstí, jen zvědavá samice daňka se na nás příšla podívat zblízka a z mlžného povzdálí nás pozorovali paroháči. Posledním živočichem (kromě ptáků), kterého jsme viděli a nebál se nás, byl šnek s horolezeckými sklony.



Zastoupení flóry je také velmi pestré, jak ukazuje další informační tabule. My jsme tam byli v červnu a to už byly koniklece (v naší městské čtvrti raší koncem března) dávno odkvetlé.



Tak alespoň dva snímky horského kvítí.



Jednou z největších atrakcí Hohe Wand je vyhlídková terasa Skywalk na vrcholu Sonnenuhrwand s krásnými výhledy do krajiny. Zřejmě její vybudování bylo inspirováno skleněnou podkovou Skywalk nad Grand Canyonem (nebo to bylo naopak?).



Naše procházka byla zcela pohodová, s minimálními převýšeními, s délkou pod 10 km by se dala přirovnat k oblíbené hřebenové trase v Beskydech z Pusteven na Radhošť a zpět.
Ale i zde si mohou přijít na své turisté, kteří bez adrenalinových zážitků nemohou být. Trasy via ferrata (v italštině železná cesta) s profily známými z Dolomit, kdy turisté prochází nad propastmi po skalních římsách zajištěných řetězy a lany, po lávkách a jen na těch nejnáročnějších místech po řetězech šplhají vzhůru nebo stoupají po strmých kovových žebřících, zde najdeme právě v těch nejobtížnějších podobách (viz třeba zde), na Hohe Wand lze např. po kovových kramlích, natlučených do celé 250 metrů vysoké stěny, vyšplhat z údolí až nahoru. To jsme ale nezkoušeli, myslím, že snazší by bylo vylézt na 300-metrový elektrárenský komín, na něm jsou alespoň obruče na odpočinutí.

28 komentářů:

  1. Dobré ráno Miloši,
    báječné ráno s vidinou Hohe Wand. Moc hezký článek, který mne doslova probudil. Pěkný předvelikonoční čas.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké seznámení s krásným přírodním výtvorem. Je škoda že jste neměi ideální počasí, to ak vždycky dost naštve. Jen malá oprava, to co se na vás přišlo podívat není srnka ale daněla, samice od daňka. .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Hanko, tato oblast je jak dělaná pro tvůj Krokovníček, pokud tedy nelezeme po skalách. Díky za přání, také přeji hezké prožití svátků.
    [2]: VendyW, díky za moc za poučení, už to jdu opravit.

    OdpovědětVymazat
  4. Miloši z Brna to nemáte ani tak daleko.Jako jednodenní výlet je to taková třešnička na dortu. Počasí někdy nevyjde,ale když není zrovna bouřka,tak se to dá.Překvapilo mě,že tam žijou kamzíci.
    S těmi Skywalky nebo vidlicemi jsou Rakušáci asi známí. Díky za krásnou fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsi psal, kdo všechno vyhledává Hohe Wand, nějak jsem čekala, že tam bude a "na řadě míst nahoře zase našli ideální odrazový můstek" - sebevrazi.
    Nevím, proč mě napadlo zrovna tohle...
    Jinak určitě pěkný a ne moc náročný výlet.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné seznámení se zajímavým místem I když já se držím jen v našich koutech   

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Jen kdyby trochu více přálo počasí.[5]: Máš pravdu, Heleno, že kamzíci tam moc nezapadají, po kolmých stěnách těžko mohou skákat, jsou však vyobrazeni na informační tabuli tamější zvířeny. (Tu jsem do textu nakonec nedal.)
    Jiný Skywalk jsem ještě neviděl (u Grand Canyonu jsem sice byl a letěl nad ním i vrtulníkem, ale v jiné části), zajímalo by mě proto, kdo má na něj "autorská práva".[6]: Katko, při pohledu do propasti mě také vždy napadá, jak je tenká hranice mezi životem a smrtí. Ale ti horolezci šplhající po stěnách jsou také napůl sebevrahy.
    Bylo to opravdu lehké, jen si teď nejsem jist, zda jsem délku trasy kvůli návratu na výchozí místo neměl vynásobit dvěma.[7]: Poslední 3-4 roky jezdíme za turistikou s partou, kde hlavní organizátor vymyslí trasy, zajistí autobus a při vícedenním zájezdu i ubytování, začali jsme proto nahlížet i za blízké hranice, kde to ještě neznáme. Všechno se tak přiblížilo.

    OdpovědětVymazat
  8. Vida a já myslel, že kvůli vyhlídce Skywalk musí člověk až do oblasti Grand Canyonu

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezké fotky. Hned bych jela na výlet...

    OdpovědětVymazat
  10. Super! Pytam sa, co ti Rakusaci vlastne nemaju. No napada ma, ze od nejakeho casu stratili more, inac by to bola asi tiez "zemsky raj to napohled"!Inac, ked som z Bratislavy, stve to jedneho este dodatocne, ze som tam nikdy nebol - NEMOHOL byt! Pekna zelezna opona!

    OdpovědětVymazat
  11. To je nádhera, horskou přírodu miluji a tady bylo možné obdivovat i květu a zvěř.
    Ta vyhlídková terasa vypadá dost nebezpečně, nejsem si jistá, jestli bych si na ni troufla, je to ukrutňácká výška, ale nádherný rozhled.

    OdpovědětVymazat
  12. Miloši další taková vyhlídková platforma je na Krippensteinu,říká se jí "5 prstů".
    Je tam krásný výhled na Hallstatt a jezero.

    OdpovědětVymazat
  13. Opravdu krásná, zajímavá fotoreportáž. Prohlédla jsem si i skleněnou podkovu nad Grand Canyonem. Fascinující dílo a výhled taky. A ze Skywalku na Hohe Wand je také pěkný výhled. Pobavil mě šnek horolezec nebo spíš stromolezec. Moc se mi to celé líbilo. Díky.

    OdpovědětVymazat
  14. Clovek si tu prijemne zacestuje na comp. zidli - vazne je to moc prima cteni i podivana - mam moc rada vsechny vase cestovni clanky a fotky zejmena, Milosi!
    Zdravim a preju vsem hezke velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  15. [6]: Skákalo by se tam líp než z Nuseláku. Dnes mne ta sebevražda nějak drží.   

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Jen kdyby už zima trochu povolila. [11]: Jj, ti jejich předkové si uměli dobře vybrat. Z Bratislavy do Vídně snad už jezdí i příměstská doprava.
    Kingu, teprve teď po kliknutí na tvůj webový odklaz vidím, žes rozvinul stan na jiné adrese. A já si říkal, proč ten předchozí web z každodenního publikovaní přešel do stavu "zimního" spánku.[12]: Určitě je to dimenzováno na velkou zátěž, např. na Skywalk nad Grand Canyonem podle informace z netu pouští současně max. 120 lidí a konstrukce by jich přitom unesla i 1000. Tady bude určitě také velká rezerva.[13]: Heleno, díky za zajímavou informaci o Krippensteinu. Hallstatt bych chtěl také někdy vidět, znám ho sice z obrázků jako něsto ze seznamu UNESCO, ale už jen fakt (jak jsme se o tom bavili u tvého článku o Hallstattu), že Číňani ho okopírovali, mluví za všechno.[14]: Díky. Stromolezec - to je ono! [15]: Díky. Fotky jsou čistě dokumentární, skuteční fotografové by nad nimi asi zaplakali.
    Zuzano, přeji vám a celé rodině pohodu a krásné prožití svátků.[16]: Máš pravdu, žádné překážky pro skokany tam nejsou.

    OdpovědětVymazat
  17. Prijemne citanie.Je tolko krasnych miest na zemi. Stalo by za namahu sa aj tam podivat.
    Podobny pohlad na udolie mam ale aj zo svojho okna v kuchyni. Aj rogalisti ma v nom obcas pozdravia, dovnutra mi este nevlietol ziaden. Zatial.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásná krajina, ne nepodobná té naší. Ale v naší čtvrti koniklec neraší a neraší Pěkné povídání i fotografie k tomu, Miloši, taky ti přeji hezké Velikonoce a hlavně ať už vysvitne sluníčko. To asi potřebujeme všichni jako sůl.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak teda já četla Hohe Wand - to hoří na periferii Vídně a už jsem přemýšlela, co to tam může hořet...
    Je to utěšený koutek světa, ale asi bych se dlouho rozmýšlela, jestli dojít až na konec toho rozhlížedla...   

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Robko, díky, přeji ti a tvým blízkým pohodu o velikonočních svátcích a samozřejmě i po nich, Slunce v duši i na obloze.

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkné počteníčko, hlavně o via ferratách. Šneka s lezeckými schopnostmi jsem viděla při povodních v r 2002, když chudáček lezl před stoupající vodou  po podezdívce  nahoru. I když trochu zrychloval, museli jsme mu pomoct, jinak by se utopil.
    Škoda jen, že jste neměli pěkné počasí.

    OdpovědětVymazat
  22. [18]: Bydlíš na hradě? [20]: Klidně by se to mohlo stát, jednou, když jsme přijížděli do Vysokých Tater, z hor stoupal kouř a skutečně tam hořelo. Část tras od Hrebienku směrem k Slezskému domu pak byla uzavřena.[22]: Já ferraty jen zmiňuji a ty po nich chodíš. Abych však měl lepší představu, koupil jsem si asi před rokem knížku Dolomity - nejkrásnější ferraty. Scenérie Dolomit ale znám ze zimní lyžařské dovolené, byli jsme tam předloni a ještě rok předtím.

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Nie...ale skoro akoby aj Byvam na kopci, na ktorom stoji 8 podlaz. panelak a moj byt je prave tam, na poslednom podlazi. Pod nami je priehrada VDZ , oproti kopec Stranik,  skoro v urovni toho mojho kuchynskeho okna. Z toho vrcholu sa spustaju smerom k mojej kuchyni ti, co by vtakmi chceli byt. Ked pojdes cez Zilinu, uvidis Vodne dielo, kopec Stranik, aj moje kuchynske okno oproti nemu. Stav sa, dostanes kavu a mozes sa kochat vyhladom na cele udolie Vahu aj s jeho zakutiami. Vyuzijem tuto prilezotost a nieco vam " podhodim" cestovate-sky-sprievodca/slovensko-cesta-na-legendami-opradeny-stary-hrad/... tam vedu casto moje cesty, ked sa mi uz v tej kuchyni sediet nechce.( su tam medvede, ale mna uz poznaju, netreba sa ich bat) Alebo doporucujem aj nadhernu prirodu  cyklotrasy Vodne dielo,popri Vahu k hradu Strecno, Nezbud Lucka,Varin, zase okolo vodneho diela a znova do mojej kuchyne a budete mat v nohach cca 30 km nadhernej trasy. Aj keby som Ti kavu osolila, po tej nadhere Ti bude chutit. Rucim za to !!!

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Gabi, díky za pozvání. Až pojedu (pojedeme) přes Žilinu, dám vědět. ;)
    My jsme přes Žlinu jezdívali do Vysokých Tater a musím říci, že to město je pro mě zakleté. Při zpáteční cestě jsem vždy trnul, jak se z něho dostat. Silniční směrovky ukazovaly na všechny možné strany, jen ne směrem k ČR. Jednou jsem se tam (i díky uzávěrkám) motal hodinu a pořád jsme byli v Žilině. Strečno ("velké" i "malé") a také památník francouzských vojáků znám jen od volantu, ale nikdy jsme se tam nezastavili.
    Medvědů se ale hodně bojím, proto bych si už netroufl do Nízkých Tater, kde jich jsou snad stovky.

    OdpovědětVymazat
  25. [26]: Co sa tyka dopravneho znacenia v ZA, je to stale rovnake, t.j. katastrofalne. To je dosledok aplikacie vedeckeho vyskumu Vyskumneho ustavu dopravy, ktory sidli prave v ZA. Ale uz je to o malicko lepsie...alebo zeby som si uz zvykla? D Sme zavaleni snehom a stale chumeliiii..nikam sa neda, ani k tym medvedom. ((

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: To je to globální oteplování.
    A díky za ten odkaz k hradním legendám. Je opravdu moc zajímavý.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)