31. října 2013

Košice (1) - překvapení na koncertě na zabití času

Košice jsou městem s krásnou pěší zónou, která začíná parkem hned u vlakového nádraží. Když jím projdeme (anebo kolem něj), přejdeme most nad silnicí, uvidíme první zajímavou stavbu, Jakabův palác (na prvním snímku vlevo), kde měl po osvobození v r. 1945 nějakou dobu svou kancelář prezident Edvard Beneš.




Pokračujeme-li dále, po zhruba 100 m se před námi otevře rozlehlý prostor, o kterém jsem si vždy myslel, že je náměstím, ale ve skutečnosti je to Hlavná ulica. Jeho dominantami jsou katedrála sv. Alžběty a divadlo, mezi nimiž je parčík s hrající fontánou. Rudolf Schuster, někdejší primátor Košic a pozdější prezident Slovenska, město, a zejména tuto ulici, nechal velikášsky zrenovovat a tím prý Košice zadlužil na generaci dopředu.

Po návratu z Herĺan, ještě plný dojmů z gejzíru, jsem do odjezdu nočního autobusu z Košic do Brna měl asi 5 hod času. Vylezl jsem na věž katedrály s pěknou vyhlídkou na fontánu a divadlo, prošel celou, několikasetmetrovou ulici tam a zpátky, nějaký čas zabil v oblíbené cukrárně Aida naproti fontány u kávy a zmrzlinového poháru, ale pořád ho ještě dost zbývalo.




Naštěstí v podvečer před divadlem v rámci kulturního léta měl začít koncert muzikálového souboru z brněnského Městského divadla, proto jsem se přemístil do jiné zahradní kavárny, abych viděl na pódium. I když vím, že zpěváci souboru jsou výborní, muzikály nevyhledávám, viděl jsem jen Jesus Christ Superstar v pražské Pyramidě, protože v něm také vystupoval můj oblíbenec Roman Dragoun (bohužel ale ne zrovna ten den), a pak ještě Kleopatru zásluhou příbuzných mého kolegy, kteří na ni koupili lístky. Mám totiž pocit, že jsou v nich nejvýš 3 pěkné melodie (pokud vůbec nějaké) a 2 hodiny vaty. Ani v operách to není o moc lepší, pár povedených árií, někdy i předehra, ale o hereckém umění operních zpěváků škoda mluvit.

Program se skládal z obehraných melodií z muzikálu My Fair Lady, k tomu West Side Story a Chicago, do toho byly namíchány i popové písně Franka Sinatry a jeho dcery Nancy (např. New York, New York, Something Stupid, These Boots Are Made for Walkin'), které také nemusím, tak jsem víc než poslechu se věnoval sledování tanečních kreací svůdných zpěvaček a tanečnic ve frivolních modelech s klobouky, péry ve vlasech a podvazkovými pásy.




Z letargie mě ale náhle vytrhla krásná melancholická melodie, kterou jsem do té doby neslyšel. Stává se mně to jednou za čas (dříve např. u písní Send Me an Angel, To the Moon and Back, Bella Luna, Black Velvet), kdy první starostí je, jak zjistit název písně a někdy i kdo ji zpívá a hraje. Zde jsem z plakátu koncertu vylučovací metodou název snadno určil - Belle, víc tam nebylo. YouTube však nikdy nezklame.

Abych co nejvíce přiblížil můj zážitek, tady je amatérské video z podobné akce v Brně. Obraz je poněkud nestabilní, ale zvukově je nahrávka celkem kvalitní. Vystupují v ní Lukáš Vlček, Dušan Vitázek a Petr Gazdík. V Košicích však byl už večer a v přítmí tak vše bylo působivější.


Na místě prvního zpěváka s Lukášem Vlčkem alternuje Karel Škarka, v provedení s ním si píseň můžeme poslechnout zde.

Píseň patří do muzikálu Notre-Dame de Paris (Chrám Matky Boží v Paříži), který je po Les Misérables (Bídníci) druhým zhudebněným dílem Victora Huga. Kvůli nezájmu o muzikály jsem o něm vůbec nevěděl, přitom na stránce z odkazu se píše, že v prvním roce uvedení na prkna divadel byl ze všech muzikálů nejúspěšnější a dostal se tím do Guinnessovy knihy rekordů.

V originále v něm excelují zpěváci Garou (v roli zmrzačeného zvoníka Quasimoda), Daniel Lavoie a Patrick Fiori. Belle je současně první francouzskou písní na blogu.

27 komentářů:

  1. Pěkné koláže Košic! Tam jsem ještě nebyla. Moc hezký článek, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno Miloši, díky za nádherný článek. V Košicích jsem nikdy nebyla, ač tam žije několik mých přátel. Ale ty ukázky z muzikálu Notre Dame de Paris - jsou úžasné. Děkuji za pěkný vstup do dne.

    OdpovědětVymazat
  3. V Košicích jsem byl jen jednou před lety, kdy jsme odtud startovali svůj cyklistický přejezd Slovenska na trase Košice - Brno .

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nejsem až tak milovník muzikálů ale takový Chicago miluju. A můžu i Jesuse...a co se týče Sinatry tak to je moje srdeční záležitost! Vůbec co se týče swingu jsem jeh ohromná milovnice a konzumentka.... teď zrovna když píšu koment tak jsem i na chatu s Košičákem, žijícím ovšem u Brna

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:[2) Košice jsou velmi zajímavé město, kde jsem kupodivu byl mnohokrát, nejméně 6-krát, ale zase vůbec neznám třeba Plzeň a Hradec Králové.
    Člověk se však pořád něco učí nebo dozvídá něco nového, jako já s tím muzikálem Notre Dame de Paris.[3]: To byl opravdu výkon, z Košic do Brna je kolem 500 km. Takové etapy nemají ani na Tour de France [4]: Já jsem "odkojený" rockem a pop v jakékoliv podobě je mně dost vzdálený, některé písně se mně sice celkem líbí ale vysloveně nějaký zpěvák nebo zpěvačka ne. Ani Sinatra.

    OdpovědětVymazat
  6. V Košicích jsem nikdy nebyla.Zpívající fontánu jsem viděla poprvé v Las Vegas,a ejhle,něco podobného je v Košicích. Jinak muzikály jsem viděla jen některé - Abbu v Hamburku,Queen v Kolíně nad Rýnem,v nové divadelní scéně,která je postavená hned u Rýna.
    Pak taky v Praze.Muzikál Queen se mi nelíbil,choreografie byly krásné,vím,že herci a zpěváci jedou podle scénáře,ale vadí mi vulgární výrazy,které se objevují i v divadlech.Ale taková je doba,jestli se to vůbec dá svádět na dobu,spíš je to v lidech.

    OdpovědětVymazat
  7. Muzikály mě vůbec nelákají - tedy alespoň v našich podmínkách, kde rostou jak houby po dešti a většinou nestojí za nic.
    Ta písnička se mně ale líbí - tedy mnohem víc v originále. A díky, Miloši, že jsi přispěl - i když jak píšeš, jen do počtu a mimo soutěž. No, mám jeden příspěvek od Koníka, teď tedy od tebe (beru tě vážně!) a potřebovala bych ještě jednoho odvážlivce, aby se mohla vůbec nějaká soutěž konat.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: U nás je zpívající fontána také v Mariánských Lázních, ale ta z Košic je mnohem hezčí, jedna byla i na pražském Výstavišti při příležitosti 100 let nějaké výstavy.
    Zpívající fontánu v Las Vegas jsem také viděl a mám ji na malém videu z foťáku, ale nejvíc se mně líbila fontána v Barceloně na terasách pod vrchem Montjuic, dokonce tam hráli i Smetanovu Vltavu.[7]: Možná je to tím, že článek o soutěži je už moc dole a ztrácí se pod novými články. Také je škoda, že Yves se teď blogování nevěnuje i Ann-ihilation chybí.
    Samozřejmě by tam měly být i tvé články a hned bys měla desítky soutěžních příspěvků

    OdpovědětVymazat
  9. Kosice som zazil pre dvomi rokmi prvy a zatial bohuzial posledny raz v zivote a bol som doslova "hodeny o zem"! Nikdy som netusil, ze to je tak krasne mesto. O Kosicankach ani nehovorim! (Keby som vedel madarsky, tak by to bolo este lepsie.)

    OdpovědětVymazat
  10. Košice musí být nádherné město, alespoň podle těch fotek.
    Na muzikály mám stejný názor. Jedna písnička z deseti se dá poslouchat. Holky chtěly objednat CD Melodie z muzikálů a a nebyla tam ani jedna známá a oblíbená písnička.
    O to víc pak potěší, když člověk náhodou narazí na takovou půvabnou melodii jako je Belle.

    OdpovědětVymazat
  11. Ó jé, to byla krása, té trojici zpěváků ta píseň sedla na jedničku a i když jsem ji slyšela poprvé, chytla mě ta nádherná melodie okamžitě. Košice jsou krásné město, tvé fotky o tom svědčí, ale mě zní v hlavě ta kouzelná melodie a já si ji jdu pustit ještě jednou.

    OdpovědětVymazat
  12. "vsechsvatych" je za nami, malymi dusickammi, tak teraz hrozia Vianoce. Po tom stresse sa da uvolnit na tradicnom hokejovom turnaji v Davose. Tam casto hravavali hokejisti z Dukly Kosice. Televizny komentator sa snazil ukazat ako znaly veci a neustale tvrdil, ze je to Dukla "Kozice". ("c" s hackom!) Strasne sme sa na tych speakerovych "kozach" bavili a nejako nam to prischlo, ze ked vidime kravy, ovce a inu haved nadsene kricim, ze vidim "kozice", teda s hackom na "c".

    OdpovědětVymazat
  13. V Košicích jsem nebyla, tak ráda tvým prostřednictvím poznávám známé město našich sousedů. Tvé skvělé články s ilustracemi jsou Univerzitou života na blogu.
    Moc ti děkuji za dokonalé komentáře, velice si jich cením. Když budeš cokoliv potřebovat z grafického kotle, tak víš, na koho se obrátit... "B".
    Přeji hezkou, i když deštivou, neděli.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  14. V Košicích jsem nikdy nebyla a jak mě to štve, krásné město!:3
    Fotky jsou nádherné, ta první koláž!:)

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: Máš pravdu, já myslím, že nikde jsem tolik pěkných děvčat jako v Košicích neviděl, alespoň soudím podle pohledu z kavárny. I v soutěžích Miss vyhrávaly.[10]: Je tam opravdu pěkně.
    S muzikály se u nás roztrhl pytel, nejdříve Karel Svoboda, teď Michal David, přebírají se i ze zahraničí. Ale zřejmě je o ně zájem, anebo dobře funguje reklama.[11]: Přesně ten dojem jsem z písně měl také. Když jsem ji na YouTube našel, pustil jsem si ji snad 5-krát za sebou.[12]: Škoda, že tě ten televizní komentátor neviděl. Ten by se asi divil.
    Turnaj v Davosu - není to náhodou Spenglerův pohár? Na něj si také pamatuji, kdysi tam hrávala i Dukla Jihlava ve svých nejlepších letech, kdy mnohokrát byla mistrem Československa.[13]: Beo, díky za nabídku, dokonce už i jeden dotaz bych měl, ale zeptám se asi až za 2-3 týdny, teď nemám na nic čas. A šetři trochu chválou, co jsou mé články proti tvé grafice?

    OdpovědětVymazat
  16. V Košicích jsem kdysi na praxi stavěl stadion... Nejvíc mne utkvěly v paměti večerní promenády kolem náměstí dokola... snad ten zvyk se tam ještě udržuje.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: ad 12: Ano, Spengler Cup. Dukla "Iglau" tam bola casto, ale pri nej ten chlap nemal problem, pouzival nemecky nazov mesta. Casom to prestavalo bavit, ale prezraty vianocnymi dobrotkami clovek rad pri tych prenosoch zaspaval na pohovke. (Vedel si, ze spisovne slovensky je gauc, pohovka, valenda vlastne HOVNIK? Clovek si na tom "hovie"! Vhodne k teme tyzdna, nie?)
    PS Mal som strasne rad z toho turnaja prestavky, kamera sledovala divakov a obcas prestrih na otvorene klziste vedla haly, kde kruzili osamele korculiarky a tradicne jeden kominar pre stastie.) Uz to nesmiem pozeravat, vraj "skoda casu, pod sa radsej prejst!", tak musim do mrazu a absolvovat povinne prechadzky...

    OdpovědětVymazat
  18. V Košicích jsem nikdy nebyla, tak děkuji za krásné seznámení nejen s fotkami, ale i s tvým kulturním zážitkem!

    OdpovědětVymazat
  19. Zajímavé. V Košicích jsem nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  20. [14]:Opravdu jsou krásné. Kdysi tam bylo největší letní kino v Československu, říkali mu amfiteátr, ale myslím, že už není funkční. Hlavní ulice to však vynahradí.[16]: Promenády jsem si sice nevšiml, ale děvčata jsou tam nápadně hezká, s foťákem by sis užil. Jak zpívá Mládek o děvčatech z Brna, tak na Slovensku jsou určitě nejhezčí v Košicích.[17]: Ty jsi multilingvní jazykozpytec
    U toho Spenglerova poháru si ještě vzpomínám, že tam Švýcaři dost často vyhrávali, i když jejich národní tým za moc nestál. Bylo to tím, že za kluby nastupovala spousta Kanaďanů.[18]:[19]: Vše se dá ještě dohnat
    Ilono, u tebe se ale dost divím, vždyť v Košicích se každoročně pořádá Mezinárodní maraton míru http://sk.wikipedia.org/wiki/Medzin%C3%A1rodn%C3%BD_marat%C3%B3n_mieru

    OdpovědětVymazat
  21. Přišla jsem poděkovat za milý komentář zanechaný na mém blogu. Snad tě potěší i nový článek na mém blogu v rubrice Toulky .... .    Taky jsem se ráda prošla Košicemi, kde jsem nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  22. Moc muzikálů neznám, Quasimodo příjemně překvapil. Košice taky příjemně překvapily, moc pěkné fotky, a pěkné město, nebo aspoň ta část, kterou jsi nám tu ukázal.Zpívající fontána, to bych chtěla vidět, zatím si pamatuji jen jednu, v Mariánských lázních. Nádhera.

    OdpovědětVymazat
  23. Já jsem nebyla nikde na Slovensku.. no asi trošku ostuda že? A muzikály mám moc ráda. Bídníky jsem viděla a moc se mi líbili.

    OdpovědětVymazat
  24. Francouzské muzikály jsou nádherné. Mně je sice dáno jenom poslouchat nádhernou francouzštinu v nádherné hudbě - třeba melodii Mozart opera rock si dokážu okamžitě vybavit.Stejně tak jsou skvělé německé muzikály, bohužel u nás moc nejsou zastoupené, Mozart! byl světlá výjimka.

    OdpovědětVymazat
  25. Košice sú naozaj nádherne, s výnimkou Luníka IX...ale aj ten z časti ujde.. Býval tam môj syn 5 rokov,ale v tej "lepšej" časti, aj keď VŠ internáty ...nebudem komentovať.
    Staré mesto patrí mojej mladosti a spomienkam na ... nuž, nepoviem. Vtedy tam študoval môj brat a ja som bola jeho málo mladšia, krásna sestra. Pred pár dňami slávil 60-ku, tak sme sa tam zase všetci svorne zišli. Ja ale už teraz o dosť ( hóóódne) mladšia sestra - vraj stále krásna, tvrdili tí starí, plešatí a bruchatí lichotníci, kvôli ktorým som si ničila svoje nožičky na košických mačacích hlavách.
    Košice majú už klasický každý rok krásnu vianočnú výzdobu. Vytvára nádhernú rozprávkovú atmosféru v historickom centre, neporovnateľnú s Bratislavou, nech mi Bratislavčania prepáčia. Možno je to tým, že východňare sú spontánnejší , zvlášť pri vianočnom grogu, punči ...a vôbec nemusíte vedieť maďarsky, ba ani romsky ...
    Ale vážne: doporučujem pri návšteve Košíc si len tak sadnúť na lavičku pred katedralou sv. Alžbety a zahľadieť sa na   bohato dekorované portály. Takú kamennú nádheru, len tak niekde vo svete neuvidíte. Na ich tvorbe vraj prežil majster kamenár celý svoj život a zanechal ich aj tak nedokončené. Celý život otesával iba kamene na jeden, jediný dóm, nič viac... úžasné a nádherné. Stojí za to, skôr ako sa vyberiete do Paríža, pozrieť si Košice. Prahu samozrejme dobre poznáte.

    OdpovědětVymazat
  26. [21]: Také děkuji za návštěvu, tvé toulky se mně moc líbí a budu sledovat, kam všude se zatouláš [22]: Košice jsou opravdu krásné a nakonec i okolí, kdysi jsem byl asi 30 km od nich v místě, které sloužilo jako rekreační středisko VSŽ, myslím, že se jmenuje Zlatá Idka, a tam - uprostřed lesů - bylo také pěkně.
    Jejich fontána je určitě velkolepější než ta v Mariánských Lázních.[23]: Já se zase musím rdít, že znám velmi málo Čechy, např. jsem ještě nebyl ve dvou krajských městech (v Hradci Králové a v Plzni), neviděl jsem známé hrady a zámky (Konopiště, Červená Lhota, ...), nenavštívil jsem ani Kutnou Horu atd.[24]: Mozart v rockovém kabátě? Díky za zajímavou informaci, neznám a o německých muzikálech jsem ani neslyšel.[25]: Koleje Technické univerzity na ul. Boženy Němcové znám dobře, tam totiž při návštěvě Košic vždy bydlím
    Historické centrum je skvostné a velkolepé, na katedrále ale pořád je nějaké lešení, podobně jako v Praze na Týnském chrámu (tam bylo snad 30 roků).
    Hlavná ulica kypí životem a těch krásných děvčat, co se na ní promenuje, tam lichotníci mají žně

    OdpovědětVymazat
  27. Košice, krajské město mužova rodiště 30 km od Košic vzdáleného. Město, kam jsme jezdili k rodičům každý rok a jeden den strávený v Košicích musel být o každé dovolené. Žijí tam příbuzní. Zažili jsme Košice minulého století- tedy půlky, skoro - já od r. 1962, kdy jsme tam byli po prvé. Košický dóm na hlavní třídě jsme navštívili vždycky, obchodní domy divadlo a pod. Tam chodili lidé krásně oblékaní, vždy  nová móda, vozili leccos z Maďarska. Bývalo tam mnohem více zboží k dostání než u nás, navíc byl mamin bratr vedoucím v textilu na Hlavní třídě. Ve východoslovenských železárnách pracovali švagři i další příbuzní, byla jsem tam dokonce jednou služebně z Vítkovických staveb-zajistit plechy na stavbu do Uničova. (Pardon, rozkecala jsem se těmi vzpomínkami, mazat to už nebudu).

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)