21. května 2013

Gejzír v Herľanech

Pokud chceme vidět gejzíry, ideální je navštívit Yellowstoneský národní park v americkém státě Wyoming, kde se jich nachází kolem 500, v Evropě je jich pak nejvíce na Islandu.

Není však třeba cestovat tak daleko, jedním se může pochlubit i vesnice Herľany, necelých 30 km severovýchodně od Košic. Zatímco některé termální prameny na Islandu slouží k vytápění měst, herľanský gejzír je mnohem skromnější. Netryská ani nepřetržitě, ale jen asi 25 minut, nepravidelně jednou za 34 až 36 hodin. Tím je vzácnější a je opravdu napínavé čekat, kdy se ozve strašidelné bublání v podzemí a nakonec vystřelí proud vody.

Gejzír vznikl uměle r. 1870 navrtáním termálního pramene v lázních na léčení žaludečních, střevních a revmatických chorob. Lázně měla v oblibě maďarská šlechta a údajně svého času svým věhlasem snesly srovnání s Piešťanami a Trenčianskými Teplicemi. Během 2. světové války byly však zničeny a pak se je už nepodařilo obnovit. Zůstal však gejzír a několik budov, které jejich dnešní vlastník, Technická univerzita v Košicích, využívá ke konání odborných i kulturních akcí.
Zpočátku gejzír tryskal do výše 112 m více než týden a po 7 až 9 hodinách pauzy se proud vody znovu objevil. Tlak vody a vydatnost gejzíru se však neustále snižuje a dnes již dosahuje výše jen 10 až 15 m.




Před několika roky jsem tam byl 2 a půl dne a byl jsem zvědavý, zda se podaří gejzír spatřit. A zrovna u oběda byl z venku najednou slyšet šum a gejzír už chrlil proud vody. Všichni jsme vyběhli ven spatřit ten div. Bohužel však mezitím do kašny stačil vlézt jeden domorodec a do plastikových lahví horečně chytal a nabíral vodu z gejzíru, objevuje se tak skoro na všech záběrech. Proti očekávání voda ztratila i teplotu a má už jen 14 až 16 °C.

Okolí Herľan je hezké i na vycházky, krajina je mírně zvlněná a z pahorků je hezký kruhový výhled.




A na závěr ještě jeden hudební gejzír. Ne že by se mně ta skladba nějak zvlášť líbila, discopop neposlouchám, ale její název se k článku dobře hodí.

22 komentářů:

  1. Do Košic jsme dlouhá léta jezdili, ale ten gejzír nás nenapadlo navštívit.

    OdpovědětVymazat
  2. Máme krásná místa jak u nás tak i v blízkém okolí. Pro mne nějak pořád Slovensko není cizina .

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to muselo být opravdu hodně napínavé, zda zrovna bude gejzír prýštit. Tak jestli je léčivá, tak chápu člověka uvnitř. Moc hezké a získat takovou fotku je opravdu náročné.

    OdpovědětVymazat
  4. Raz v zivote (nedavno) v Kosiciach. Ale zenska, co tam vyrastla a maturovala ma o takomto dive sveta neiformovala. Skoda. Bohvie, ci tam este raz v zivote pojdem...

    OdpovědětVymazat
  5. No to by bylo, aby jsi během dvou dnů ten gejzír nechytil, jedině snad, kdyby se rozhodl k akci během noci. Ten pán mi tam vůbec nevadí aspoň si můžu lépe udělat představu o výšce stříkající vody. Jo. A jestlipak jsi taky ochutnal?

    OdpovědětVymazat
  6. [1]:[4]: To je škoda, někde jsem četl, že tam jezdí lidi z celé (kontinentální) Evropy.[2]: Máš pravdu, mně je Slovensko bližší než Čechy, tam jezdím trochu víc až v posledních letech.[3]:[5]: Ani nevím, jestli se voda z gejzíru dá pít, podle toho člověka zřejmě ano, když tam však v ní chodil, nenapadlo mně ji ochutnávat.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Mělo by to být trestné, pokud je ta voda léčivá, nemělo by se v ní čvachtat, ale nechat ji případně napustit kohoutkem, jak je to jinde.

    OdpovědětVymazat
  8. Já má několikaletou touhu jet na Slovensko někam kde jsou termální prameny, ale nějak se nemohu odhodlat. Chybí mi parťák (manžel to nebude neb je nepřítel vody) a odvaha jet v ženském složení.

    OdpovědětVymazat
  9. Člověk nemusí jezdit daleko, aby viděl něco zajímavého. Často to máme na dosah.
    A gejzír skutečný se mi líbí o mnoho víc, než ten hudební.

    OdpovědětVymazat
  10. Herlanský gejzír jsem znal pouze z doslechu, tak děkuji za vizualizaci.

    OdpovědětVymazat
  11. Gejzíry mám moc ráda a i na fotkách by vyopadaly úžasně. Ale copak se tak daleko dostanu? Těžko..Ale i snít je hezké. Díky za fotky.

    OdpovědětVymazat
  12. To je paráda vidět takový gejzír, ale toho chlapa, jak kazí fotky, bych propleskla.

    OdpovědětVymazat
  13. Cesta z Vranova do Kosic cez Herlany je nadherna. Zabludila som na nej v jeseni... GPS zlyhalo a ja som bola rada. Taku nadheru popri ceste som este nevidela aj ked som kus Europy presla. Toto leto si syn planuje dovolenku na bicykli, na vychode Slovenska. Prave tuto trasu som mu doporucila. On ju zvladne hravo, ja uz iba autom. Herlany a jeho gejzir - povinny skolsky vylet za mojich mladych cias.

    OdpovědětVymazat
  14. [8]: Termálů je na Slovensku a také v Maďarsku) opravdu hodně. My jsem v 90. letech jezdívali do Velkého Mederu, je to nedaleko Komárna a elektrárny Gabčíkovo. Termály jsou i ve Vrbove nedaleko Popradu a také přímo v Popradu v Aquacity, odtud je zase blízko do Vysokých Tater. Z dalších např. Bešeňová nebo Podhájská. Opravdu je to pohoda, být v teple.[9]: Já jsem ten distanc k písni preventivně vyjádřil hlavně kvůli tobě. [10]: Nedaleko Košic mají vedle gejzíru i docela "slušný" vodopád - v Hrhově.[11]: Když to však vezmeme popravdě, uměle vytvořená fontána, např. kdysi na výstavišti v Praze, dělá větší dojem.[12]: Fakt to bylo na nervy, protože tam pobíhal celou dobu, co gejzír tryskal.[13]: Nevím, Gabi, nejsou tam ta cikánská ghetta?

    OdpovědětVymazat
  15. Je škoda, že se gejzír zmenšuje a chladne, ale i tak je to určitě pěkné, když na těch 25 minut vytryskne. Dělá se asi tak trochu vzácným.

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Nie, nie su. Niet sa coho obavat
    Ked spominas Hrhov a jeho vodopad, prave vcera som touto dedinou prechadzala, ale sa tam nezdrzala. Bola som v Stitniku. Taktiez vrelo doporucujem. Na ich nadherny goticky kostol , na fresky v nom ...organ ...vam bude tyzden malo. Je to nedocenena obec, turisti ju dost minaju. Asi preto, ze aj priroda v okoli vas nepusti dalej. Nadherny ktaj,mnozstvo nepoznanych pamiatok. Ale je to na opacnej strane od Kosic ako Herlany, na Spisi. Tam je to s tym  ghetom uz horsie ... bolelo ma srdce pri pohlade na znicenu Krasnu Horku.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Vzácný je i v té nepravidelnosti, protože kdo má možnost tam čekat plus/minus 2 hodiny, navíc někdy tryská v noci.[16]: Díky za tip, Sitnik vůbec neznám.
    Nad Krasnou Horkou jsem také zaplakal, i zde na blogu v článku
    http://mish-mash.blog.cz/1203/krasna-horka.

    OdpovědětVymazat
  18. Miloši na Slovensko jsme jezdívaly jako malé děti (3děvčata) takřka pořád. Bývalo tam moc pěkně a jezdívalo se tam na "dovolenou" zcela normálně.
    Taky jako ty ho mám ráda, jen už jsem tam nebyla moc dlouho a zřejmě už se tam ani nevypravím. Leda zas na tu dovolenou, to by nemuselo být špatné!

    OdpovědětVymazat
  19. Slovensko má vůbec těch krás trochu víc.

    OdpovědětVymazat
  20. [18]:[19]: Slovensko je mně všestranně sympatické, ve Vysokých Tatrách mají opravdové hory, spoustu termálních bazénů, libozvučnou řeč, platí se tam Eurem, v pop music neokázalé interprety bez hvězdných manýrů (např. Kirschner, Smatanová), ...
    Stále je ještě objevuji - naposled Malou Fatru a chtěl bych ještě poznat Slovenský ráj.

    OdpovědětVymazat
  21. Momentálně pro mě vyjde Yellowstone i Herľany nastejno. Můžu se vydávat jen na půldenní cesty, ráno vyrazím, večer jsem zpátky.
    Jsem proto vděčná za každý virtuální výlet, Miloši. U tebe se dají vidět zajímavá místa. Na Slovensku jsem párkrát byla, ale to už je hodně dávno.
    Gejzíry jsou úžasné a jsou i v moc pěkném prostředí. Okolí Herľan by se mi taky líbilo. Doufám, že se na Slovensko ještě někdy podívám.

    OdpovědětVymazat
  22. Jsem milovnice vody. Ráda se čvachtám ve vodě i doma, miluji vanu se zástěnou. To s dětmi můžeme cákat :) http://www.levna-koupelna.cz/kategorie-33_105-vanove-zasteny

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)