22. června 2013

Dramatické výsledky v pokusech o léčení rakoviny kůže

Před časem jsem psala v článku Jak může vitamín D ochránit proti rakovině o potřebě a užitečnosti vitaminu D, který člověk nejsnáze získá pobytem na slunci. Dnešní článek ale ukazuje, že ač je pobyt na slunci kvůli potřebě zmíněného vitamínu doporučován, měl by být pouze minimální, skutečně stačí jen těch několik minut.

Zuzana

Přehnané slunění způsobuje rakovinu kůže, z níž nejnebezpečnější forma je maligní melanom. Jsou tu ale nové, nadějné zprávy:

Dle posledních výzkumů a testů - pilulky na pokročilou rakovinu kůže pro pacienty se speciálním genetickým složením mají dramatické účinky. V 80 procentech pacientů, kteří jsou novými pilulkami léčeni, se jejich nádory zmenšily. Vybraní pacienti měli mutace v BRAF genu, což se stává ve 40 až 60 procentech pacientů s kožní rakovinou.

Zmínění pacienti měli maligní melanom, který se začal šířit. Lék, zvaný PLX4032 potlačuje chybný BRAF, a tak předchází stimulaci rakoviny. Hlavní výzkumník Dr. Paul Chapman z Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre v New Yorku řekl, že vidí spoustu nádorů, které se rapidně zmenšují a u některých pacientů dramatické zlepšení kvality života. Dle jeho názoru jsou to začátky personálně přizpůsobené medicíny v případech maligního melanomu. Celkem 87 pacientů se účastnilo druhé fáze studie a bylo léčeno zvětšenými dávkami PLX4032. 2 kompletní odezvy a 24 částečných odezev bylo patrno u 32 pacientů, kteří byli léčení plnými dózami nového léku. Zmenšení nádorů bylo patrno na všech místech, kde rakovina byla přítomna, včetně jater, tenkého střeva a kostí.

Momentálně se experimentu stále účastní 16 pacientů a výsledky jsou publikovány v New England Journal of Medicine. Experiment se posunuje k třetí fázi. Lékaři prohlašují, že nikdy předtím neviděli 80 procentní úspěch, pokud jde jak o maligní melanom, nebo kterýkoliv jiný celistvý nádor a považují dosavadní výsledky za pozoruhodné. Ve třetí fázi se bude zjišťovat, zda výsledky jsou dlouhodobé a zda tento druh léčení skutečně může dlouhodobě zlepšit pacientovu kondici a jeho šanci na přežití. Doufají, že vyvinou další lék, kombinaci PLX4032 s dalším 'anti-melanoma' lékem, který by účinky ještě umocnil.

Na maligní melanom umírá ročně spousta lidí. Nemoc je způsobena přehnaným sluněním. Jestliže se najde až v pozdějším stadiu, rakovina je smrtelná a šance na vyléčení nepatrná. Bevis Man z British Skin Foundation řekl, že pokud jde o boj s rakovinou, dosavadní výsledky jsou jistě důvodem k velkému optimismu. Nicméně nedává nikomu zelenou, aby riskoval na slunci jen proto, že se našel lék. Fakt je, že maligní melanom zabije ročně kolem 2000 lidí jenom v UK.

Prozatím je nutno soustředit se hlavně na prevenci, takže varování ohledně přehnaného slunění zůstává prioritou.

Vysvětlení termínu BRAF zde: BRAF (gene)

18 komentářů:

  1. Prave predvcerom som pocuval dermatologicku v TV, ze uz len trochu hneda koza je vlastne vykrik, varovanie, ze koza je ohrozena. Opalovanie sa zda byt vlekla, casovana samovrazda. Co vsak robili cele generacie robotnikov, pracujucich vonku, vyzlecenych do pol pasu? Da sa vobec tych nositelov bielych plastov brat este vazne?

    OdpovědětVymazat
  2. Presne na to, čo spomína Rucola som myslela. Poznala som desiatky žien pracujúcich aj v páľavách na poli. Neboli síce tak obnažené, ako dámy na pláži, ale tvár a ramená, nohy od kolien mávali slnkom spečené. Už medzi nami nie sú, ale nezomreli mladé, ani na rakovinu. Sme na to ochorenie náchylnejší asi aj z iných dôvodov.Ja sa neslním, mám svetlú pokožku, musím sa chrániť, moje opálenie býva veľmi bolestivé. Ale pred slnkom sa nemôžem úplne schovať, iba ak ... zahalená v chladivom hodvábe celá ako muslimka.

    OdpovědětVymazat
  3. Do těch tropických veder, které tu teď máme, téma jak na zavolanou.
    Já nikdy na Slunci nevylehávám, abych se opálil, a vždy se přikryju ručníkem nebo schovám pod slunečník. Mám na těle hodně mateřských znamének a ta prý jsou také potenciálním nebezpečím pro rakovinu kůže. Mám strach, abych si nějaké nerozedřel a v kombinaci s UV zářením by to mohlo špatně dopadnout.[1]:[2]: Třeba byli na Slunce více adaptování než my, kteří skoro celý rok sedíme za okny. Černochům sluneční paprsky zřejmě také moc nevadí.

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci být morbidní nebo popírat pokroky lékařské vědy. Nicméně ono je to docela komplikované, protože nakonec na něco člověk zemřít musí. Kroutíme hlavou, jak roste počet civilizačních chorob, ale ono je to z velké míry způsobeno i tím, že se postupně eliminují jiné choroby. No a - jak jsem četl v jednom velmi pěkném článku nedávno v sobotních Lidovkách: V současnosti se už skoro každá smrt bere jako selhání zdravotnického systému. Divné, ne?

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ja viem, mna vyrusuje ale to "kolisanie" tej "vedy". Raz nam vtlkaju do hlavy, ake je to nezbytne a zdrave, pohyb na cerstvom vzduchu a na slnku, druhykrat, ked sa druhi, ini, tlacia ku korytu, hlasaju pravy opak.Urcite sme menej adaptovani na prirodu nez kedysi, ale mozno nam chyba aj "hon na carodejnice", ako kedysi. Bylinkari a bylinkarky v bielych plastoch, kasirujuci sialene honorare. Len sem-tam vedia aj nieco naozaj...

    OdpovědětVymazat
  6. Asi jsme na slunce opravdu méně adaptovaní, zchoulostivělí, nebo možná to dělá taky to, že ozónová vrstva je narušená a propouští víc škodlivého UV záření. Já jsem od mala měla tendenci k zčervenání kůže, takže se neopaluju, ono mi stačí chodit venku a chytnu stejně. Ale na rukou a obličeji je pokožka víc zvyklá, takže se nespálím.
    Jinak - líbí se mi komentář od Čerfa. Je to fakt, na něco člověk umřít musí a taky se divím té snaze zachraňovat životy za každou cenu - teď mám na mysli hlavně lidi, kteří už mají život za sebou a přesto se jim nesmyslně prodlužuje na úkor jejich trápení a bolestí, přirozené je přece v určitém věku zemřít, tak proč se tomu tak bráníme. Holt žijeme ve světě, který vymýtil různé nakažlivé choroby, které lidstvo sužovaly dřív, ale nesmrtelní nejsme. Tyto nemoci jsou určitou daní za civilizaci.

    OdpovědětVymazat
  7. Na slunce si už nelehám roky, jen krátce z jara. Ani horka mi nedělají dobře. nejspíš zemřu na něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  8. Snažím se být čím jak nejdéle venku z toho důvodu,že jsem hodně času v budovách.Když jedeme na kolech a je vedro,nemůžu se obléct do skafandru,v zahradě se snažím být i na sluníčku,ale nepřeháním to.
    Na rakovinu kůže mi zemřela kamáradka loni na podzim a Karlovi spolužák před třemi lety.

    OdpovědětVymazat
  9. Já na rakovinu raději nemyslím, abych ji nepřivolal a držím zdravou životosprávu.

    OdpovědětVymazat
  10. Před několika lety na maligní melanom umřela v padesáti letech sestra jedné mé kamarádky. Byla to velká sportovkyně a  strašně ráda se opalovala.  
    Já od té doby se mažu v létě a  zimě na horách jen krémy s ochr. faktorem 50.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem moc rada, ze pres skepticism ( u nekterych) ohledne prevence v medicine se vystavujete slunku s mirou.
    A i kdyz je pravda, ze na neco clovek zemrit musi, doktori, kteri dodrzuji lekarskou etiku, musi lecit kazdeho pokud ho jenom lecit jde. Tady ale v mem clanku o vyzkumu se jedna o progress v leceni maligniho melanomu, coz povazuju za mimoradne velkou vec - tato rakovina mestastazuje do vitalnich organu a takove umirani nikomu nepreju.
    Rozhodne radeji verit tem v bilych plastich nez lecitelum - ti vam imho od vaznych problemu nepomuzou.
    Milosi, sedrene materske znamenko rakovinou nehrozi, to je mytus. Ale - jak stoji v clancich a ctete vsude, lidi s vetsim mnozstvim mater. znamenek jsou ve vetsim nebezpeci, je tedy velice rozumne, ze se od slunka chranite.

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: K tej etike: Vcera prave nove rozhodnutie vlady. Nemocenske poistovne, (Krankenkasse) musia najnovei preplacat preventivne vysetrovania, tykajuce sa Darmkrebs, (rakovina hrubeho creva) aj tym, ktori nemaju v rodine podobne nalezy.
    Divna etika. Narok maju len potentialni patienti od 50 do 69 rokov. (Ti starsi mozu uz "chcipnout".)Este nieco tam bolo uznesene, zabudol som co, to je zase ohranicenie tusim od jedenast po sestnast rokov. Eticky ciste riesenie, oder?

    OdpovědětVymazat
  13. Pojistovmy a politiku bych do toho v tomto pripade nepletla. Tady jde o lekarskou etiku, ktera je univerzalni. Na byrokracii a etickych praktikach v medicine lze jiste neco kritizovat, ale my tu diskutujeme o konkretnim pripadu varovani pred nadmernym vystavenim slunecnimu zareni, zejmena v nejnebezpecnejsich hodinach. Vyhnout se tomu nestoji nikoho ani halir a budete-li to dodrzovat, muzete se i navstevam lekaru vyhnout s vyjimkou pripadu, mate-li skutecne podezreni ze ev. vyrustek na vasi kuzi neni v poradku.
    Dal tady byla rec o zdravotnich vedeckych vyzkumech, ty sice stoji penize, ale pokud jde o pozitivni vysledky v mem clanku, za ty vydaje to imho rozhodne stoji.

    OdpovědětVymazat
  14. [15]:Okay. Einverstanden. Hovrim trochu od temy. Ale to ma priamo vyprovokovalo. Tak vezmi mojho kardiologa, ktory povie, ze on by odporucal to a hento a ja sa mam rozhodnut. Ja som nanestastie strasne poznaceny medicinou. (Sestra, dcera, vsetko lekarky.) Ale stracam doveru. (On navrhol poriadne drahe procedury, ja radsej utekam do lesa a padam do vody, kde nie je citit prasky a tabletky.) To iste u zubara, kde sa este menej vyznam. Ja mam urcit sposob liecby?
    Su to ranohojici a felcari, dokopy sarlatani...(Ale nosia dnes biele plaste a to vyvolava respekt.)

    OdpovědětVymazat
  15. Kingu, chapu vasi frustraci, ale jsme znovu od tematu a znovu u vasich soukromych problemu s kardiologem, zubarem, atd.. K tomu se tezko muzu vyjadrit, ale snad by se mohly vyjadrit vase nejblizsi lekarske pribuzne a poradit vam, jak to resit. Eventualne by mohli vasi pribuzni odbornici kontaktovat lekare, ktery po vas chce, abyste si zpusob lecby vybral vy sam a zeptat se ho, jak to mate udelat bez odbornych znalosti. ?

    OdpovědětVymazat
  16. Maligní melanom znám dobře, před necelými třiceti roky mi jeden odstraňovali v Brně na Žlutém kopci. Měla jsem velké štěstí, ale na slunko moc nesmím.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)