7. srpna 2012

Ve víně je pravda a také polyphenoly

Čím víc antioxidantů ve víně, tím lépe pro nás.
Zuzana

A je zde další studie, tentokrát týmu švýcarských a amerických výzkumníků: víme, že víno je mimořádně zdravý a dobrý nápoj, samozřejmě pije-li se s rozumem. Výzkumníci, hnáni zvědavostí, proč Francouzi mají tak zdravá srdce přesto, že konzumují vydatná, kalorická jídla, plná tučných omáček, přišli na to, že to je částečně díky jejich zálibě ve víně, především červeném. A tak vynalezli zařízení, které dělá jednoduché testy vín a měří, kolik zdravých antioxidantů obsahují. To tajemství jsou polyphenoly, antioxidanty ve víně, které mají pozitivní vliv na rychlost, s níž lidské tělo a mozek stárnou a které patrně redukují riziko srdečních onemocnění, obezity, rakoviny a možná i vrásek.
Švýcarští výzkumníci z Polytechnic School of Lausanne, spolupracující s kolegy ze Stanford University v USA, vynalezli zařízení, které může rychle otestovat a změřit hladinu polyphenolů v individuálních lahvích. Zařízení bylo samo testováno na 500 švýcarských vínech a v říjnu 2010 bylo připraveno k prodeji ve Francii. Jean-Charles Hoda ze švýcarského výzkumného týmu řekl, že antioxidanty ve víně jsou dobře známé, ale tato nová zařízení umožňují přesně a rychle změřit aktuální hladinu v lahvích. Výzkum začali z medicínských důvodů, ale přišli na to, že má i velmi zajímavou komerční aplikaci.
Přístroj velikosti krabičky sirek může měřit antioxidanty v kapce vína na testovacím proužku. Předpokládá se, že bude prodáván producentům vína přibližně za € 2 000. Švýcarští výrobci z Diagnogene plánují model pro pijáky vína, kteří jistě budou mohutně nakupovat, když se jim dostane okamžitých důkazů, že to či ono víno je pro ně velmi zdravé. Přístroj také pomůže výrobcům dělat vína s větším množstvím polyphenolů. Ví se prý, že tyto antioxidanty jsou ve vinných slupkách, že červené hrozny jsou lepší než bílé a že hladina je určována délkou fermentace a dalšími faktory. Švýcarský průzkumný test ukázal, že nejlepší zdravotní účinky má pinot noir a prý ruku na srdce, je lepší dát si víno než si vzít prášek.

O pozitivních vlastnostech vína se mluví už dlouho. V r. 2006 studie britských vědců publikovala v časopise Nature: "Regulární, umírněná konzumace červeného vína je spojena s redukcí risku srdečních nemocí a sníženou úmrtností. "

Tak nevím, ale zdá se, že nám, kteří pijeme bílé, zase dost sklaplo. Studie z r. 2006, zveřejněná v 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' naopak tehdy vyzkoumala, že na barvě vína nezáleží, protože antioxidanty se nalézají nejen v bílém i červeném, ale také jak ve slupkách, tak i v dužině hroznů. (Při výrobě červeného se slupky drtí a přidávají k dužině, zatímco u většiny bílých vín slupky jdou stranou). Ukázalo se to na pokusu na krysách ve třech skupinách: jedna skupina dostávala extrakt ze slupek, druhá z dužiny bílého vína, třetí pila jenom vodu. Výsledky ukázaly, že oba extrakty (ze slupek i z dužiny) byly stejně efektivní v ochraně krys proti indukované srdeční mrtvici a měly pozoruhodně menší počet mrtvic než krysy nalévané vodou. Extrakt ze slupek měl dle vědeckých zkoumání vysoký obsah anthocyaninů - tedy antioxidantů známých jako polyphenoly. Extrakt z hroznové dužiny neobsahoval anthocyaniny, ale byl bohatý na další typy polyphenolů, které srdce rovněž velmi příznivě ovlivňují. Pár let před výzkumem z r. 2006 vědci věřili, že největší roli v pozitivních účincích vína hraje vinná slupka, kde se nachází nejvíc antioxidantů. Jak vidíte, už tomu věří zas. Pak jim všem věřte. ;)

Cheers.


12 komentářů:

  1. Je to tím,
    že vybrali si
    do pokusu
    lidské krysy. Jen na té hranici "umírněnosti" se konzumenti ne a ne shodnout.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem konzument vína denní, ale mám svůj rituálek a to že si každý den dávám úderem osmé hodiny večerní sklínku vína k telce nebo ke kompu.....

    OdpovědětVymazat
  3. Je to pravda, víno je lék, ale musí se pít opravdu pravidelně každý den.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem abstinent a nepiji vůbec. Na Silvestra si přípíjím čajem nebo džusem.

    OdpovědětVymazat
  5. Článek je velice zajímavý, Miloši, jenže já jsem abstinent, tak mám vystaráno!   
    Co se týká umírněnosti, je to relativní, mně by stačil náprstek a byla bych pěkně ovíněná, někdo klidně vypije celou láhev a není to na něm poznat.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Hanko, autorkou článku je Zuzana, my se skoro pravidelné střídáme.Manželka jednoho kolegy je nesmírně šetrná a když je v zahraničí, kde je jídlo a pití obvykle dražší, napustí si plastikovou dvoulitrovku vodou z vodovodu a s ní vydrží celý den. Její manžel, aby ze života něco měl,  se domluvil se svým známým lékařem a ten mu napsal doporučení, že musí každý den vypít nejméně 2 dcl červeného vína na posílení organismu. On si na to tak zvykl, že už pije i mimo domov, když jsem byl s ním několik dnů na služební cestě, každý den jsme vypili jednu sedmičku červeného.

    OdpovědětVymazat
  7. [1]:-[6]: Víno sice příležitostně piju, ale vůbec nerozlišuji značky. Ještě radši mám bylinné likéry, jako je např. Praděd nebo Becherovka. I to však piju jen jednou za čas.

    OdpovědětVymazat
  8. já mám oduševnělý fotky, ty jsi oduševnělej celej :) je mi líto takových jako ty, vypni pc a jdi taky žít.

    OdpovědětVymazat
  9. Ve svých čtyřiapadesáti jsem si konečně osvojila dovednost - mít ráda víno :) A jsem ráda. Můj objev - dosud mi nechutnala proto, že jsem většinou pila víno špatné

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám ráda především červené víno,nepiji každý den,spíš si dáme v sobotu k televizi skleničku,upřednostńuji suchá vína,chutná mi např.Barick,který si dám při oslavě narozenin,ale nechutná každému,je dost těžký.
    A pak mám ráda Merlot,suché,červené,moc dobře chutná stříknutý minerálkou.
    Tady se říká-dobré víno dělá dobrý vinný střik.Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Hochu, díky za radu. Odkládám Shakespeara v originále, vypínám PC, otvírám láhev a podívám se jí na dno, šlehnu si jednu dávku perníku a pak sex až do rána.

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: No jo, Miloši, to jsem celá já, promiň, snad to Zuzaně nevadilo. Příště se pořádně podívám.
    Já moc šetrná nejsem, ale dvoulitrovka vody by mi stejně vydržela celý týden.
    Tak mě napadá, že by mi mohla známá doktorka napsat doporučení na pravidelnou konzumaci čokolády!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)