31. května 2023

Jiří Korn a Richard Müller - Bučovice, 20. května 2023

Asi jsem už zmiňoval, že v létě hodně pobýváme v Bučovicích, ve dvojdomku po rodičích manželky, který jsme si zrekonstruovali k obrazu svému a kde nám od zavedení internetu už nic k životu nechybí. Užíváme si zahrádky před i za domem, vedle bohaté květeny, velkého koníčku mé choti, pěstujeme i zeleninu a ovoce a až přijde opravdová krize, alespoň částečně bychom se dokázali samozásobit. I samotné Bučovice, město se 7 tisíci obyvatel, vzkvétají, náměstí je jak nové, poblíž je renesanční zámek s nádhernou fontánou na nádvoří a pěknou zámeckou zahradou a také se zde konají nejrůznější akce, např. jízda historických automobilů, připomínka napoleonské bitvy u Slavkova, pivní festival, nechybí ani koncerty. Např. před 3 roky jsme zde viděli Vlastu Redla a Hradišťan a letos při cestě z nákupu s našimi vnučkami jsme si náhodně všimli plakátu s upoutávkou na dvoudenní hudební akci nejrůznějších souborů, kde vrcholem bylo večerní vystoupení Jiřího Korna a Richarda Müllera druhý den. Šel jsem tam nakonec sám, choť se uvolila hlídat vnučky, Richarda Müllera jsme navíc v září 2021 viděli v Brně, v sále SONO.

Na koncert jsem se dostal s asi 15minutovým zpožděním, na rozdíl od běžné situace, kdy se na hvězdy musí čekat, Jiří Korn již zpíval a nevím, oč jsem přišel. Mám ho spojeného hlavně s érou Rebels, kdy nahráli album Šípková Růženka. Polovinu LP desky tvořily písně s pohádkovými motivy, otextované Michaelem Prostějovským a zhudebněné tehdejším dirigentem Tanečního orchestru České televize Václavem Zahradníkem, které doplňovaly převzaté skladby z repertoáru Mamas and Papas. Rebels totiž stejně jako jejich vzor vynikali vícehlasým zpěvem, kde prim hráli Josef Plíva a Jiří Korn, kteří se v hlavním pěveckém partu střídali, titulní skladbu nazpíval Korn. Plíva však emigroval do Kanady a album bylo staženo z prodeje, koupil jsem si ho až v reedici v 90. letech na CD. Začátkem 70. let byl Korn přibližně 2 roky členem Olympicu, kde kromě zpěvu hrál na baskytaru, a pak už přešel k čistému popu, čímž mě v podstatě přestal zajímat, proto jen zčásti můžu uvést písně, které na koncert zařadil. 

Korn na koncertu zpíval živě, ale hudební doprovod byl z playbacku a místo hudebníků ho doprovázela taneční skupina – 3 ženy a 2 muži. 





Na plátně v pozadí se občas synchronně promítala videa Kornových písní z dřívějších televizních pořadů.   



Jeden z tanečníků i zpíval, zastal např. part Viléma Čoka, baskytaristy Pražského výběru, v písni Karel nese asi čaj

S písní Žal se odkládá v současnosti vystupuje i Vojtěch Dyk, slyšel jsem ho ji zpívat, když byl předskokanem Stinga na loňském koncertu ve Slavkově u Brna. Originál zní takto:

Pro mě nejpěknější písni z Kornova současného repertoáru je Ještě tě mám plnou náruč a na koncertu také nemohla chybět.


V závěru zpěvák zmínil, že už Bučovicích kdysi koncertoval, a sice v r. 1968 v místním kině se skupinou Rebels a programem Šípková Růženka

Na konec zazpíval Jednou je hůř, jednou je líp s pěkným optimistickým textem, že není třeba se stresovat problémy, protože zase bude líp. 

Nezazněly kdysi populární písně Miss Moskva a Windsurfing, pokud ovšem jsem je nepropásl pozdním příchodem.



Po Kornově asi 3/4hodinovém vystoupení následovals stejně dlouhá přestávka, kdy se chystala aparatura souboru Richarda Müllera a ladil zvuk nástrojů. Jeho koncert byl plnohodnotný, bez playbacku, a nástrojové obsazení velmi pestré: kytara, baskytara, saxofon, klávesy, bicí, bubínky + další kytara, k tomu ještě 2 sborové zpěvačky. 

Zpěvák při koncertu seděl, protože si zlomil kotník, má v něm 2 šrouby, ale stále se to nelepší. 


Některé skladby jsem také neznal, ale na rozdíl od Korna jich nebylo tolik. K těch, které jsem v úvodu zachytil, patří: L. A. (= Los Angeles), Cigaretka na 2 ťahy z doby, kdy Müller spolupracoval s Jaro Filipem, známým i z pořadů Lasicy a Satinského, a Müllerova vlastní skladba Nebude to ľahké, drahá (ma se nezbavíš, s tým se lúč).



V průběhu koncertu se všichni hudebníci předvedli instrumentálními sóly. V tomto směru se nejvíc projevoval saxofonista a kytarista.




A sóĺově se uplatnily i obě sboristky.



Richard Müller stejně dobře jako slovensky zpívá i česky, jak ukázal v písních Baroko a Srdce jako kníže Rohan, s melodiemi Ivana Táslera na texty Michala Horáčka, který v druhé z nich zúročil svou zkušenost z tajného domácího provozování hazardních her v éře socialismu. 

 

V závěru nemohlo chybět Po schodoch, největší hit z prvopočátků Müllerovy skupiny Banket, jehož melodii složil Vašo Patejdl z Elánu.   

Jako předposlední uvedl svou 23 let starou píseň Koniec sveta s komentářem, že ten tehdy chápal jen v nadsázce a dnes v souvislosti s Ukrajinou se zdá, že se přiblížil. Připomněl také výrok antického dramatika Aischyla „První obětí každé války je pravda.“ a dodal „Preč s tou vojnou.

Poslední písní bylo Štěstí je krásná věc autorské dvojice Petr Hapka a Michal Horáček. 

V porovnání se zmíněným brněnským koncertem chyběly Müllerovy písně Tlaková níž z éry Banketu a Už asi nie si o ztracené lásce a nebyl ani žádný přídavek, to ale bylo dáno asi hlavně tím, že zpěvák z pódia odešel s hůlkou a oporou kolegy z týmu a bylo by pro něj náročné se po schodech na něj vracet.  



Koncert měl perfektní zvuk a barvami hýřící nasvícení, účinkují zpívali a hráli s plným nasazením, Bučovice se zase jednou předvedly. O pamětihodnostech města a dalších akcích snad někdy jindy v samostatném článku.

19 komentářů:

  1. Miloši to musel být super zážitek. Oba zpěváky mám ráda. Jiříko Korna jsem naposledy viděla naživo v muzikálu Monte Christo a před tím v Draculovi, kdy jeho jak pěvecké tak taneční i herecké výkony byly opravdu bezchybné a dech beroucí. Richard Müller a jeho písně jsou také zárukou kvality. Jinak Manžel sloužil v Bučovicích jeden čas na vojně, než ho převeleli jinam a dvakrát tam byl na ve Vyškově na cvičení. To už je ale hooodně dávno. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Jiřího Korna živě viděl poprvé a příjemně mě překvapil, nehrál si na žádnou hvězdu a ani mu nevadilo, že je vlastně Müllerovým "předskokanem". Jeho taneční umění je proslulé, kdysi, ještě s Helenou Vondráčkovou, vynikali také ve stepu. Ani nevím, jestli vojenská posádka ještě funguje, v Bučovicích je ale také docela významný záchranářský oddíl.

      Vymazat
  2. Jiřího Korna mám ráda, několikrát jsem ho viděla s 4TET. Ti mají perfektní koncerty. Někdy bych ráda zašla i na jeho sólo vystoupení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 4TET znám z YouTube, je to vlastně podoba kdysi módních chlapeckých skupin (např. Backstreet Boys, Blue, ..., u nás Lunetic), jen pro starší a pokročilé. A ten sborový zpěv je možná i vzpomínka na Rebels.
      Přemýšlím, jestli K. je pokračováním Katčina blogu z Blog.cz, ten jsem rád četl, protože tam bylo hodně textů z hudebních luhů a hájů.

      Vymazat
  3. Zajimave, Korn byl vzdy znam jako manualne zrucny, take ostatne hral kulecnik na urovni ligy....Zaujal mne v muzikalu Dracula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to evidentně muž mnoha talentů, kromě zpěvu, tance a kulečníku i na baskytaru hrál výborně a že u toho dokázal zpívat, je obdivuhodné.

      Vymazat
  4. Mám ráda oba zpěváky, i když Jirka Korn je mi bližší. Hezká je píseň Slunce Ty nejsi, pokud je to název. V Bučovicích se vdávala má nejmladší dcera. Mohl to být pěkný koncert. Bude-li příležitost, šla bych se na ně podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně byl bližší Richard Müller, toho jsem teď viděl potřetí, předtím, jak jsem už zmínil, v r. 2021 a úplně poprvé v r. 1985 či 1986, kdy ještě vystupoval se skupinou Banket.
      Ale Jiří Korn mě velmi příjemně překvapil, jak vystoupením, tak i rozsahem hlasu.
      Zmíněnou píseň neznám, zkusím zapátrat na YouTube.
      A to, že jsi už druhá, která zmiňuje Bučovice, je také zajímavé. Líbí se nám tam, i když samozřejmě na Brno nedáme dopustit.

      Vymazat
    2. Píseň jsem našel, jmenuje se Slunce a odkaz je tento: https://www.youtube.com/watch?v=cB2ea8C7ZFk.
      Myslím, že jde o převzatou zahraniční píseň, podobně jako Každá trampota má svou mez, kterou také zpíval s Helenou Vondráčkovou. Obě jsou velmi pěkné.

      Vymazat
    3. Ještě jsem trochu hledal a Srdce je v originále Come Vorrei od Ricchi é poveri https://www.youtube.com/watch?v=hYYWgCyh_DQ s krásným textem Zdeňka Borovce a Každá trampota má svou mez je převzatá Rest Your Love on Me od Bee Gees https://www.youtube.com/watch?v=QXzk8uamdPw rovněž s českým textem Zdeňka Borovcem, který také psal texty pro Olympic, např. Taky jsem se narodil bos a Ty slzy vpila tráva.
      Korn s Vondráčkovou je nazpívali velmi pěkně a u Slunce zní lépe než originál.

      Vymazat
  5. myslím že oba zpěváci stojí za to je vidět. I když asi taky bych víc tíhla k Müllerovi.

    OdpovědětVymazat
  6. Korn s Rebels byl úžasný. /AI mi teď ze slova Korn udělala kořen/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rebels také považuji za nejlepší Kornovo období. Ten automatický korektor (v mobilu) mě také rozčiluje, ale nevím, jak ho vypnout.

      Vymazat
  7. Oba zpěváky mám ráda a jejich písničky mě baví, musel to být úžasný zážitek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiří Korn (s mnoha dalšími, mně neznámými, soubory) měl v Bučovicích vystupovat už před rokem, ale akce byla z jakýchsi důvodů zrušena, možná bylo málo zájemců o lístky, tehdy jsem o návštěvě také nebyl úplně přesvědčen, ale s Richardem Müllerem se to posunulo na vyšší úroveň, vstupenka také jen za sobotní program 20.5. stála 1150 Kč, což mě na menší město dost překvapilo.

      Vymazat
  8. Z repertoáru obou pánů bych si pár kousků jistě vybral do svého speciálního mixu :-). Teď sleduji cyklus TV dokumentů o historii festivalu Bratislavská lyra, což je celkem zajímavé - na to, jak jsem vždycky tímhle festivalem v časech jeho konání opovrhoval :-). Takže jsem tam Banket s mladičkým sebevědomým Richardem Müllerem z poloviny 80. let taky viděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Bratislavská lyra byl docela dobrý festival, zajímavější než naše Děčínská kotva, polské Sopoty a italské San Remo, protože tam bylo možné vidět i rockové skupiny, např. Olympic tam pravidelně soutěžil a jejich hity Jasná zpráva a Slzy tvý mámy měly zde premiéru, k tomu kromě Banketu samozřejmě i další slovenské skupiny Elán, Modus, ...
      V mimosoutěžní části vystoupilo Collegium Musicum s Marianem Vargou a na festival přijížděly i zahraniční soubory ze Západu, např. Beach Boys, Shadows. Smokie, Boney M, ..., o čemž si Češi mohli nechat jen zdát.

      Vymazat
  9. To musel být moc fajn zážitek.
    Oba tito interpreti mě přenesli do doby dětství. Úplně živě si vybavuji tu pecku, když v Trianglu poprvé vysílali klip Po schodoch. To byl solidní hit :-)
    Jako malá jsem měla od Korna ráda píseň Windsurfing, ale nyní se mi moc líbí texty těch písní zmíněných v článku (plná dlaň, odložený žal...)
    nominek

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)