26. srpna 2012

Výhled z okna

Řadu zajímavých prázdninových akcí rozšířil Sever-rat s projektem Výhled z okna. Bydlím na sídlišti v brněnské čtvrti Kohoutovice a jak jsem dříve psal, čtvrť je rozložena v kopcích a obklopena lesy. Protože stromy rostou i mezi domy, skoro to vypadá jako by čtvrť byla zasazena přímo do lesa a výhled z oken je tak celkem příjemný.

První snímek není typický pro naše sídliště, protože je pohledem na oblohu po dešti, když jsem ale procházel adresáře a hledal fotky na dané téma, zaujal mě tím, že jsou na něm dvě duhy v soustředných obloucích, větší z nich je sice málo zřetelný, ale nikdy jindy jsem se s tímto úkazem nesetkal. Na snímku je jen levá část oblouků, na jiné fotografii mám i pravou a zručný grafik by je jistě dokázal složit do jednoho snímku.



Je známé, že v panelových sídlištích se lidé moc neznají a nanejvýše se pozdraví u výtahu. Nejvíc společného mají asi maminky s malými dětmi na pískovišti a u prolézaček. Důchodci (a ti osamělí zvlášť) se často baví právě vyhlížením z okna. Kdybychom však sklopili u prvního snímku zrak z oblohy s duhou na zem, uvidíme stolek s lavičkami. Ten si zde nechali "nainstalovat" místní senioři a při pěkném počasí si přinesou kávu, časopisy, luští křížovky, popovídají si, zahrají si karty a v pohodovém posezení vydrží třeba i dvě hodiny. Na rozdíl od karbaníků na Cézannově obraze, kteří sedí v začouzeném lokále (fotka je z Musée d'Orsay) u láhve vína, naši důchodci relaxují v "zahradní kavárně" v úzkém kontaktu s přírodou a nad hlavami v korunách stromů jim trylkují ptáci. O posezení je docela zájem, na snímku jsou tři velmi mladé dlouhovlásky, jejichž téma rozhovoru si už dovedu trochu představit po seznámení s některými novými členkami Autorského klubu z jejich
věkové kategorie.



Náš dům stojí osaměle a v zimním výhledu z druhé strany bytu je vidět zasněžený svah, kde při větší sněhové pokrývce děti jezdí na saních a ty nejmenší dokonce zkouší první krůčky na lyžích. Tento svah je stálým lákadlem pro nejrůznější záměry místních zastupitelů. Kdysi se mluvilo o tom, že se zde postaví garáže, v poslední době se však rozšířila ještě veselejší informace, že údajně pozemek byl prodán a nějaká stavební firma sem chce vmáčknout další panelák. Nemůžeme se už dočkat.

Na konec uvedu ještě výhled z okna mé kanceláře v zaměstnání. Budova se nachází na vyvýšeném místě v severní části města a okno je natočeno tak, že v úhlu 180 stupňů vidím tři čtvrtiny Brna, ten však samozřejmě jedna fotografie nepokrývá. Při pozornějším prohlížení fotky mě překvapilo, že se na ní vyskytuje něco, co jsem si dosud nevšiml. Na horizontu je zcela vlevo katedrála sv. Petra a Pavla (mám k ní vzdušnou čarou asi 4,5 km), napravo od ní hrad Špilberk a tím novým je, že ještě dále vpravo se do záběru již prodrala horní patra mrakodrapu AZ Tower, který se po dostavění se svými 111 m a třiceti patry stane nejvyšší budovou v ČR. Lépe je vidět na detailnějším snímku, kde je úplně vpravo. Současnou výšku hrubé stavby neznám, poslední informace mluvila o necelých 90 m. Z výškového prvenství se však Brno nebude radovat dlouho, protože v Praze na Pankráci má vyrůst mrakodrap vysoký 135 m.


20 komentářů:

  1. Jo to víš, přece mi Pražáci nemůžeme nechat vám Brňákům nějaké prvenství        . Tak hele když jseš z Brna, tak tě zvu 29.9. na Národní výstavu psů na výstaviště. Budu tam s Bobešem....Ale stejně ještě bude pozvánka u mě na blogu....
    Ale výhledy máš pěkný, obzvlášť ten z kanclu

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, Praha, Brno, a co my chudáci z menších měst? Duhu, paneláky, hrad, lavičky máme sice taky, ale mrakodrap chybí.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Na dandíky? Když do toho nic nevleze, rád přijdu.[2]: V Ústí jsou zase krásné výhledy na Milešovku a pak ten krásný most přes Mariánské údolí, nic takového tu nemáme.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda duhu, už dlouho jsem ji neviděla.

    OdpovědětVymazat
  5. No já tedy o mrakodrap v Ostravě ani nestojím Stačí nám ty těžní věže a věže Vítkovických pecí

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, tu dvojitou duhu už jsem taky jednou fotila, ale nebylo to z našeho okna, ale z okna u setry a ta se dívala přes malý rybníček a tvrdila, že ta dvojitá duha, se tam dělá pravidelně. Nedíváš se taky přes nějakou vodní hladinu?   

    OdpovědětVymazat
  7. Ze všech těch výhledů se mi nejvíc líbí ten kanceláře.V Brně jsem už dlouho nebyla,kdysi jsme tam byli na promoci švagrovi,který studoval na lesnické fakultě,oslava byla spojená s našimi zásnubami.Ale to vše už odvál čas.
    Ale byli jsme před pár lety v planetáriu,což jsem byla nesmírně potěšená,že jsem mohla uvidět p.Grygara.
    Pobyt jsme spojili s návštěvou Špilberku.A hodně se mi líbil takový flér studentského života v putykách a restauracích,což je v Brně k vidění.

    OdpovědětVymazat
  8. Dvojitá duha je krásná, taky mě zaujala. A když jsem viděla fotky, říkám si, hele, to je Brno! A ono fakt.
    Tipuju, že pracoviště máš někde v Krpoli nebo Řečkách?   
    Líbí se mi to porovnání odpočinkového místa v reálu a na obraze, dobrý nápad.
    Krásné fotky, krásné výhledy, ať z domu nebo z pracoviště. I když z pracoviště je lepší rozhled, to je fakt.

    OdpovědětVymazat
  9. Duha je nádherná, taková se opravdu jen tak nevidí. A závidím ten krásný pohled z kanceláře. Můj výhled z okna by byl čistě industriální.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Těžní věže, chladící věže, větrné elktrárny apod. jsou do určité míry zvláštním typem architektury, dokonce některá vyřazená průmyslová zařízení se konzervují a udržují jako muzea. Myslím, že i mrakodrapy, pokud nestojí zcela izolovaně, mohou působit zajímavě.[6]: Jedinou vodní plochou je tady akvapark, ten máme přes ulici a na jeho střeše je také malý bazének s lehátky a pěknou vyhlídkou a až bude po bouřce, tak přes tu vodu by ta duha mohla být i trojitá. [7]: Jiřího Grygara jsem viděl před několika lety na oslavě narozenin jednoho člověka z naší instituce a měl možnost s ním i chvíli mluvit. Ptal jsem se ho, zda nemá v úmyslu inovovat svůj popularizační seriál o astronomii Okna vesmíru dokořán. On říkal, že materiálu by měl dost, ale o takový pořad by už dnes žádná televize neměla zájem, protože jim jde hlavně o sledovanost, kterou příliš specializovaný program nezajistí.[8]: Uhodlas, je v Králově Poli.[9]: Ten výhled je opravdu moc pěkný, i když to není ideální, mám monitor počítače na stole před oknem, abych se poděl něho stále mohl na Brno dívat.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkná duha. Je na ní hezky vidět, jak je pořadí barev v obou obloucích obrácené.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc pěkné, obzvlášť ty duhy. Nevím co to s nimi v poslední době je. Dost často je vidím v páru a jak tak koukám tak nejsem sám.

    OdpovědětVymazat
  13. V té první fotce naprosto vidím naše sídliště před pár týdny. Přesně tenhle jev se tu vyskytnul taky a dokonce mám i hodně podobnout fotku. :) I ty paneláky se až tak moc neliší... Se mezilidskými vztahy je to tady také stejné. Občas mám problém si vůbec vzpomenout, kdo že tu v těch dalších bytech ještě bydlí. A poznámka se třemi dlouhovlasými slečnani mě pobavila.
    Pokud připodobním ještě poslední věc, tak z mého pokoje sice koukám na začátek náměstí, ale to je hlavní silnicí odděleno od velmi malého svahu, na kterém se dá v zimě dobře vyblbnout. Pokud si vzpomínám, tak jsem tam možná i poprvé stála na těch lyžích... :)

    OdpovědětVymazat
  14. Duha se povedla a dokonce dvojitá, většinou nebývá tak zřetelně vidět! Máš opravdu krásný výhled, a to na všechny strany, Miloši. Nezbývá mi, než tiše závidět, i když v Brně bych bydlet asi nechtěla a výškové budovy mi taky vůbec nechybí!

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za brněnské výhledy. Brno je kousek mé minulosti, proto se na něj ráda podívám. Dobře, že s popisem.

    OdpovědětVymazat
  16. Fotit výhledy z okna je podle mě super nápad, jen kdyby to nebylo tak jednotvárné. Doporučoval bych to fotit vždy v jiné roční období nebo tak, aby to mělo trochu šťávu ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Já při pohledu z okna vidím další okna. Nikoli duhu. Musel jste se splést.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásný fotky, hlavně ta poslední. Docela mě to inspirovalo k tomu, abych z toho svého okna taky něco nafotil :)

    OdpovědětVymazat
  19. Líbí se mi výhled z okna u nás. Je to dokonalá ukázka toho, že v ruku v ruce si člověk doma vytvoří krásné prostředí i k relaxaci, používám k tomu blackout závěsy http://www.kstyl.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Hezký výhledy! Asi se do Brna budu muset někdy vypravit.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)