11. června 2012

Beatles - When I'm Sixty-Four

Nedávno jsem listoval v knize Alana Aldridge Beatles v písních a obrazech, kterou v r. 1969 vydalo hudební nakladatelství Panton. Pamatuji si, že peníze na její koupi jsem si vydělal na jednodenní brigádě (brousil jsem odlitky ve strojírenském podniku) a protože šlo o jeden z mých prvních výdělků, má pro mě i z tohoto důvodu zvláštní kouzlo.

Kniha obsahuje vybrané texty, které jsou výtvarně dotvářeny obrazy, kresbami a kolážemi autora knihy a dalších 43 přispěvatelů. Jsou v ní samozřejmě i fotografie členů skupiny. Řada zobrazení má erotický charakter, např. na jedné fotografii je nahá žena omotána horskou dráhou, po níž sjíždějí pánové v buřinkách, dráha začíná na hlavě a končí v klíně.

Text písně When I'm Sixty-Four (Až mi bude 64) doprovázejí fotografie starce, který vypadá asi na 100. Takto si mládež představuje starší spoluobčany ;)
Píseň se objevila na velmi ceněném albu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band z r. 1967.
A jak si věk po šedesátce představoval ve svých 24 letech Paul McCartney, kdy ji složil a také s Beatles nazpíval, je patrné z jejího textu:

When I get older losing my hair many years from now,
will you still be sending me a Valentine birthday greetings, bottle of wine?
If I'd been out till quarter to three would you lock the door?
Will you still need me, will you still feed me when I'm sixty-four?

You'll be older too and if you say the word, I could stay with you.
I could be handy, mending a fuse when your lights have gone.
You can knit a sweater by the fireside Sunday morning go for a ride,
doing the garden, digging the weeds, who could ask for more?
Will you still need me, will you still feed me when I'm sixty-four?

Every summer we can rent a cottage, in the Isle of Wight, if it's not too dear,
we shall scrimp and save, grandchildren on your knee, Vera, Chuck and Dave.
Send me a postcard, drop me a line, stating point of view indicate precisely what you mean to say,
yours sincerely wasting away, give me your answer, fill in a form mine for evermore.
Will you still need me, will you still feed me when I'm sixty-four?


Skličující je opakující se verš Will you still need me, will you still feed me when I'm sixty-four?, tj. Budeš mě stále potřebovat, budeš mě stále živit, až mně bude šedesát čtyři? Jenže sloveso to feed vedle živit má i význam krmit a to evokuje představu nemohoucího člověka, kterému je nutné podávat stravu do úst.

Optimističtěji viděl v mladém věku život ve stáří Mick Jagger, zpěvák skupiny Rolling Stones. Její velký fanda, režisér Martin Scorsese, jí věnoval film, který vytvořil ze svých rozhovorů se členy skupiny a nahrávek koncertů z rozpětí více než 30 let. V jednom rozhovoru se mladého Micka Jaggera ptá, zda si dovede představit, že po šedesátce bude ještě běhat po pódiu. Ten lakonicky odpověděl: "Samozřejmě."

V minulém týdnu jsem viděl plakát skupiny Olympic, která se vydává na další turné. Její zpěvák, kytarista a skladatel Petr Janda se v tomto roce dožil 70 let a dokonce se mu nedávno s x-tou manželkou narodilo y-té dítě.

Nahlédl jsem na Wikipedii a zjistil, že Paul McCartney se narodil 18. června 1942, za týden tedy i on bude mít 70 let.
Sire, živit nepotřebujete, ale ať vás hodně dlouho nikdo nemusí krmit a tvůrčí invence vás neopouští a dál rozdáváte radost svým posluchačům.

10 komentářů:

  1. Tu písničku jsem si s chutí poslechla a zavzpomínala při ní na koncert Beatles Revival, kterej jsem navštívila. Byl to úžasnej zážitek, i fotku s chlapíkama mám, byli milí a ochotní.
    Myslím, že zrovna k týhle písničce tam vyprávěli nějakou zajímavou story, ale nemůžu si vzpomenout, o co šlo. To mě mrzí

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a ještě jsem chtěla, že mi to připomněla písničku Young and Beautiful, kterou zpívá Lana del Rey. Možná je to cover, nevím, ale mám tu její verzi ráda: "Will you still love me when I'm no longer young and beautiful?"

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Velmi dobrým revivalem Beatles byla košická skupina Backwards, ale pak se členové rozhádali a vznikly dva samostatné soubory, které však asi byly slabší než skupina v původním složení a také rychle se o nich přestalo mluvit, nevím ani, zda ještě vůbec existují.
    I když mám raději písně Lennona, When I'm 64 se mně líbí a vůbec celé album o seržantu Pepři. Texty byly už mnohem složitější a promyšlenější než v dobách She Loves You, yeah, yeah.[3]: Díky za tip, písničku jsem si našel na YouTube. Zpěvačka má velmi pěkný hlas a moc pěkné je také orchestrální aranžmá se spoustou smyčců.
    Bere to optimisticky, na svou otázku si sama odpovídá "I know you will." :)

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Musím se přiznat, že jsem si do oblíbených dala tuhle verzi https://www.youtube.com/watch?v=Te11UaHOHMQ a od tý doby jsem nekoukala, jestli už k tomu je i videoklip. Nevím teda, jestli je to "ze zvyku", ale ta nová verze s tím orchestrálním aranžmá se mi nelíbí tolik jako tahle (i když i tady jsou smyčce a tak). Taky mě celkově ruší to video, nezdá se mi zrovna povedený, na to že Lana si je většinou dělá sama a jsou výborný.Tihle Beatles byli tito: http://www.thebeatles.cz/ Řekla bych, že jedni z nejlepších revivalů.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Já jsem našel tuto verzi: https://www.youtube.com/watch?v=o_1aF54DO60, kde je vidět, že nejen píseň, ale i zpěvačka je velmi hezká.Ti hoši z revivalu Beatles jsou také typově velmi podobní originálu a dokonce baskytarista drží kytaru jako levák Paul McCartney.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Jo, jo, předpokládala jsem, žes koukal na tuhle verzi, a o ní taky mluvím (že se mi nelíbí tolik a to video mě ruší :) ).
    Ten baskytarista říkal, že na ni umí hrát tak i tak. Jsou to borci.

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Mě pohled na pěkné ženy neruší :)
    V reálu by to možná bylo horší (zrychlený tep, sucho v hrdle, ...)

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Mě teda taky neruší, ale v tomhle klipu se mi ty její výrazy nelíbí. Když si ale pustíš snad cokoli jinýho, tak tam ji miluju i já. Hrozně ráda mám tuhle - jak písničku, tak klip: http://youtu.be/sxDdEPED0h8 Fuj, jenom jsem si pustila začátek, už mám husí kůži. Je nádherná a klip je věnovanej Kennedymu a tomu atentátu. Začátek je podle tohohle: http://youtu.be/EqolSvoWNck
    Jo a mimochodem: už dva dni si pořád zpívám "wen ájm sixty fór TU DU"

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Konečně jsem si obě hudební videa poslechl a hned mně u prvního napadlo, že verzi Happy birthday to you s Mr. presidentem znám od Marilym Monroe.
    Lana Del Rey zpívá opravdu pěkně, ale Marilyn to také jde.JFK byl asi první celebritou v prezidentském úřadu. Se svými (prý) stovkami milenek by dnes byl i hvězdou bulváru.
    S výjimkou britského premiéra Churchilla vedle kožených státníků vypadal jak z jiného světa.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)