31. srpna 2024

Vodopády Kravica, Hadži Aliho mešita a hrad v Počitelji

Bosna a Hercegovina, jedna z bývalých zemí Jugoslávie, se několikrát zapsala do evropské historie, sarajevský atentát na rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho choť Žofii vedl k rozpoutání 1. světové války a po rozpadu Jugoslávie v r. 1992 mezi znesvářenými zeměmi vypukla balkánská válka. Bosna a Hercegovina je rozpolcena i nábožensky, téměř polovina obyvatel vyznává islám, významná srbská menšina (téměř třetina obyvatel) pravoslaví a chorvatská menšina (asi 17 %) se hlásí ke katolické církvi.

To se projevuje i v architektuře církevních staveb, země se ale může pochlubit i přírodními krásami. 

Když jsme si před několika lety v Dubrovníku zakoupili výlet do bosenského Mostaru, proslulého kamenným mostem, cestou jsme se zastavili na několika dalších zajímavých místech.

Krasová řeka Trebižat se na své 50km délce na mnoha místech ztrácí pod zemí a přírodním skvostem její nadzemní části jsou 120 metrů široké a 28 metrů vysoké vodopády Kravica (český význam je kravička).

Ve vodě je možné se koupat, ale zkouší to málokdo, protože teplota vody i v parném létě je jen kolem  20 °C, a tak se většina návštěvníků omezí na vzpomínkové fotografie.




I když návštěvníků vodopádů je poměrně dost, a to i proto, že asi 10 km odtud je vyhledávané poutní místo Medjugorje, s Plitvickými jezery se to nedá srovnat. I v restauraci najdeme místo bez čekání. 




Přibližně 30 km od Mostaru na řece Neretvě leží městečko Počitelj s Hadži Aliho mešitou a se středověkým hradem

Mešita (v místním označení Hadži Alijina džamija) byla postavena za nadvlády Osmanské říše v letech 1562-1563 a je pojmenována po tehdejším vezírovi.

Nynější stavba ale není původní, protože ve válečných 90. letech byla zničena jak palbou Srbů, tak i Chorvatů. Obnovena byla začátkem tohoto století.



A takto vypadá uvnitř.





Na nejvyšším bodě města se tyčí hrad.  







Dostaneme se k němu po kamenných schodech kolem obchůdků se suvenýry.



V tureckém podhradí se vyjímají turecké lázně. 





4 komentáře:

  1. Překrásné fotografie. Vodopády jsou úžasné. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné vodopády i hrad a město. Vždycky mne zajímalo, jak jsou mešity vybavené vyzdobené. Asi už nebudu mít šanci se do některé podívat, proto to moc děkuji, že jsi mi to umožnil.

    OdpovědětVymazat
  3. Miloši, při jednom z pobytů v Chorvatsku jsme si dopřáli jednodenní výlet do Mostaru a do Medžugorie ( to mne ale zklamalo ) a byli jsme v tamní mešitě, na kterou jsem byla hodně zvědavá, stejně jako na vyhlášený most. Díky za tvé krásné fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Vodopády Kravica, Hadži Aliho mešita a hrad v Počitelji

Bosna a Hercegovina, jedna z bývalých zemí Jugoslávie, se několikrát zapsala do evropské historie, sarajevský atentát na rakouského následní...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)