17. května 2013

What is tinnitus?

Zvonění v uchu není v mnoha případech vážný problém, spíš je to nepříjemná věc, která většinou rychle odejde.

Zuzana

Není to nemoc sama o sobě, ale symptom nějakého problému v pozadí. Trpí tím spousta milionů lidí. V naprosté většině případů může ten zvuk slyšet pouze pacient.

Tinnitus může vzniknout ve třech částech ucha = vnějším, středním a vnitřním, nebo může být způsoben i abnormalitou mozku. Některá zvonění v uších jsou normální jev. Kdo vejde do zvukotěsné kabiny, kde venkovní zvuk je redukován, náhle si tyto normální zvuky uvědomí. Běžně si to lidí neuvědomují, protože hluk a zvuky všude kolem to maskují. Má-li člověk v uších vosk neboli 'špunt', nebo nějaký předmět, který se mu dostane do ucha a blokuje okolní zvuky, víc si uvědomuje a slyší zvuky ve vlastní hlavě. Zvonění v uchu může taky způsobit tekutina, infekce, nemoc středního ucha nebo problém s ušními bubínky. Taky lze slyšet zvonění ve vlastních uších při změně atmosférického tlaku.

Jedna z nejčastějších příčin tinnitu je poškození mikroskopického zakončení nervu ve vnitřním uchu. Pokročilejší věk je všeobecně doprovázen určitou dávkou poškození tohoto nervu a následným hučením v uších a ušními šelesty. Příčinou těchto zvonění je i pravidelný pobyt v nadměrně hlučném prostředí. Přílišný hluk taky ničí sluch. Spousta lidí si tohoto nebezpečí není, bohužel, tak úplně vědoma. Tinnitus mohou způsobit i jisté medikamenty, jako například aspirin, eventuálně nemoci vnitřního ucha, jako Menierův syndrom. Zvonění v uších může taky být (v řídkých případech) symptomem vážných nemoci, jako aneurysm, nebo mozkový nádor. (U dlouho ženatých mužů i s jinak zdravým sluchem se pak vyskytuje syndrom zvaný 'ochranný útlum' neboli 'šumění vodopádu', šum, který muži slýchávají místo ženina hlasu během domácích rozepří.)

Zvoní-li vám často v uších, nečistěte si uši vatami na špejli, protože těmi můžete zatlačit ušní vosk k ušnímu bubínku, což může způsobit tinnitus. Máte-li vysoký tlak, který rovněž způsobuje zvonění v uších, berte na to medikamenty. Pracujete-li v hlučném prostředí, užívejte ušní chrániče. Totéž učiňte v jakémkoliv příliš hlučném prostředí. V každém případě se poraďte s lékařem, zvlášť věříte-li, že zvoní-li vám zrovna v uchu, někdo na vás intenzivně myslí. ;)

A zde je odkaz na můj článek z loňského září, který s tímto úvodníkem má jistou souvislost:

14 komentářů:

  1. Můj bratr si kdysi v příručce SAS jak přežít přečetl, že na bolest uchu pomáhá vylít si ucho horkým olejem. Tak tak učinil. asi mu pak hodně zvonilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. A neví někdo, jak na ušní problém, kdy slyšíte a špatně rozlišujete, co vám někdo říká?

    OdpovědětVymazat
  3. Tímto zvoněním, bude trpět celá současná generace mladých, mají neustále sluchátka na uších

    OdpovědětVymazat
  4. 'ochranný útlum' neboli 'šumění vodopádu' jsem si také osvojil a sluchátka jsou rovněž dobrým pomocníkem
    Ucho asi opravdu má schopnost se naučit vybírat, co chce slyšet a co ve vnímání potlačit, protože lidé se naučí usínat i v blízkosti letiště nebo nádraží.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Ucho sa naucilo vyberat si. Obzvlast pozorovatelne skutocne u dlho zenatych parov. Nielen muzi! Aj zena(zeny) pocuje len to, co pocut chce...
    PS John Cage je moj oblubeny skladatel

    OdpovědětVymazat
  6. Šuměním v uších naštěstí netrpím. O tom,že by se neměly používat vatové špejličky na čištění uší jsem slyšela,ale stejně je používáme. Co mi dělá problémy,je dlouhé telefonování,telefon je pak špinavý,musím ho otřít ubrouskem a mám i víc znoje/výpotku/ v uchu. Je to normální?

    OdpovědětVymazat
  7. Oba si s manžele pěstujeme tinnitus, protože si uši čistíme zbytečně často. Ale nám to prostě nedá....a dcera má zase příliš často v uších sluchátka....

    OdpovědětVymazat
  8. Čím si tedy uši čistit, aby to neškodilo? Můj táta si bral vždycky velkou stříkačku s vodou a narval si to do ucha, neboť se mu tam tvořily z mazu špunty. Ale na takovou drasťárnu nemám.
    A ta schopnost slyšet jen to, co chci, je vlastní i ženám. Osobně mám vybudovaný ochranný mechanismus třeba proti blbým kecům některých lidí. Prostě je neslyším a hotovo.

    OdpovědětVymazat
  9. Že se nemá do ucha při čištění zanořit celý uchošťour jsem taky slyšela a poučena už toto nedělám, neb jsem si jednou přivodila takové zalehnutí ucha, že jsem si ho musela u ušaře, nechat vypláchnout. To zalehnuté ucho bylo tak nepříjemné, že už bych si to nechtěla zopakovat.   

    OdpovědětVymazat
  10. Gratuluji Jarce k 'uchošťourovi'. ;)
    Jasne, kdyz zatlacite moc, pak nastane ten problem, Takze cistit ano (i uchošťourem') , ale s 'Mirou'. A pravdu ma i Robka, ze ochranny utlum je vlatni zenam zrovna tak (byl to vtipek, ale uznavam, ze k zenam mirne diskriminativni).
    Problem se zatlacenym spuntem vyresi usni doktor bezbolestnym zakrokem, zrovna tak poradi, pokud jde o vaznejsi sluchove poruchy, sluchove problemy muze zpusobit rada ruznych duvodu a jenom odbornik je schopny urcit a predepsat druh lecby.Vsechny v nedeli zdravim - u vas je uz vecer, dnes ma vyroci umrti jedna z mych oblibenych bytosti a moc na ni myslim.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Zuzano, zdravím a přeji veselejší myšlenky.Vzpomínám si, že náš starší syn ve svých 14-16 letech chodil 5-krát týdně v Kometě Brno do plavání, což byla neskutečná dřina, a velice si stěžoval, že ho bolí uši a pak kvůli tomu přestal. Možná se ale jen vymlouval, aby se zbavil té otročiny.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:Tiez som bohuzial strane omedzil plavanie prave kvoli usiam. Aj tak mozem teraz uz len so "stuplami", co je niekedy velky "handicap". Ze este niekto nevymyslel taku nejaku helmu na plavanie, lyziari maju, motorkari maju, brankar Cech u Chelsea ju ma, ale plavci maju len kratke gaticky, skoda!

    OdpovědětVymazat
  13. Já už si s ušima pěkně užila! Dodnes nosím na míru vyrobené ucpávky, když jdu do bazénu. Braly mi otisky na ušním a bez ucpávek bych si do vody netroufla.

    OdpovědětVymazat
  14. Mně zvoní v uchu dost často, a to střídavě a někdy i v obou naráz. Je to dost nepříjemné, ale naštěstí to trvá vždycky jen krátce. Mnohem horší je hučení v uších, na to jsem brala i léky, ale moc nepomohly.
    Moc zajímavý článek, Zuzko!

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)