3. června 2012

Paříž (1) - Musée d'Orsay, chrám impresionismu

Musée d'Orsay se nachází blízko Louvru, na druhém břehu řeky Seiny, a vžilo se pro něj označení chrám impresionismu. Obraz Impression, soleil levant (Imprese, východ Slunce) Claude Moneta, podle něhož byl umělecký směr pojmenován, zde však nenajdeme, je totiž ve sbírce jiného pařížského muzea - Musée Marmottan. Ještě než se otevřely výstavní prostory d'Orsay, byli impresionisté k vidění zejména v Musée du Jeu de Paume, které je dnes zaměřeno na soudobé moderní umění a změnil se i jeho název na Galerie nationale du Jeu de Paume. Budova d'Orsay byla původně nádražím, ale po rekonstrukci byla r. 1986 otevřena jako muzeum. Nádraží ještě připomínají velké hodiny ve vestibulu.



Když jsem byl v d'Orsay naposled (r. 2008), bylo ještě možné obrazy fotografovat bez blesku, podle informace známého, který tam byl loni, už to povoleno není. Několik málo vlastních fotografií si dovolím sem vložit, díla jsou sice většinou notoricky známa a na webu lze najít profesionální fotky bez odlesků reflektorů, na těchto jsou však vidět i rámy obrazů.

Určitě nelze vynechat obraz Snídaně v trávě Édouarda Maneta, který na výstavě r. 1863 v Salonu odmítnutých vzbudil velké pohoršení, přitom námět dvou (polo)nahých žen a oblečených mužů Manet převzal z obrazu Venkovský koncert (nebo také Koncert v přírodě) benátského renesančního malíře Giorgiona, který ho namaloval zhruba 350 let předtím, ten je vystaven hned "vedle" v Louvru.



Dalšími ukázkami jsou dva obrazy klasiků impresionismu - Vlčí máky Claude Moneta a Swing Augusta Renoira, které doplňují tři obrazy malířů, kteří bývají řazeni mezi postimpresionisty - Doškové domky v Cordeville Vincenta van Gogha, A zlato z jejich těl Paula Gauguina a Zátiší s cibulí, jehož autorem je Paul Cézanne.



V muzeu je možné vyjít i na střechu, která vedle Eiffelovky, mrakodrapu Tour Montparnasse (210 m), Vítězného oblouku a Velkého oblouku (Grande Arche) v La Défense je dalším místem, odkud je pěkná vyhlídka na pařížské pamětihodnosti. Na snímku úplně vpravo je zachycena malá část Louvru a v pozadí chrám Sacre Coeur na Montmartru.


4 komentáře:

  1. do Paříže se brzo chystáme, sice jen na víkend, ale přesto si tohle muzeum nemůžeme nechat ujít! ona už samotná budova je nádherná, a v ní jsou potom navíc ještě samé skvosty umění!

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám d'Orsay asi ze všech muzejí nejradši, přes množství skvostů je svou velikostí zvládnutelné.
    Z víkendů se hodí volit ten, který obsahuje první neděli v měsíci, kdy mnohá muzea mají volný vstup.
    (To je však rada spíše pro sociálně slabší, ne pro tenistku z americké univerzity, stinnou stránkou jsou totiž mnohem větší počty návštěvníků.)

    OdpovědětVymazat
  3. Se přiznám, že tohle bych chtěla navštívit, a vidět obrazy na vlastní oči, ale nějak lehko se mi tam nepoštěstí. Některé jsou hodně dobře propracovány, ale já sama bych to ani takhle nezvládla. Věnuji se něčemu jednoduššímu.
    Pro autora: Ty taky něco maluješ, nebo tě přitahuje umění ?

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Bohužel malovat vůbec neumím, ale o výtvarné umění se dost zajímám, kupuji a čtu knihy, chodím do galerií a na výstavy.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Édouard Manet - sám sebou ve společnosti impresionistů

V druhé polovině 19. století se v umění začal prosazoval svobodomyslný životní styl umělců, jejichž prostředím se staly pařížské bulváry, ka...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)