2. srpna 2012

České Švýcarsko (1) - kolem Pravčické brány

České Švýcarsko je národní park při hranicích s Německem a společně s národním parkem Saské Švýcarsko na německé straně je také označován jako Českosaské Švýcarsko. Aby v tom byl ještě větší zmatek, je České Švýcarsko součástí Labských pískovců, středohorského pásma rozprostírajícího se po obou stranách Labe.

Jednoznačně největším přírodním skvostem parku je Pravčická brána (v nadmořské výšce 405 m). Brána má šířku oblouku 26,5 m a výšku 16 m a svým rozpětím je největší v Evropě.



Když v roce 2007 za účasti 100 milionů hlasujících proběhla celosvětová soutěž o určení 7 nových divů světa, jejímiž vítězi se nakonec stala Velká čínská zeď, kultovní místo Inků Machu Picchu vysoko v horách Peru, mayská pyramida Chichén Itzá v Mexiku, socha Krista shlížející z kopce na Rio de Janeiro, svědek gladiátorských zápasů Koloseum v Římě, indické mauzoleum Tádž Mahal a jordánské skalní město Petra, Pravčická brána se dostala až do semifinále mezi posledních 77 kandidátů. Do letoška jsem ji "in natura" neviděl, což bylo o to trapnější, že v r. 2009 jsem na vyhlídkovém letu sportovním letadélkem nad jezerem Lake Powell v Utahu, tedy na druhém konci světa, měl možnost si prohlédnout oblouk Rainbow Bridge (má šířku 84 m a výšku 88 m). Bylo už na čase to napravit.



Ideálním výchozím místem k Pravčické bráně je rozcestí Tři prameny, odkud je k ní v mírném stoupání jen 2 km po červené značce. V závěru tohoto úseku se prochází uměle vytvořeným tunelem, přechází visutý most a přes placený vstup kolem restaurace a hotelu Sokolí hnízdo se dostaneme k vyhlídkám na Pravčickou bránu, některé jsou i z nadhledu. Pod bránou je příjemné posezení na dřevěných lavičkách, kde si lze všimnout, jak na ní hlodá zub času. Dříve bylo možné se po oblouku Pravčické brány projít, od r. 1982 je to však zakázáno z obavy z jeho zhroucení.
Zajímavé skalní útvary jsou i v okolí Pravčické brány, např. samostatně stojící Malý Pravčický kužel.



Po 6 km cesty dorazíme k osadě Mezní Louka, odkud se dá pokračovat do údolí Kamenice a k Divoké soutěsce, kde je nutné se plavit na pramicích. My jsme však zvolili trasu k Malé Pravčické bráně (3 km od Mezní Louky). Tato brána má mnohem skromnější rozměry než její známější "sestra", má šířku 3,3 m a výšku 2,3 m.






Po dalším kilometru cesty se dostaneme k "Loupežnickému hradu" Šaunštejn, který je však dnes pouze torzem někdejšího skalního hradu ze 14. století v Jetřichovických skalách. Přístup na horní "podlaží" Šaunštejnu vede mezi skalními průrvami po téměř kolmých žebřících, odměnou za výstup je pěkný kruhový výhled do okolní krajiny s malebnými, řídce rozesetými domky.







V průhledem je vidět silueta Růžovského vrchu, kterému se zde také říká Děčínská Fujijama.




Od Šaunštejnu je 5 km k rozcestí Pohovka a odtud pak 1 km k Rudolfovu kamenu. Rudolfův kámen (484 m) je přístupný po žebřících a na jeho vrcholu je dřevěná bouda s okny, i odtud je velmi pěkný výhled do všech stran.



Jak se můžeme dočíst u legendy k obrazu uvnitř boudy, tato skála dostala jméno po knížeti Rudolfu Kinském (1802-1836) poté, co ji zdolal. Tehdy tam ale určitě nebyly dnešní žebříky.



Naším cílovým místem byly Jetřichovice, u Rudolfova kamenu jsme však nenašli značku, proto jsme se vrátili na rozcestí Pohovka, odkud je do Jetřichovic 4,5 km. Nakonec se to ukázalo dobrým rozhodnutím, protože když jsme přecházeli jednu louku, naskytl se nám hezký pohled na vrchol Rudolfova kamene s dřevěnou nástavbou.



Celá trasa prochází kolem atraktivních míst, svou délkou (2+6+3+1+5+1+1+4,5 = 23,5 km) a nenáročnými stoupáními je snadno zvládnutelná turisty všech věkových kategorií.

17 komentářů:

  1. Na Jetřichovice a okolí mám krásné vzpomínky ještě ze základky byli jsme tam na škole v přírodě.Ta krajina tam je nádherná, skály mám moc ráda ale na Pravčickou bránu jsme si bohužel výlet neudělali. A tenkrát by jsme po ní ještě mohli i chodit moc pěkné fotky, ráda po ránu takhle cestuji....

    OdpovědětVymazat
  2. Se ZDŠ jsme také kdesi v těch končinách byli, ale už si vůbec nepamatuji kde. Doporučuji ti zajet si ke Třem pramenům, odtud je k bráně velmi blízko.
    Pokud si vzpomínám, před polednem ale svítilo Slunce proti objektivu, ale jak jsme tam u kávy a svačiny překonali poledne, už se fotit dalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná místa, navštívil jsem je před dvěma lety, dokonce i tu menší bránu, na kterou jsem narazil čirou náhodou. Moc jsem se těšil na focení, ale pak se ukázalo, že jsem si vybral ty nejhorší světelné podmínky: Dorazil jsem v horkém červencovém dni na místo za toho "nejtvrdšího" popoledního slunce, takže fotky za moc nestály. Příště bdu chytřejší . Každopádně díky za připomenutí a pěkné obrázky.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám na to místo hezkou vzpomínku. V létě r. 1986 jsme se až nahoru (ne na Pravčickou, tam už se nesmělo), dorvali s půlroční dcerou na golfkách. Němci, které jsme potkávali z protisměru, na nás sice gestikulovali, že to dál nejde, ale...šlo to.

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že jsi se s námi "staršími" blogery Miloši nezúčastnil snad jedné jediné výzvy Blogu. cz!
    Vše se točí na blogu. cz kolem mládí a když vyzvou "starší" blogery...TY nikde.
    Zítra už diskuse k jejich otázce nám - končí, tak kdyby jsi chtěl nahlédnout je na titulní stránce Blogu pod názvem"
    Jak se váš partner dívá na váš blog?"
    Jinak děkuji za komentář!

    OdpovědětVymazat
  6. České Švýcarsko znám dokonale, vždyť to máme hned kousek a jezdím tam od malička. Pravčická brána je úžasná, ale mezi námi, konkurovat Grand Canyonu nemůže.
    O Českém Švýcarsku jsem hodně psala, podnikáme tam často výlety. Nedávno jsme byli opět i v Jetřichovicích. Je tam dost poničený les požárem.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Ivet, myslím, že jsme se o tom už dost bavili s Matthiasem u Edithina článku Zvýšení čtenosti blogu pro starší a pokročilé, takže mně to přišlo nošením dříví do lesa.
    A pak jsem dost rozčarován "politikou" přijímání do Autorského klubu a neměl jsem velkou chuť se zapojit do diskuse zrovna u článku S. Rulce. My (se Zuzanou) jsme si tam nikdy přihlášku nedávali, ani to nemáme v úmyslu, ale vyzdvihování pokleslosti nám vadí, protože to degraduje všechny kultivované autory z AK i mimo něj, protože pak kdokoliv může říci: "Vy jste na Blog.cz? To je pěkná žumpa." A i proto je dobré, že o mém angažmá zde nikdo ze známých ani rodiny neví.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: V USA je dokonce národní park, který se jmenuje Arches (= Oblouky), a tam je oblouků spousta. Znám jej ale jen z knihy. Grand Canyon a několik dalších jsem viděl a musím přiznat, že mnohem větší dojem na mě udělal Yosemitský NP, Zion a Bryce Canyon.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za odpověď, samozřejmě je to každého věc, zda-li se diskuse starších blogerů zúčastní nebo ne. - : )

    OdpovědětVymazat
  10. Krajina mého dětství. Narodila jsem se v Rumburku a tato oblast byla cílem mnoha našich výletů. I na té Pravčické  bráně jsem byla a to několikrát. Oblast, kterou jste se pohybovali je hodně známá a hojně turisty navštěvovaná. Je tu ale i spousta dalších krásných míst, jako je údolí Křinice s Jeskyní víl, či Doubice.
    Miloši, děkuji za prohlídku kraje mého dětství a už se moc těším na její pokračování.

    OdpovědětVymazat
  11. Díky všem za vlídné komentáře a pižlíkovi za odkaz na své texty, rád si je přečtu.[10]: V Českém Švýcarsku jsme byli jen 4 dny (letos v květnu), moc už o něm napsat nemůžu a i kdybych mohl, raději místa (a nakonec i rubriky) se snažíme střídat, aby sled článků nebyl monotématický. Z turistiky nejvíce mám co říci k Vysokým Tatrám a k Jeseníkám, několik příspěvků snad ještě bude o Malé Fatře, Krkonoších, Šumavě, ... , a od zítřka budeme celý týden poznávat Krušné hory, kde jsme dosud nebyli.

    OdpovědětVymazat
  12. Miloši, zdravím tě a děkuji za návštěvu a komentář na mém fotoblogu. Na oplátku jsem se přišla podívat k tobě a jak vidím, budu sem chodit častěji. Tvůj blog je velice zajímavý, a to jsem mrkla jen zběžně.
    Líbí se mi fotky Pravčické brány. České Švýcarsko je nádherný kus naší země, jenže pro nás trochu z ruky. Můžeme s přítelem podnikat pouze jednodenní výlety.
    Přeji krásné letní dny. Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný kraj, také jsem tam byl. Povedené fotečky
    I jedna vstupenka se počítá a nikde není psáno, že pak nemůžeš přidat ještě další. A doplnit ke vstupence i toho průvodce by bylo skvělé.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkné. Jsem ráda, že jsem se tam mohla minulý rok podívat. Působí to nepopsatelně krásně.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak zde mám docela pěkné spomínky :) Moc pěkná příroda, Jenom škoda, že už se nemůže na vršek té Pravčické brány chodit.
    Jinak moc pěkný blog :)

    OdpovědětVymazat
  16. Túra pro všechny věkové kategorie? Možná. Ale jen v případě, že se nerozhodnou pro výstup na vrchol Rudolfova kamene.    Jinak příroda a výhledy jsou tam naprosto fascinující.

    OdpovědětVymazat
  17. V Jetřichovicích jsme také s rodinou byli a bylo tam opravdu velmi pěkně. Jinak tento rok opět vyrážíme na naše oblíbené místa, takže už zde http://www.topsleva.cz/pobyty/ceske-svycarsko vybíráme nějaké pěkné ubytování, už se nemohu dočkat:)

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)